zondag 17 augustus 2014

Vervolg Aidar Bataljon 15-16 Augustus 2014 en verder nieuws

Er is zoveel gaande dat de vraag telkens is, waar beginnen we. Ik had beloofd terug te komen op DIT telefoongesprek van de soldaat van het Aidar bataljon met de studio van TVi. Dit is een Oekraïens tv station in Kiev. De voertaal van het kanaal is Oekraïens. En dan belt plotseling live de uitzending in een een vertwijffelde commandant die een noodoproep doet, midden in het "Nieuwsuur" van Oekraïene. Het fragment staat voor veel dat dit conflict zo bizar en tragisch maakt. De soldaat, die dus het regeringsleger vertegenwoordigt, maar enkel Russisch spreekt. De presentatoren spreken Oekraïens terug tegen hem. En de opdracht van de soldaat is dus de andere Russisch sprekenden in Donbass er onder te krijgen. Hij is op pad gestuurd om een broederstrijd te voeren. Onder het mom van een "ATO" (Anti Terroristische Actie), die Timmermans "een hele begrijpelijke vindt".

Bedenkelijke strijd

Dat de strijd die hij voert niet alleen moreel een bedenkelijke is, maar dat deze ook praktisch in de soep dreigt te lopen is tijdens het gesprek al duidelijk. Uit de rapporten van de zijde van het verzet van Novorossiya, zaterdag 16 Augustus, lezen we om 10:48 "...Verder wordt er doorgegaan met de vernietiging van eenheden van de opponent in de gebieden ten Noorden van Saur Mogilie en onder Loegansk (Nowoswetlovka) (Новосветловка)." En die laatste plek lijkt heel veel op de plek die de commandant in de tv uitzending noemde. In een rapport iets later die dag, maakt het verzet melding van het volgende (het slaat terug op vrijdag): "Bataljon Aidar heeft in de loop van de strijd verliezen geleden tot 30 doden en 50 gewonden. De overblijfselen van het bataljon hebben bij het dorp Chryashewatoe vrouwen en kinderen gegijzeld om als menselijk schild te dienen. De verzetsleden beloven dat er niet één Aidarlid de omsingeling levend zal verlaten"

Ik ga er vanuit dat de hier genoemde verliezen voor Aidar, de verliezen zijn waar de Aidar militair het over had. Dus niet bovenop dat wat de militair op de tv zei, alhoewel het niet helemaal duidelijk is.

Gisteren avond om 21:04 meldt het verzet van Novorossiya: "In Chryashewatoe wordt "Aidar" vernietigd en de 51 brigade."

Poroshenko twittert opgetogen dat Jasinowataya onder controle van het Oekraïense leger is gekomen
Rood is in handen van Noworossiya, blauw in handen van het Oekraïense leger

Als de situatie in enkele regels omschreven moet worden, dan is het zo dat Lugansk en Donetsk continue beschoten worden door het Oekraïense leger. Bommen vallen voornamelijk op woonwijken en op de infrastructuur. Zo wordt zaterdagmorgen een bombardement op een Regio ziekenhuis in Lugansk gemeld. Op de andere plekken wordt vaak een zware strijd gevoerd, zoals bij Jasinowata, waar we 12 Augustus al de eerste artillerie aanvallen meldden. Die beschietingen en vernielingen die het Oekraïnse leger daar veroorzaakt zijn daarna niet gestopt. Zondagmiddag twittert Petro Poroshenko dat Jasinowataya onder controle van het Oekraïense leger gekomen is. De Oekraïense media nemen het gretig over. Volgens opgave van het verzet is er een verwoede strijd gaande en is van onder controle zijn van het Oekraïense leger geen sprake. Bepaal zelf welke versie u de overhand geeft.

Zware strijd

Maar ook wordt zware strijd gemeld in en rond: Donetsk, Gorlovka, Grafskoe, Yenakievo, Loegansk en Jubileinoe. Wellicht de zwaarste strijd is die bij Yenakievo, "waar de opponent wederom fosfor munitie heeft gebruikt op woonwijken". Er zijn ook een aantal punten waar het Oekraïense leger zware verleizen lijdt, of verdreven wordt onder andere bij Christoforovk en Orlovo Ivanovka. ook zijn er mekldingen van Oekraïense soldaten die overlopen naar de kant van het verzet en dreigen er eenheden van het Oekraïense leger in een "pocket" terecht te komen, oftewel afgesloten te worden.

SITUATIE LOEGANSK KRITIEK

Loegansk ligt onder blokkade. De situatie is al voor de 14e dag kritiek. Er is geen water, geen licht en geen mobiele telefoon. Bewoners melden zware beschietingen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Onder andere een hypermarkt "Epicenter" zou in brand gevlogen zijn. De situatie betreft voedsel en water is ongewijzigd: alleen het meest elementaire is aanwezig. Brandstof en medicijnen zijn bijn ade stad niet in te krijgen. Alle banken zijn gesloten. Pensioenen, salarissen worden niet uitbetaald.

Blik op NOS-journaal en Straaljagers

Zojuist het NOS-journaal van 20:00 uur aanschouwd. De verslaggeving laat op 3 punten "onvolkomenheden" zien:

1. De correspondent uit Duitsland wekt de indruk dat Putin alleen staat en er bijna niet meer met hem te praten valt. Het is een vreemde voorstelling van zaken wetende dat het juist Putin was die bij het aantreden van Poroshenko, toen er een half staakt het vuren was, er op aandrong het staakt het vuren te handhaven en te verstevigen. Hij was toen een roepende in de woestijn. En wat alleen staan betreft: hij heeft behalve met de door de VS gedomineerde landen prima relaties van China tot Brazilië. Ecuadorianen hebben wel een visum nodig om in Nederland te komen, maar in Rusland kunnen ze zo doorlopen. had met de EU ook zo kunnen zijn. Rusland stond en staat er wel open voor. En wie is er nou met sancties begonnen?

2. Er wordt gesproken over gevechten in Lugansk/Donetsk. Wat we hierboven al probeerden te vertellen; het zijn in die steden nou juist geen gevechten. Het Oekraïense leger vermijdt het gevecht. Het voornaamste wat ze doen is artillerie- en luchtbeschietingen uitvoeren, waarbij voornamelijk de burgerbevolking de dupe is.

3. De volledige afwezigheid van aandacht en duiding van het menselijk leed was ook vandaag weer opvallend. Verder had de NOS het over één uit de lucht geschoten vliegtuig. Het zijn er inmiddels zeker twee: een MIG-29, zie het plaatje boven, en 1, maar mogelijk 2 Su-25. Ook de Su-25 betreft een straaljager.
Het verzet schrijft het neerhalen van de straaljagers toe aan de komst van de geestelijke, vader Dimitri uit Mitsjoerinsk en in zijn gevolg de monnikken van Afons. BRON.

Oekraïense soldaten geven zich over aan het verzet. "Dit is geen oorlog, dit is de hel op aarde" Kern van het verhaal: dit zijn opgeroepen reservisten die er met de haren bijgesleept zijn om een broederoorlog te voeren die niet de hunne is; ze weigeren verder op burgers te schieten; ze hebben dingen gezien die niet te beschrijven zijn; "dit is geen oorlog; dit is de hel op aarde ("ad")"; ze bellen met hun moeders om te zeggen dat ze nog normaal behandeld worden, menselijk, en niet geslagen. Dat moeder zich geen zorgen moet maken, ze zijn in leven. De commandanten waren vertrokken en zij kregen de opdracht door te vechten. Waar ze dus voor bedankten. Ze liepen tegen een blokpost van het verzet op die ze niet verwacht hadden. Ze hebben alles achtergelaten, inclusief geladen grad installaties. Als ze uitgewisseld gaan worden, weten ze niet wat er met hen gaat gebeuren, maar het is geen prettig vooruitzicht. De beschuldiging van desertie hangt in de lucht en dat kan van alles met zich meebrengen, inclusief, maar niet niet gelimiteerd tot, gevangenisstraf.

Terreur Poroshenko

Wat de terreur van Poroshenko teweeg brengt is te zien in Zoegres en Irmino. Ik raad mensen trouwens af om de links te bekijken. 18+. Dat dit nieuws door de Nederlandse media genegeerd wordt, betekent dat de Nederlandse bevolking niet het juiste beeld krijgt wat het door Nederland gesteunde regime Poroshenko teweeg brengt.

Dirk Müller over de situatie in Oekraïene en over de sancties tegen Rusland. Er is geen woord Spaans bij. "Wie blöt muss mann sein?"

Huishoudelijke mededeling

We zouden het liefst melden dat we dagelijks tienduizende bezoekers hebben, maar dat is niet zo. Helaas. Wat wel het geval is, is dat we ons roeren en dat mensen ons weten te vinden. Dit is ook het trollengilde niet ontgaan, en ook die hebben in toenemende mate de weg naar het blog weten te vinden. Wij beschouwen dit als een compliment. We hebben de reactiemogelijkheid nu beperkt tot "leden". Mocht iemand technische problemen hebben met reageren, laat het ons dan even weten op blikopnosjournaal@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten