maandag 1 december 2014

Rusland stopt met Southstream

Zojuist op de Russische tv toespraak van Putin gezien in Ankara.

Hij kondigt daarin aan de bouw van de Soutstream pijpleiding te staken. We quoten hem maar pak ons niet op de letterlijke tekst: "Het probleem zat bij Bulgarije. Die wilden in principe heel graag. Maar aangezien zij niet soeverein zijn, stemden ze tegen. Ze konden er 400 miljoen per jaar aan verdienen. Nu hopen ze op compensatie van de EU."

Rusland en Turkije hebben 8 verschillende contracten getekend. Turkije doet duidelijk niet mee aan de hetze tegen Rusland. Daarbij gaf Putin aan een blauwe pijplijn naar Turkije te gaan bouwen voor de levering van gas aan Turkije, en mogelijk via Turkije naar Griekenland en Zuid-Europa. Turkije ontvangt een speciaal tarief als strategisch partner.

Putin gaf docile aan, dat als de klant, Europa in dit geval, het gas niet wil, heeft het ook weinig zin. Een pijpleiding bouwen die bij Bulgarije ophoudt, heeft geen zin.

UPDATE & Analyse

Zojuist ook even het NOSjournaal gekeken, die hadden achterin een item over Rusland: "Rusland zucht onder lage olieprijs, de lage Roebel en de sancties. De Russen verliezen koopkracht."

We weten niet of hun correspondent David Jan Godfroid ligt te slapen of dat NOS het Southstream nieuws niet in het plaatje vindt passen. Feit is dat ze het niet brengen (of ze moeten het voor een later journaal bewaren). Turkije dat gewoon stevig doorgaat met profijtelijke deals voor hun burgers af te sluiten met Rusland, past natuurlijk niet echt in het beeld dat NOS de wereld in wil brengen.

34 opmerkingen:

 1. Een goed leesbaar stuk van een Duitse journalist / blogger in de sneeuw van Donbass http://kaceo.info/2014/11/29/kievs-blockade-stranglehold-of-donbass/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een malloten die vrijwilligers uit Kiev die voor niets hun leven geven en misere lijden in de vrieskou omdat wat oligarchen zich willen verrijken met de grondstoffen uit de donbass.

   Verwijderen
 2. Ach ja Turkije; ook al zo'n fijn land dat geen reet om mensenrechten geeft, vrouwen maar 1 recht toekent en dat is het aanrecht en homo's en andersdenkenden liever dood als levend ziet. Tenminste de woorden van Poetin's vriendje Erdogan. Twee vrienden tegen het vrije leven zoals wij dat kennen...heerlijk dat je die mensen verdedigt he Blik?? 2 "mannen" die net als jij "man" niet om kunnen gaan met de wereld van nu, maar terug willen naar de tijd van Attila de Hun en meer van dat soort lieverdjes. Mensen die liever met het zwaard spreken dan met hun mond, en een hekel hebben aan alles wat anders is als hun eigen "mannelijkheid" (lees losers die verslaafd zijn aan testosteron en geweld). Nogmaals wie zijn de werkelijke oorlogsstokers?? Maar ach, het antwoord van je kennen we al...zoals gewoonlijke weer als dom mak schaapje achter Poetin en Erdogan aanrennen die ook maar 1 hersencel hebben...en die dan nog verkeerd gebruiken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch wel weer vreemd? Nu heb je het over de nauwe contacten tussen Poetin en Erdogan, maar niet over de nauwe contacten tussen Rutte en Erdogan? Het is wel weer lachen met jou, je komt terug met een inkoppertje.

   Verwijderen
  2. Voordat je zo'n quote plaatst Cruelman 1974. Verdiep je dan eerst in het land. In plaats te schreeuwen wat jou wordt wijs gemaakt. Als Erdogan oorlog wou, had hij wel aangevallen toen IS dicht bij de Turkse grens kwam. De turkse vrouwen zijn vrijer dan 50 jaar geleden. Toen was Erdogan niet de leider! Maar was het leger aan de macht! Mensen kenden geen vrijheid, werden gemarteld en er was een avondklok in Turkije voor korte tijd. Het land is gemoderniseerd, economisch sterk, en vrijheid voor zowel de islamitische vrouwen/Atheisten. Istanbul telt een groot aantal inwoners die Homo zijn en rechten hebben. Erdogan heeft gesproken: " mensenrechten organisaties houden zich continu met Turkije bezig", "maar waar zijn ze als de palestijnen worden uitgeroeid?". Tip voor U meneer Cruelman1974, Focus je op de landen die de mensenrechten echt schenden! Dat is een stuk gruwelijker dan een uitspraak van Erdogan.

   Verwijderen
  3. Ps: Doet het je pijn, dat een land wat eerst stond te poppelen om een samenwerking met Europa. Zich niet meer wilt aansluiten bij de EU. En nu sterker en rijker is ?

   Verwijderen
  4. Sterker en rijker?? Weet niet welk sprookjesboek jij gelezen hebt maar zowel Turkije als Rusland staan zeer zwak ten opzichte van de wereldeconomie. Maar ja, als jij anders gelooft is dat aan jou, het laat meteen zien dat ik jou niet serieus hoef te nemen als gesprekspartner omdat jij te totaal niet verdiept in de zaken. Ik heb me allang verdiept in de zaken, ook in Turkije en ook in Rusland. Wat jij daar opschrijft is totale onzin. Turkije onder Erdogan maakt juist steeds meer noodgrepen richting het verleden, richting de sharia, richting alleenheerschappij van Erdogan. Dat is ook de zorgen van veel Turken, die weliswaar de sprankjes hoop zien die Erdogan bracht (wat betere economie en aanvankelijke toenadering tot het westen) maar nu steeds meer de machtshonger zien van hun president. En wie heeft diezelfde honger?? Juist, Poetin. Machtsgeile mannen zoeken elkaar op en gebruiken/misbruiken elkaar zolang het hen uitkomt, maar het kan alleen maar uitdraaien op ellende omdat vroeg of laat de een of de ander zich bedrogen voelt.

   Verwijderen
  5. Sprookjesboek? Volgens mij is het bij iedereen bekend dat Nederland miljarden staatschuld heeft. Turkije is dit geval niet! Erdogan is al sinds 2002 premier. De werkloosheid is omlaag gegaan. En de Turkse economie stijgt boven verwachtingen. De deal die erdogan met Poetin sluit zorgt ervoor dat de economie blijft groeien. Ik volg zowel Nederlands nieuws als het nieuws uit Turkije, en zie dat de media hier een compleet ander beeld geeft. Zoals uitspraken van Poetin die verdraait/weggelaten worden. Je kan mij niet serieus nemen. Ondertussen komt de uitspraak:"machtsgeile mannen". niet erg intellectueel over!

   Verwijderen
  6. Jij leest je dus echt niet in; de staatsschuld van Turkije groeit de laatste jaren met 50 miljard (!!!!!) per jaar....Die van ons is juist aan het afnemen. In 2002 (nog voordat Erdogan met geld begon te smijten) groeide de staatsschuld met een 5 miljard per jaar, nu dus sinds Erdogan al die jaren aan de macht is met 50 miljard per jaar!! Een vertienvoudiging!! Even simpel googlen en je vind het in alle media!! En intellectueel...nee iemand die zich totaal niet verdiept in iets en maar wat roept, jij dus, dat moet zich intellectueel noemen...hahaha!! Grap van de dag!!

   Verwijderen
  7. Van het selectief noemen van getallen zonder bronvermelding wordt niemand iets wijzer. Los daarvan zegt de ontwikkeling van de staatsschuld lang niet alles over het economische wel en wee van een land. Verre van dat zelfs.

   Feitelijk gesproken doet Turkije het echter niet slecht met z'n staatsschuld. Die daalde namelijk van rond de 80% van het bbp in 2002 naar circa 35% in 2013:

   http://www.tradingeconomics.com/turkey/government-debt-to-gdp

   In diezelfde periode liep de Nederlandse staatsschuld op van 55% naar 75% van het bbp:

   http://www.tradingeconomics.com/netherlands/government-debt-to-gdp   Verwijderen
  8. Overigens loopt Turkije voorlopig nog netjes aan het NAVO lijntje. Zo steunen ze de islamofascisten van IS en waren ze betrokken bij de false flag gifaanval in Syrie.

   Verwijderen
  9. Het is voor Rusland te hopen dat dit niet ook een "Mistralletje" wordt...

   Verwijderen
  10. Het wordt verzonnen waar je bijstaat....heerlijk...tijd om dit enge sprookjesbos weer te verlaten want ze vreten hier allemaal van dezelfde staatsruif die ze volop aanvallen. Doe dat vooral stelletje hypocrieten!! En ga lekker naar de verkapte dictaturen in Rusland, Turkije of weet ik waar er 'sterke" leiders rondlopen. Dat zijn dus oorlogszuchtige figuren die gedwee kanonnenvoer zoals jullie zeer goed kunnen gebruiken!!

   Verwijderen
 3. zucht.....de amerikanen maken ons helemaal kapot. Alle energie van Rusland gaat naar het oosten in de toekomst en niet meer naar het westen. Wij mogen van de amerikanen duur vloeibaar gas kopen van het nihilistische middeleeuwse regime uit Qatar of van de zionistische apartheid staat Israel.

  Het is geen 1990 meer. Nu is amerika en europa zwak en is rusland relatief veel sterker. Hun schema voor het omverwerpen van regimes en het destabilizeren van rusland en china is veel te laat begonnen om succesvol te kunnen zijn.

  De oude seniele elite uit engeland en amerika hebben nog steeds niet door dat Europa niet gaat vechten tegen Rusland en dat hun eigen leger ook helemaal oorlogs moe is en ook niet meer de oorlogen om grondstoffen en de afrekening van die grondstoffen in us dollars voor hun wil uitvechten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gesproken! Alleen jammer dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking nog altijd klakkeloos overneemt wat NOS hun wijsmaakt.

   Verwijderen
  2. Ja helaas, Europa schiet zichzelf lelijk in de voet.Op verzoek van de Amerikaanse plutocratie en met volledige medewerking van de eurocratie. Toch maar eens uitzoeken bij wie die laatst genoemde kaste nu eigenlijk op de loonlijst staat.

   Verwijderen
 4. mbt jachtvliegtuigen, raketten en nucleare wapens is Rusland jammer genoeg veel verder dan europa en zelfs verder dan amerika. Daar moeten we dan mee in oorlog gaan, alleen maar omdat wat westerse oude elite families dat willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo "jammer genoeg"?

   Verwijderen
  2. Het voelt toch beter als je zelf sterker bent dan een ander.

   Verwijderen
  3. Wil je oorlog met Rusland dan?

   Verwijderen
  4. Misschien word het tijd, dat we niet langer het hondje van VS zijn!

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Lijkt mij een verstandig antwoord.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, Europa en de VS willen ook geen oorlog met Rusland. Rusland daarin tegen wel met ons, want ze doen er alles aan om het westen te tarten en uit te lokken. Ze lappen afspraken totaal aan hun laars, zeggen het een maar doen het ander en zij leggen de EU regels op, iets wat ze totaal niet mogen en hoeven te doen. Poetin zag ons ooit toch als partner?? En ook de VS? Sterker nog, de EU en VS deden er alles aan om Rusland overal bij te betrekken. Wat doet Rusland?? Zichzelf isoleren en blaffen tegen alles en iedereen wat maar een beetje kritisch is. Zeuren over mensenrechten in de VS bij Ferguson, maar andersom kennen ze zelf geen mensenrechten in veel gebieden en staan ze discriminatie tegenover minderheden openlijk toe. Maar als je daar iets van zegt ben je een bemoeial...kortom ze gedragen zich als een verwende arrogante kleuter die wel iedereen de baas mag zijn maar niks wil aannemen van anderen. Kortom enorm kinderachtig gedrag van Rusland en zijn fans op dit blogje....kritiek willen ze niet horen/lezen maar wel anderen de les willen lezen....

   Verwijderen
 6. Islamist Dogs of War in Ukraine
  http://journal-neo.org/2014/12/02/islamist-dogs-of-war-in-ukraine/

  Huurlingen uit de hele wereld vechten tegen de donbass. Ook poolse elite eenheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aan de reacties te zien schaam ik mij dat er hier zulke domme mensen rondlopen die totaal niks met geopolitiek hebben en zich niet verdiepen in onderwerpen. Maar meteen achter Poetin lopen als slaafse hondjes, zich niet druk makend om de vele Russen die liggen te creperen van armoede, worden afgemaakt als honden omdat ze het niet met het Poetin-regime eens zijn, zo ook in Turkije. Daar word je ook opgepakt (gelukkig nog niet openlijk vermoord zoals in Rusland) als je het niet eens bent met het regime. Erdogan brengt geen rijkdom en vernieuwing in Turkije, juist het tegenovergestelde!! Hij laat het niet hardop horen maar het liefst wil hij ook de sharia invoeren, de scheiding tussen staat en kerk laten varen en zelf "eeuwig" aan de macht zijn. Dat ziet iedere basisschoolleerling nog, maar hier zitten de domste mensen van Nederland samengeschoold op een blogje dat Poetin en Rusland aanhangt, en dus de taal van het geweld!!! En wat uitblinkt in westenhaat; ik zie namelijk geen 1 VS-soldaat, NL-soldaat of EU-soldaat rondrennen in Oekraine; Russische soldaten des te meer!! Openlijk toegegeven door Poetin, en dus bezet hij een soeverein land!!! Maar ja, als je dat hier gaat zeggen word je meteen nazi-vriend genoemd en meer fraais, terwijl de echte extreem-rechtse politici en nazi-brigades te vinden zijn in...RUSLAND!! Ja ook in Oekraine zijn ze er, maar onder vertegenwoordigt en weggestemd bij de laatste verkiezingen. In Rusland zijn ze er gewoon openlijk, maar daar hoor je hier niemand over, bang als ze zijn hun ware gezicht te moeten laten zien. Namelijk dat zij de ware nazi-vrienden zijn, en niet ik of anderen die kritisch zijn op het handelen van Rusland. De woorden neem ik zowiezo met grote vaten zout tegelijk want Rusland heeft er een handje van het 1 te zeggen en vervolgens het andere te doen. De EU bood hulp aan in vorm van een handelsverdrag, zo ook in Georgie. Maar wat doet Poetin?? Allebei de landen straffen en in Oekraiene dus ook daadwerkelijk oorlog voeren omdat ze TE Europees gericht zijn. Het zijn soevereine landen, geen satellietstaatjes van Rusland meer. Das war einmal, nu niet meer. Dus mogen ze hun eigen keuzes maken en eigen partners uitzoeken. Maar dat wil Rusland, dat aan grootheidswaanzin lijdt, niet. Ach hier zit ik toch tegen dovemansoren of blindemannen te praten want die geloven alleen het Kremlin en RT, en niets anders. En dan noemen ze zichzelf onafhankelijke onderzoeksjournalisten....te belachelijk voor woorden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Cruelman, ik dacht dat jij niet meer zou posten op deze site. Van gedachte veranderd ?
   Trouwens het wemelt van westerse huursoldaten in oekraiëne ten dienste voor de fascisten in Kiev. Doe je eigen onderzoek.

   Verwijderen
 8. Westerse partners overrompeld http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/south-stream-pipeline-aus-fuer-gastleitung-ueberrascht-westen-a-1006186.html

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Giga financiële strop voor Bulgarije, Servië, Kroatië. Miljoenen EU-geld door het putje. Alles om de agenda van de VS meesters te dienen. Ernstig dit. Plus natuurlijk een gasvoorziening die op het peil stenentijdperk blijft met afhankelijkheid van Oekraïne... Nogmaals, precies zoals de VS het graag zien.

  Nu gaat een deel van de transit miljoenen in ieder geval naar Turkije. Maar het schiet natuurlijk allemaal niets op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel domme reacties hier

  Rusland gaat een pijplijn leggen naar Turkije (tweede)
  Die kan 63bcm aan, 14bcm is voor turkije

  Die 14bcm krijgt Turkije nu via Bulgarije/Oekraine
  Dus Rusland gaat rechtstreeks leveren, geeft Turkije korting, want tranportkosten vallen weg

  Echter Rusland hoopt 49bcm aan EU te leveren via Griekenland
  Maar daar ligt nog geen pijplijn.

  En net zoals Bulgarije EU lid is is Griekenland dat ook
  Als Griekenland die pijp legt krijgt GR die 400 aan inkomsten
  Zou mooi zijn om hun schulden af te betalen
  Maar wie zegt dat die pijp er komt?

  Conclusie; Rusland gaat een dure pijp aanlegen, maar weet nog niet of er afname zal zijn

  Vanuit ondernemingen perspectief een domme beslissing

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als uw cijfers kloppen, daar ga ik vanuit, helder verhaal. Maar hoe kwalificeert u het beleid van de EU?

   Verwijderen
  2. Grootste deel van Europa is 99% afhankelijk van Russische aardgas. Dat is al heel lang bekend. Dus hou je eigen niet voor de gek, die pijpleiding zal ongetwijveld komen mits EU een alternatief op aardgas zal vinden. Overigens zal de pijpleiding niet door Griekenland maar alsnog door Bulgarije gaan.
   Afhankelijkheid in Russische aardgas:
   Finland 100% - Estland 100% - Letland 100% - Litouwen 100% - Polen 79,8 % -Tsjechie 100% - Slowakije 99,5% - Hongarije 43,7% - Roemenie 86,1% - Bulgarije 100% - Griekenland 59,5% - Italie 28,1% - Slovenie 45,2% - Oostenrijk 71,0% - Frankrijk 15,6% - Duitsland 35,7% - Nederland 11,2%

   Verwijderen
  3. LGK, uw informatie klopt: de Turken kopen ca 65 bcm, waarvan ze maar 15 zelf nodig hebben.
   Maar of de erswt naar Europa zal gaan?
   Dat hangt erg in de lucht.

   Intussen zijn er twee contracten met China, één met Turkije, en zullen mogelijk Japan, Korea en Pakistan en India ook Russisch gas gaan afnemen.
   Als dat door gaat zal er echt niet genoeg voor Europa zijn.

   Deze deal was zowel voor Rusland als Turkije gunstig.
   Turkije heeft nu de mogelijkheid om het Russische gas NIET aan Europa te verkopen, De Turken hebben dus macht over ons gekregen.
   En mogelijk dat ze nu naar Putin luisteren als hij zegt: Laat Assad met rust.

   Mercouris schreef in prima analyse, die ik vertaald heb in het nederlands:
   http://xevolutie.blogspot.nl/2014/12/415-geen-gas-meer-uit-rusland-wat-nu.html

   Verwijderen
  4. @Maho Vandaag op de Russische tv een item waaruit ik begreep dat de Litouwers gas uit Noorwegen per boot laten aanvoeren. Dat slaan ze dan voor de kust van Klaipeda op in een Singaporese tanker "Independence" en gaan daarvoor dan, met alle extra kosten een hoop meer betalen dan dat ze voor Russisch gas betaalden en zouden betalen. Uiteindelijk mogen de Europese burgers het gelach betalen voor de anti-Rusland politiek die ons van ver weg wordt opgelegd.

   Verwijderen