zaterdag 22 november 2014

Blik op film "Maidan" van Sergei Loznitsa op IDFA

Gisterenavond, donderdag 20 November 2014, draaide op het IDFA documentaire festival in Amsterdam de film "Maidan" van filmmaker Sergei Loznitsa. Blik op NOSjournaal ging de film bekijken en sprak na afloop met enkele mensen over de film en over Oekraïne...

Wat vond Blik zelf van de film?

130 minuten met een heleboel "Slawa Oekraïne" ("Glorie Oekraïne") en een helboel door de lucht vliegende stenen en molotovcoktails.

In het naschrift wordt gesproken over meer dan 100 doden en meer dan 100 vermisten.

Er kwamen in de 130 minuten enkele begeleidende, verduidelijkende teksten. Daaruit sprak een duidelijke sympathie voor de Maidan opstand.

De beelden konden bij mij weinig sympathie opwekken voor de demonstranten. Ondanks dat er geen extreem rechtse tekens te zien waren, was het geweld dat de demonstranten gebruikten stevig, en stond in schril contrast met een ordepolitie die vooral de stenen en molotovcoktails opving. Er was bijvoorbeeld geen enkel beeld van een agent die met een gummiknuppel insloeg op een demonstrant.

Agent op het dak neer geschoten

Een cruciaal moment betrof het beeld nog voor de bloedige schietpartij met de meer dan honderd doden: een vijftal agenten begeven zich op een dak van een gebouw bij de demonstranten. Na een tijdje valt 1 van de agenten letterlijk in de dakgoot neer. Neergeschoten. Meest waarschijnlijke verklaring is dat vanuit de demonstranten dat schot is gelost. Het is ondersteunend materiaal bij de verklaring van wat er op die bloedige dag later gebeurd is. Dat de Maidanisten zelf zijn gaan schieten.

Op de beelden zijn een heleboel normaal uitziende mensen te zien. Het is ook te begrijpen dat met name jongeren meededen met "Maidan". De regering Janoekovitsj was verre van vlekeloos, dus daartegen demonstreren voor iets beters: kan! Dat ze hun heil zoeken bij de EU (in al hun naïviteit)? Wil ik ook nog begrijpen. Dat sommige mensen de komst van Strelkov en zijn mannen niet prettig vonden: ik kan het begrijpen. Strelkov geeft zelf inmiddels (HIER) ook aan verantwoordelijkheid te nemen voor de huidige puinhoop in Donbass. Dat je Oekraïne bij elkaar zou willen houden: kan ik ook inkomen.

Wat ik alleen niet begrijp, als ik al achter de bovengenoemde punten zou staan, dat de steun niet ergens ophoudt, bijvoorbeeld nog tijdens Maidan met al het geweld of aan het eind van Maidan met de False Flag schietpartij met meer dan honderd doden.

Ook het totale negeren van de wensen en behoeften van de mensen en wensen in het Oosten van het land en nu dan het dag in dag uit bombarderen van woonwijken, of het massacre van Odessa, of het doodmartelen van Sacha; het zouden signalen moeten zijn dat dit regime slechter en gewelddadiger is dan de zojuist verjaagde regering.

Tweets van Graham Phillips en Novorossiyan over Maidan vandaag

Graham Phillips ‏@GrahamWP_UK Unlike Chris Miller, I remember Euromaidan without any rose-tinted glasses -it was mass of degenerates on Maidan destroying Ukraine forever.

Novorossiya Lives ‏@Novorossiyan @grahamwp_uk Some psychos enjoy watching other psychos kill people. Almost 20 police murdered by these sadistic, mindless thugs.

Het is inmiddels erg stil rondom deze moordpartij, evenals de moordpartij in OdessaVideo omgekomen Berkut mensen

9 opmerkingen:

 1. Even wat anders: Kolya en Nastya komen morgen naar huis. Vraag aan Ilya (als hij dit leest): is het een idee om daar bij te mogen zijn en wat opnamen te maken?
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/feest_jeugdzorgtweeling_eindel.html#comments

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Unieke beelden telefoongesprek Putin en Obama .... http://www.liveleak.com/view?i=c5f_1416612631

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was gisteren een jaar na het begin van Maidan. Poroshenko krijgt een "koude schouder" https://www.youtube.com/watch?v=U4uXw1Wvjy8

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met gebouwen in de VS en EU , opgetrokken in Nazi symbolen, is dit niet echt een verrassing te noemen.

  "A secretive neo-nazi military organization reported linked to NATO played a decisive role in targeted sniper attacks and violence that led to the collapse of the elected government."

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-secretive-neo-nazi-military-organization-involved-in-euromaidan-snyper-shootings/5371611

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo zagen die 'vreedzame demonstraten' er dus uit. Voor wie het nog niet wist.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet gering overigens dat De Nederlandsche Bank deze week bekend maakte in de afgelopen maanden 120 ton goud teruggehaald te hebben uit New York.

  http://fd.nl/economie-politiek/903620/dnb-haalt-nederlands-goud-terug-uit-de-vs

  Dat zoiets gebeurt zegt wel iets over het vertrouwen (of beter: het gebrek daar aan) dat centrale banken in elkaars beleid hebben. Daarnaast is ook de context van deze gebeurtenis het overdenken waard. Eerder wilden de Duitsers 300 ton van hun in New York opgeslagen goud terughalen, maar die kregen te verstaan dat dat zeven (7!!!) jaar moest gaan duren ('logistieke problemen'). En zelfs op dat schema loopt de FED achter; tot nu toe werd slechts 5 ton teruggevlogen naar Duitsland.

  Wat heeft Nederland wat Duitsland niet heeft? De leiding van het onderzoek naar de dader van een onderzoek naar een neergeschoten verkeersvliegtuig misschien?


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bilderbergers...De oranjes behoren tot het elite clubje dat enorme invloed heeft op hoe zaken gebeuren in de wereld. Waarschijnlijk ziet deze criminele familie het goud als hun goud en niet dat dit goud van de nederlandse bevolking is, maar dit terzijde.

   Verwijderen
 7. https://cassandraclub.wordpress.com/2014/08/09/oekraine-kan-niet-wachten-om-schaliegas-te-gaan-winnen/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En een link posten die zelf hun eigen post ontkracht, funny

  BeantwoordenVerwijderen