vrijdag 29 augustus 2014

"Putin roept Noworossiya op de ingesloten Oekraïense soldaten een corridor te geven"

Bij de aanvallen van gisteren van het Oekraïense regeringsleger op Donetsk zijn, volgens het stadsbestuur 11 vreedzame burgers omgekomen (een andere bron noemt een aantal van 16) en zijn 22 mensen gewond geraakt.

Ondertussen wil Obama de sancties tegen Rusland: "Verbreden en verdiepen", hij gaat dit volgende week bespreken met zijn "European allies and partners", want die moeten een prijs betalen, maar alles voor de goede zaak. "We are standing shoulder to shoulder with Ukraine. Financially we can do a lot"Niet alleen Russen. Ook Serven strijden actief mee aan de zijde van Novorossiya. Gisteren hadden we de Fransen uitgebreid in beeld, en eerder ook de Spaanse steun voor Novorossiya. Het gaat om vrijwilligers.

" #RussiainvadesUkraine "

Deze dag stond in het teken van "de invasie van de Russen in Oekraïene". Dit was het Masamedia nieuws van de dag. Dit waren de woorden die Poroshenko vanaf het vliegveld de ether in slingerde nadat hij zijn Turkije reis had afgezegd vanwege de crisis. Dus hij bedacht zich te gaan reizen, op het vliegveld! NOS stond gelijk klaar om onder andere de militair leider van Noworossiya te horen zeggen dat er wel zo'n 3-4.000 Russen meevechten en te doen alsof er nu groot nieuws was. Het is echter, nooit een geheim geweest dat er Russen uit alle hoeken van dat enorme land mensen, vrijwillig, die kant op gegaan zijn.#RussiainvadesUkraine...

"Zonder deze (Russische) vrijwilligers zou het verzet het nooit gered hebben", aldus Godfroid op het 8-uur journaal. Nogmaals, de 3-4.000 Russen komt overeen met de circa 10% niet lokalen die meevechten aan verzetszijde. Want het leger van Noworossiya, dat sinds het weekend hun troepen verder georganiseerd hebben, bestaat uit zo'n 30.000 man inmiddels. Er is ook deze dagen een nieuw "Christelijk" bataljon "Augustus" opgericht met ervaren en nieuwe militairen. En verder, het hele leger van Noworossiya, is vrijwilliger. Niemand wordt erin gedwongen. Dit in tegenstelling tot het Oekraïense leger dat dat een dwangleger heeft, op straffe van een lange gevangeninisstraf. En wie zich ter plekke nog bedenkt, kan door eenheden van Natsguardia of Prawi (Right) Sector in de rug geschoten worden.

Statement leiding Noworossiya naar aanleiding van de woorden van Poroshenko:

"Er zijn geen Russische troepen in Noworossiya, of Poroshenko moet andere gebieden van Oekraïene bedoelen. In Kiev en het Westen spreekt men nu weer over Russische deelname, om op die manier de massieve verliezen te verklaren van het Oekraïense leger in de gevechten met het verzet. Voor het begrip van de sceptici dient verduidelijkt te worden dat het leger van de Volksrepubliek Donetsk zich van een halve partizanen groepering georganiseerd heeft tot een potente legerorganisatie die niet alleen in staat is weerstand te bieden maar ook om het Oekraïense leger te verslaan in het oorlogsgebied."

Bericht INTERFAX over OVSE

De OVSE, bij monde van Paul Pikar, zou donderdag op een persbriefing gesteld hebben dat geen enkele waarnemer enige grensoverscheiding van Russisch pantser waargenomen heeft. De enige wapens die zij de grens over zagen gaan zou die van grenswachten zijn, maar dat zou bij hun werk horen.

Drones van de junta bereiden de artillerie-aanvallen op burgerdoelen voor

Terug naar Donetsk, en per informatie van journalisten, die de informatie van plaatselijke bewoners hebben, zijn voorafgaande aan de bomaanvallen van het junta-leger op sociale objecten, zo'n etmaal van te voren, drones waargenomen die schijnbaar de coordinaten bepalen. Tevens heeft het verzet een aantekenboek buitgemaakt waarin details staan over wie van de juntalegers waar wanner en op wie geschoten heeft. Dit kan eventueel helpen de oorlogsmisdadigers op te sporen.

