vrijdag 17 mei 2019

Bestemming: Minsk

Wat hebben we veel aan de Wit Russen te danken. Er is geen land in Europa dat de klappen van de Nazi's zo hard heeft opgevangen als zij. Bij hen geen collaboratie zoals in veel andere bezette landen, maar vooral veel partizanen. Hoeveel van hun dorpen en steden heeft Hitler met de bodem gelijk gemaakt? Een getal van 5295 vernietigde dorpjes wordt genoemd en 2.230.000 Wit Russische doden. BRON.

Johannes Cohen, conservatieve Vlaming In Den Haag, besloot het land te bezoeken, en deelt zijn eerste indrukken van deze week met ons hieronder:

48 uur leven in “de laatste dictatuur” (1)

Wit-Ruland wordt vaak “de laatste dictatuur” van Europa genoemd. Deze kritiek betreft met name de persoon van de president, Aleksandr Loekasjenko. Volgens het Westen en vele mensenrechtenorganisaties zou hij de oppositie in zijn land met harde hand aanpakken. Verkiezingsuitslagen worden steevast vervalst en pottenkijkers zijn niet welkom om de stembusslag gade te slaan. Daarnaast is het land geopolitiek gezien een vazalstaat van buurland Rusland. Dit alles heeft mij nieuwsgierig gemaakt en doen besluiten af te reizen naar Belarus. Dit blogbericht is een neerslag van mijn eerste ervaringen in dit in alle opzichten bijzondere land.

Dagelijks vertrekt er een rechtstreekse vlucht vanuit Schiphol naar Minsk. Dat wil zeggen dat er toch wel een “markt” is om naar deze wat ongewone bestemming te vliegen. Mijn vlucht was geheel volgeboekt. Ik schat dat ongeveer 90% van de passagiers Russisch-sprekend was. Deze vlucht is ook populair bij Russen om via de tussenstop Minsk door te vliegen naar een Russische bestemming. Al gauw raakte ik aan de praat met een Russische dame uit Groningen. Zij beschreef de Wit-Russen als een zachtaardig en rustig volk. Minsk is voor Russische normen een heel rustige stad. Mijn gesprekspartner. die oorspronkelijk uit Moskou komt, herhaalde meerdere malen hoe hectisch het leven in de Russische hoofdstad is. Het gesprek krijgt een persoonlijke wending als ze hoort dat ik me aan het oriënteren ben op het orthodoxe geloof. Ik zie oprechte blijdschap in haar ogen. Op moederlijke wijze probeert ze me te steunen op dit pad. Er volgt een boeiende conversatie over verschillende Russische heiligen.
De luchthaven van Minsk is erg klein en lijkt in niets op het grote Schiphol. De eerste ervaring met het Wit-Russische regime is de paspoortcontrole. Er staat veel geschreven over de strenge regels die er gehanteerd worden: voldoende valuta op zak hebben (harde Euro's!) en kunnen aantonen dat je een zorgverzekering hebt die minsten 10.000 euro aan medische kosten dekt. Van dit alles merk ik niets. De beambte draagt militaire kleding en is vooral geïnteresseerd in mijn paspoort. Hij doet er zeker drie minuten over om het identiteitsbewijs langs alle kanten te bekijken en te betasten. Er komt ook allerlei apparatuur bij kijken. Uiteindelijk komt de verlossing, ik krijg een stempel in mijn paspoort. Dit alles gebeurt zonder enige conversatie. Daarna wordt de reiziger door talloze geldautomaten aangezet tot het kopen van de Wit-Russische Roebel. Deze munt kan nergens buiten Belarus aangekocht of ingewisseld worden.
In de aankomsthal staat mijn taxichauffeur met een bordje waarop mijn naam staat geschreven. Het is een vriendelijke dertiger die goed Engels spreekt. Hij heeft een tijd in Antwerpen gewoond maar is uiteindelijk toch teruggekeerd naar Wit-Rusland en is nu eigenaar van een klein taxibedrijf dat zich richt op westerse klanten. Hij vertelt veel over de stad en het land. Ik probeer voorzichtig te spreken over het beeld dat wij westerlingen van Belarus hebben. Mijn gesprekspartner erkent dat toeristen afgeschrikt worden maar hun aantal is groeiende. Hij lijkt de invloed zijn president, Loekasjenko, weg te lachen. Het valt me op dat hij vaak herhaalt dat er een Minsk geen grootstedelijke problemen zijn. De straten zijn uiterst schoon, er is amper criminaliteit, geen vreemdelingen ... Dit laatste ziet de taxichauffeur als een groot voordeel. Hij vergelijkt Minsk met de grote Russische steden waar er volgens hem veel criminaliteit is door de vele migranten. Ik zal volgens hem weinig tot niets merken van het regime tijdens mijn verblijf in Minsk. Dat merk je pas als hier wat langer bent, zegt hij.
Als ik de code indruk van de toegangsdeur van mijn appartementsblok indruk, schrik mij een hoedje. Wat een vuil en aftands trappenhuis, alsof je in een of ander krot aangekomen bent. Het is er donker en het ruikt muf. Dit belooft niet veel goeds. Als ik de deur van mijn appartement open, kom ik in een andere wereld. Een prachtige, ruime woning met alle comfort. Dit soort van contrastervaringen zal ik nog vaak opdoen tijdens mijn verblijf. Tot mijn verbazing is de koelkast gevuld en staan er koekjes klaar. Ik voel me welkom!
Na al dat reizen heb ik natuurlijk zin in een biertje, liefst “craftbeer”. In de buurt van het appartement is er een “pub” die hoog staat aangeschreven bij de internationale bierliefhebber. Onderweg naar het etablissement zie ik veel hippe jonge mensen met een iPhone op straat. De mobiele internetverbinding is hier trouwens uitstekend. Overal is er 4G dekking. Ik zie echter ook veel politiemensen en militairen op straat. Ze zijn echter niet “actief” maar lijken terug te komen van hun werk en dragen een aktetas met zich mee. De pub blijkt in een kelder te liggen. Er wordt naar ijshockey gekeken op grote schermen. Het bieraanbod is uitzonderlijk te noemen. Wit-Russische ipa's van hoge kwaliteit. De hippe barman is ontzettend vriendelijk en spreekt goed Engels. Naar Nederlandse normen is het bier bespottelijk goedkoop. Ik betaal voor mijn eerste halve liter (de standaardmaat in Belarus) craftbeer nog geen € 2.50. Ik eet er een hamburger met gesmolten blauwe kaas en gebakken champignons. De barman zegt dat het de beste hamburger van Minsk is. Ik ben een tevreden klant.
De volgende uitdaging is het zoeken naar een supermarkt. Na een paar grote lanen te hebben afgeschuimd vind ik er een. Weinig groenten, veel vlees en vis. Op dat vlak lijkt het wel Schotland. Ik koop ook een fles Georgische witte wijn die eenmaal geopend verdacht veel naar sherry smaakt.
Als ik 's avonds de dag overdenk stel ik vast dat ik niet het gevoel heb in een dictatuur beland te zijn. Minsk is in alle opzichten een moderne stad, de mensen lopen er goed gekleed en het wagenpark is westers. Ik zie geen militaire controleposten in de stad. Er lopen veel hippe jonge mensen over straat die gelukkig lijken te zijn. Ik ben benieuwd of dit beeld de komende dagen nog gaat veranderen.
Clever Irish Pub in Minsk. Was dit de Pub die Johannes bezocht heeft, of was het een andere?

23 opmerkingen:

 1. Johannus schrijft: "Dit soort van contrastervaringen zal ik nog vaak opdoen tijdens mijn verblijf."

  Ik denk dat het typisch Russisch is.
  Gisteren wees ik al op dat Siberische dorp zonder wegen, zonder waterleiding en zonder gas. Maar wel met villa's en zelfs een bewoner die zijn eigen vliegtuig heeft:
  https://youtu.be/fQvPGcd12vA?t=144

  NB: Er wonen veel Duitse mensen in dat dorp. Al 100 jaar. Na 1992 zijn velen naar Duitsland vertrokken, maar enkele families zijn terug gekomen naar hun dorp zonder wegen, water en zonder gas...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog even terugkomend op een post van Oli, die terecht memoreerde dat "Levvie" niet enkel vaste klant is bij de Nieuws BV, waar de leiding niet kan zonder Levvie's ervaringscommentaar over topsport en Oekraine.

  Lev is nl. ook regelmatige gast bij Studio Voetbal even na 22:00 uur op NL1 op zondag.

  Dat dat een heel gewild plekje is, maakt het volgende duidelijk:

  Pierre Van Hooydonk is daar elke week aanwezig. Hij kwam op een gegeven moment in de knoop omdat hij ook Technisch Directeur was bij NAC. Het ging steeds slechter bij NAC, en daar moest hij dan als analist eigenlijk bij Studio Voetbal commentaar op geven. Dat ging helemaal niet meer. Met de week kreeg "Pi-Air" het lastiger. De zweetdruppels dropen bij wijze van spreke van de buis. Pi-Air gaf zijn directeursschap op.

  Zij collega-analysten vroegen hem naar zijn beweegredenen. Pierre kwam weer in de problemen, maar kern van de zaak was: Pierre koos voor zijn BAAN bij de publieke omroep als voetbal analyst.

  Pi-Air wilde het risico niet lopen dat hij zijn "baan" bij de staatsomroep als voetbal-analist zou verliezen...

  Dan kun je je ook voorstellen hoe fijn Lev het vindt om regelmatig daar aan te schuiven...

  Dan nog te weten dat Lev mensen beoordeelt op het uiterlijk, en wel in seconden, dat Levvie er alles aan doet om een puike eerste indruk te maken, wij vertalen dat voor het gemak dat materiaal belangrijk is voor Levvie. Dat Levvie tot veel bereid is als het materieel goed zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. UPDATE: OPCW Confirm Leaked Report is Genuine

  https://off-guardian.org/2019/05/16/update-opcw-confirm-leaked-report-is-genuine/

  "We welcome the OPCW’s admission that this document is genuine. However, we would suggest the question is not “How was it leaked?”, but rather “Why was it suppressed in the first place?”

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Gelekt rapport OPCW over vermeende gifgasaanval Syrië staat nu al ruim 4 dagen online, de echtheid ervan is bevestigd, maar nog steeds geen letter hierover in NL msm. Weten ze het niet? Negeren ze het bewust? Of wachten ze op persbericht Reuters of AP?"

   https://twitter.com/beek38/status/1129328617442488323

   Verwijderen
  2. Zonder orders uit Washington en Tel Aviv gebeurt er niets in Hilversum of Amsterdam.

   Verwijderen
  3. "Rapport OPCW staat haaks op rapport Bellingcat over vermeende gifgasaanval Syrië. Rapport Bellingcat werd gefinancierd door Pax for Peace, die op zijn beurt gefinancierd wordt door o.a. Soros en ministeries van Buitenlandse Zaken NL en VS."

   https://twitter.com/beek38/status/1129333342908944384

   Verwijderen
  4. @ Blik

   Duidelijk. 'Incidenten' als deze leggen dat eens te meer bloot. Daarom is het belangrijk dat de onafhankelijke media tegenover
   het hardnekkig stilzwijgen van de MSM het tegengeluid onder de aandacht blijven brengen. De gelijkschakeling van de MSM is geen conspiracy theory, maar een comspiracy fact.

   Verwijderen
  5. Ik had in 2017 een blog over het gifgas.

   Daar heb ik een update gemaakt: heb dit OPCW rapport gemeld, maar heb ook een video met Ray McGovern gemeld.

   McGovern op minuut 10: https://www.youtube.com/watch?time_continue=884&v=wnITcUQiK1Y

   http://xevolutie.blogspot.com/2017/04/608-khan-sheikhoun-en-ghouta-tonen-ons.html

   Verwijderen
  6. Het bekende laffe wegduiken van de MSM.
   Bij Cross Talks (RT) vanmorgen een discussie over Bolton als warhawk. Er werd de vergelijking getrokken met Irak en de leugen over de massavernietigingswapens die er niet waren. Toen schreeuwde de MSM: "dat nooit meer", daarmee bedoelende dat ze niet meer in leugens trappen die een oorlog kunnen uitlokken.
   Maar nu is er precies dezelfde situatie met Iran: allerlei leugenverhaaltjes over zogenaamde aanvallen van Iran, de leugens dat Iran weer volop kernwapens gaat maken en dies meer worden op dit moment wel voor waar aangenomen en als er straks door een dom foutje, maakt niet eens uit door wie, de hel weer losbreekt is het Amerika weer "die de wereld redt" en er mee wegkomt, ook al zal later blijken dat die invasie op leugens gebaseerd is.

   Verwijderen
 4. Vandaag een clipje van

  ´defense updates´ als ontspanning bekeken.

  Volgens deze pro-MIC site heeft Iran slechts enkele dagen...

  Ik zie veel foutjes in hun redeneringen, maar het is altijd beter om het verhaal van de opponent te horen dan supporters van je eigen kamp. Dat weten we immers al min of meer!

  Vele wapenplatformen, met name schepen en luchtmacht, maar ook de infanterie- uitrusting worden vergeleken. Zelfs de budgetten worden er bij gehaald!

  In die zin is de VS uiteraard totaal superieur, al zal het practisch wel heel lastig zijn al hun vliegdekschepen in die golf te parkeren!

  Maar die oorlog die deze site misschien denkt te gaan voeren, gebeurt uiteraard nooit!

  Vliegdekschepen zijn targets, al zal de vergelding vermoedelijk nucleair zijn. Maar als daarna een 2e, 3e en na nòg enkele atoombommen bijna alle battle groups afgezinkt worden, de Arabische olie-export-installaties vernietigd...

  Resultaat: de economie in puin, De VS heeft 300 000 lijkkisten; Israel een vergelijkbaar aandeel.

  Iran zwaar beschadigd, maar fel overeind. De VS terminaal verzwakt en vrijwel zonder enige steun!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan is het nog maar de vraag of al die mariniers wel allemaal zo moedig zijn als ze in hun films altijd laten blijken. Herinner je nog dat geval in de Zwarte zee toen er een Russische jager, weliswaar onbewapend, rakelings over hun zwaar bewapend vliegdek schip vloog en er een deel matrozen bij aanmeren meteen ontslag nam uit het leger. Ze hadden niet getekend om zich te laten afknallen.
   En als de dreiging nu nog groter blijkt en ook veel serieuzer is te hopen dat het allemaal angsthazen zijn en er uiteindelijk niets te vechten valt als ze allemaal op de loop zijn. Liever laffe haas dan dode haas.
   Het is eigenlijk om te lachen maar ook weer niet.

   Verwijderen
  2. Inderdaad. Maar ik heb deze link opgevoerd als discussiestuk: Er is inderdaad dreiging, en wie weet kan ik de conversatie wegleiden van het dodelijk saaie voetbal of andere sporten (Wèg met de sport!!!!!!!!).

   Verwijderen
  3. MoA bespreekt een soort oefening ( MilleniumChallenge) die de VS deed in 2002. Het was een aanval op Iran.

   Midden in dit artikel: https://www.moonofalabama.org/2019/05/the-lunacy-of-waging-a-war-on-iran-which-china-and-russia-would-win.html

   Omdat de VS had bekend gemaakt dat ze pre-emptive zouden aanvallen, waren de Iraiers nòg eerder gaan aanvallen. De VS verloor die oorlog binnen een half uur !
   ( let wel: dit is de conclusie van de Amerikanen zelf. Na een levens-echt rollenspel of hoe dat mag heten.)

   Verwijderen
  4. Rootman, jouw filmpje is een reklame boodschap voor mensen die oorlog-spelletjes verkopen aan engels sprekenden.
   Mijn verhaal is de conclusie van een echt onderzoek:

   MC ’02 was intended to be the largest, most expensive, and most elaborate concept-development exercise in U.S. military history. The exercise was mandated by Congress to “explore critical war fighting challenges at the operational level of war that will confront United States joint military forces after 2010.” Developed over two years at a cost of $250 million,

   Verwijderen
  5. Dat zijn de ´war games´. Supercomputers worden niet alleen gebruikt voor klimaatmodellen. Het principe is hetzelfde: met dezelfde gegevens (zoals in het naieve propagandafilmpje) worden talloze scenario´s nagespeeld, waarbij het toeval iedere keer een beetje anders ligt.

   De Saker heeft hier ook wel eens stukjes aan gewijd.

   Verwijderen
  6. Waar het mij om ging: dat de VS wint is natuurlijk beter voor de verkoop. Dergelijke spelletjes worden vooral gespeeld door losers die zich stoer willen voelen.

   Verwijderen
  7. Ik weet niet wat @Rootman voor een "Pulp Fiction" leest maar Raytheon, die deze scenario's heeft 'nagespeeld', wist te melden dat de VS in elk scenario het onderspit zou delven. Mocht daar, volgens @Rootman, niets van kloppen, dan klopt er ook niets van de klimaatmodellen.

   Verwijderen
  8. Correctie; Raytheon moet zijn Rand Corporation.

   Verwijderen
  9. Beter lezen Joop, voordat je weer impulsief met een sneer komt; het toeval (stochastiek) verandert elk scenario. Dat zegt niets over de uitkomst (want die kwam op verlies voor de VS).

   Verwijderen
 5. Cafe Weltschmerz: Kopieert de VVD het EU-programma van D66?: Syp Wynia en Coen de Jong

  https://www.youtube.com/watch?v=fG9NugDWV90

  Europese integratie mag je het in ieder geval niet meer noemen; Euroepese samenwerking heet deze permanente machtsoverdracht en de daarmee gepaard gaande uitholling van de democratie tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. UPDATE:
  Nu op Oog op Morgen
  Hitpiece* over mede-regeringspartij FPO uit 2017 komt uit de archieven om de Vice-premier van Oostenrijk kapot te maken...

  Blik volgers begrijpen de timing...... geen toeval...

  * Het hitpiece zou bestaan over een gefakte rijke Russische dame die veel geld lijkt te willen schenken en onder andere een krant te willen kopen (is dat verboden in Oostenrijk?) die dan gunstig FPO gezind zou zijn. De dame blijkt niet te zijn voor wie ze zich uitgeeft. Zit dus best een beetje organisatie, geld en ballen achter... wie o wie zouden dat kunnen zijn...?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://www.mid.ru/en/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/3651941

  Apparte verklaring van de Russen over niet alleen die regeling met Greenpeace, vertrouwelijk, maar ligt al op straat... en nog aparter in hetzelfde statement gaan NL en RUS samen op tocht in de Arctic...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook op Oog:

  Levchenko minutenlang over homo-uit-de-kast-komen van voetballers. Weer een nietszeggend verhaal, maar de staatsradio kan niet zonder Levvie. En Levvie vaart wel bij de staatsradio. Want, doet niets voor niets. Het alwetend orakel uit de Donbass...

  BeantwoordenVerwijderen