maandag 16 juli 2018

Na eclatant WK succes: Rusland zal nooit meer hetzelfde zijn

Het WK is voorbij, en het is tijd om de eindbalans op te maken: Daarover kunnen we in principe kort zijn: het was geen succes.... Het was een eclatant succes!

Blik is op eerdere grote EK en WK toernooien geweest: Frankrijk in 1998 bij Nederland - Argentinie; Basel: Nederland - Rusland; Nuerenberg: Nederland - Portugal; Kharkov: Nederland - Duitsland. Rotterdam: Nederland- Servie; en dan nu, Rusland.

Pjotr en Joepie
Aan die andere toernooien gaan we niks af doen, maar dit toernooi in Rusland onderscheidde zich toch. En dat zat hem waarschijnlijk ook in de aanloop. En omdat het geen EU/NAVO-land is. De aanloop met alle pogingen vanuit de Anglo-Saxisch/Atlantische hoek om het WK verdacht te maken en te marginaliseren, de Russische ultra's zouden de hersenpannen van alle buitenlanders inslaan, de Kozakken met hoedjes zouden op scherp staan (Pjotr en Joepie), Peter de Bie presteerde het om het WK te vergelijken met de Olympische Spelen onder Hitler. Etcetera. We hebben het deels gedocumenteerd, we hoeven het u niet verder uit te leggen.

Spookverhalen
Maar het is eigenlijk dankzij al deze spookverhaal dat dit WK kon uitgroeien tot het beste ooit. Want in deze tijden draait het om: Overperformen! Je moet je klanten meer bieden dan ze verwachten. Dank krijg je tevreden klanten. Nou, en dat deed Rusland! In plaats van ontvangst met Ultra's en geweld werden de gasten ontvangen door lieve vrouwen met lekkernijen met zout. Het welkomsgebaar werd door iedereen geaccepteerd, zelfs Ronaldo nam een hap, behalve de Engelsen. Engelsen die in reguliere tijd enkel gewonnen hebben van Panama, Tunesie en Zweden. Tegen Belgie delfden ze tweemaal het onderspit alsook tegen Kroatie. Het is wel fantastisch dat de Britten met zo weinig winst, toch zo lang in Rusland zijn verbleven. Op een dag na, net zo lang als de uiteindelijke wereldkampioen! En elke dag dat ze in Rusland langer waren en het prima naar hun zin hadden, kwamen er uiteindelijk meer en meer Britse fans, die de sprong toch waagden te maken. En natuurlijk allemaal onder de indruk! Wat een fantastisch land is dit! Het zijn allemaal mensen die voor de Britse Mainstream media voor goed verloren zijn, want ze voelen zich stuk voor stuk bekocht door de Britse leugenpers.

Volksfeest
Het was een werkelijk internationaal, werelds feest. Veel feest-input kwam vanuit Latijns Amerika: Mexico was groots aanwezig met de zo kenmerkende sombreros; de Brazilianen waren natuurlijk niet te missen met hun canariegele shirts en muzikaliteit en hun sarcastische "Messi Ciao, Messi ciao, Messi ciao, ciao, ciao". De Argentijnen, die tot en met de wedstrijd om de derde plek in grotere getalen aanwezig waren in StPetersburg dan de Belgen en Engelsen samen die daar nota bene speelden. De Peruanen die werkelijk met tienduizenden tot in de boezem van Rusland waren gevlogen en gereisd, helaas met weinig voetbalresultaat. De Colombianen. Maar ook de Japanners, die we echt de tribune hebben zien opruimen, de Iraniërs, Amerikanen (diverse gesproeken) en Chinezen. Het was een feest van de mensen. Daarom was het slotstuk misschien wel symbolisch daarvoor: de hooggeplaatsten stonden bij de prijsuitreiking in de stromende regen. Het volk keek ernaar vanaf hun droge plekjes op de overdekte tribunes!

EU-Echtpaar
Wat ook symbolisch was, was het beeld van een Duits echtpaar in de rij voor kaartjes bij de Fifa kassa voor Zweden-Zwitserland. De Fifa had echter geen kaartjes meer. Mensen rondom de kassa des te meer. Het betrof immers niet het meest populaire affiche. Rondom die kassa gingen vele kaartjes van hand tot hand, voor prijzen rondom de face-value (de oorspronkelijke prijs). Finnen, Latino's, Russen handelden alsof het een lieve lust was. Het Duitse paar wilde daar niet aan. Die wilden enkel kaartjes rechtstreeks uit de officiële kassa. Zodat hun naam er op zou staan. Daar stonden ze werkelijk diverse uren voor in een rij die geen meter; die geen centimeter opschoot. Ondanks diverse heldere en faire aanbiedingen van internationale omstanders, en de uitleg dat de naam op de kaart niets betekent voor de toegang tot het stadion (hadden ze ook bij een vrijwilliger kunnen checken), weigerden deze EU-burgers "de gok". Uiteindelijk beende het oudere EU-echtpaar nors weg.

Herhalingsbezoeken
Blik is zelf na de Wedstrijd in Kharkov de zomer daarna met de familie terug gegaan voor een reis door Oekraïne. Dat was de zomer voor Maidan. Wat we hiermee willen zeggen? Dat van die 2 miljoen (?)  bezoekers er heel veel gaan terugkeren, en heel veel gaan het verhaal aan vrienden en bekenden vertellen.

Gruwel
In StPetersburg worden berichten in de metro sinds het WK in het Engels omgeroepen, en ook in cafe's en restaurants overkomt het je nu dat je in het Engels aangesproken wordt. Voor Blik persoonlijk, als groot liefhebber van de Russische taal, eigenlijk een gruwel, maar het schijnt erbij te horen. Wij voorspellen in iedergeval groeicijfers in de dubbele cijfers waar het om buitenlandse bezoekers gaat. St.Petersburg en Moskou zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Fan ID
Putin heeft gisteren direct geregeld dat het Fan ID, nog tot eind 2018 geldig blijft als visum. Alle voetbalfans kunnen dus nog tot 1 januari terug zonder visum sores.

Zoete herinnering aan een waanzinnig toernooi. Wij weten niet hoe deze kennismaking verder verlopen is, maar zoals gisteren spontaan is besloten, met het Fan-ID kan de Mexicaanse Mariachi nog tot 1 Januari zonder verdere Visum sores zo vaak terug naar Rusland als hij wil. Heeft Putin zelf besloten, in een poging zijn burgers verder te isoleren in hun contacten met buitenlanders... :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten