vrijdag 31 oktober 2014

#Nieuwsuuruitzending: Gesprek met de Minister President reageert

Enkele artikelen terug gaven we HIER aandacht aan de nieuwsuuruitzending die ging over het langzame optreden van Nederland in het begin van de MH17 ramp.

Zojuist behandelde het gesprek met de Minister President die kritische kanttekeningen uit Nieuwsuur. Daarin kwam naar voren dat anders dan uit de Nieuwsuuruitzending bleek, de Oekraïeners alsnog na de uitzending verklaard zouden hebben wel bezwaar te hebben gehad tegen direct Nederlands contact met Noworossiya.Op de vraag waarom Nederland geen direct contact zocht met Noworossiya, antwoorde Rutte dat Nederland dan gevoelig zou kunnen worden voor chantage. Waar die vrees precies vandaan kwam of waar die op gebaseerd was, werd niet duidelijk. Als tweede reden voor het afwijzen van contact gaf Rutte dat het communiceren via de OVSE prima verliep. We doen de quote in eigen woorden: "de OVSE, dat zijn wij zelf".

Verder werd bevestigd dat Nederlandse onderzoekers vandaag actief geweest zijn op de rampplek en materiaal verzameld hebben.

1 opmerking:

 1. Vond inderdaad dat de Oekrainers in die bewuste uitzending van Nieuwsuur wel een heel rooskleurige beeld van zichzelf konden schetsten voor wat betreft hun cooperatieve opstelling bij de berging van en het onderzoek naar vlucht MH17. Legervoorlichter Lysenko was wat mij betreft volslagen ongeloofwaardig met zijn uitspraken dat het regeringsleger geen offensief kan geopend rond de crashsite.
  De geveinsde verontwaardiging van die adviseur van Poroshenko over de suggestie van obstructie door Kiev was zelfs een beetje lachwekkend.

  Dat Lysenko het niet zo nauw neemt met de waarheid bleek afgelopen donderdag uit een uitzending van KRO's Reporter waar (nee maar) niet uitsluitend het neerschieten van vlucht MH17 door het verzet als enige optie naar voren werd geschoven:

  http://reporter.kro.nl/seizoenen/seizoen-2014/afleveringen/30-10-2014

  In de uitzending werd de waarschijnlijkheid van vier mogelijke opties onderzocht. Loffelijk streven, maar inhoudelijk viel er nogal wat op de uitzending aan te merken.
  Kritische beschouwing over de uitzending van Max van der Werff op:

  http://joostniemoller.nl/2014/10/kro-reporter-toch-ook-in-de-fout-over-mh17/#more-3930

  BeantwoordenVerwijderen