vrijdag 6 juni 2014

In the Spotlight: Christ Klept en Radio 1

Donderdagavond 5 juni 21:35 uur mochten Christ Klep (Ministerie van Defensie) en Mark Jansen (UvA) in de Radio 1 studio aanschuiven om hun licht te laten schijnen over Oekraïne. Klik hier voor het gesprek en luister vanaf 39:45 tot 57:10. Het is met deze twee staatsbetaalde staatscommentatoren, en staatsbetaalde gastheer een staatsgesprek met complete staats-consensus. "Poroshenko moet er allereerst voor zorgen dat zijn leger de anti-terroristische operatie voltrekken kan", aldus Jansen.

Klep doceert over "een regulier leger dat vecht tegen een irreguliere tegenstander en dat is ongelofelijk moeilijk omdat die tegenstander niet wil vechten volgens de regels, waar langs een regulier leger zo graag zou willen vechten... die irreguliere tegenstander doet alles wat een regulier leger niet mag. Dat is onverwacht zijn, wreed zijn vaak, zich niet houden aan de regels van het oorlogsrecht, en daarbij zuigt men als het ware -kijk naar Vietnamoorlog- dat reguliere leger in een irregulier conflict en moet dat reguliere leger dingen doen, ja waarbij ehhhh... ik geef je een concreet voorbeeld: er komt een pantservoertuig bij het eerste het beste roadblock en daar staan huisvrouwen op een rijtje en die zeggen van "no pasaran, je komt er niet door". Je zou kunnen zeggen als regulier leger "ik vind het allemaal heel mooi, maar ik rijd gewoon het rijtje met vrouwen -ik zeg het even heel cru- rijd ik omver". Dat kan niet, dat kan niet in een irregulier conflict."

Klep gaat geheel voorbij aan feit 1: het was het leger dat begon met schieten en doden ruim voordat de vermeende "terroristen" ook maar 1 schot gelost hadden. Feit 2: Het is het leger dat verreweg de meeste mensen doodschiet, niet de vermeende "terroristen". En feit 3: Het is zelfs tegen de Oekraiense constitutie het leger in te zetten tegen de eigen bevolking. Zelfs de verdreven Janoekovitsj heeft zijn leger niet ingezet tegen de eigen bevolking, en de zogenaamde ideale democraten die nu dan het bewind voeren, gesteund door EU en USA, dit Putsch-regime, zetten direct het leger in. Dit is CHRIS KLEPT, vaste gast bij Pauw en Witteman:
Marc Jansen stelt dat in de Oost-Oekraiense plaats Zaporizha 40% op Poroshenko gestemd heeft en dat dat duidt op een verschuiving want bij de vorige verkiezingen was de Pro-Russische Janoekovitsj daar nog leidend. Jansen was waarnemer. Hij spreekt over een toenemende "consensus" in Oekraïne op basis van deze cijfers en verschuiving. "Voor het eerst stemmen Oost en West op dezelfde kandidaat... dat is goed voor de eenheid van het land". En als je niet beter weet, zou je die redenering kunnen volgen (alhoewel... in Noord Korea, de DDR en onder Stalin was dat ook het geval, inderdaad vollop eenheid, volop consensus, maar we wilden toch juist democratie, of ...). Wat Jansen er alleen niet bij zegt, en dat is cruciaal, is, dat er bij deze verkiezingen slechts 1 smaak was: Oekraiens nationalistisch of extreem Oekraiens nationalistisch. Kandidaten die voor mensen in het Oosten interessant waren, zoals Oleg Tsarev (Partij van de Regio's), Michail Dobkin of de Communisten, hadden de strijd al voortijdig moeten verlaten wegens ongekende intimidaties.

Onderstaand een afgeranselde Tsarev en een in goede doen zijnde Tsarev. De video daar weer onder is de afranseling van Tsarev na afloop van het televisiedebat in Kiev enkele weken voor de verkiezingen die de verwondingen op de eerste foto dus als gevolg hadden.

Deze afranseling en verwondingen waren nog geen aanleiding de presidentsstrijd te staken; die beslissing nam hij pas later na vele bedreigingen en intimidaties verder.

Resumerend: Als de destijds democratisch gekozen Russisch gezinde president Janoekovitsj met de wapenstok demonstranten bejegent, zitten de tv studio's vol om afschuw uit te spreken. Als een Putsch Junta gesteund door EU en USA met tanks, raketten en gevechtshelikopters ongrondwettelijk de eigen bevolking bestookt dan hoor je niemand meer, en als je dan toch al wat hoort, dan betreft het nog aanmoedigen of goedpraten ook. Begint het plaatje langzaam duidelijk te worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten