zondag 23 oktober 2016

Bonte stoet mensen en argumenten tegen CETA en TTIP

Amsterdam gisteren, zaterdag 22 Okrober 2016, Museumplein

8.000 mensen komen bijeen om te protesteren tegen de handelsverdragen met Canada (CETA) en de VS (TTIP).

Het betrof een bonte verzameling van mensen van allerlei politiek pluimage. Van believers in de PvdA tot afgehaakte VVD'ers; van zwartgeklede "autonomen" die van de staat af willen, tot FNV'ers en Piraten.

Waarom tegen deze handelsverdragen?

Enkele van de argumenten zijn de volgende:

1. Het verdrag wordt bekokstoofd achter gesloten deuren, terwijl gezegd wordt dat het voor "ons" gedaan wordt.

2. Een land dat moreel veel hoger staat als Rusland wordt "beloond" met sancties vanuit de EU. Landen als Canada en met name de VS die zo oorlogszuchtig zijn (Irak, Libie, Aghanistan, Vietnam, ISIS, etc.) worden beloond met een dergelijk handelsverdrag. Dat moet je niet willen. Of in ieder geval wantrouwen.

3. Het ISDS maakt het (Amerikaanse) bedrijven mogelijk om nationale overheden aan te klagen wanneer zij vinden dat hun concurrentiepositie wordt geschaad. Dat tribunaal werkt in het geheim, legt nergens rekenschap af, en heeft een bindend recht van spreken.

Alleen al deze drie argumenten zijn voldoende reden voor "twijfel". En nog steeds geldt, bij twijfel niet oversteken. En trouwens ons is altijd voorgehouden dat de EU garantie is voor "milk and honey". Jammer voor de verkondigers van deze onzin is dat nou net niet-leden Zwitserland en Noorwegen de meest florerende landen van Europa zijn. En er ook met geen haar op hun hoofd over denken om lid te worden.

Ook de SP is erbij en ziet het accoord als een wurgaccoord.

Piraten aanwezig tegen CETA en TTIP

"Je suis Wallon", veel respect en dank voor de dappere Walen

De jongens en meisjes van "sloop de staat" krijgen een beetje extra aandacht van dienstdoende fietsende agent.

Palestijnse vlaggen rijkelijk aanwezig bij TTIP en CETA-protest

TTIP zou schadelijk zijn voor de Palestijnse zaak.

Israel en de VS snoeren met TTIP de mond van de Palestijnen...

Gepassioneerde Rotterdammer naar Amsterdam gekomen met zijn eigen spandoek. Hij wilde hem aan het voorpodium hangen maar werd verzocht hem ergens minder prominent op te hangen, aan welk verzoek hij voldeed. We vroegen hem wat hij bedoelde met "Free Syria" aangezien dat voor verschilende interpretaties vatbaar is. Hij vertelde met emotie dat die verdomde oorlog moet stoppen. Maar hoe of wat dan? Die Amerikanen die doen alsof ze daar tegen IS bezig zijn maar ondertussen hen en andere terreurorganisaties voeden met wapens. Helder.

Vor wie het nog niet wist, Palestina wordt beetje bij beetje, met steun van de VS, door Israel van de kaart gedrukt.

Het was bij tijd en wijle een erg vrolijke bedoening, maar wel met ernstige boodschappen.

Sfeer was zeker goed te noemen. Geweldig weer. Muziek. Gevarieerd publiek.

Toch mooi dat 8.000 man de moeite nemen te protesteren voor een algemene zaak. Niet voor de eigen protomonee. Niet tegen de bevolking van de VS of Canada. Niet voor de eigen werktijd of pensioen. Protest tegen wurgcontracten met Amerikaans en Canadees esteblishment.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb een beetje spijt dat ik er niet ben geweest... Nu heb ik een enorme hekel om de reis vanaf Alkmaar te maken en met mijn pijnlijke poten mee te lopen. Bovendien had ik geen Belgische vlag. Als luie mensen zoals ik toch hadden meegedaan waren er geen 8000 maar 800 000 geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Joop: misschien had je toch gelijk wat betreft Joop.nl... Ze hebben inmiddels zowat alle kritische deelnemers geblocked.

  Waar er bij de meeste artikelen toen makkelijk honderden reakties waren werden het gemiddeld tientallen, maar inmiddels meestal vèr onder de tien. Een actueel onderwerp als CETA krijgt eenmaal 150, terwijl het nog vorig jaar duizenden zouden zijn.

  Kortom: Wéér het verlies van een opiniesite, partijdig als dat die was...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rootman,

  Als joop.nl feiten (zoals de uitspraken van Ake Sällström over de gifgasaanval op Ghouta in 2013) weg modereert, dan wil joop.nl niets met de waarheid te maken hebben en is het voor mij gedaan met joop.nl.

  BeantwoordenVerwijderen