Donderdag 28 Augustus, Orthodoxe feestdag, verhevigde artillerieaanvallen burgerdoelen Donetsk

In de ochtend werd begonnen met beschietingen van het Petrovk rayon en het Kirovsk rayon. In het tweede deel van de dag wederom Petrovsk, maar ook de Koebishevsk- en Kievwijk werden niet overgeslagen. Dodental: meer dan 10 man. Gewonden: tientallen. Preciese aantallen wordt aan gewerkt. De leiding van Novorossiya ontkomt niet aan de indruk de dat de legers van Obam Poroshenko op orthodoxe feestdagen hun aanvallen verhevigen.

Regimentscommandant Oekraïense strijdkrachten geeft zich over

In het gebied rond het gehucht Ulyanovsk Ambrosiyevsk hebben 61 Oekraïeners zich samen met de commandant van hun eenheid, S. Naxotinim, overgegeven. Het dorp bevindt zich tegen de Russische grens. De opdracht van de eenheid was Donbass van die grens af te scheiden.

Kaart waarin de plaatsen waar het Oekraïense leger omsingeld, is staan aangegeven.

Verdere gevechtsinformatie, voor alle duidelijkheid, uit bronnen van het verzet.

"Fascisten die omsingeld zijn in het gebied Stepanovsk - Ambrosievki - Stepano-Krinki, probeerden zonder succes de omcirkeling te verlaten en aan vernietiging te ontkomen."

Met behulp van de inlichtingendienst is een kolonne van reserves van de opponent ontdekt die omsingelde groepen wilde deblokkeren. Deze kolonne is vernietigd met artillerievuur en straalsysteemvuur (lees: Grad). Vernietigd: 3 tanks, 12 pantservoertuigen, 5 auto's en verwond en gedood tot 50 vijandelijke soldaten. Bij Nowokaterinovk heft het verzet vernietigd: tot 20 pantservoertuigen, tot 15 auto's, en wat personele krachten betreft tot 150 gewond en gedood; krijgsgevangen, overgegeven: 24 man. Bij Xdanovk: 1 tank, 5 pantsertransportvoertuigen, 4 auto's en 30 opponenten gedood en verwond. Bij Chrjashewato en Nowoswetlovk viel de Natsguardia het verzet aan bij Metalist. In het gevecht verliest de opponent tot 25 man.

"Opdracht tot onklaar maken alle installaties die in levensbehoeften voorzien"

Volgens opgave van de inlichtingendienst van de Volksrepubliek Donetsk hebben speciale eenheden van het Oekraïense leger de geheime opdracht gekregen, vanuit de hoogste rangen van de Kievse macht, alle voorzieningen die in levensbehoeften voorzien in de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, onbruikbaar te maken. Er wordt zelfs rekening gehouden met vergiftiging van water, wat een ecologische ramp zou veroorzaken.Niet alleen verliezen aan Oekraïense zijde; ook aan zijde verzet. "Dingo" is gesneuveld. Getooid met de opvallende muts, is deze strijder recent omgekomen. Ook "Ezhik" (egel) is recent gesneuveld aan verzetszijde. Het verlies van beiden is donderdag 28 Augustus bekend gemaakt.

Verliezen aan Oekraïense kant enorm; dit verklaart Poroshenko's vlucht naar voren; NOS negeert deze essentiële informatie compleet. Putin doet beroep op Noworossiya corridor te openen voor opgesloten zittende soldaten.

Op basis van voorlopige schattingen gaan DNR en LNR uit van aan de vijand toegebrachte verliezen vanaf jl. zondagochtend: gewond, gedood of krijgsgevangen gemaakt: meer dan 750 man. Alleen al in de nacht van zaterdag op zondag zouden 130 Oekraïeners krijgsgevangen gemaakt zijn. In de laatste week zou het Oekraïense leger 1400 man verloren zijn (gedood). Daar staan 10 gedode soldaten van LNR tegenover wat een verhouding zou maken van 1:140. Commandanten van het verzet vragen zich af wat de Oekraïeners bezielt. Ze nemen geen enkele strategie waar en de soldaten worden gewoon de dood of in het betere geval, krijgsgevangenschap ingejaagd. Putin heeft zich nu ook direct tot Noworossiya GEWEND met het VERZOEK de omsingelde Oekraïense soldaten een corridor naar Rusland te bieden om onnodige doden -ook aan zijde van het Oekraïense leger- verder te voorkomen. Er zouden 5-7.000 Oekraïense soldaten zich in omsingeling bevinden. Wat deze "zet" van Putin betekent, daar schrijft Mark Sleboda interessante gedachten over, HIER. Ook de verliezen aan materieel zijn enorm. Noworossiya heeft "overgenomen" van het Oekraïense leger, tussen 20 juni en 23 Augustus, onder andere: 79 T-64 tanks, 163 pantservoertuigen, 24 Grad installaties, 3 Uragan installaties (rocketlauncher), 2 Tulp installaties (zware artillerie), 6 Nona's (mobiele artillerie) en 157 auto's.

Kijk hier hoe het vechten er bij Ilowaisk uitziet.

Te zien is o.a. Motorola in actie. Een als "legendarisch" omschreven figuur en naamgever van een gevreesde eenheid. Het is de kleine man ingepakt als Michelinmannetje. Let ook op de reporter (een echte), die verslag probeert te doen, maar hij komt op een gegeven moment ook niet meer boven de herrie van het mitrailleurvuur uit. Het is te hopen dat ze allemaal oordopjes in hebben....

Diversanten groep van het verzet schakelt blokpost Oekraïeners uit

Afgelopen nacht (van 27 op 28) heeft een partizanenactie van het verzet geleid tot wat zij zelf noemen, het haast geluidloos uitschakelen van de bemanning van een blokpost in een mesgevecht. Deze blokpost onderscheidde zich door haar specifieke cynisme en meedogenloosheid ten aanzien van de lokale bevolking.

Strelkov in Jalta

Volgens het blog van Colonel Cassad zou Igor Strelkov morgen verschijnen op een conferentie in Jalta over "Rusland, Oekraïene en Noworossiya, globale problemen en uitdagingen". Dat zou nieuws zijn, want Strelkov is na zijn plotselinge vertrek uit de gelederen van DNR niet meer in het openbaar verschenen.

Saur Moglie, een strategisch en symbolisch bijzondere plek

Onderstaand enige foto's van Saur Moglie. Noworossiya heeft deze strategische hoogte recent weer geheel onder controle gekregen. Dit is niet alleen strategisch een belangrijke plek, waarvandaan met goed weer zelfs de kust te zien is, het is ook een historische plek waar in de 2e wereldoorlog het Rode Leger slag geleverd heeft met Duitse nazi's. Het was daarom ook een gedenkplaats inclusief beelden en gedenktekens die de afgelopen weken grotendeels verwoest is. Meer foto's HIER.

7 opmerkingen:

 1. Knevel en Brink houden er mee op; vanavond laatste uitzending.
  http://showbizznieuws.nl/21274/radio-televisie/knevel-en-van-den-brink-keert-niet-terug.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgende week gaan 2e Kamer leden bijgepraat worden door de NAVO in Londen.... http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details/index.jsp?id=2014A03351

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.stelling.nl/kleintje/ Over Duitslands rol t.a.v. Oekraïene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 29.08.14. 15:30. Сообщение от премьера ДНР Александра Захарченко. Noworossiya bereid het verzoek van Putin in te willigen en de ingesloten Oekraïense militairen een vrije aftocht te bieden, als ze de wapens inleveren. Aldus het bericht van de Premier van DNR (Volksrepubliek Donetsk), Alexander Zachartjenko.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Noworossiya bericht 29-8 10.13 uur ook als het voor hen slecht nieuws is: 10 van hun mensen gedood bij gevechten, die zij als "moeilijk" omschrijven, en die al 2 dagen duren bij Loetoegino. Ook hebben zij afgelopen nacht controle over Rodakowo geheel verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Promotiefilm Oekraiens ministerie van Economische Ontwikkeling. Winkelruimte te huur op A1 lokatie. Verbouwing heeft reeds plaatsgevonden. Achtergrond muziek (geroffel) wordt gratis aangeboden door Oekraïense leger. Airco functioneert puur natuur (speciaal Oekraiens Eco-patent): https://www.youtube.com/watch?v=-3KrKnbGb6c

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed stuk: http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/08/august-29th-1535-utczulu-ukrainian.html

  BeantwoordenVerwijderen