woensdag 30 mei 2018

Nederland van het gas los: kost 100 Miljard EUR en meer

Nederland "moet" van het gas los. Er is al allerlei wetgeving over. Nieuwe huizen mogen niet meer aan het gas en oude (sociale huur-)huizen moeten er van los. Alleen het losmaken kost al meer dan 100 Miljard; de kosten van het verbod nieuwe huizen met gas uit te rusten zijn ons onbekend, maar zal ook miljardenwerk zijn.

Is hier ooit een discussie over geweest tussen voor- en tegenstanders? Wellicht hebben wij hem gemist, maar het lijkt meer een "fait acomplis".

Waarom jagen we onszelf dusdanig op zulke kosten? Jarenlang was gas een prima en schone brandstof; nu ons eigen gas op is, en we over kunnen schakelen op het niet minder schone Russische gas, gaan we tegen hoge kosten los van het gas. Wat steekt erachter? Er lijkt wel een omerta te liggen op "Russisch gas".


7 opmerkingen:

 1. Huib heeft weer eens niet goed gelezen, en heeft de klok wel horen luiden maar geen idee waar de klepel hangt; het is het moderniseringsplan van de sociale huurwoningen wat in totaal een dikke 100 miljard euro gaat kosten. Dus het isoleren, milieuvriendelijk maken, onafhankelijk maken van gas, enz....afsluiten is zo gepiept EN goedkoop....maar ja, Huib houd van overdrijven. Daarnaast is ons eigen gas niet op, we hebben nog genoeg!!!! Maar nu we weten dat de gaswinning een behoorlijk zwaar neveneffecht heeft, namelijk aardbevingen en inzakken van de bodem met enorme schade aan huizen en het complete gebied in Groningen moet men wel minderen, zo niet helemaal stoppen met het gaswinnen. Daarbij ga je geen gas halen van een natie die 300 burgers vermoord heeft of in ieder geval daar medeplichtig aan is geweest en alle medewerking weigert. Alleen hebben Huib en zijn volgers schijt aan het milieu, het verbeteren van sociale huurwoningen, de slachtoffers en nabestaanden van MH17 dus zal en moet er even volop gelogen en verzonnen worden door Huib om zo weer zieltjes te winnen voor de pro-Rusland campagne. Gelukkig zijn dat er maar een paar hier en die zijn ook tegen alles wat homo is, Jood is, buitenlands is enz....haters, meer zijn het niet. Oplossingen??? Hebben ze niet, zoals je hierboven leest kennen ze de problemen niet eens!!! Godzijdank zullen zij nooit ons land gaan besturen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt nog beter vloeibaar gas bij de Amerikanen kopen; die vernietigen hele naties en burgers per honderdduizend.

   Verwijderen
  2. Yep, daarom heeft de overheid de schadeafhandeling ook bij de N.A.M. neergelegd, omdat men in Den Haag zo bezorgd is over de Groningers.

   Verwijderen
  3. En de jaren daarvoor en wat flikt Wiebes de Groningers ne weer, kroelebolleke?

   Verwijderen
 2. Babchenko is toch nog in leven.
  https://www.rt.com/news/428240-babchenko-alive-special-operation/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zitten uiteraard geopolitieke achtergronden aan, maar energiebeleid is ook een knuffelonderwerp geworden (waar zelfs de VVD aan meedoet) Er gaat heel veel geld in om, vandaar.

  Gas is een zeer goede, schone brandstof, die de wereld uitstekend de komende 100+ jaar draaiende kan houden, tot kernfusie een praktische oplossing wordt. In Groningen moet men het stilaan stoppen, dat is nu eenmaal zo.

  Met North Stream is de toevoer de komende 50+ jaar goedkoop verzekerd. Israel heeft ook een rijk gasveld aan hun kust: wedden dat alle bezwaar tegen gas stoken verstomt zodra dat win- en transporteerbaar wordt?????

  Maar het Russisch gas opstoken is in werkelijkheid van het allergrootste belang: Russisch gas blijft niet in de grond zitten! Het wordt niet, zoals in Groningen, door zoutkoepels vastgehouden, maar door ijs en permafrost. Dat smelt in hoog tempo: niet gelijkmatig, ca. 10 m / jaar, maar met diepe poreuze kloven, de zgn Taliks. Dat is als een lekke band: dan kan alles snel opborrelen. Door de verminderde druk destabiliseert het methaanijs, wat tot een (niet heel snelle- dus we hebben nog wat tijd) kettingreactie gaat leiden.

  Aardgas heeft de eerste jaren bij vrijkomen ca. 100x zoveel broeikaseffect als het gevreesde CO2. Daarna wordt het vrij snel geoxideerd tot CO2 en H2O in de dampkring, waarbij warmte vrijkomt. Dat kunnen we vermijden door het zelf op te stoken: hetzelfde gebeurt, maar we hebben er nog wat aan!

  Alle realistische besparingen en slimme oplossingen zijn toe te juichen. En waar energiebronnen zoals geo, wind en zon beschikbaar zijn: welke idioot zou ze niet willen gebruiken???

  Een heel ander verhaal wordt het wanneer een legacy dieseltractortje wordt verbannen ten bate van een onbetaalbare, onbetrouwbare machine, die zijn electra van kolencentrales haalt, die je niet kunt kopen, maar hopelijk, misschien, kunt leasen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De rekening voor aardgasloos komt bij de ewoningeigenaren te liggen. De groot verbruikers, die nu voor een prikkie gronings gas opstoken, krijgen een ruime overgangs regeling en kunnen het russisch gas dadelijk probleemloos krijgen, aan het doorverkopen verdienen we nog. Huurders gaan via de huur betalen voor hun dure warmtepomp. Eigenaren moeten het zelf oplossen, er zal waarschijnlijk wel een groene hypotheek komen om nog wat meer schulden te creeeren. Vanwege de klimaatverandering en dit vvd kabinet zullen er nog veel nieuwsberichten volgen hoe belangrijk het is dat WE energieneutraal worden, en we willen toch niet afhankelijk zijn van het regime van putin.

  BeantwoordenVerwijderen