donderdag 30 oktober 2014

#Nieuwsuur uitzending: Noworossiya wacht nog steeds op Nederlanders

English summary below. Zij was als één van de eersten op de rampplek van de Maleisische Boeing MH17. Haar verslag daarvan verscheen eerder, HIER. Nu vraagt Alena Kotsjkina zich begin Oktober af waar de Nederlanders nou blijven (NL-ondertiteld).

Nieuwsuur uitzending 29-10-2014

Gisteren was er een kritische Nieuwsuuruitzending, waarin aandacht werd geschonken aan de late komst van de Nederlanders op de rampplek. Link met dank aan Dawg, HIER. De Maleisiërs waren er eerder, terwijl het voor hun een langere weg uit Azië is om er te komen. Ook was er aandacht voor het Nederlandse afhouden van contact met de leiding van Noworossiya. De uitzending van gisteren maakte duidelijk dat zelfs Kiev geen bezwaar had als Nederland direct contact met Noworossiya zou hebben. Rutte werd op oude beelden getoond die zich beklaagt (we doen de quote in onze eigen woorden): "Direct contact met "de separatisten", zoals de Maleisiërs dat hebben is voor ons ondenkbaar".

Waarom?

De vraag die natuurlijk rijst, is de simpele "waarom-vraag". Waarom is dat voor Rutte ondenkbaar? Wat kunnen de Maleisiërs wat Rutte en Timmermans (nu Koenders) niet kunnen? En waarom? Er schijnt nog een kamerdebat in deze zaak te komen en dan zien we vooruit naar die vraag. Het anwoord kan gaan liggen in het -op extreme wijze- niet voor de voeten willen lopen van Kiev. Of te wel, Nederland was naar Kiev nog braver dan braaf. Dat staat dan weer in schril contrast met hoe Nederlandse politici, ook die van Rutte's partij de VVD (Hans van Baalen), geen enkel probleem hadden om de wettige regering daarvoor, die van Janoekovitsj, wel voor de voeten te lopen met het opzichtig en met gebalde vuist steunen van de rebellie tegen hem.

Oekraïense militairen van het regeringsleger en Noworossiya militairen spreken uiterst vriendschappelijk met elkaar

Vorige week, rond 22 Okrober 2014, vond er een opmerkelijk skypegesprek plaats tussen Noworossiya commandant Mozgowoi aan de ene kant van het beruchte Prizrak ("Spook") bataljon, en een aantal Oekraïense militairen en journalisten aan de andere kant.

The Vineyard of the Saker heeft er HIER een prima en aanbevelenswaardig verslag van gemaakt. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe de "vijanden" niet alleen letterlijk, maar vooral ook figuurlijk elkaars taal spreken. Het lijkt erop dat ze meer punten hebben die hen verbinden dan scheiden. Het maakt ook de Nederlandse regeringshouding extra schrijnend. Daar waar de "vijanden" prima met elkaar kunnen praten, daar is het voor Rutte en consorten, waar je een veel neutralere positie van zou mogen verwachten, "ondenkbaar" om met de mensen van Noworossiya te praten. Zelfs de steeds fletser wordende toezegging de "onderste steen boven te halen" verandert daar niks aan.

Groot verschil tussen Oekraïense regeringsleger en Oekraïense irreguliere vrijwilligersbataljons

Op Slavyangrad.org is HIER een interessant verslag te lezen van een reis naar het MH17 rampgebied: "Ze spelen tennis: 3 sets om te proberen ons te doden". Voor zover het representatief is (maar daar heeft het wel alle schijn van) blijkt ook daaruit dat het Oekraïense regeringsleger zich redelijk netjes houdt aan het vasthouden van posities, maar verder niets, terwijl irreguliere Oekraiense krachten van Azov en Prawy Sector (Rechtse sector) veel agressiever te werk gaan. De journalist en zijn chauffeur en de boer die ze interviewen in het rampgebied, ontkomen maar te nauwer nood aan een beschieting met wat lijkt op een clusterbom. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om Oekraïense agressie van irreguliere krachten die geen enkel militair doel dient met projectielen die op clusterbommen lijken.Prawy Sector

Stefan Huijboom, een jonge journalist uit Haarlem, verbleef vorige week 2 dagen op een trainingskamp van een Prawy Sector bataljon. Hij heeft daar op Blendle een stuk over geschreven. Hij merkte daarin op dat Prawy Sector geen overheidsgeld ontvangt en enkel op "donaties" drijft. Deze extreem nationalistische en gewelddadige organisatie heeft dan één of enkele gulle "suikeroom(s)", want Huijboom merkte verder op dat zij beter uitgerust zijn dan het reguliere leger. Ook kwam uit dat artikel naar voren dat Prawy Sector sterk aanwezig is op het vliegveld van Donetsk, waar zoals bekend veelvuldig schermutselingen plaatsvinden, ondanks het "staakt het vuren".

Hoge Oekraïense militair

Als, zoals gisteren in Nieuwsuur, een hooggeplaatste Oekraïense militair dus zegt dat het Oekraïense leger geen vijandelijkheden onderneemt in het rampgebied, dan kan hij dus in de enge zin van het woord gelijk hebben. De hoognodige vervolg vraag voor de toekomst is dan of hij ook spreekt voor de irreguliere daar aanwezige troepen, zoals de genoemde Prawy Sector.

ENGLISH SUMMARY

Yesterday, in the broadcast of Nieuwsuur, a Dutch State TV production, some critical words were spent to the Dutch inertion to act in the MH17 dowing aftermath. The Malaysians were there on the spot before the Dutch were, in spite of them having to travel from much further. Also the Dutch Rutte government being reluctant to speak to Noworossiya representatives in spite of even Kiev not having had problems was highlighted. In the upper video Alena Kotsjkina asks around 9 October, where the Dutch are. She made it to the site, so the Dutch should be capable as well, acoording to her logic. Furthermore we point to an intersting article of the Vineyard of the Saker HERE that describes a not less interesting conversation between Mozgowoi, a Noworossiya commander, with a team of Ukrainian journalists and militairy men. The warm friendliness between "the ennemies" is eyecatching. It also puts the Dutch reluctantness to talk to Noworossiya in an even sharper light.

Op Slavyangrad.org also gives an interesting report from the MH17 site HERE. It describes the regular Ukrainian forces sticking quite much to a non-agression strategy, wheras irregular forces from Azov and Prawy Sector being responsible for irregular shellings of the site, without any military objects being close.

The young Dutch journalist Stefan Huijboom spent two days in a Prawy Sector training camp last week. At Blendle he writes that Prawy Sector does not receive any State funding and solely exists by "donations". Nevertheless, he remarks, they are better equipped than the government forces. Obviously they have (a) generous donor(s). In yesterday's Nieuwsuur broadcast a high Ukrainian militair stated that Ukrainian forces do not shell at the site. It means that in a way this could be true, in case he does not consider the irregular forces. So for future reference, after a statement like that the question should be if the Ukrainian official also speaks for the irregular forces.

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ........ het bevreemdt me enorm dat deze Alena al zo lang deze beelden heeft, en pas NU naar buiten komt met alles, net nu toevallig Rusland flink wat provocaties richting het westen uitvoert.

  Is ook niet zo. Beelden waren al een maand of twee geleden op internet te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "help, zometeen word ik nog door deze site paranoïde....."

  Nee hoor, dat was je al voordat je op deze site kwam. Je geeft het zelf aan "we laten ons allemaal in de luren leggen...zowel jullie als ik zei de gek..." en voor het gemak plaats je het woordje "we" er maar bij, Alsof "we" dat niet in de gaten hebben. Je bent zo knetter als een deur en probeert je nu met ons te vereenzelvigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt erop dat Wreedmans zichzelf een ban heeft opgelegd.
  Zou de KGB hem te pakken hebben? :-)

  BeantwoordenVerwijderen