maandag 24 december 2018

Marco van Basten sloopt alle Russofoben aan tafel Studio Voetbal

Uniek televisie-momentje zojuist bij Studio Voetbal, met in de hoofdrollen: Tom Egbers de NOS-presentator, Evgeniy Levchenko, de Oekraïense knuffelgast en Marco van Basten.

Nadt Marco verteld had over zijn tijd als official bij FIFA en hoe hij daar uiteindelijk gestopt is, kwam Tom Egbers nog even terug op het WK waar Marco van Basten, samen met andere oud-voetaltoppers op bezoek ging bij Putin, tijdens het WK, in hun functie als FIFA-officials: "Jou kennende als zuiver mens (of iets van gelijke strekking) moet dat bezoek heel moeilijk voor jou geweest zijn".

Frontaal

Marco ging er frontaal tegenin. Begreep de gevoeligheden in Nederland in verband met het vliegtuig, "Maar Putin is een interessante man", en "je moet altijd in gesprek blijven met dit soort mensen", "dat is beter dan vanuit Nederland blijven schreeuwen" (of woorden van gelijke strekking). Ook vertelde Marco over hoe goed het WK verliep en hoe Russen en gasten van elkaar genoten. Iets dat bij de gelijkgeschakelde Hollandse media verboden was om te laten zien.

Toen kwam Levchenko erin met woorden als: "Marco, het was verkeerde tijd en plaats, je hebt je laten gebruiken", en "Ik heb Oekraïens en Russisch paspoort, maar ben er al 4 jaar niet meer geweest".

Marco counterde hier al even koel als dat hij vroeger koel bleef voor de keeper: "Volgens mij gaat er in Oekraïene ook wel één en ander niet lekker; iets met gestolen schilderijen of zo. Op die manier kunnen we naar geen één land meer gaan."

Het item begon dus net lekker op stoom te komen, maar de regie greep in, en het thema werd direct veranderd. Naar een Zweedse voetballer (was het Edström?).

Laatste optreden "Bassie" bij staatsmedia?

Op Twitter wordt verschillend gereageerd op het item. Diversen vonden het zeer interessant wat Marco zei; anderen kozen de kant van Levchenko. Blik op NOS-journaal vreest dat het wel eens Marco's laatste optreden bij de staatsomroep geweest kon zijn. Hij hield zich duidelijk niet aan het voorgeschreven script. Het is niet de bedoeling dat je in een praatprogramma net gaat doen alsof Putin een mens is waarmee je normaal kunt praten. Ook is het bij de Hollandse staats tv niet de bedoeling dat je kritiek gaat leveren op Oekraïene, laat staan dat je insinueert dat het een schurkenstaat is. Wij vermoeden dat we Levchenko eerder terug zien dan "Bassie". Jammer maar helaas, maar zo werkt het nou éénmaal in Holland.

5 opmerkingen:

 1. Ja, doet Van Basten prima.

  Het derde filmpje hier: https://nos.nl/artikel/2264888-van-basten-voelde-zich-buitengesloten-bij-fifa-boban-leek-beetje-jaloers.html

  ruim 2 minuten duurt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marco ,jammer maar dit past niet in het zieke euro
  peese plaatje. je moet nooit met een opbouwend persoon omgaan, als je vaderland in de sloopfase zit. bad news man..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De methoden van de Nederlandse staatsomroep NOS/NPO zijn bekend. Leugen & Bedrog is hun motto. Over steun aan ISIS terroristen, het moorden in Afghanistan en Jemen en drugshandel twv 19 miljard euro door drugsbaas Rutte zwijgen ze. Het bekende verschijnsel van splinter en balk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als iedereen in gesprek blijft,dan zal het beter met de wereld gaan.Elkaar digitaal afzoeken voegt niets toe.

  BeantwoordenVerwijderen