zondag 11 januari 2015

Hans Laroes negeert journalistengevaar Oekraïne en overdrijft het Russische

Dit staat er op de Twitter homepage van Hans Laroes, de oud hoofdredacteur van het NOS-journaal:

verstand van media - schrijver 'De Littekens van de Dag ' . lid nationaal comité 4 & 5 mei - voorzitter Raad vd Journalistiek

Als je dat op je homepage kunt schrijven dan schept dat natuurlijk wel verwachtingen: "verstand van media", "voorzitter Raad vd Journalistiek".
We lazen vandaag zijn collumn "Ben ik Charlie?", een verhaal vol mitsen en maaren. Maar ons viel de volgende passage op:

"Ik heb wel eens geweld tegen mezelf van dichtbij meegemaakt, maar dat was van een andere orde, één verwarde man. De risico’s die ik als hoofdredacteur onder ogen zag, hadden te maken met verslaggevers in oorlogssituaties –ver weg".

"Bovendien: dan zou ik ook James Foley moeten zijn, de journalist die door IS werd onthoofd. En David Pearle, die jaren geleden in Pakistan werd vermoord. En al die 100 tot 150 journalisten die jaarlijks worden gedood, de meesten werkend voor lokale media, ver weg van ons werelddeel, in Irak, in Mexico, op de Filipijnen, in Rusland".

"Ver weg van ons werelddeel... in Rusland."

Volgens Wikipedia is er "Onder Putin" in 2013 1 journalist en in 2014 1 journalist gedood in Rusland, diep in de Provincie. Uiteraard zijn dat 2 journalisten te veel, maar je kunt op basis van deze cijfers niet zeggen dat Rusland nou zo'n dodelijk gevaarlijk land is voor journalisten.

Maar het is natuurlijk veel pikanter dan dat. Want Laroes maakt van Rusland daderland, terwijl het juist slachtofferland is. Vijf van haar -meest moedige- journalisten zijn in 2014 omgekomen. In Oekraïne. Om een "anti-terroristische-operatie", beter bekend als oorlog, in het hart van Europa inzichtelijk te maken. Maar Oekraïne zie je niet terug in Laroes' lijstje. En onwetendheid of een foutje kan het niet zijn want Laroes "heeft verstand van lekker et media en is baas aller journalisten, als voorzitter Raad vd Journalistiek. Oekraïne past ogenschijnlijk niet in het plaatje, en dus niet in Laroes' lijstje. Rusland past juist wel in het lijstje gevaarlijke landen. Zelfs als dat niet door feiten ondersteund wordt, dan nog wordt Rusland in Laroes' lijstje van gevaarlijke landen voor journalisten geperst.

Lijst gedode journalisten in Oekraïne 2014

Onderstaand geven we de lijst van zes gedode journalisten in Oekraïne. We spreken hier nog niet eens over ontvoerde en mishandelde Russische journalisten, niet over Graham Phillips die 2 maal meegenomen is en het land uitgezet is, niet over beschoten maar overlevende journalisten, en niet over de diverse (ook lichtere) molestaties van Russische journalisten tijdens hun werk.

1. Igor Kornelyuk, omgekomen zomer 2014, door een (gericht?) Oekraïens projectiel


2. Anton Voloshin, omgekomen, samen met Igor Kornelyuk, zomer 2014, door een (gericht?) Oekraïens projectiel


3. Andrei Stenin, Russisch journalist, gedood zomer 2014 tijdens een reportage met vluchtende burgers, door Oekraïens vuur


4. Anatoly Klyan, cameraman, omgekomen zomer 2014, toen zijn bus met burgers beschoten werd door het Oekraïense leger


5. Andrei Mironov, Russisch journalist, gedood 14 mei 2014, door (hoogstwaarschijnlijk) Oekraïens vuur samen met Andrea Rochelli


6. Andrea Rochelli, Italiaans staatsburger gedood voorjaar 2014, door (hoogstwaarschijnlijk) Oekraïens vuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten