woensdag 12 november 2014

Media-analyse: De subtiele Propaganda van Bert Lanting en de Volkskrant

Het anti-Russische discours van de Volkskrant is van een ander niveau dan dat van de Telegraaf. Laatstgenoemde fotoshopt jl. zaterdag een foto van Putin zodat er bloed uit zijn mond stroomt en overschrijdt daarmee elke grens. Niburco was het opgevallen en wijdt er HIER een artikel aan.

Waar de Telegraaf het betere beukwerk mag verzorgen, daar volgt de Volkskrant in de slipstream om het Telegraafverhaal met "nuance" te verrijken.

Volkskrant van dinsdag 11 November 2014

Op pagina 14 komt de Volkskrant, bij monde van Bert Lanting met een paginavullend artikel over Oost-Oekraïne. De titel luidt:

"Rebellen zagen nooit veel in bestand"Boven de titel is een foto ter grote van een halve pagina die vergelijkbaar is met de foto hierboven. Het bijschrift:

Een granaat is ingeslagen op een voetbalveld van een school in Donetsk. Daarbij kwamen twee tieners om (zie foto onder), vier anderen raakten gewond.

De foto waar naar verwezen wordt is die van de twee jongens in een open kist, nagenoeg dezelfde als hieronder (Bron, en verdere Engelstalige info, schokkend en 18+ HIER):


Volkskrant onderschrift bij de overleden jongens: "Rouw om de twee tieners, gedood op het voetbalveld"

Dit is het enige wat Lanting aan de jongens wijdt in deze krant. Donderdag 6 November had hij het ook over de twee jongens en wel als volgt:

"Het lijkt erop dat het staakt het vuren na de verkiezingen in de Volksrepublieken op instorten staat. Ondanks het bestand ging de strijd op sommige plaatsen, zoals rond het vliegveld van Donetsk, door. Woensdag kwamen twee tieners om toen een granaat insloeg op het sportveld van een school niet ver van de luchthaven. Verscheidene rebellenleiders, onder wie Alexandr Zachartsjenko die afgelopen weekeinde tot president van de Volksrepubliek Donetsk werd gekozen, hebben een nieuw offensief aangekondigd om steden als Slavyansk weer in handen te krijgen. Die moesten zij afgelopen zomer prijsgeven."

Volkskrant wil niet om het verhaal van de omgekomen twee jongens heen (prima), maar durft, mag of kan het verhaal geen enkele inhoud geven. De schuldvraag "Wie heeft die dood van deze jongens op het sportveld op zijn geweten?", krijgt van de Volkskrant geen enkele aandacht. Enkel via wat associaties, bladindeling en kop wordt de link vooral richting "rebellen" geschoven. Heel subtiel. "De rebellen hebben offensief aangekondigd, gevechten bij het vliegveld, niet ver van de luchthaven kwamen twee tieners om".

En in de krant van vandaag dus "Rebellen zagen nooit veel in bestand", "Rouw om de twee tieners, gedood op het voetbalveld"

De Volkskrantlezer zal dus nooit te weten komen dat het officiële standpunt van Oekraïense zijde is dat "de rebellen" het gedaan hebben om Oekraïne in discrediet te brengen. Dit is een standaard reflex-reactie van Kiev, of het nou om Odessa gaat of het bombarderen van Donetsk, overtuigend onderbouwd wordt de reflexreactie zelden of nooit. Ook zal de Volkskrantlezer nooit te weten komen dat zelfs een Oekraïense verslaggever er vanuit gaat dat Kiev gelieerde troepen het gedaan hebben. Hij werd er voor van de buis gedrukt (HIER).

In de aanhef van het artikel van Dinsdag 11 November 2014 vraagt Bert Lanting zich verder af tot welke prijs Rusland bereid is de "Separatisten" te steunen. Dat kan een goede vraag zijn, maar zeg er dan ook even bij dat de VS en Nederland (recent weer met "solidariteit" en 4 ton) de fascistenlegers nagenoeg onvoorwaardelijk steunen in hun bombardementen op Donbass.

Lanting vermijdt de dagelijkse bombardementen van de Oekraïense fascisten en focust op wat mogelijk komen gaat van het verzet: "De afgelopen dagen was al te zien dat de rebellen zich opmaakten voor een nieuwe ronde in de oorlog." Geen woord van Lanting dat ook aan Oekraïense zijde allerlei bewegingen plaatsvinden alsof die zich niet voorbereiden op meer. Lanting promoot dus de speculatie en vermijdt de keiharde feiten. De keiharde feiten zijn ook niet fraai voor de Oekraïeners: dagelijkse bombardementen op burgerdoelen van die zijde. Kom, we geven wat foto's van de afgelopen 48 uur:Oekraïens pantservoertuig rijdt in Artemsk over een personenwagen heen. 1 Persoon komt om. Bericht van 11 November.Kyril Sidorjoek, geboren op 21 Juni 2001, is omgekomen op 13 jarige leeftijd bij een beschieting van het Oekraïense leger. Met zijn lichaam dekte hij het lichaam van zijn 9-jarige zusje af, haar op die wijze het leven schenkend. BRON.Kievski rayon na beschieting door het Oekraïense leger. Partizanenweg nummer 72. Het doel betrof een woonflatgebouw. Bron en meer foto's, HIER.Foto's van Donetsk van 9 November, resultaat van Oekraïense beschietingen (Bron Brigade Wostok, HIER)

"Doel Moskou is destabilisatie"

We vervolgen met Bert Lanting: "Bovendien had Moskou zijn doel al bereikt: Oekraïne destabiliseren en voorkomen dat het land zich ooit zal aansluiten bij de NAVO". Lanting doet hier dus een keiharde beschuldiging aan het adres van Moskou. Tussen de regels door. "Doel van Moskou is destabiliseren Oekraïne". Je kunt het ook heel anders stellen: "De VS heeft zijn doel bereikt: Oekraïne destabiliseren en het ophitsen tegen Rusland en het platbombarderen van Oost-Oekraïne". Maar dat zul je in de Volkskrant nooit lezen. De krant van subtiele propaganda. Subtiel Pro-NATO; subtiel Russofoob.

BBC vs RT

De zender RT heeft in Engeland een waarschuwing gekregen (Info in Russisch HIER). Ze zouden in hun berichtgeving over Oekraïne niet "evenwichtig" zijn volgens de Britten. Het commentaar van RT is: De BBC is elke dag, elk uur, elk moment onevenwichtig in haar berichtgeving. Het is voor de Britten pas een probleem als het Britse staatsstandpunt niet weergegeven wordt.

14 opmerkingen:

 1. Goed duidend stuk van The Saker over situatie vliegveld Donetsk; het is een artikel van 3 Oktober, maar nog steeds actueel en verhelderend, precies datgene wat de Volkskrant artikelen ontbeert:

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/10/what-battle-for-donetsk-airport-reveals.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nogmaals, RT hoeft de BBC niks te verwijten daar RT zich uitsluitend bezig houd met de propaganda van het Kremlin. Dus de waarschuwing in Engeland is terecht. Als de NOS hier alleen maar onzin gaat uitkramen over wat er in Friesland gebeurt en de rest van de wereld vergeet ga ik ook klagen dat ik te weinig informatie over het nieuws uit de rest van de wereld krijg!! Daarnaast is RT alleen maar lovend over de separatisten terwijl de rest van de wereld het toch als terroristen ziet. Wat klopt er dan niet aan de berichtgeving van RT?? Misschien niet onafhankelijk genoeg??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cruelman heeft u de fascisten gezien op het maidan plein...? Wilt u samen met fascisten leven ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een idioot sprookje verzonnen en ingezet door de Russen om zo "goedkeuring" te krijgen van de eigen bevolking voor hun oorlog tegen Oekraiene. Zoals de Russen alles vanaf dag 1 hebben gepland. En begin nu niet over van Baalen en zo...de pleuris is daar al veel eerder uitgebroken en de Russen waren al langer niet tevreden met hoe het ging in hun buurland. Eigenlijk willen ze gewoon weer de Sovjet Unie terug want daar was men tenminste nog bang voor, voor het huidige Rusland niet. Het Calimero-complex van Poetin gaat onnodig veel levens kosten en is totaal onnodig. Maar dat ziet niemand hier op dit blog in. Het is allemaal lang leve Poetin, grote held enz...terwijl hij een weg is ingeslagen die niemand wil maar waar hij ook niet terug kan...anders is hij zijn machtbasis in Moskou kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cruelman heeft u de fascisten gezien voor het vakbondsgebouw in Odessa...? Wilt u samen met fascisten leven ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarschuwing voor Cruel !!!

  Russisch Nazi-virus overgeslagen naar Polen en bereikt binnen enkele dagen Nederland !!!

  http://rt.com/op-edge/204703-poland-nationalist-march-independence-day/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Over naar de NOS voor onze dagelijkse doses agitprop:

  http://www.eenvandaag.nl/binnenland/55222/koenders_bezorgd_om_incidenten_met_rusland

  Poetin schaakt driedimensionaal met zich zelf en is tegelijkertijd ook niet meer voor rede vatbaar .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe vond je dat stukje over die Russische onderzeeër in Zweedse wateren trouwens? Zij verzinnen de "feiten" waar zijzelf bij staan. Journalistiek waarvan je broek afzakt!

   Verwijderen
  2. 'Men' zit klaarblijkelijk ernstig verlegen om een een stok om de hond te kunnen slaan. Vind ik wel verontrustend. Er is klaarblijkelijk dringend behoefte aan een aanleiding. Doe mij vermoeden dat Westerse politieke leiders zich realiseren dat de schuldenponzi niet veel langer overeind gehouden kan worden.

   Verwijderen
  3. Dawg!! Je begint het te begrijpen!! He he....er is nog hoop voor je...En nee, ligt niet aan de westerse politieke leiders, Putin doet het helemaal zelf!!

   Verwijderen
  4. Woonplaats van Cruel wordt omsingeld door neo-Nazi's van Pravy Sektor en Svoboda en Cruel.... vindt het goed!

   Verwijderen
  5. De enige neo-nazi's die ik ken zijn jij, Blik en Dawg hoor. En dat vind ik helemaal niet goed dat ik die ken, maar ik probeer jullie nog op andere gedachten te brengen. Jullie weigeren maar constant vragen te beantwoorden, censureren er lustig op los waardoor ik meer en meer gesterkt raak omdat ik op teentjes trap en dus de waarheid spreek. Die is hard en kunnen jullie niet hebben dus maar schelden, leugens verkopen en censureren, meer macht hebben jullie niet. Niks feiten, niks argumenten, niks niks niks!!! Heerlijk dit, jullie laten je echt voor lul zetten door jullie eigen posts en hebben het zelf niet in de gaten, toont maar aan wat voor "slimmeriken" hier zitten...

   Verwijderen
 9. Poetin en het shawlincident:

  http://rt.com/news/204547-putin-xi-peng-shawl/

  Dit is zo ongeveer het niveau waarop de westerse beeldvorming aangrijpt.

  BeantwoordenVerwijderen