zaterdag 25 oktober 2014

Blik op NOSjournaal 20:00 uur 25-10-2014

Morgen, zondag 26-10-2014 zijn de verkiezingen in Oekraïne en het 8 uur NOS-journaal opende ermee. David Jan Godfroid is er speciaal vanuit Moskou voor ingevlogen en mocht de reportage verzorgen.

"De bevolking hoopt op een ommekeer"

"De bevolking hoopt op een ommekeer" in combinatie met "de (nieuwe) regering komt niet toe aan oplossingen door de samenstelling van het huidige parlement"

Hier geven David Jan Godfroid en de NOS de indruk: a. Dat er zoiets als een consensus zou bestaan in Oekraïne over de politieke koers van het land. En b. dat als Poroshenko maar de meerderheid krijgt, of in ieder geval zijn partij met gelijkgestemde partijen de meerderheid krijgen, dat er dan zaken gedaan zullen worden. En dat dat de ommekeer zou zijn en de koers "waar de bevolking op hoopt".Alleen met dit deel van het item is al duidelijk vanuit welk perspectief de NOS en Godfroid erin zitten: vanuit het perspectief van het regime Poroshenko. Het gaat voorbij aan veel Oekraïenrs die zwaar lijden onder dit nieuwe regime en helemaal niets hebben met Poroshenko. Denk bijvoorbeeld aan de Communistische partij die simpelweg verboden is. Niks over gehoord bij de NOS. De Partij voor de regionen van Oleg Tsarev: Ernstig geïntimideerd, doen niet mee aan de verkiezingen. Niets over gehoord bij het NOSjournaal. Nu niet en eerder niet. Dit zijn belangrijke feiten om te weten aan de vooravond van deze verkiezingen waarvan nu al vaststaat dat ze "redelijk goed zijn verlopen".

Dan kregen we nog beelden te zien van leden van een Oekraïens bataljon dat gevochten heeft in Donbass. Ze hadden nu even vakantie, om mogelijk spoedig weer terug te keren naar het front. Ze gingen boeken brengen naar een school, om die te helpen, en ze vertelden over de geleden verliezen en de collega's die gedood en gewond zijn.

Economische problemen Oekraïne

Ook kwam zeer kort aan de orde dat het land er beroerd voorstaat en economisch aan de rand van de afgrond (ik zeg het even in mijn eigen woorden). Prima dat dat verteld wordt, alleen de inkadering is dusdanig dat het lijkt alsof dit het land is overkomen als ware het een natuurramp. Maar het is echt de nieuwe leiding van het land zelf die de miljardenleningen linea recta in een broederoorlog steekt, die gasproblemen veroorzaakt met het buurland, die miljoenen steekt in het bouwen van een muur in Europa anno 2014, en die Odessa 2 mei en het Maidan massacre niet oplost en er niemand voor achter de tralies zet terwijl de beelden over het hele internet te vinden zijn.Kortom, de Nederlandse staatsradio had het gisteren in de NieuwsBV over de corrupte ex president Janoekovitsj, maar dat soort bijvoegelijke naamwoorden worden bij Poroshenko niet gebruikt. Dat is opmerkelijk en getuigt van weinig gelijke behandeling. Poroshenko maakt er economisch een veel grotere puinhoop van dan zijn voorganger, en nog op de pof ook. En omdat het nu op krediet gaat, zal de bevolking daar tot in lengte van jaren de rekening voor gepresenteerd krijgen. En daarnaast dus nog geweld zoals het onder Janoekovitsj in de vele jaren samen dat hij aan de macht was, nooit vertoond was.

"Krim ingelijfd door Rusland"

De Krim kwam op het staatsjournaal wel nog even voorbij: "Die was ingelijfd door Rusland", vergelijkbaar als bij Nieuwsuur eerder deze week, die het over geannexxeerd hadden. Het toont de eenzijdigheid van de Nederlandse staats tv. De mensen die ik spreek op de Krim zijn allemaal heel blij dat ze met Rusland, zoals zij zeggen, "herenigd zijn" en dat ze niet onder de knoet van Kiev zitten. Ik wil hier niet betogen dat NOS enkel over "herenigen" moet praten. Maar de termen afwisselen en/of kort toelichten zou je van een neutraal journaal mogen verwachten. Rusland en een groot deel van de bevolking op de Krim spreekt over herenigen; Kiev spreekt over annexatie. Waarom spreken de Nederlandse staatszenders dan enkel over annexatie en inlijfing?

Putin in Sotshi over Krim en over hoe een man in Rusland en Oekraïne een vrouw uitnodigt voor een etentje (Link HIER)

Gisteren, vrijdag 24 Oktober 2014 vond er een conferentie plaats in Sotsji over internationaal recht en internationale rechteloosheid. Hij vroeg zich (rond 1:21:30) af waar de double standards vandaan komen dat Kosovo zich wel mag afscheiden van Servië, maar Krim niet van Oekraïne. Volgens het handboek van de VN, aldus Putin, heeft een volk het recht op zelfbeschikking, en dus op afscheiding.

Verder gaf hij aan dat Rusland niet uit is op wereldheerschappij. De taiga van Rusland is groot genoeg om daar meer dan voldoende aan te hebben. Hij maakte de vergelijking met de beer. Die migreert ook niet. Maar laat hem wel met rust in zijn eigen gebied.

Voor de openstaande gasrekeningen van Oekraïne bij Rusland maakte Putin de vergelijking met het uitnodigen van een meisje. "In Rusland en Oekraïne, betaalt de man rekening, als hij een meisje te eten vraagt. Laat Europa de gasrekening van Oekraïne betalen, al is het maar met een overbruggingskrediet van een maand." Meer zien van Putin in Sotsji? HIER.

6 opmerkingen:

 1. De februari revolutie (of staatsgreep) maakt duidelijk wie die verkiezingen gaat winnen. Binnen 1 jaar staan er navo raketten richting Rusland en zitten de inwoners aan de bedelstraf, is hun land geplunderd door multinationals die lak aan gezondheid en milieu hebben en mogen wij middels steeds zwaardere bezuinigingen de rekening betalen. Sla deze voorspelling op en over 1 jaar zien we of ik gelijk heb (hoop van niet|).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, u heeft geen gelijk

   Als eerste beseft u niet dat een volk kiest.
   Volk van UA wilt in meerderheid verandering, meer richting EU.
   Heeft niets te maken met NATO

   "hun land geplunderd door multinationals"
   Land is geplunderd door voormalig president, als u dat nog niet doorheeft bent u echt blind, of u verkoopt pro-Putin propaganda
   "wij middels steeds zwaardere bezuinigingen de rekening betalen"
   En hoe bealen 'wij'?

   Verwijderen
 2. " de koers "waar de bevolking op hoopt". "
  Tja 80% van volk is voor een pro EU koers

  "Het gaat voorbij aan veel Oekraïenrs die zwaar lijden onder dit nieuwe regime"
  Wie zijn dit?
  Die paar bewoners die in Donbas voor Rusland zijn?

  "Denk bijvoorbeeld aan de Communistische partij die simpelweg verboden is"
  Die is niet verboden, allen de fractie is uit rada gezet

  "Maar het is echt de nieuwe leiding van het land zelf die de miljardenleningen linea recta in een broederoorlog steekt, "
  Dat doet het niet, men heeft eigen middelen en die worden ingezet, nog geen kosten

  "Poroshenko maakt er economisch een veel grotere puinhoop van dan zijn voorganger,"
  Hoe???
  Zijn voorganger stalde UA geld gewoon op buitenlandse rekeningen, heeft Poroshenko nog niet gedaan

  "over geannexxeerd hadden. Het toont de eenzijdigheid van de Nederlandse staats tv. "
  Dat vindt de gehele wereld , dat het illegaal was, en niet alleen NL

  "De mensen die ik spreek op de Krim zijn allemaal heel blij dat ze met Rusland"
  Oja, er is geen water meer, Toeristen industrie is in elkaar geklapt. Ze zijn vast heel blij

  "Kosovo zich wel mag afscheiden van Servië, maar Krim niet van Oekraïne."
  Omdat Servie genocide pleegde en afscheiding is door IRC beoordeeld als rechtmatig

  "Volgens het handboek van de VN, aldus Putin, heeft een volk het recht op zelfbeschikking, en dus op afscheiding. "
  Maar daar is geen meerderheid voor in Donetsk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En vandaag verkiezingen
  En Blikop... snapt niet hoe verkiezingen werken in UA en hoe de grondwet in elkaar steekt in UA
  Triest
  Wel comentaar leveren maar niet begrijpen hoe het werkt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen