vrijdag 30 januari 2015

Twijfelachtige conclusies Koens en Co. rond raketaanval Marioepol

De waarheid of logica spelen in deze oorlog al helemaal geen rol meer. De "Pro-Russische Rebellen" hebben het gedaan. Sancties tegen en druk op Rusland: geen stap terug, eerder een tandje er weer bij. De OVSE zei het ook, de rakketten kwamen uit het Noord-Oosten, vanaf de rebellen. Dat had de onpartijdige en neutrale OVSE diezelfde middag al waargenomen en voorlopig geconcludeerd. En zo stond het hele verhaal als een huis.

Om dan maar met die OVSE te beginnen. De lokale bevolking in de Donbass heeft grote afkeer van de OVSE'ers. Hun leed veroorzaakt door het Oekraïense leger wordt gedownplayed. In een geval als Marioepol daarentegen zijn ze er als de kippen bij om terwijl het bloed nog niet opgedroogd is, de richting, de afstand, en de dader aan te wijzen: De seperatisten!

Olaf Koens loopt wederom voorop bij het neerleggen van de schuld bij "de Rebellen". Ze kunnen het wel ontkennen, maar "onafhankelijke organisaties" en de plaatselijke burgerbevolking "weten wel beter". En verder iets in de trant van: "De "rebellenleider" zei zelf de dag ervoor dat het offensief op Marioepol ging beginnen, dus 1 + 1 = 2.". Nou, misschien toch niet helemaal. Ja, Zakharchenko heeft inderdaad iets in die trant uitgesproken. Klopt als een bus. Maar daarmee heeft hij nog niet het sein gegeven om een aanval op een drukbevolkt marktgebied om 9:30 in de zaterdagochtend uit te voeren vanuit 3 posities, een tiental kilometers van de frontlijn vandaan. Waarom zou hij dat doen? Wat wint hij erbij? Qui bono? De nieuwe sancties zijn voor hen en de Russen. Dat kon van te voren al bedacht worden. Olaf Koens haalt in zijn Volkskrantartikel van jl. dinsdag inwoner Igor van Marioepol aan die het gebrek aan logica verder onderstreept:

"We waren het de afgelopen maanden misschien vergeten, maar onze stad ligt gewoon aan de frontlinie."

Ze waren in Marioepol de oorlog blijkbaar vergeten! Terwijl het verzet dus aan de poorten staat. Zie ook de dashboardopname van de ontploffingen hieronder. Tot aan de ontploffingen zie je een vrij normale, levendige, ongeschonden stad, waar de mensen onbezorgd over straat konden.

Vergelijk dat beeld eens met Gorlovka dat constant door Oekraïne bestookt wordt. Kinderen in de schuilkelder. (Meer foto's HIER). Aantal burgerdoden In Donetsk en Gorlovka 28 Januari en de nacht naar 29 Januari: 11. Als gevolg van de continue beschietingen door het Oekraïense leger.

Voor de oorlogsretoriek van Poroshenko is geen plaats in de volkskrant. Hebben zij geschreven dat hij gezegd heeft dat de Donbasskinderen in schuilkelders zullen doorbrengen? Daarentegen gaan juist de zalvende woorden van Petro Poroshenko er in als koek bij Koens en co.: "De Oekraïense President Petro Poroshenko liet zondag weten dat er een politieke oplossing moet worden gezocht. "Het beginnen van een politiek proces van de-escalatie en regulering blijft onze prioriteit. We zien geen alternatieven voor de overeenkomsten uit Minsk." De Volkskrant brengt deze woorden onbecommentarieerd. Hoe ze rijmen met de agressie en mobilistaties (de meest recente, maar niet de laatste, van 50.000 man), valt in de Volkskrant van Koens en Lanting helaas niet te lezen.

Putin-speculaties

Omdat er van Poetin blijkbaar geen bruikbare quotes voorradig waren, zetten zowel Koens als Lanting het op een potje speculeren. Allebei, komen ze in hun eigen artikelen, in de krant van dezelfde dag, hoe toevallig, met exact dezelfde speculatie (de pluriformiteit in de Volkskrant is niet meer zoals die ooit was).

De ene: "Het uiteindelijke doel (van Poetin) blijft onduidelijk". De ander: "Wat Poetin voor ogen staat is moeilijk te peilen". De ene: "Op de Krim, het schiereiland dat Rusland vorig jaar annexeerde, zijn troepen in staat van paraatheid gebracht. Rusland zou makkelijk een doorgang over land kunnen forceren". De ander: "Mogelijk hoopt het Kremlin dat de rebellen Marioepel innemen en vandaar doorstoten naar de Krim, het schiereiland dat begin vorig jaar door Rusland werd geannexeerd." Het verschil tusen Bert en Olaf zit 'em er dus in dat de ene speculeert dat Putin van de Krim naar Marioepol trekt (van links naar rechts) en de ander dat de "rebellen" van Marioepol naar de Krim zullen trekken (voor de kijker van rechts naar links).

Technische aanwijzingen schuld "seperatisten" verre van spijkerhard

Bij Volnovakha wist de Volkskrant ook al in de eerste editie na de busaanslag wie het gedaan had. Bij navraag bleek de redakteur van het artikel (Lanting) echter niet te weten hoe die conclusie, als onderschrift bij een foto, in zijn artikel terecht was gekomen. En ook nu weer lijkt de snelheid om een oordeel te vellen belangrijker dan de kwaliteit van het oordeel: De seperatisten ontkenden, maar Koens en Ko wisten wel beter, zich daarbij beroepend op een voorlopige OVSE-conclusie. Daarin bepalen de OVSE mensen niet alleen de richting (dat valt nog goed voor te stellen) waarvandaan de raket kwam, maar ook van welke afstand. En daar zit 'em de crux. Want op 19 kilometer ligt Oktyabr, onder controle van het verzet, en daar precies kwam een gedeelte van de raketten vandaan, volgens de OVSE. De raketten kwamen niet van zo'n 7-8 kilometer uit Talakovka. Volgens de OVSE. Op die plek hadden de Oekraïners de controle, eveneens noord-oostelijk van Olimpiski street, de plek des onheils. Hoe de OVSE mensen, die bij bomdoden in Donetsk altijd zo wijffelend optreden dit nu zo snel en beslist konden concluderen is een raadsel. Een GRAD raket, voor de duidellijkheid, heeft een range van tussen de 5 (minimum) en circa 20 kilometer. Daarbij spreekt de OVSE ook nog over Uragan raketten, terwijl het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst, Naliwaichenko, op maandag 26 Januari met helemaal niks van een Uragan raket kwam, waarmee nog meer vraagtekens bij het verhaal van de OVSE gezet konden worden. BRON. Lees verder in het Engels, HIER, waar nog gewezen wordt op het afsluiten van het gas een half uur voor het salvo.

Matt heeft weer een cartoon voor Blik op NOSjournaal gemaakt.

3 opmerkingen:

 1. Human Rights Watch accuses Ukrainian army of using indiscriminate weapons in south-east
  http://itar-tass.com/en/world/774200

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HRW beschuldigd Kiev van gebruik grads

  Echter 31 doden door grads van Russen tellen dan niet mee.

  Er zijn schattingen dat Rusland al 200.000 grads heeft afgeschoten

  De richting waar grads vandaan koemn is duidelijk, uit het oosten in Mariupol.
  Eerst was het verhaal van DPR dat grads uit NW kwamen.
  Nu duidelijk is dat dat niet kan duikt het volgende propaganda verhaal op
  UA schiet zelf vanaf frontlinie in oosten richting stad Mariupol.

  Hoeveel sprookje gaan er nog komen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enorm veel vrees ik. En als je het hier brengt, met feiten en al dat het sprookjes zijn, rennen de kids hier briesend naar ome Blik om onze bijdrages te verwijderen, omdat ze niet tegen zoveel terechte kritiek kunnen. Elke keer worden antwoorden ontweken, vragen genegeerd en worden er rookgordijnen opgetrokken die symbolisch zijn voor excellente propagandavoering. Maar ook dat mag je niet zeggen want dan worden je antwoorden gewist...net of ze iets te verbergen hebben hier....

   Verwijderen