maandag 2 juli 2018

Nederland HAD top-positie in Rusland

Het WK in Rusland ontwikkelt zich tot een MEGA-succes en de leugenpers weet niet waar ze het zoeken moet. Eén van de nieuw hopeloze en kansloze frames is: "In Rusland heeft slechts 30% van de bevolking een internationaal paspoort; Rusland leert nu, dankzij het WK, het buitenland kennen."

De waarheid is dat Rusland, ondanks haar 11 tijdzones (!!!), het grootste land van de wereld, altijd een naturlijke nieuwsgierigheid en openheid heeft gehad naar andere landen en culturen. Ze hebben in eigen land al een veelvoud aan talen en culturen, zijn gewend aan diversiteit. 

En nu komen we bij ons punt: Peter de Grote, de innovatieve Tsar van Rusland in die tijd, kwam eind 1600 naar West Europa. Het land waar hij het langst bleef en meest van onder de indruk was, was... Nederland. Hij leefde in Zaandam en werkte een tijdje op een scheepswerf.

Toen hij terug kwam in Rusland besloot hij StPetersburg te bouwen: met kanalen, werfen, een leger en een vloot. Van daaruit moest het land beter verdedigd worden tegen de Zweden waarmee ze regelmatig overloop lagen, en werd het land een zee-natie. De Nederlanders speelde een cruciale rol. Ze waren er van het begin, bij de vestiging van StPetersburg bij. Op het "Hazeneiland" met de Petro-Pavlovski vesting waar de gigantische klok door een Nederlander gebouwd is. Of Gostini Dvor, waar veel Nederlanders de winkels beheerden.

En dan was er nog een heel eiland, in het centrum van de stad, pal naast de werf: Novi Holland: Nieuw Holland. Het Nederlandse consulaat zit er (toevallig?) op slechts een steenworp vandaan. Alle StPetersburgers weten van de historische banden Rusland-Nederland; banden die geen enkel ander land heeft. Weten uw buren ervan? Wij betwijfelen het.Novi Holland, een heel eiland, in het centrum van StPetersburg. Het eiland met haar gebouwen en gazons was in verval geraakt. Abramovich, de steenrijke Russische Chelsea-baas, heeft het gekocht en steekt er heel veel Roebels in en maakt het tot een hip uitgaans- en ontspanningsgebied: yoga, winkeltjes, gazons met zitzakken, koffietentjes, etcetera. Nu is er geen Nederlander meer te vinden...


Hier een close-up: New Holland. StPetersburg ademt op veel plekken Nederland uit. De historische banden met Nederland, zijn die zoals geen enkel ander land ze heeft.


Het statige Nederlandse consulaat bevindt zich aan de chique Angliskaya Naberezhnaya (De Engelse Boulevard), op een steenworp van "Novi Holland".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten