dinsdag 20 januari 2015

Oekraïne-misleiding bij NOS-journaal met glansrol Godfroid

English summary below. Als onze haren er recht van overeind gaan staan, dan kunt u er vanuit gaan dat de propagandamachine weer op volle toeren draait. En de haren gingen overeind staan.

De NOS heeft het een volle week na het bloedbad in Volnovakha behaagd een eerste item in het 8-uur journaal aan Oekraïne te wijden. HIER vanaf 9:50.

De éénzijdigheid van de reportage past in een patroon dat David Jan Godfroid en de NOS al gedurende het gehele conflict tentoonspreiden. De misdaden tegen de burgerbevolking van het Oekraïense leger worden genegeerd, en als er dan al helemaal niet omheen gegaan kan worden, dan is het plots allemaal vaag en verschuilen ze zich gewoon achter de officiële lezing uit Kiev. Kiev, waarvan niet gezegd kan worden dat ze een reputatie opgebouwd hebben die als betrouwbaar omschreven zou kunnen worden. Godfroid zit hoog en droog in Moskou en het behaagt de man slechts af en toe om af te dalen naar de Donbass.

Waar ztten de addertjes onder het gras in deze reportage? Dat begint op 10:40. NOS heeft iemand gevonden die zegt dat niet te bewijzen valt wie verantwoordelijk is. Waarschijnlijk hebben ze daar lang voor moeten zoeken en knippen, maar uiteindelijk gelukt. Ok, willen we niet te veel van zeggen.

Ziekenhuis

Vervolgens komen we op 10:50 bij een ziekenhuis. Dat ziekenhuis kennen we toevallig. Het betreft Stadsziekenhuis Nr. 3 in Donetsk. Dit ziekenhuis is maandagochtend beschoten door het Oekraïense leger en de kinderafdeling bevindt zich op de tweede verdieping. Dit vertelt de NOS niet.


Manipulatie vertaling en ondertiteling

De vrouw met de baby op de arm wordt maar gedeeltelijk vertaald. "Schoften" wordt netjes vertaald. Dat zou zowel op "rebellen" als op regeringssoldaten kunnen duiden. Maar dan gaat ze over op enkelvoud: "Twar" zegt ze. Dat is een beschaafde manier om "rotzak" te zeggen. Enkelvoud.

"Rotzak. Zieke kinderen moet je behandelen en hij beschiet ziekenhuizen."

Dat is wat ze zegt. Zo vertaald, zou het kunnen zijn dat de kijker nieuwsgierig word naar wie die "hij" zou zijn. En met "hij" zou de vrouw zomaar eens de President van Oekraïne kunnen bedoelen, Petro Poroshenko, de man die zichzelf gisteren in Zürich zonder valse bescheidenheid tot Vredespresident heeft uitgeroepen.

De NOS manipuleert de ondertiteling naar het veel algemenere:

"Zieke kinderen moet je behandelen en niet beschieten."

Godfroid benadrukt rol Rusland en negeert die van de VS/EU.

Dan komt Godfroid in de uitzending en BAF! "Hoe lukt het de rebellen op deze schaal oorlog te blijven voeren?", wil Rob Trip weten. De vraag is niet gespeend van insinuatie, en Godfroid weet hoe het toneelstukje bij de NOS gespeeld wordt: "Centraal bij de beantwoording van die vraag is de rol van Rusland", aldus Godfroid. De staatsjournalist houdt voor de zoveelste keer zijn betoog over een poreuse grens waarover van Russische kant naar het verzet van alles getransporteerd wordt.

****************************************************************************

Godfroid presteert het om in 120 seconden 4 keer over "Rol Rusland" te spreken.

Godfroid presteert het om in 120 seconden 0 keer over "Rol EU/USA" te spreken.

****************************************************************************

De vraag die Trip en Godfroid niet bespreken is: "Hoe lukt het de failliete Oekraïne om op deze schaal oorlog te blijven voeren?" En: "Wie beslist over de hervatting van de oorlog? Kiev of Washington?" Uiteindelijk zegt Godfroid toch nog iets: Kiev bezuinigt op alles en houdt daarom geld over voor deze oorlog. De rol van de VS, de EU en de NATO wordt vakkundig buiten beeld gehouden. De kijkbuismensen moeten geloven dat het door het zuinige karakter van Kiev allemaal gefinancierd wordt. En de kijkbuiskijker moet al helemaal niet de indruk krijgen dat de beschieting van dat hospitaal door hem als EU belastingbetaler mogelijk is gemaakt, met kredieten en schenkingen. Dit item van Godfroid vanavond zou een centrale rol moeten krijgen bij elk college over professioneel perceptie-management.

Hier zoals Life news rapporteert over Hospitaal nummer 3. Een Oekraïense aanval. Een cardioloog en een vrouw gewond.

Het wil NOS en Godfroid maar niet lukken te achterhalen wie nou verantwoordelijk is voor de beschieting van woonwijken (zoals in onderstaand filmpje) in Donetsk. We zullen Godfroid een beetje helpen: Het verzet verdedigt de stad, en de Oekraïeners onder leiding van Poroshenko willen die stad veroveren. Poroshenko sprak de niets verhullende woorden: "Jullie kinderen (sprekende over de kinderen in Donbass) zullen in de schuilkelders zitten."

ENGLISH SUMMARY

It took Dutch state NOS-journaal a week to start reporting on Ukraine in the 8 'o-clock news. The shelling by Ukrainian army of Donetsk, according to NOS was done by both sides. The hospital in Donetsk shelled by Ukrainian forces on Monday was shown, but nothing was said about who did it. "How do the rebels manage to keep waging a war on a scale like this?", Rob Trip the presentator, wanted to know. David Jan Godfroid, the state-journalist comfortly reporting on Donbass from his residence Moscow: "To answer this question, one has to start with the role of Russia." We checked and counted a total of 4 (FOUR) times, Godfroid saying "Role Russia". "Role USA/EU", was not said one time. Perception management succeeded again!

15 opmerkingen:

 1. Cruelman je bent een zieke en verwrongen geest. Ik kom heel vaak in Donbas / Novorossiya en heb het aan den lijve ondervonden om beschoten te worden te worden door de Oekrainische Nazis !! Ik spreek de taal, ken het land en de mensen. Jij zit alleen maar westerse EU/USA propaganda op te hemelen en verliest de werkelijkheid volledig uit het oog. Ohja en nog wat, als het verzet/rebellen nu een BUK of meerdere BUKS hadden gehad en/of de Russen zouden actief meevechten, al dan niet vanaf de grens, waarom hebben ze de afgelopen dagen dan niet even die straaljagers uit de lucht geknald, die vanaf grote hoogte Donetsk en Gorlovka gebombardeerd hebben ?... Denk even na, EU/USA dwaas !!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jack, dank voor je bijdrage, maar de bijdrages van Cruelman halen we voorlopig even weg omdat ze niet aan het niveau voldoen dat we hier trachten te bereiken. Hij heeft zijn eigen plek waar hij zijn ei kwijt kan, en dat is hier: http://blikopnosjournaal.blogspot.nl/2015/01/slachtoffers-van-weer-een-domste-oorlog.html Wij kunnen verklappen dat hij het op prijs stelt als mensen daar af en toe ook even bij hem komen zodat hij nog wat extra kan oefenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed verhaal.... Wond me ook weer behoorlijk op, alsof separatisten eigen bevolking continu kapot schieten... gelukkig trapt niet iedereen in de propaganda maar helaas veel te veel wel....

  BeantwoordenVerwijderen

 4. Correct item van NOS
  Laat beide kanten zien

  Maar Blik gaat voorbij aan feit dat Kiev verdedigd en sepa's alleen maar aanvallen
  En als sepa's schieten kan je verwachten dat Kiev terug schiet
  Maar Russen geven niet op eigen bevolking

  https://twitter.com/DajeyPetros/status/557636866774925312/photo/1

  Of dat sepa's op eigen volk grads schieten in Debaltseve

  https://twitter.com/MaxRTucker/status/557625276646305792/photo/1

  Of dat sepa's in Debaltseve burgerdoden maken

  https://twitter.com/MaxRTucker/status/557582035238551552/photo/1

  Gelukkig trapt niet iedereen in Kremlin propaganda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He

  Russische Spetsnaz bij vliegveld Donetsk

  Wat doen die daar?
  Waren toch geen Russische troepen in UA

  https://www.youtube.com/watch?v=q5dZLRTzB30

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dit zijn duidelijk vrijwilligers. Dat kan je zien aan hun onprofessionele houding. Ze zijn dronken en lachen de hele tijd.

   Verwijderen
  2. Zijn Russische GRU Spetsnaz (76th)

   Verwijderen
 6. De staatszender was inderdaad duidelijk. De steun van het verzet kwam van Rusland er zitten ook Russische militairen. Oekraìene komt aan zijn wapens door overal op te bezuinigen behalve op wapens. Dus maw Nato landen hebben nooit wapens of enige andere vorm van hulp voor de oorlog geleverd.
  https://www.youtube.com/watch?v=ckX2rfhFeNg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle eigen productie
   En Kiev moet wel, om de sepa's tegen te houden die door Rusland gevoed worden met materieel en troepen

   Heeft NATO niks mee te maken

   Verwijderen
 7. Ik denk dat meer dan 90% van de nederlanders blij is als het verzet wint en dat Oekraìene niet bij de EU en bij NATO komt. Eerst al die ellende met die Bulgaren en Roemenen, straks Oekraiene en Moldavie. Kunnen wij ook weer voor betalen. Dat geld van die geìnde toeslagen zijn we kwijt. De Grieken stoppen dadelijk met ons terug te betalen. Ik zei het nog tegen Kees Jan de Jager. Dat geld zijn we voor het grootste gedeelte kwijt Jan. Nee we gaan er op verdienen loog hij. Ja met de kennis van nu......bla bla. Oekraiene corruptie niet normaal. Dus ja ik denk dat het overgrote deel van de bevolking denkt. Kunnen die russen niet wat meer mensen sturen dat ze dat hele land weer gaan bezetten of doe ermee wat je wilt...Als wij er maar niets mee te maken krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Enquete gehouden?

  Ohh, het is een geld kewstie voor u
  Als uw buurman om hulp vraagt zou u ook de deur dicht gooien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee LGK, hij heeft geen enquete gehouden. Hij schrijft: "Ik denk dat 90% .."

  - geld kwesties zijn niet verdacht. Die zijn neutraal.
  - Als een buurman om hulp vraagt : dat hang van de buurman af. Van onze relatie , van zijn eerder gedrag etc.
  Wat politici met ons geld en onze toekomst doen is ter discussie. Daar mag iedereen een mening over hebben. Wat u doet is proberen de opponent zwart te maken.
  Ik krijg een steeds grotere hekel aan U.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik denk dat hij er ver naast zit

   UA heeft gekozen voor westerse waarden en normen
   Niet dat ze daar morgen zullen zijn, maar de weg is ingezet

   En ik denk niet dat '90%' deze normen en waarden in NL afkeert.

   Juist, hangt van de buurman af, en die kiest nu voor westerse normen en waarden

   En, ja, ik vind dat 'wij' Eu onze buurman met geld moeten steunen

   Verwijderen
  2. Jan Verheul .......... laat je niet gek maken door LGK . LGK is een pro westerse betaalde trol mbt Rusland . Zijn anti Russische propaganda dient alleen maar om elk discussie mbt Rusland in de kiem te smoren . Dat doet hij niet alleen hier maar ook op mn Nujij . Een verbergknop zou hier eigenlijk op zijn plaats zijn om figuren als LGK te verbergen . LGK verkondigt enkel en alleen maar leugens , en mn over wie zo agressief is terwijl de geschiedenis en feiten overzicht toch een ander plaatje laat zien . Putin is en blijf volgens LGK de agressieveling , boosdoener en kwade genius achter de ellende in de Oekraine . De machtsovername cq coup d'etat in Kiev met en door inzet van Nazi sympathisanten blijf LGK ontkennen , terwijl tv beelden toch anders lieten zien . Onlangs is een video op youtube geplaatst van de rada in Kiev dat laat zien dat de coup d'etat in Nov jl al was voorspeld . https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84838260&v=y9hOl8TuBUM&x-yt-ts=1422327029

   Verwijderen
 10. Wat een Troll bent u zeg LGK. Op het moment dat u persoonlijk in onze regionen komt kunt u meepraten en geen vooroordelen verkondigen zoals nu. Op dit moment bent u het perfecte voorbeeld van een van de volgers van de Nederlandse media en niet verder kijkt als uw neus lang is helaas. Tevens is het even verder denken over de diverse zaken en wie daar dan voordeel bij heeft ook niet voor u weggelegd helaas. De door u voorgestelde "westerse waarden en normen" moet u volgen indien u dat wenst, maar zeker niet een ander opdringen. Ik wordt altijd huiverig als ik dergelijke opmerkingen hoor en kijk direct om mij heen vanwege het feit dat mij de nekharen omhoog gaan staan vanwege onveilig en onbehaaglijk gevoel. Ik wens u veel plezier met het verkondigen van het “geloof” van uw grote voorbeeld de NOS. Met vriendelijke groeten van een Nederlander op het schiereiland Krim in Rusland die vanwege mensen met uw denkwijze met grote regelmaat zelf in Novorossiya te vinden is.

  BeantwoordenVerwijderen