donderdag 18 maart 2021

Baudet's campagne, de details

The devil is in the details. Waar is het fout gegaan? Onze analyse. Tot in detail. Alstjeblieft Thierry. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Altijd bereid mee te denken.

1. Haga kwam elke keer met zijn: "Wat is het fijn met mensen te zijn met gezond verstand"

Als je daar op terugkijkt, is dat natuurlijk fouter dan fout. Faut! Faud. Vout! Zo kun je niet praten in de politiek als je stemmen probeert te winnen! Je bent de mensen aan het afzeiken die het nog niet met je eens zijn! En die ga je niet winnen als je begint met ze wijs te maken dat ze geen gezond verstand zouden hebben. Als ze nog niet bij je zijn, dan heb je het nog niet goed uitgelegd! Dat is het. Het is te muffig. Het kan niet! 

2. "Het hand schudden is een oud gebruik om te laten zien dat je geen wapen hebt"

Dat is een leuk verhaaltje als je dat een paar keer vertelt. Maar als je 50 keer optreedt en "deze grap" 50 keer herhaalt, dan wordt het wel wat flets. Was er nou echt niks meer te vertellen dan dat?

3. "Wat is het leuk"

We waren erbij in Leiden, de dag voor de verkiezingen. En het was te veel van "wat is het leuk", "Er zijn best veel mensen". Blik had niet de indruk dat men door had dat het er niet om ging of het "leuk" was. Als jij een F-side supporter een half uur voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord vraagt hoe het gaat, zal hij ook niet zeggen: "Het is leuk", of, "er zijn best al veel mensen in het stadion". Voor die F-Side supporter staat de oorlog te beginnen. Het is helemaal niet leuk! De Duitsers hebben er het woord "Leidenschaft" voor. In het Russisch zijn supporters "Bolelshiki". Weet je wat "Bolelshiki" betekent? Bolet = Pijn lijden! Bolelshiki zijn de pijn lijders! Het is lijden! Het is voor een F-side supporter helemaal niet "leuk" als Ajax-Feyenoord gaat aftrappen! Het is afzien! Het is pijnlijden. Als de soldaten naar het front gaan is dat ook niet "leuk" of "gezellig"! Maar het moet wel gebeuren! De Heroïc kan de beloning zijn. Maar ook de complete afgang. Daar kan niks "leuks" aan zijn! Leuk?? Wat nou "leuk"?

4. Antifa in Leiden

In diezelfde korte ontmoetingen met kandidaten bespraken we de mogelijkheid de Antifa's de microfoon te geven en ze te vragen wat nou precies hun kritiek op, of probleem met, Baudet is. Ga juist met die gasten in gesprek. Het idee kwam niet aan. Blik is tijdens het optreden, zelf maar naar die Antifa's gegaan. De beelden daarvan, HIER. De foto's hieronder:We raakten in gesprek met deze mensen. Deze foto was van voor het gesprek. Het gesprek werd dermate geanimeerd dat de politie op ons afkwam. Ze vroegen me of ik bij die mensen hoorde, en zo ja, dan svp achter het hek, en zo nee, wegwezen. We gaven beiden aan bij die agent dat we een gewoon goed gesprek hadden en dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, en zo was het ook. En we konden ons gesprek vervolgen. Ik vertelde hen dat ze beter bij Rutte konden protesteren. Zij gaven aan dat ze Rutte ook vreselijk vonden. En iets kwam door dat ze Baudet eigenlijk wel interessant vonden. Ik gaf ook aan dat we er dan, wat Rutte betreft, er hetzelfde over dachten, en dat ze wat Baudet betreft, wellicht niet alles wisten. Ze waren deels ook echt bang voor Corona. Kortom, ik denk dat Baudet hier stemmen heeft kunnen winnen. Hij heeft hier stemmen laten liggen. Hij en zijn teamleden die het allemaal "leuk vonden", gaven er de voorkeur aan "leuk" en "gezellig" bij de eigen warme kliek te blijven, in plaats van de mauwen op te stropen en Nieuwe stemmen te gaan winnen.

Maverick
Daarbij komt: Baudet is natuurlijk de "Maverick" in de politiek. De pispaal. Het zwarte schaap. De luis in de pels. De uitdager. "Ivan Duratshok". Maar in Leiden was juist dit handjevol criticasters het zwarte schaap. De verschoppelingen. De dissidenten op het feestje van Baudet. Maar ze waren wel OOK voor Baudet gekomen. Als mavericks hadden Baudet en zijn teamleden, deze collega-Mavericks ook moeten begrijpen. Sterker: Respecteren. Misschien nog sterker: omarmen. Ook in Utrecht waren de Antifa's aanwezig en is hij voor zover wij het daar van de live-stream konden zien, niet het gesprek aan gegaan. Regel 1: respecteer je tegenstander. En misschien wederom sterker: Liever die Antifa's die ook in de regen op zijn komen dagen, dan mensen die niet weten wat ze moeten stemmen, en de dag voor de verkiezingen de stemwijzer invullen en dan bij Partij voor de Dieren of JA21 uitkomen, zonder dat ze verder enig idee hebben. Klaver en Rutte mogen dan wel jouw opponenten zijn; "hun" kiezers nooit!

Mooiste spel
En het gaat natuurlijk niet enkel om het overtuigen van deze 20 man hier. Maar het gaat om het tot in al je vezels beseffen dat IEDEREEN je kiezer kan zijn. Moet zijn. In het bijzonder zij die het nog niet zijn! Het gaat om de mind-set! Die stond niet op scherp! Het was genieten van het warme bad. We hebben gezongen en gedanst. Dank daarvoor. Maar er is vergeten stemmen te Winnen. Het was een voetbalwedstrijd waarbij Forum -by far- het mooiste spel op de mat legde. Eén-tweetjes. Omhalen. Dribbels. Weergaloos. Combinatiespel. Teamspirit. Spelvreugde. Maar er was vergeten doelpunten te scoren. En de opponenten gingen er met de buit vandoor.

16 opmerkingen:

 1. Wederom 100% eens, tegenstanders als kans zien, NPO bashing is verschrikkelijk, maar elke gelegenheid om hoge kijkcijfers pakken als kans. De Vrijheid karavaan gaat door. De angst heeft Ja ook winst opgeleverd,tijd zal werken voor FvD Vrijheid en knuffelen gaar winnen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik leidt uit de verkiezingsuitslag vooral af dat de samenleving in grote lijnen meegaat in het door de staat en msm opgelegde corona-narratief. Niet alleen bereid is de repressie die uit dit narratief voorvloeit te verdragen, maar het ook gelegitimeerd heeft met deze verkiezingsuitslag. Oppositie stelt, gegeven wat op het spel staat, in kwantitatief opzicht niet veel voor. Uiterst deprimerende gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan iemand mij uitleggen waarom juist de partijen van Pieter Omtzigt en Renske Leijten, de twee helden in de toeslagenaffaire, de grootste klappen hebben gekregen? OK, bij CDA begrijpelijk. Maar VVD, de hoofdverantwoordelijke, als winnaar? #Verkiezingen2021 #CDA #SP
   6:20 a.m. · 18 mrt. 2021

   https://twitter.com/Zilvera1/status/1372417548294234112

   En alle andere corruptie van de afgelopen tien jaar Rutte kan nu natuurlijk ook in de overdrive door. Het interesseert ons als natie klaarblijkelijk niet zo veel.

   Verwijderen
  2. Met andere woorden: het 'nieuwe normaal' is voorlopig here to stay.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Winnaars van de verkiezingen:samen op de foto

  https://twitter.com/ElzevH/status/1372527171558903811

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. @ SDR

   Ja, maar op de datum dat die foto werd genomen zag je de winnaars van de VOLGENDE verkiezingen.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. @ SDR

   De kaarten worden geschut 'in a place for business with purpose'

   https://twitter.com/nuijten_rob/status/1372537301247606786/photo/1

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  6. @ SDR

   [Overigens blijf ik erbij dat het geheel niet soepeltjes verloopt (niet zoals 10 en zeker 20 jaar geleden) en dat het erop lijkt dat men probeert te redden wat er te redden valt voordat de boel in elkaar stort.]

   Hoe bedoel je dat? De machthebbers lijken nog steeds een ijzersterke grip op de publieke opinie te hebben. Alleen een kleine minderheid is een beetje 'red pill', maar daar hebben we de censuur, knevelwetgeving en politieknuppels voor.

   Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen