vrijdag 24 oktober 2014

NIEUWSANALYSE: van Baalen en Smeets in Bureau Buitenland versus Oleg Tsarev op Facebook

Hieronder de samenvatting van het Oekraïene deel van de Bureau Buitenland uitzending van woensdag 23 Oktober 2014.

Pro-Oekraïense strijdkrachten: Standrechtelijke executies , inzet van clusterbommen en nauwkeurige raketten op bevolkte gebieden. Human Right Watch en Amnesty International komen met flinke kritiek in twee tegelijkertijd uitgegeven rapporten op de Pro-Oekraïense strijdkrachten. Pikant detail: op dezelfde dag van publicatie vraagt Kiev 2 miljard aan extra bij de EU leningen . Maar mag een land dat oorlogsmisdaden begaat wel miljardensteun ontvangen van de Europese Unie?

Bureau Buitenland spreekt met NRC-redacteur Hubert Smeets hierover. En met Hans van Baalen.

Luister de 10 minuutjes HIER terug.Keiharde kritiek op Kiev...

In de samenvatting zit keiharde kritiek op het regime in Kiev. Maar dan gaat het besproken worden door twee mensen waarvan de één nog meer pro-Kiev is dan de ander. Typisch voorbeeld van Hollandse staatsradio. Polemiek 0,0. Het bijna schouderkloppned in grote lijnen met elkaar eens zijn. Hans van Baalen en Hubert Smeets. Beide heren zijn hier al eerder besproken, en hun vergoeilijken van de misdaden van het regime in Kiev is in het oog springend. En ook gisteren voldeden ze aan het profiel en vergoeilijkten ze alsof het een lieve lust was en gaven ze blijk van nagenoeg onvoorwaardelijke steun aan een regime dat zelfs ten tijde van een staakt het vuren nog militair en met geweld ten strijde trekt.De complete afwezigheid van empathie voor de burgerbevolking die sterft en lijdt onder de bombardementen werd weer opzichtig duidelijk. Want van Baalen sprak er niet over dat het vreselijk is wat die mensen daar meemaken (honderdduizenden op de vlucht, duizende doden en gewonden, huizen en bezittingen kwijt, Odessa, etcetera). Nee, sprekende over het geweld van het Oekraïense regime: "Dat is slecht voor het imago".

Het gaat niet goed met Oekraïene. Dat ziet zelfs van Baalen. Maar waar die crisis vandaan komt? Van Baalen ziet slechts 1 reden: "Oekraïne staat aan de rand van de afgrond door Russische interventie"

Russofobie van Baalen

Het was niet van Baalen's enige uiting van Russofobie. "Oekraïene moet vrije keuzes maken en dus moet er steun komen. Anders neemt Putin het over". Kortom lezers, u en ik mogen de knip trekken. Zodat dit regime nog meer Grad raketten op Donetsk kan afvuren. Van Baalen bevindt zich trouwens in het gezeldschap van George Soros, die ook vindt dat er veel meer geld naar Oekraïne moet "om de agressieve Russische beer uit Europa weg te houden". HIER het item over hem.

De aankomende verkiezingen voor het parlement (de "Rada") a.s. zondag zijn heel belangrijk volgens van Baalen. En een ander trucje wat gebruikt wordt is de openlijke Nazi's en hun oproer, nu te gebruiken als argument voor extra steun voor Poroshenko. Die dan zogenaamd "gematigd" zou zijn. De ellende in het land ontstaat dan zogenaamd enkel daar waar Poroshenko ook niet verantwoordelijk voor gehouden kan worden. We herkennen deze redeneertrant van de pro-Oekraïene demonstratie in Moskou. Maar Poroshenko moet vooral wel veel meer geld krijgen. Het is zoiets als een ondernemer die een enorme puinhoop in zijn bedrijf heeft. Het geld verdwijnt in iedereens zakken, van muitende werknemers tot aan de directeur aan toe. Maar volgens de logica van van Baalen moet de bank zo'n bedrijf vooral voorzien van veel extra kredieten.

Oleg Tsarev ziet het heel anders

Oleg Tsarev

Tsarev, (ex-)politicus van de partij voor de Regionen in de Rada en nu parlementsvoorzitter van het parlement van Noworossiya, haalt op zijn Facebookpagina politoloog Sergei Markov aan:

Twee Oekraïenes

"Er bestaan twee Oekraïenes. De eerste wordt vertegenwoordigt door Poroshenko, die zijn macht verstevigt met de hulp van fascisten en anti-Russische propaganda. Het andere Oekraïene is internationaal georriëenteerd. Dat wordt vertegenwoordigd door Donbass, Noworossiya, kortom, het zuid-oosten van het land. Het internationale Oekraïene komt op voor Rusland, voor de rechten van de Russischsprekende bevolking. Echter, bij de verkiezingen doen enkel nationalisten mee. Andere inwoners schrikken van het onbestraft blijven van hen. Verkiezingen die gehouden worden onder omstandigheden van terreur, kunnen niet erkend worden. Heden ten dage als iemand zijn verbond met Rusland uitspreekt, wordt gewoonweg niet toegelaten tot de verkiezingen, en het kan hem op repressie komen te staan."

Toch kunnen de verkiezingen erkend worden: "Het westen zal ze erkennen om het door hen in het zadel geholpen regime zijn legitimiteit te verschaffen. En Rusland zal hopen dat door de verkiezingen Poroshenko de op oorlog beluste partijen het parlement uit kan werken."

"Duidelijk in welke ambassade de staf van Maidan zetelt"

Dan neemt Tsarev het woord weer voor zichzelf: "Gisteren bij Radio Echo Moskwi heb ik al verteld hoe de presidentsverkiezingen zijn gegaan. Ik zag iets meer, dan dat op tv getoond wordt. Toen was al duidelijk waar de radicalen op uit waren. Uit welke middelen de protesten en ongeregelheden gefinancierd werden. En ook in welke ambassade de echte staf van Maidan zetelt. Toen al reisde ik door het land om mensen op te roepen het land niet te vernietigen. Ik was toen de enige politicus die in Donbass kwam en vertelde Kiev dat het conflict snel opgelost kon worden en de mensen hun wapens konden neerleggen als er enkel naar ze geluisterd zou worden en aan de onderhandelingstafel gezeten zou worden. Ik sprak met Toertjinov en Jatsenjoek, dat de verkiezingen onmogelijk zijn wanneer het land zich in een burgeroorlog bevindt. Als antwoord werd mijn (parlementaire) onschendbaarheid opgeheven en werd er een rechtzaak tegen mij begonnen".

Verkiezingen enkel nodig voor het legitimeren

"De "nieuwe demokratische" macht koos voor een koers van zuivering van Donbass. Verkrachting, bloed, vluchtelingen, nazisme, Lustratie, strijd met de Russische taal en cultuur met als doel toetreden tot de mythische EU. De verkiezingen zijn nodig om hiervoor legitimiteit te verkrijgen, dat alle bewegingen met instemming gebeuren."

"In dit licht maakt de uitkomst van deze verkiezingen geen enkel verschil uit. Het gaat niet om de wil van het volk, maar enkel om een symbolische procedure", aldus Oleg Tsarev.

UPDATE 24-10-2014 18:03 uur

Zojuist de Nieuws BV geluisterd op staatsradio 1. Nu werd Oekraïne besproken door de pro-Oekraïnse Evgeniy Levchenko, die overwoog om (aan Oekraïense kant) mee te gaan vechten, en Fleur de Weerd, journalist bij Trouw, waarvan de signature ook duidelijk als pro-Oekraïens beschouwd mag worden. Dus voor de tweede keer op rij, een elkaar schouderklopjes gevende pro-Oekraïene uitzending bij de Hollandse staatsradio, binnen het etmaal. Discussie niveau in Nederland: 0,0.

31 opmerkingen:

 1. David Jan Godfroid (NOS) @djmoskou · 23 okt. twittert:
  Merkwaardig: er zijn in de dagen voor de verkiezingen helemaal geen campagnebijeenkomsten in Kiev.

  Als het klopt wat djmoskou aangeeft, dan is dat apart in wat het voorbeeld voor Europese waarden en democratie heet te zijn: Een verkiezingscampagne zonder... verkiezingscampagne...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens UA kieswet mag je geen campagne voeren 1 dag voor verkiezing

   Verdiep je eerst inUA wet voordat U onzin post

   Verwijderen
  2. 23 Oktober twittert de NOS correspondent dat (niet Blik) dat er geen campagnebijeenkomsten zijn; ik weet niet tot hoever uw rekenniveau rijkt (ik ben het eens, het onderwijsniveau in Nederland is niet wat het ooit geweest is), maar de verkiezingen zijn 26 oktober. En dan komt u met een opmerking dat je 1 dag voor de verkiezingen geen campagne mag voeren.... Waar komt uw zurigheid en weinige logica toch vandaan?

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Zou goed kunnen, en heeft dus niks met het verbod op campagnevoeren 1 dag voor verkiezingen te maken waarover LGK spreekt mbt een tweet 3 dagen voor de verkiezingen.

   Verwijderen
 2. Putin live over de world order http://rt.com/on-air/valdai-discussion-putin-speech/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het linkje werkt niet (mee?) Poetin is inmiddels wel te horen op YT:

   https://www.youtube.com/watch?v=zXh6HgJIPHo

   Uitgeschreven vertaling in 't engels te vinden op:

   http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/10/putins-speech-at-valdai-club-full.html

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Wreedmans, dus volgens jou zijn alle pro russen complotters en alles wat het westen zegt is de waarheid? Hoe zit het met anti amerikaan zijn ? ben ik dan ook een complotter? Ik vorm mijn mening door wat ik lees via allerhande media en het beeld wat ik van Amerika krijg doet bij mij het beeld van Rusland verbleken. Het grootste schuldland ter wereld, bijna 18 biljoen, dat is 1800miljard $, zelf uitgeroepen wereldleider door middel van oorlog voeren of laten voeren, wereld heerserij door de petrodollar en vernietiging van staten die daar tegen zijn (zie Libie, Irak) en nu een poging om Rusland uit te schakelen om dezelfde reden. In China zijn ze ook bezig het vuurtje op te stoken. En waarom zijn er 3000 militairen naar het ebola gebied gestuurd? Om de dokters te helpen of om "de Amerikaanse belangen" veilig te stellen net zoals ze die hebben in Afghanistan(drugs) en Irak(olie) en nog een aantal plaatsen op de wereld. Wat doen die cia "adviseurs" in Kiev? Zij zitten dus overal met hun neus tussen en kun je dat ook van Putin zeggen? Rusland heeft eerder staten afgestoten (de 'vrijheid' gegeven mag je ook zeggen) dan ingelijfd (Estland enz.). Als je daarop zegt dat Rusland samenzweert met China, Brazilie, India, Iran en Sirie dan is dat geen geheim en het gaat daar voornamelijk om handel en om de wereldheerserij (de petrodollar dus) van Amerika omver te werpen die van ieder land een schuldenland wil maken. Stel je eens de vraag: je maakt schuld, die moet je terug betalen maar je moet er ook een flink pak rente over betalen. Wie ontvangt die rente? (de bank= fout antwoord) tip: de FED is in private handen, zoek dat maar eens op waar die zitten.

   Verwijderen
  2. 1800mld schuld heeft niks te maken met waarheid/complot.
   U vergist zichin oorzaak en gevolg

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voeren buitenlandse media en inlichtingdiensten een demoniseringscampagne tegen Poetin. Discussie op de Saker:

  http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/10/is-cia-running-defamation-campaign.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rusland wil inderdaad geen oorlog en Europa ook niet maar je vergeet de onruststoker aan de andere kant van de Atlantische oceaan die daar lekker veilig zit.

   Verwijderen
  2. RU is al bezig met eenoorlog in UA
   Hoe blind kan je zijn

   Verwijderen
  3. Oorlog is begonnen door de VS met een staatsgreep.

   Verwijderen
  4. De discussie op de Saker ging over de vraag of Poetin in de westerse MSM moedwillig gedemoniseerd wordt. Niet over wat jij er dan weer bij fantaseert. Gewoon even kijken wat voor covertjes die Westerse MSM maken en dan kan je met je eigen ogen zien dat er een smear campagne aan de gang is.:

   http://russia-insider.com/en/politics_media_watch/2014/10/25/12-06-35pm/cia_running_defamation_campaign_against_putin

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  6. Misschien zou je er zelfs eerst eens een goede gewoonte van maken zelf eens een keer bronnen te noemen in plaats van voor anderen in te vullen wat ze al dan niet gelezen zouden hebben.

   De identiteit van de schutters op de Maidan is zeer omstreden om het maar heel zachtjes te zeggen. Er zijn op z'n zachts gezegd sterke aanwijzingen dat ze door ultra rechts zijn ingeroepen. Een willekeurige selectie:

   http://www.telegraph.co.uk/sponsored/rbth/politics/10857920/ukraine-murder-maidan.html

   http://www.tagesschau.de/multimedia/video/video1386106.html


   Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  8. Wat kun jij toch fijn keiharde beelden gewoon staalhard ontkennen en verdraaien, of altijd weer op het konto van Putin schrijven. Denk ook bij het Maidan bloedbad, Qui bono?

   Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  10. "En welk ultra rechts?? Ultra rechts van de Oekraiene of heel extreem ultra rechts uit MOSKOU??!!?? Oe wat ben je soms echt zo kort door de bocht Dawg...maar ja, zoals het een echte complotter betaamt, altijd naar internet en vage filmpjes en sites wijzen. Maar nogmaals, fijn dat je zo dik met Poetin bent!!"

   Welk rechts? De usual suspects uit banderistan: Right Sector, Swoboda. Dat soort tuig. Maar die vraag had je helemaal niet hoeven stellen als je eerst het artikel in de Telegraph had gelezen en naar de uitzending van de ARD had gegekeken.


   Verwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  12. Vraag aan Graham Phillips hoe het is als journalist te werken in Oekraïne. Hij is als enige en laatste westerse Kiev-kritische journalisten gevangen genomen, het land uitgezet en heeft een inreisverbod gekregen. Je blijft een apart type, blijft maar terugkomen elke avond in dat "baggercafe" en aanpraten tegen alle gasten die jij maar "plotters" vindt.

   Verwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  14. Je zit er wel erg mee in met dat "taalvautje" van je. Zo erg was het ook weer niet hoor.

   Verwijderen
  15. Kijk, het zegt dus weer genoeg dat jij geen afstand neemt van wat ik bedoel te zeggen. Wie zijn nou de oorlogszoekers en geweldsverheerlijkers Blik?? Jij en je lezers of ik die de hele tijd zeg waar er 2 vechten (of meer) hebben er ook 2 (of meer) schuld?? Je laat je wel kennen zo...

   Verwijderen
 7. "Veel gesprekken met Poetin door de verschillende wereldleiders...als ze hem echt hadden willen dissen of demoniseren hadden ze hem doodgezwegen en niet eens uitgenodigd"
  U begrijpt niets van politiek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp juist heel van politiek, jij niet van hoe ECHTE politiek wordt gespeeld. Waarom denk je dat hij wel de G8 uit is gegooid maar bij de rest niet??

   Verwijderen