maandag 3 november 2014

Eénzijdige berichtgeving Telegraaf en Pieter Waterdrinker en Marc Jansen

We kregen vandaag een gratis Telegraaf in de handen gedrukt, dus hebben we 'em ook maar weer eens gelezen. Gelijk maar beginnen bij het Oekraïne artikel van Pieter Waterdrinker op pagina 12 en 13:

Russische legertrucks rollen grens weer over, Kremlin erkent uitslag

VERKIEZINGEN LONT IN KRUITVAT OEKRAïNE

Dat is de kop. De foto die het artikel begeleidt is die van een militair die het stemhokje verlaat en het bijschrift is het volgende:

"Echt vrij zijn de verkiezingen in Donetsk niet. Het wemelt er van de uniformen, wapens en nationalistische tekens."

"De inwoners van Donetsk hadden gisteren inmiddels weinig keuze. Behalve Zachartjenko, wiens hoofd overal op billboards hing, waren de andere twee kandidaten amper bekend."

Pieter Waterdrinker

Waterdrinker vervolgt: "De stembusgang werd alom omschreven als een farce. "Ik wil alleen maar een einde aan de oorlog", liet Natalja Gontasjorva weten, een 66-jarige lerares uit Donetsk. "Behalve dat ik niet durf te stemmen, heb ik geen idee op wie." Europa en de VS hebben de verkiezingen al veroordeeld. Maar Rusland verklaarde bij monde van buitenlandminister Sergej Lavrov dat deze noodzakelijk zijn om het gezag te legitimeren. "Natuurlijk zullen we de uitslag erkennen."



Die Propagandaschau merkt double-standards op bij Duitse pers met betrekking tot verkiezingen oekraïne

De bottom line van het verhaal van Waterdrinker is tweeërlei: 1. Veel van de kritiek is best wel begrijpelijk: weinig keuze, waar is de oppositie, militairen, nationalistische symbolen. Echter, deze kritiek kan 1 op 1 ook van toepassing verklaard worden op de verkiezingen van vorige week in Oekraïne. En toen sprak het westen niet over een farce, maar over (we zeggen het in eigen woorden), voorbeeldige verkiezingen, een feest van de democratie, etcetera. Het is met name die discrepantie die zo frappant is. Het uitstekende blog die Propagandaschau wijdt ook een artikel aan die discrepantie in Duitsland, en de situatie daar en hier verschilt niet veel. Het is allemaal heel herkenbaar. HIER is dat aanbevelenswaardige artikel.

Zachartsjenko, uiteindelijk winnaar in Donetsk, verlaat onder militaire bescherming het verkiezingslokaal met zijn vrouw. Foto met dank aan Nieuws uit Oekraïne.

"Verkiezingen Donbass een farce waarbij mensen met voedsel gelokt worden"

Het hoofdredactionele commentaar van de Telegraaf komt ook niet veel verder dan de verkiezingen, hoe verrassend, een farce te noemen. Wat dat betreft loopt Waterdrinker braaf aan de hoofdredactionele leiband van Sjuul Paradijs. Radio 1, sorry, NPO-radio 1 nodigde Marc Janssen uit voor een commentaar. Janssen is een zeer duidelijke pro-Kiev commentator en twitteraar. Hij mocht vertellen dat de verkiezingen er toch vooral waren voor de zelfbevestiging, de erkenning voor henzelf en Rusland, en dat er voedselaanvoer was om "mensen te lokken naar de stembureau's". De Dr. van de Universiteit van Amsterdam denkt dus werkelijk dat wij zijn beeld als dat de bevolking met een zak wortelen zich laat "lokken", serieus nemen: "Mensen "lokken" naar de stembureau's met voedselaanvoer". Het NOS-journaal deed de verkiezingen vandaag af in een summier bericht van rond de 15 seconden. Die hebben eieren voor hun geld gekozen lijkt het, en berichten maar liever (bijna) helemaal niets. We kunnen er naast zitten, maar volgens onze informatie is ook niemand van deze correspondenten afgereisd naar het verkiezingsgebied. Ook Waterdrinker niet.

Graham Phillips



Graham Phillips zit wel in de Donbass, gewoon de hele tijd, en heeft de tijd van zijn leven en is voorlopig niet van plan te vertrekken. Hij peilt de stemming tijdens de stemming en die is ronduit positief. De bovenstaande beelden van Phillips geven een heel ander beeld dan de woorden van Waterdrinker "stembusgang alom omschreven als een farce". Phillips maakt zich ook op twitter druk over de afwijzing door het westen van deze verkiezingen. De video is niet ondertiteld, maar de bottom line is dat alle ondervraagden positief zijn over de verkiezingen, niemand het een farce vindt, ze allemaal voor DNR zijn, en hun stem of geheim houden of Zachartsjenko zeggen te stemmen. Ons eerdere artikel over de verkiezingen in Donbass is HIER te vinden.

Volgens Marc Carel Jansen, geleerde van de Universiteit van Amsterdam, ziet u hierboven niet een rij van mensen die willen stemmen, maar een rij van mensen die op zoek zijn naar een goedkope zak wortelen. :-)

De ware reden van de lange rijen, volgens Dr Marc Carel Jansen van de UVA.

1 opmerking:

  1. Graham Phillips ‏@GrahamWP_UK · 30 min.30 minuten geleden  Ukraine
    The international observers of the #Donetsk elections were both right-wing, and left-wing. This is quite confusing for the pro-Kiev side.

    BeantwoordenVerwijderen