maandag 2 mei 2022

Odessa 2 Mei, 2014 – Niet Vergeten


8 Jaar geleden is het alweer.

Choquerende beelden uit Oekraïne, Odessa.

Vrij toevallig was Blik zomer 2013 best lang in die stad, een week ongeveer.

De agressie die je ziet in de beelden van de Oekraïense extreem-nationalisten en het complete negeren ervan door de Nederlandse media en van de moorpartij op klaarlichte dag 2 mei in 2014 is een mijlpaal in Europa van na de oorlog.

Wat er gebeurde
Een aantal mensen protesteerden tegen "Maidan" en tegen de Amerikaanse coupe in Kiev en het nieuwe putsh-regime. Ze demonstreerden ook voor normale betrekkingen met buur Rusland. Meer dan 40 van hen zouden dood gemaakt worden die 2 Mei 2014 door de genoemde extreem-nationalisten die van de Amerikanen en hun putsh-regime in Kiev vanaf toen vrij spel kregen. Niemand is er ooit voor opgepakt, behalve dan aan de kant van de slachtoffers.

Media Black-out
De complete media-black-out na Odessa 2 mei 2014 is een klassieker geworden. Wij herinneren ons dat we -volgens mij was het een week- kort na de tragedie naar Amsterdam togen waar op het Rembrandplein toen een live radio-programma plaatsvond over koetjes en kalfjes met ook Frits Barend. In de nieuws en reclame-pauze op het hele uur liep Blik naar de presentator die met Barend een beetje over voetbal of zo had gebabbeld met de vraag of ze het over "Odessa" gingen hebben, iets wat Barend met zijn achtergrond toch ook moest interesseren? Nou, dat bekeken ze nog wel even. Barend, moet gezegd, maakte even melding van onze ontmoeting en de aanleiding en dat was het dan ook. Ons werd daarna gevraagd de zaal te verlaten en een etage hoger plaats te nemen... Die opmerking van Barend is waarschijnlijk het enige geweest die week over Odessa en mogelijk ook het laatste op de Hollandse staatsradio en tv...

Odessa 2 Mei 2014 - Niet vergeten
Odessa May 2nd - Never forget
Odessa vtoraya maya 2014 - Ne zabudem
Odessa 2. Mai 2014 - Nicht Vergessen
Odessa 2 Mai 2014 - Nous ne oublions pas
Odessa 2 Mayo 2014 - No olvidaremos


Het verhaal van Vadim. HIER.

2 opmerkingen:

 1. Er is een 30 min durende korte docu over 'Odessa' gemaakt.
  Ik heb twee links voor dezelfde docu :
  Truth seeker: https://www.youtube.com/watch?v=ue26DxCLERY
  Bonanza: https://www.youtube.com/watch?v=wu2tXG2Yo-g

  Ik kreeg gisteren het nieuws door dat Alexander, de hoofdrolspeler , door de SBU is gearresteerd.

  Er blijft die man niks bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is al een stap vooruit dat de laatste tijd veel pundits over 'De Neocons ' spreken als de echte drijvende kracht achter alle oorlogs-ellende en nucleaire dreiging die we mee maken: Mercouris, Hudson de econoom en bij de Saker al langer.

  Nog één stapje en we hebben het echte, duidelijke woord te pakken: de joden. ( de F-side van de joden, om precies te zijn) .

  BeantwoordenVerwijderen