donderdag 10 november 2016

Poroshenko biedt Wit Rusland excuses aan voor vliegincident met Belavia

President Petro Poroshenko van Oekraine heeft gebeld met de President van Wit Rusland, Alexander Loekashenko om zijn excuses te maken voor het incident van 21 Oktober. De verantwoordelijken zullen gestraft worden. Een vliegtuig van de Wit Russische maatschappij Belavia was onderweg van het Kievse vliegveld Zhuliani naar Minsk met 136 passagiers en 6 bemanningsleden aan boor. Terwijl het vliegtuig lekker aan het vliegen was kreeg het plots de order vanuit de Oekraiense luchtleiding on rechtsomkeert te maken en terug te keren naar Zhuliani. Zonder opgaaf van reden.MH17

Om de oekaze kracht bij te zetten werd gedreigd met de inzet van jachtvliegtuigen. Mogelijk met de herinnering aan de MH17 nog vers in het geheugen koos de piloot eieren voor zijn geld en zette het toestel in Kiev weer aan de grond. Een Armeen werd van boord gehaald en het vliegtuig kon, na te hebben bijgetankt, weer doorvliegen naar Minsk. De Armeen is later ook weer vrijgelaten. De Oekraieners ontkennen gedreigd te hebben met jachtvliegtuigen.

Oekraïense saboteurs op de Krim?

De in Sebastopol aangehouden Oekraieners zijn hoge meedewerkers van de geheime dienst van het Oekraiense Ministerie van Defensie. Ze hebben al schuld bekend en zijn bezig verklaringen te geven. Dit heeft een bron, bekend met de situatie aan Interfaks geinformeerd. Het gaat om 3 personen. De bron meldt dat er bij de aangehoudene kaarten met militaire objecten op het Krimse schiereiland aangetroffen.

Volgens voorlopige informatie bereidden ze aanslagen voor op electriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties, en gasdistributienetwerken. Alles op de Krim.

De bron meldt dat dankzij gezamenlijke acties van Russische veiligheidsmedewerkers de aanslagen voorkomen zijn. Eerder werd al gemeld dat bij de aangehoudenen zware explosieven, wapens en munitie gevonden zijn.

Oekraine ontkent dat hun medewerkers daar aangehouden zijn of zelfs op de Krim aanwezig waren. Het nieuws dient enkel het doel om het blazoen van de lokale dienders op te poetsen ten opzichte van Moskou en de wereld. Aldus Lisenko van het Oekraiense Ministerie van Defensie. Eerder deed Oekraine het bericht al af als "fake".

Ondertussen in St.Petersburg / Leningrad...

Dik pak sneeuw gevallen. Winterwonderland in "de Noordelijke hoofdstad". Foto van gisterenavond 10-11-2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten