maandag 28 maart 2022

Hoe ver is Gert-Jan Dennekamp met onderzoek Oekr-oorlogsmisdaden?

Hoe ver is Gert-Jan Dennekamp met zijn onderzoek naar de Oekraïnse oorlogsmisdaden die gisteren naar buiten kwamen?

De Nieuwsuur-man likete gisteren wel een commentaar van een fanatieke pro-Oekraïne tweep die stelde dat de beelden uit een Russische "actor-studio" kwamen. Het zouden Russen zelf zijn die het ensceneerden. Dit omdat er ergens geen bloed op de grond lag en er geen schotwonden/inslagen zichtbaar zijn en dat het schreeuwen van de pijn niet erg luid was. Alles voorzien met omcirkelingen op screen-shots in de beste traditie van Bellingcat.

Geen Hollywood

Ons lijkt deze kritiek wel weerlegbaar: een militair draagt sokken, een lange onderbroek, laarzen. Het kan dan best een tijd duren voordat er bloed naar buiten komt. Het is geen Amerikaanse Hollywoodfilm waar direct het bloed eruit spuit. Wat de kleding betreft: het kan goed zijn dat het beeldmateriaal te grof is om schade van het schot duidelijk te zien. Wat het schreeuwen van de pijn betreft: eveneens weerlegbaar: de shock waarin deze gevangenen zich bevinden is al immens, hoeveel schreeuw je dan nog als er een kogel in het been bijkomt?

RTL-4

RTL-4 nieuws heeft de beelden wel gebruikt om aan te geven dat Oekraïne Russische krijgsgevangenen had gemaakt, maar niks over het in de been schieten daarna. Dat liet het Bertelsmann concern voor de volledigheid (...) even weg... Noemde het ook niet. Dennekamp heeft wel het bericht van een ander met dezelfde beelden van het in de benen schieten van Russische krijgsgevangenen geretweet, daarmee het initiële verhaal weer ondersteunend. Kortom, wat is het nou voor Gert-Jan? Wat is de status van zijn "onderzoek"? En wanneer gaat hij er melding van maken in Nieuwsuur? Of was het liken van de tweet van de Pro-Oekraïne tweep, met nog geen 2k volgers, met een poging tot debunking, Dennekamp's hele onderzoek en conclusie? Het zou ons niks verbazen.

Inmiddels (dat was heel snel!) antwoord van Dennekamp:


Als antwoord op
Nee, ik ben eerst in Zaporizja nog bezig met onderzoek naar Marioepol. Voor de derde dag hier om te luisteren naar getuigenissen over de oorlog en de bombardementen op huizen en burgers en een theater. Later deze week ons verhaal. Zorgvuldig onderzoek kost tijd.

Update 28-3-2022 13:30 uur

Het gebeurde waarschijnlijk bij Kharkov.

22 opmerkingen:

 1. Heb die filmpjes gisteren gezien. Gruwelijk. Kan me niet voorstellen dat het in scene is gezet. Je kon de horror van het moment bijna ruiken. Wil niet op de details van het hoe en waarom ingaan of noch eens naar die clip gaan kijken. Overigens, bij de eerste soldaat die werd neergeschoten zag je een golf bloed uit z'n lichaam spatten. Ter hoogte van z'n heup/middel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact Dawg. Ik kan helaas stellen dat twitter en het internet nu overspoeld worden met vele vele filmpjes van Oekr-terreur, of het nou tegen een naakte vrouw is, of een jonge soldaat van 20, of het opbellen van familie in Rusland met de telefoon van een gedode Russische soldaat, het tegen een lantaarnpaal aanzetten en vastbinden van mensen met de broek naar beneden, de verklaringen van gevluchte Marioepollers op wie de Oekrainers schoten, etc. etc.

   Verwijderen
  2. Ik heb de filmpjes niet gezien, want daar heb ik geen zin in. Kan ik ook niet goed tegen.

   Maar dat de slachtoffers niet roepen of niet luid roepen, is voor mij normaal. Zeker geen teken dat er vervasling is. Een acteur zou juist heel hard gaan roepen.

   Volgens Andrei Martyanov zullen de slachtoffers hun hele leven pijn hebben en vele ongemak. In de ehupen schieten schijnt heel klote te zijn.

   In juli vorig jaar heb ik met een flinke cikelzaag mijn wijsvinger doormiden gezaagd, tot voorbij de nagel. Bot ook geraakt.
   Ik voelde niks. Het zag er heel lelijk uit, en als iemand naast me het had gehad zou ik wellicht ook in afschuw weg kijken.
   Dat deden de Poolse mensen om mij heen ook. Maar ik niet, want ik voelde niks. Ik belde mijn neef en vroeg of hij me naar het ziekenhuis bracht.

   Vinger al weer redelijk op orde. Is nu wat spiter, want dat had ik aan de arts gevraagd die de vinger weer samen naaide..... desondanks raak ik nog heel vaak twee toetsen tegelijk. Wat dat betreft was het geen succes..


   Verwijderen
 2. Wie kan het nog ontgaan zijn? De media hebben andere prioriteiten. Eic vd Beek zegt het zo:

  "De media voeren ons ten oorlog. Veelzeggend dat iemand als anti-Rusland en pro-NAVO-talking head @robdewijk hierover alarm slaat.

  MSM als @Buitenhoftv zijn verworden tot levensgevaarlijke organisaties. Ze rommelen ons letterlijk een alles en iedereen vernietigende kernoorlog in."

  https://twitter.com/beek38/status/1508421641063342088

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1)
   "Alleen al de vraag: hoe lang kijkt de NAVO toe. Interviewer stelt geen enkele keer de vraag OF Navo iets zou kunnen en wat dan. De journalistiek moet hier ook zijn verantwoordelijkheid kennen, of we worden een oorlog ingerommeld."

   https://twitter.com/robdewijk/status/1508029846164848643

   Verwijderen
  2. 2)
   Hoe lang kijkt de NAVO nog toe in Oekraïne?, zo in #buitenhof: Jaap de Hoop Scheffer; journalist @Johnsweeneyroar vanuit Kiev;
   @general_ben over strategieën in de oorlog; Michail Chodorkovski
   @mich261213 over het handelen van Poetin; 12:10@NPO1 http://bit.ly/buitenhof-27-maart-22

   https://twitter.com/Buitenhoftv/status/1508022263135748099

   Verwijderen
  3. 3)
   Druk om in te grijpen in Oekraïne loopt op, vraag is hoe ver Poetin nog durft te gaan

   https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/druk-om-in-te-grijpen-in-oekraine-loopt-op-vraag-is-hoe-ver-poetin-nog-durft-te-gaan-a4105124?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=twitter&utm_term=20220326

   "Wanneer grijpt de NAVO in?". dat is het aanbeeld waarop dag in dag uit gehamerd wordt door de gekochte journalisten.

   Verwijderen
  4. https://youtu.be/TIr3IhJwI54

   De Balie. 29 juni 2017.

   Voeren de media ons ten oorlog?

   Senior-journalisten Karel van Wolferen, Stan van Houcke en Willy Van Damme bespreken de rol die de media spelen in het 'verkopen' van oorlogen. Zij blikken terug op de manier waarop de oorlog in Irak aan de man is gebracht. En bespreken de recente berichtgeving over Rusland, Oekraïne, Syrië en China. Voeren de media ons opnieuw ten oorlog? En zo ja, hoe doen zij dit? Met welke gevolgen? Is de kans op een kernoorlog groter dan ooit?

   Moderator: Eric van de Beek.

   Verwijderen
 3. Het begon al voor de speciale operatie: Niet OF er sancties moesten komen, maar Welke sancties moeten er komen.

  Je mag "discussiëren", maar wel binnen de vooraf aangegeven hele nauwe marges.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bespaar jullie emoties!

  Dit is wat nazi's en terroristen doen.. Laten we niet meegaan met het NOS tranentrekken...

  De azov nazis en IS/AQ terroristen zijn geen mensen....(meer)..... (misschien waren ze dit ooit een beetje?---maar nu niet meer, door hun eigen keuzen en daden.).

  Afvoeren naar een ver weg gelegen bitter koud strafkamp. Een eerlijke, maar zeer efficiente rechtspraak, en snelle uitvoering van het vonnis...

  BeantwoordenVerwijderen

 5. Vragen als deze gaat geen Dennekamp antwoord op geven.

  A) hij was er niet bij
  B) zelfs als ie dr bij was, is niet gezegd dat ie dan de werkelijkheid kon verslaan en geloofd zou worden

  Maar gesteld dat t waar is, wat zegt dat dan? - praat dat goed dat je dan maar de zijde van Rusland moet kiezen?

  Misdrijven moeten opgelost worden door de (militaire) politie. Daar kunnen wij verder niets mee, behalve emotioneel reageren (wat ook niks oplevert).

  Problemen als deze lijken mij relevanter om op te lossen: ‘Kremlin Threatens To Halt Supplies As G7 Ministers Reject "Unacceptable" Demand To Pay For Gas In Rubles’

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe moet Rusland dan verder als ze van de BISbank zijn afgesloten?

  Russia Suspended From Bank for International Settlements

  Dan is goud de enige overgebleven optie.

  Straks krijgen we het bericht in onze brievenbus dat iedereen zijn gouden spullen zoals trouwringen, oorbellen en kettingen moet inleveren om een paar m³ gas in huis te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Propaganda Does Not Change The War - The Ukraine Is Still Losing - Updated

  https://www.moonofalabama.org/2022/03/propaganda-does-not-change-the-war-the-ukraine-is-still-losing.html

  Propaganda verandert niets aan de tactische situatie in Oekraine, maar onze media zullen de eersten zijn om een false flag met chemische/bacteriologische wapens aan te grijpen om met de vinger naar de RF te wijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roman Abramovich CONFIRMS he and two Ukrainian negotiators were 'blinded for several hours and had skin peel off their faces and hands' in suspected poisoning attack after peace talks in Kyiv

   https://www.dailymail.co.uk/news/article-10660555/Roman-Abramovich-suffered-suspected-POISONING-Ukraine-peace-negotiators.html

   Where are the Skripals?

   Verwijderen
 8. https://youtu.be/sEKQsnRGv7s

  9 minuten durende docu van de BBC , juli 2015, over de opkomst van de Right Sector.

  Ik ben overtuigd dat de Neocons deze beweging heeft opgestookt, bewapend, gefinancierd en van extra strijders uit verre buitenlanden heeft voporzien.

  Tussen 2015 en 2022 bouwden de Neocons dat Proxy leger uit tot een sterke en goed bewapende en vooral : zeer fanatieke strijdmacht.

  Volledig vergelijkbaar met hoe de Neocons ISIS recruteerden, bewapenden en hen naar de plaatsen brachten waar ze ze nodig hadden.

  Het is complex, want Oekraineers zijn inderdaad vreselijk gemolesteerd in de historie:

  1) 1500-1800 In het Arendar Systeem waren ze minder dan slaven ( want geen eigendom, maar geleased van de landeigenaar. Als ze stierven kostte het niks.), onder joods bewind. Het spietsen van kruimeldieven was een joodse hobby.
  Khmelnytsky kwam er tegen in opstand.200.000 joden werden vermoord. Dit weet elke jood, en elke jood haat Oekraine en Rusland voor eeuwig, om die reden.

  2) 1932, Holodomor. 25% van de Oekrainers dood gehongerd, door de joodse commisars.

  3) Daarom sloot Bandera zich aan bij de Nazi's en moordde de joden uit.

  4) 1945- 2000 Het anti-joodse semtiment werd gedraaid naar anti-Russisch sentiment.

  5) In 2015 is het land zeer corrupt en jonge mannen zijn altijd vecht-geneigd. Die woede en vechtlust word door de Azov leiders op de Donbassers gericht : dat zijn Oekraieners die hun eigen land verraden en pro Rus zijn.

  6) Wat deze jongens niet door hebben is dat ze gewone mensen uitmoorden omdat dit in de Neocons agenda past. Ze worden opgehitst, bewapend, groot gemaakt en tot misdaden aangevuurd door de Neocons.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ter lering en informatie: hoe propaganda werkt op beeld of anders gezegd dat beeld altijd propaganda uitbeeldt. Nu is niet anders dan ttv de eerste beelden (uit 1898) waarbij de Spaanse vlag uit Cuba gestreken wordt (door ‘de Cubanen’) en de Amerikaanse vlag er voor in de plaats wordt gehesen

  Waar gefilmd? - In New York

  All the world’s a stage, zei de schrijver en dat beperkt zich niet tot een zijde, maar tot alle zijden

  En in de tussentijd worden wij beroofd van onze inkomsten en vrijheden.

  Zie hier: https://m.youtube.com/watch?v=p7hJVaTW45M

  BeantwoordenVerwijderen
 10. https://youtu.be/wiGvQ6UGRIA

  Poland's Covert War on Ukraine w/Michael Tracey

  Heb de eerste 35 min beluisterd.
  - Alle politici in de VS worden met de dag oorlogszuchtiger.
  - Poel zijn oorlogszuchtig
  - In Polem is een Amerikaanse basis opgezet. Biden heeft daar gesproken.
  Er hangen volop Amerikaanse soldaten rond in Krakau, maar die lijken op vakantie: ze wachten wellicht. Of ze dienen alleen om Putin bang te maken voor een Amerikaanse inmenging?
  Niemand die het weet.

  = De journalisten zijn soms al niet meer 'embedded' : ze zijn niet bij het leger toegelaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Willem Engel moet nu voor drie rechters komen:" het is allemaal heel erg wat hij gedaan heeft blijkbaar !

  Ik word een beetje bang dat Willem de rol van Assange krijgt:

  Zijn lot wordt het voorbeeld om elke oppositie angst aan te jagen.

  https://www.bndestem.nl/binnenland/politiezaak-willem-engel-gaat-niet-door-meervoudige-kamer-neemt-over-dit-geeft-zaak-meer-gewicht~a778bdf5f/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Overal worden Russische Spionnen uitgewezen.

  Typisch een flink stuk ARP ( Anti Rusland Propaganda ) dat ieder land elk moment uit de kast kan trekken.
  Je kunt het gewoon beweren. Een bewijs wordt zelfs nooti gevraagd.

  Ontkenning van de getroffen diplomaten heeft uiteraard geen enkel nut.

  Ik neem aan dat er in de draaiboeken hele lijsten staan met dit soort ARP's en dat westerse landen centraal worden aangestuurd, want nu ineens zijn er ook in Belgie en IOerland diplomaten uit gezet:

  NRC: Nederland zet 17 Russische spionnen uit, ook België en Ierland weren Russische diplomaten

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Richard Medhurst:

  http://youtu.be/UoPQFxyma18

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is dat vredesvoorstel van Rusland?

  Bij de Saker is er veel over geschreven. Ik had niet de tijd het te lezen.
  Maar er wordt een lange twitter van Scott Ritter weergegeven:

  Als je bij Donbass de zaak wil schoonmaken, en wil gaan vechten, dan moet je wel zorgendat niet alle soldaten van Oekraïne daarheen komen.
  Dus houd je die soldaten in de rest van het land vast door daar met een aanval te dreigen, een aanval te veinzen. ( to feint.)

  De noodzaak daarvoor is nu voorbij, en daarom kan Rusland Kiev 'ontlasten'.
  https://thesaker.is/sitrep-operation-z/

  Ik hoop bij god dat dit de druk van de ketel haalt, want in Amerika roept alles en iedereen om 'Aanvallen!': senaat, media.

  Op de Grey Zone in een 2 uur durend gesprek met Michael Tracey word dat duidelijk.
  https://www.youtube.com/watch?v=wiGvQ6UGRIA&t=6967s

  BeantwoordenVerwijderen