vrijdag 5 december 2014

"Putin maakt hard gebruik van gas als politiek wapen om Europa aan te pakken"

English summary below. Blik op NOSjournaal van Donderdag 4 December 2014 20.00 uur.

Kijk het item na op uitzending gemist vanaf minuut 9:42, HIER.

We geven onderstaand de belangrijkste quotes en voorzien het eventueel van commentaar.

Presentator Rob Trip

Trip: "Putin strijdbaar"

Trip: "Putin schrapte eerder deze week al het idee voor een pijpleiding voor Zuid en Oost Europa."

Trip: "Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dat Putin zo hard gebruik maakt van gas als politiek wapen om Europa aan te pakken"

Verslaggever Amsterdam over Gazprom dat Amsterdam als vestigingsplaats koos voor het South Stream project: "Als ze slim waren geweest, waren ze in Brussel gaan zitten om te lobbyen." En dan komt de aap uit de mouw: "De EU heeft namenlijk een grote hekel aan South Stream. In Europa zijn ze er bang voor dat de Russen door de verkoop van het gas aan Zuid en Oost Europa dat ze daardoor veel te veel politieke invloed krijgen. En dus heeft Putin eireren voor zijn geld gekozen en het project afgeblazen"

Dan komt ook Hans van Baalen nog aan het woord: "De Russen hebben hun handelspolitiek, hun energiepolitiek die is gebaseerd op invloed uitoefenen, macht uitoefenen. Niet op basis van geld verdienen. Dat is natuurlijk voor Europa, West en Oost, iets wat je in de gaten moet houden, dus liever onafhankelijk van Rusland"

NOS: "Maar dat is een illusie (onafhankelijk van Rusland). Inmiddels komt een derde van ons gas uit Rusland. Dat moet Europa wel kunnen bereiken. South stream zou dat gemakkelijker maken."

Voor de volledigheid melden we dat ook de heer Kramer, adviseur van Gazprom, aan het woord kwam die een lans brak voor gas-samenwerking met Rusland.ANALYSE

Trip doet voorkomen alsof Putin de pijpleiding schrapt "om Europa aan te pakken". Dit is een beeld dat wij niet herkennen uit de Russische media of uit uitspraken van Putin, zoals wij onder andere HIER schreven. Putin schrapt south stream in verband met tegenwerking van de EU. Putin heeft geen zin om een grote dure pijplijding aan te leggen, om als hij bij Bulgarije aangekomen is, te ontdekken dat de pijp daar stopt.

De bewering van Trip wordt al in zijn eigen uitzending in de quote van de -notabene eigen- NOS-verslaggever vanuit Amsterdam onderuit gehaald: "De EU heeft een hekel aan South Stream", en cynisch: "Rusland had beter in Brussel kunnen gaan zitten. Konden ze beter lobbyen"

Misschien moet de conclusie wel zijn dat de Russen naïef waren. Die dachten voor South stream helemaal niet na over lobbyen. Waarom zou je moeten lobbyen voor iets waar beide partijen zo overduidelijk voordeel bij hebben?

Kortom, NOS komt met een keiharde aanval op Putin (gas ingezet als als (politiek) wapen om Europa aan te pakken) maar komt a. niet met een onderbouwing, en b. kan het ook helemaal niet logisch maken, en c. komt in de eigen uitzending, in de kleine lettertjes, juist met het tegenovergestelde. Maar ondertussen is het perceptie management om Putin als kwade genius weg te zetten inmiddels al weer volbracht.

Hans van Baalen leent zich immer welwillend om Rusland nog een trap na te geven. Ze willen geen geld verdienen, maar MACHT. Macht willen de Russen! Pas op!Van Baalen: "Russen willen macht en invloed."

Waar van Baalen dit angstscenario op baseert maakt hij niet duidelijk. Misschien doelt hij op een akkefietje van een aantal jaren terug toen Rusland enige dagen de kraan iets had teruggedraaid. Maar dat had te maken met het transitoland Oekraïne dat aftapte en zijn rekeningen niet op tijd betaalde. Juist mede daarom is South Stream juist bedacht om niet te afhankelijk te zijn van onbetrouwbare transitolanden! De Russen willen juist een nog betrouwbaardere leverancier zijn dan ze al zijn! "Politieke invloed, MACHT". Nou, dan willen we graag weten waar dat dan in de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden, want volgens de NOS komt al 30% van ons gas uit Rusland. In Duitsland zal dat nog meer zijn. Waar zijn van Baalen's Russofobe doemscenarios op gebaseerd? Het wordt allemaal niet duidelijk.

Geld verdienen...

En geld verdienen? Nee, daarin zijn de Russen niet geïnteresseerd. Volgens van Baalen. Het is ook hier weer precies omgekeerd. De EU, om haar machtspolitiek uit te oefenen en de belangen te dienen van de russofobe krachten, laat investeringen lopen, brengt arbeidsplaatsen aan de Amsterdamse zuidas in gevaar, ontneemt bijvoorbeeld alleen een land als Bulgarije al de mogelijkheid 400 miljoen per jaar te verdienen, en ontneemt de burgers in Europa de goedkoopste en schoonstmogelijke energie te gebruiken.

Maar de NOS maakt ervan dat Putin strijdbaar is, niet slim is, Europa aanpakt, gas als politiek wapen inzet. Verdere analyse van Acting Man, HIER.

ENGLISH SUMMARY

Dutch state news broadcast NOS-journaal of Thursday 4 December, makes its viewers believe that Putin cancels the South stream project to use gas as a political weapon and to teach Europe a lesson. Even in their own broadcast this headline is already contradicted, but the headline is set anyway. More info from Acting Man, HERE.

19 opmerkingen:

 1. Nieuw NAVO hoofdkantoor kost zeker half miljard... het mag wat kosten blijkbaar http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Akkoord+over+meerkosten+NAVO%2Dhoofdkantoor&story_ID=602699

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sjonge jonge. Alsof we nog niet genoeg belasting betalen. De heren doen zichzelf te goed.

   Verwijderen
 2. "Much of the anger that exists in the west towards Putin can be explained by European and western resentment at his refusal and that of the Russian government to the break up of Russia's energy monopolies and to the “opening up” (as it is euphemistically called) of the Russian energy industry to the advantage of western companies. Many of the allegations of corruption that are routinely made against Putin personally are intended to insinuate that he opposes the “opening up” of the Russian energy industry and the break up and privatisation of Gazprom and Rosneft because he has a personal stake in them (in the case of Gazprom, that he is actually its owner). If one examines in detail the specific allegations of corruption made against Putin (as I have done) this quickly becomes obvious."

  Snipje uit artikel over het cancelen van South Stream.

  http://russia-insider.com/en/politics_business_opinion/2014/12/04/12-02-27am/real_reason_russia_cancelled_south_stream

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is de reden voor het cancellen van de pijplijn. Goed artikel.

   Er is een oorlog gaande voor je geest. Een Infowar. Jammer genoeg weten nog maar heel weinig nederlanders (is aan het veranderen) dat de westerse pers volkomen gecontroleerd is. Daarom zijn sites zoals "Blik op NOSjournaal" en vele duizende andere sites zo goed. Hier wordt het westerse (bilderberg) nieuws onderuitgehaald en gereduceerd tot wat het is. Propaganda. Propaganda voor de agenda van de bilderbergers. Bernhard heeft voor de anglo amerikaanse elite bilderberg mede opgericht om één Europa te vormen en om één munt in te voeren. Het europa wat we nu hebben is dus een europa voor de bilderbergers. De bilderbergers willen Rusland op hun knieën hebben (lees nog verder destabiliseren) zodat ze de controle krijgen over de grondstoffen. Daar moet alles voor wijken. Propaganda: Alles is de schuld van Rusland en die zeer gevaarlijke onberekenbare Putin. Europese burgers zijn de dupe.

   Verwijderen
 3. Zoveel domheid en mislukte analyse door Blik in dit stuk is een dieptepunt hier. Nou wist ik al dat jullie niet de slimste mensen der aarde zijn maar elke keer als ik denk nou kunnen jullie niet dieper zinken doen jullie het braaf toch. Omdat jullie totaal niet gehoord worden in het veel slimmere weldenkende deel van Nederland (zeg maar 99,99% van alle Nederlanders) gaan jullie jezelf overschreeuwen met "weldenkende analyses van NOS-programma's". Maar die analyses zijn zooooo dom en zo op totaal niks gebaseerd dat het zelfs kinderen van 3 nog aan het lachen maakt!! Want zelfs die zien nog de domheid van dit blog en zijn volgers....maar ja, zelf zijn jullie zo vol van "jullie eigen verzonnen waarheid" dat mocht de waarheid voor jullie neus staan jullie die nog niet herkennen. Jullie verheerlijken de oorlog, de daders en de nazi's van alle kanten, en zijn er, enorm dom als jullie zijn, nog trots op ook!! Maar jullie oerdomme analyses van beelden en verhalen, complete verzinsels presenteren als "feiten" en dat ook niet willen rectificeren, jullie totale gebrek aan empathie en emotie maakt dat jullie echt nog minder als beesten zijn. Jullie worden met de seconde lachwekkender, en heel internet geniet ervan en lachen jullie enorm uit!! Maar zelfs dat lijkt niet in jullie hersens aan te komen...bij gebrek aan hersencellen waarschijnlijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moet ik dat inhoud noemen dan?? Die mislukte poging tot weerleggen van feiten?? En dat van iemand die begint over Bilderberg? Serieus?? Man man man, wat zinkt dit blog dieper en dieper en worden de reagerende personen droever en droever....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hans van Baalen/Europa zijn politiek is gebaserd op invloed uitoefenen, op macht en niet op geld verdienen.
  Als je geld wil verdienen moet je volgens de oorspronkelijke plannen gas via de south stream europa in laten gaan. Dan heb je goedkoop gas van de meest betrouwbare leverancier in de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact. Van Baalen beschuldigt Putin van datgene wat van Baalen zelf juist bezigt. Het is de meest doorzichtige propaganda en schadelijke politiek, die in nederland gewoon onbecommentarieerd de ether ingeslingerd kan worden. Te druk hier met Zwarte Piet en een Onno Hoes gevcreeerd schandaal. Ohh, en met Erica Terpstra en haar reizen natuurlijk bij Staatsshow Pauw. Dit land infantiliseert in rap tempo.

   Verwijderen
  2. Ach ja, zoek vooral achter elk grassprietje een complot....Micha Kat is ook aan het infantiliseren tot en met, jij als voormalig trouw volger doet het ook in rap tempo!! Je gaat compleet in overdrive alvorens geestelijk in te storten. Daarbij, van Baalen, hoe zeer ik hem ook niet mag, kwam daar alleen om zijn steun uit te spreken voor de protesten. Niks meer en niks minder. Dat jullie daar oorlogstaal in zien zegt meer over jullie oorlogszuchtigheid dan over normaal verstand....

   Verwijderen
 6. Dit is juist een uitdaging om minder afhankelijk te gaan worden van gas uit o.a. Rusland en olie uit het Midden Oosten. Bijvoorbeeld door meer wind- zonne- en aardwarmte-energie te winnen...veel veiliger, goedkoper en het houdt geen energiereuzen overeind maar de consument profiteert ervan, niet de machthebbers zoals een Putin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn we het toch over 1 ding eens....moge er toch iets goeds uitkomen uit deze toestand.

   Verwijderen
 7. Een uitstekend artikel: we moeten niet de VS de schuld geven, maar Europeanen zelf http://orientalreview.org/2014/11/30/europes-darkest-hour/
  Plus:
  1. Er moet een onderzoek komen naar Maidan schietbloedbad
  2. Odessa bloedbad
  3. MH17 bloedbad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het artikel gelezen en wat is het tenenkrommend slecht. Er is in dit hele "spektakel" maar 1 schuldige aan te wijzen; dat zijn niet de VS, de EU of welke andere duistere elite dan ook. Nee het is gewoon Putin die terug verlangt naar USSR tijden, en dat gaat nou eenmaal niet meer omdat de wereld verandert is. Dat weet ik, dat weten heel veel mensen, jullie ook, alleen Putin is blijven hangen in de USSR tijd. En stookt steeds oorlog of grote problemen in voormalige Sovjetstaten. Wie dat niet ziet heeft of een betonnen plaat voor zijn hoofd of is enorme fan van Putin en zijn "destroy"politiek. Hij wijst constant met het vingertje naar anderen, geeft geen goeie verklaringen waarom zijn soldaten in hemelsnaam in de Oekraine dood en verderf zaaien en wat hij daar te zoeken heeft. Nee het is alleen maar de cd op repeat van "het westen heeft de schuld, de VS is schuldige en de EU zijn schuldigen" en totaal geen onderbouwing waarom. Vraag je hem waarom hij zich dan bemoeit met dingen loopt hij weg of draait weer die vervelende langspeelplaat af. Gebeurt hier ook steeds. Ben het eens met je dat die dingen die jij en in dat artikel aangestipt worden goed moeten worden onderzocht, en de schuldigen bestraft moeten worden.

   Verwijderen
 8. Amerikaanse hypocrisie vastgelegd in resolutie 758 van HvA. Oligarch verwees er er al naar. Hier is ie:

  https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house-resolution/758/text

  De vos predikt de passie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Facts don't play a role in this"/Paul Craig Robers:

  http://rt.com/op-edge/211579-us-world-hegemony-russia/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En dan komen met een link van een Kremlin trol

  Sterk :/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I know. Zo gaat dat. Wie tegen de oorlogspropaganda van de VS in gaat is een Kremlin trol of een Poetin likker. Sterk.

   Verwijderen