woensdag 28 maart 2018

Wat is er met Joost van Oranje (Nieuwsuur) aan de hand?

Joost van Oranje is de baas van Nieuwsuur. Gisteren was hij in de ochtend te gast op NPO radio 1. Het ging over de Skripal zaak en de daaropvolgende sancties. De grote lijn mocht door Ben Bot neer gezet worden: "Als er zoveel diplomaten uitgewezen worden, ga er dan maar vanuit dat de geheime diensten voldoende aanwijzingen hebben (voor de schuld van Rusland)", of woorden van gelijke strekking. Ghislaine Plag, de presentatrice die wij redelijk hoog hebben zitten, stelde teleur. Zij nam die omgekeerde logica over. Toch was er in het programma ruimte voor een kritische noot. Eén inbeller, een zogenaamde spraakmaker, mocht duidelijk het Russische standpunt verwoorden.

Motief...

Daarna kwam er wel direct een rabiate Russofoob aan het woord. Op een gegeven moment kwam het punt aan de orde van wat Rusland zou bezielen opdracht voor zo'n moordaanslag te geven. Kortom, wat zou het motief zijn, voor de Russen? En dit was het moment waarop JOOST van ORANJE episch insprong, waarbij het erop neerkwam, dat de motieven van geheime diensten soms niet logisch zijn. Deze redenering ligt in de lijn met een andere "analyse" die onder andere in NRC gelezen is dat de sancties Rusland goed uit zouden komen. Dat de uitgezette Russische diplomaten in feite iets is waar Putin op gemikt zou hebben. Origineler kun je het niet bedenken, maar NRC en Joost van Oranje doen het gewoon. De redenering vereist wel een vooronderstelling dat Putin iets is van een kruising tussen een masochist en een suicidaal, overgoten met een sausje wreedheid.


Veel vragen

Joost van Oranje kwam in de radio-uitzending met de belofte 's avonds in zijn Nieuwsuur terug te komen op de zaak, met reportages en analyses van verschillende deskundigen. Wij gingen daarom deze keer met gespitste oren aanschuiven om 22:15. We hadden hem van te voren via twitter nog wat invalshoeken en gesprekspartners getipt: bijvoorbeeld Sergeant Nick Bailey, het derde gifslachtoffer die gelukkig wel al weer thuis is, gezond en wel, volledig hersteld van het dodelijke gif. Je zou ook naar het hospitaal kunnen gaan. Belden van de slachtoffers maken zal wel niet lukken, maar een gesprek met de behandelende artsen zou toch moeten kunnen. Je kunt dan ook vragen hoe het nou zit met die andere 40 vermeende slachtoffers. Ook kun je de politie-verantwoordelijke vragen hoe het zit met de daders. We nemen aan dat de Britse variant van Opsporing Verzocht dag in dag uit spotjes, reportages en reconstructies maakt op jacht naar de dader(s). Er loop blijkbaar iemand door Engeland met een fles Novixhok; we nemen aan dat dat de Britten zeer bezig houdt.

Enkel twee politici

Maar niets van dit alles. Joost van Oranje ging te rade bij twee Brites politici; de één prees May, en de ander prees Theresa May nog ietsjes meer. Dat was het in grote lijnen. Dat is het niveau van "ons" Nieuwsuur. Dat is het antwoord op al onze vragen en losse eindjes. Zelfs voor een stukje van Maria Zakharova was geen plek. Als onze staatstv al van dit niveau is, geeft dat ook te denken over bijvoorbeeld onze staatsscholen en onze staatsuniversiteiten. Wat leren de studenten bij hun studie rechten? "Jongens en meisjes, je hoeft geen motief te hebben en er hoeft geen bewijs te zijn. We kunnen in Nederland gewoon een schuldige aanwijzen en hem bestraffen. Als Marcel Gelauff, Philippe Remarque en Joost van Oranje dan gewoon een beetje meewauwelen, dan is het goed!"

Hier gaat het journalistieke hart van Joost van Oranje (heeft hij dat sowieso?) niet harder van kloppen; liever dan op zoek naar dit bizarre verhaal, wauwelt hij met wat Britse politici.

Waarom zijn de Amerikanen zo zuur om Rusland? Doet Putin soms iets goed? Hoe is anders hun bozige en trieste houding te verklaren?Bild leeft mee met Kemerovo

We hebben Bild al flink bekritiserd voor hun stevige russsofobe artikelen. Nu prijzen we ze voor een hartverwarmend artikel, "Bild treurt met Rusland", over het drama van Kemerovo en hun meedeleven daarbij. Zo'n artikel hebben we bij AD niet en bij de Telegraaf helemaal niet gezien.
Arme Diana heeft het niet overleefd, haar zondagmiddag in de bioscoop.
Maria Morozov, met de echte Siberische achternaam want moroz betekent vrieskou, is omgekomen Kemerovo. Vandaag is het in Rusland dag van nationale rouw.

6 opmerkingen:

 1. Zo, ff bijkomen!

  Zojuist, circa 15:10 was Helga weer in de NPOradio1 uitzending. Ze bereikte nieuwe dieptes of hoogtes zoals je wilt; heeft iemand puf die uitzending terug te luisteren en in de comments die te bespreken?

  Het was, mmm...., Helga op haar best!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Blikop NOSjournaal: ik kom vaak op jullie site en houd van jullie scherpe opmerkingen, maar nu moet ik even wat aan jullie doorgeven. Het is niet prijste maar prees (onregelmatig werkwoord) in de zin "de één prijste May, en de ander prijste May zeer."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen dat je de artikelen waardeert; heb de taalblunder gauw hersteld. Veel dank! Aarzel niet vaker je correctie of aanvullingen te laten horen.

   Verwijderen
 3. Nou bedankt Blik....Ben ik er toch weer ingetrapt. Toch weer naar Salemon, deze onwelriekende Tokyo Rose van de Nederlandse Propaganda Omroep, geluisterd. Arghhhhhhh......

  Helga op haar 'best'; de Skripal affaire gereduceerd tot het inmiddels van haar overbekende eindeloze gepsychologiseer over wat er dan wel niet allemaal aan verdorven gedachten in het hoofd van Poetin zouden omgaan. De ene oncontroleerbare verdachtmaking na de andere uitbrakend, uitgesproken met een dictie alsof ze een publiek van verstandelijk uitgedaagden toespreekt. Helga mocht er weer onweersproken op los babbelen bij Radio 1. Op die momenten dat haar verzinsels in aanraking kwamen met de realiteit verdampten ze onmiddellijk.

  Zo beweerde Salemon ijskoud dat de diplomatieke rel rond de Skripals Poetin feitelijk zeer goed uitkwam. Poetin zou namelijk niets liever willen dan zijn bevolking isoleren van de rest van de wereld, zodat die makkelijk te indoctrineren zou zijn. De wederzijdse uitwijzing van diplomaten en het sluiten van consulaten zou naadloos bij dat streven aansluiten. Alsof het niet de UK was die de diplomatieke rel had uitgelokt en de VS en EU waren die daarna hun duit in het zakje hadden gedaan. Alsof het juist niet dit transatlantische verbond is dat er geen enkel geheim van maakt dat het de Russische Federatie op politiek, economisch en cultureel gebied zo veel mogelijk wil isoleren. Alsof het niet juist de EU is die afschaffing van de visumplicht voor verkeer van en naar de RF heeft gedwarsboomd.

  Dikke vette schande dat Salemons telkens maar weer een platform krijgt van de NPO om haar oorlogspropaganda onweersproken af te draaien in programma's waar interviewers zich van de domme houden (of dit misschien ook wel zijn) en hoofdzakelijk als aangevers functioneren in plaats van als kritische bevragers.

  Uiteraard was Helga er zeer verontwaardigd over dat de Russen niet onmiddellijk toegaven een aanslag op de Skripals gepleegd te hebben. 'Typische Russisch', dat ontkennen. Alleen daaruit kan je al afleiden dat ze wel degelijk schuldig zijn, impliceerde Helga. Zou toch een moment moeten zijn waarop een interviewer eens wat tegengas geeft. Bijvoorbeeld door er op te wijzen dat er geen enkel bewijs is dat er Russisch zenuwgas gebruikt is bij de aanslag:

  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/boris-johnson-a-categorical-liar/

  Dat er wellicht niet eens zenuwgas is gebruikt:

  https://off-guardian.org/2018/03/21/what-did-the-salisbury-physician-mean-by-no-patients-have-experienced-symptoms-of-nerve-agent-poisoning/

  Dat het wel merkwaardig is dat een rechercheur besmet zou zijn geraakt met het gas, maar dat een arts die ook ter plaatse was en 30 minuten eerste hulp heeft verleend aan de Skripals ongedreed bleef.

  https://off-guardian.org/2018/03/23/ds-nick-bailey-allegedly-released-from-hospital-msm-continue-false-claims-of-30-casualties-in-salisbury-despite-denial-from-senior-physician-on-the-case/

  Niks echter van dit alles. Voor overwegingen van feitelijk aard ben je bij de publieke omroep al heel lang aan het verkeerde adres. Het gaat alleen nog maar om het verspreiden van sturende opinies. Opinies die in het verlengde liggen van het regeringsbeleid. Propaganda dus. Oorlogspropaganda in dit geval.

  En Helga Salemon. Arghhhhhhhhh

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de nieuwste zwamkeuteltrend: Putin wilde sancties. Als dathet geval zou op zijn minst het Azov battallion zijn verdampt of een fiks deel van Syrië ten oosten van de Eufraat zijn bevrijd. Niet een nutteloze dubbelspion met pensioen vergiftigd.

   Hierbij hebben alleen de zionisten en de neocons belang, alhoewel het verdachte spoor meer via de oude Anglo kant loopt (Tillerson).

   Net als de Saker ben ook ik iets minder optimistisch geworden: ik vrees ook dat de invloed van extremistische neocons niet met rede of waarschuwingen te stoppen is: dat gaat enkele VS vliegtuigen, schepen of troepenformaties kosten, omdat ze slechts geweld begrijpen: ondanks het reëele gevaar van meer escalatie. Ze zullen de pijn moeten voelen.

   Verwijderen
  2. Dat is de nieuwste zwamkeuteltrend: Putin wilde sancties. Als dathet geval zou op zijn minst het Azov battallion zijn verdampt of een fiks deel van Syrië ten oosten van de Eufraat zijn bevrijd. Niet een nutteloze dubbelspion met pensioen vergiftigd.

   Hierbij hebben alleen de zionisten en de neocons belang, alhoewel het verdachte spoor meer via de oude Anglo kant loopt (Tillerson).

   Net als de Saker ben ook ik iets minder optimistisch geworden: ik vrees ook dat de invloed van extremistische neocons niet met rede of waarschuwingen te stoppen is: dat gaat enkele VS vliegtuigen, schepen of troepenformaties kosten, omdat ze slechts geweld begrijpen: ondanks het reëele gevaar van meer escalatie. Ze zullen de pijn moeten voelen.

   Verwijderen