donderdag 1 november 2018

Twee jaar celstraf geëist tegen Toine Manders (LP, HJC)

Blik op NOS-journaal bezocht vanochtend een deel van het proces tegen Toine Manders en zijn collega Marc.

Dinsdag had het OM 2 jaar celstraf geëist tegen Toine en Marc.

Vandaag werd de verdediging gevoerd door Marc en zijn advocate.

Morgen vrijdag om 09:00 uur gaat Toine in de verdediging. Paleis van Justitie, Den Haag.

Waar gaat het om?
Allereerst even voor degenen die onbekend zijn met de persoon Toine Manders. Manders was actief betrokken bij de Libertarische Partij ("Belasting = Diefstal"), alsook bij HJC, Haags Juristen Collectief. Hij hielp met HJC ondernemers die het niet leuk vonden om een groot deel van hun winst jaarlijks naar de belastingdienst te brengen. HJC bood deze ondernemers constructies aan om de belastingafdracht te beperken. Veelal ging dat via trustfirma's op Cyprus. Anders gezegd: Toine hielp relatief kleine jongens aan constructies die grote jongens als Starbucks/Bono/U2 met veel plezier en succes al jaren bezigen.

Inval
Het was ook op Cyprus dat Manders geconfronteerd werd met een zware inval van de FIOD, waarvan de rechtmatigheid discutabel is. Ze rukten daar met een ploeg van circa 20 man uit, waaronder een aanzienlijk aantal (o.a. IT'ers) uit Nederland, om alles wat los en vast zat in beslag te nemen. Tegelijkertijd vonden er 28-1-2014 invallen in Nederland plaats op diverse plekken.

Toine en Marc gingen 107 dagen de cel in. Voorarrest.

Zoals gezegd was vandaag vooral de dag van Marc. Hij voerde ook zijn emotionele slotpleidooi. Hij maakte daarin duidelijk wat de impact was van het gedrag van de FIOD en hoezeer hij verbijsterd is dat dit kan gebeuren in Nederland.

Als een zware crimineel is hij afgevoerd uit hun kantoor in Den Haag. Volgens Marc is de FIOD niet uit op waarheidsvinding maar op veroordeling. Volgens hem is er niet voor 1 Euro bewijs gevonden voor belastingontduiking.

Voor alle duidelijkheid: Belastingontduiking = Illegaal; belastingontwijking = Legaal.

Marc dacht dat onschuld-presumptie gold in Nederland maar heeft daar weinig van gemerkt. Na de 107 dagen in gevangenschap kwam hij niet meer in aanmerking voor een WW-uitkering (had hij eerder moeten aanvragen dan pas na 107 dagen...) en kwam hij in de bijstand.
Toine Manders in de Haagse rechtbank. Het OM heeft dinsdag 2 jaar tegen hem geëist. Hem wordt verweten leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie. De argumentatie die voor zulke grote woorden gegeven wordt mag armoedig genoemd worden.


Commentaar Blik op NOS-journaal

Dat Marc wel eens gelijk kan hebben dat men uit is op veroordeling, meer dan op waarheidsvinding, wordt ondersteund door de gammele, gezochte aanklachten. De belangrijkste komt neer op het volgende:

"U faciliteerde bedrijven die strafbare feiten van plan waren te plegen waar u vanaf wist."

Er werd daarbij verwezen naar twee zaken: Echani en Gurkin en de zaak Sevenga.

Veel verder dan dit komt de rechtbank niet. Het blijft daarmee een vage aanklacht. En dat terwijl Manders altijd transparant is geweest met waar hij mee bezig was. De belastingdienst heeft hem ook nooit op de vingers getikt. Het was ook altijd het uitgangspunt van Manders: Binnen de lijnen van de wet blijven.

We gaan even verder in op de aanklacht hierboven: a. Je kunt iemand niet verwijten af te weten van iemands plannen. Als je daarna iemand een legale constructie voorschotelt, is dat dan strafbaar? Mogelijk heeft Manders er wel voor gezorgd dat betreffende personen, voor zover die werkelijk strafbare feiten van plan waren te plegen, ze wel afgehouden van meer of ergere strafbare feiten?

Even een vergelijking: Stel, Toine Manders is met een echtpaar op vakantie buiten de EU. De man van het echtpaar heeft 2 goedkope sloffen sigaretten bij zich. Hij vraagt aan aan Toine, wat moet ik doen? En Toine zegt, beter dan dat jij die twee sloffen in je koffer stopt, kun je beter één zelf, en één bij je vrouw in de koffer doen. Zo blijf je allebei binnen de legale limiet van 1 slof per persoon.

Is Toine dan strafbaar? Daarbij komt dat het bij Toine altijd om relatief kleine zaken ging. De kosten en moeite die de staat uitgeeft tegen Toine en Marc staan in geen verhouding tot het peanuts-werk van de twee. Miljoenen worden er aan het stel gespendeerd.

BTW-les voor de rechtbank
Verder was er de aanklacht dat HJC geen BTW berekende aan hun cliënten. De advocate van Marc maakte gehakt van deze aanklacht en haar kristalheldere argumentatie kwam neer op het volgende: De dienst die gefactureerd werd, was de trustdienst op Cyprus. BTW hef je daar waar de dienst geleverd wordt, en dat was op Cyprus. Als je vanaf Cyprus iemand in Nederland factureert, dan geldt 0-tarief. Een lesje BTW-regels voor de rechtbank.

Précedent
Mocht Toine Manders veroordeeld worden, dan kan Bert Koenders zijn borst nat maken. Waarom? Hij faciliteerde met zijn Toyota-leveringen aan Syrische terreurorganisaties, moordenaars en terroristen mensen dood te maken. Hij had van die intenties op de hoogte kunnen, en moeten zijn. Daarmee heeft hij ook nog vele miljoenen belastinggeld doen wegsijpelen. Als Toine 2 jaar krijgt voor een aanklacht van brandhout, kan Koenders vele jaren meer aan de broek gaan krijgen.


11 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Toktok: ´heiden´ is geen satanist! De ´Heiden´ staat open voor meerdere culturele erfenissen, wat minder voor het monotheïsme, en zeer zeker niet voor het salafisme, de evangelische sektes en de talmud- farizeëers.

   Ga jij maar je bloedgodje jehovah vereren!

   Ik weet niet eens wie de goden zijn!!!

   Wat ik wel weet is dat het stamgodje van al qaida: jaweh, 99% congruent is met het traditionele beeld van Satan!!!

   Verwijderen
 2. Heb weinig begrip of sympathie voor de nogal extremistische opvatting van Manders dat 'belasting diefstal is', ook al betaalt niemand graag belasting en ook al is de belasting- en premiedruk in ons land ook voor hele gewone inkomens behoorlijk hoog. Wel heb ik de indruk dat er in Nederland met twee maten gemeten wordt. Op de Zuidas in Amsterdam verdient een hele bedrijfstak een goed belegde boterham met het bedenken van constructies die er voor moeten zorgen dat internationaal opererende grootbedrijven zo weinig mogelijk belasting betalen. Banken worden met een zekere regelmaat betrapt op malversaties, maar duie worden dan met een schikking afgedaan. De verantwoordelijken verdwijnen nooit achter de tralies. Dan geldt klaarblijkelijk altijd 'too big to jail/.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The mega war game « Trident Juncture 2018 »
  by Manlio Dinucci

  citaten:

  "Far from being a simple military exercise, the war game « Trident Juncture 2018 » aims at eradicating the ideal of neutrality and press-ganging the Nordic countries into the US crusade against Russia. The states which are participating either believe or will come to believe in the imaginary danger of the « Russian peril ».

  Admiral Foggo claims that the « Fourth Battle of the Atlantic » has already begun, after the battles of the two World Wars against German U-boats, and that of the Cold War against Soviet submarines: it is now being waged against Russia, the new « aggressive maritime power », whose « increasingly sophisticated submarines threaten NATO’s capacity to maintain maritime control of the North Atlantic, and consequently, the lines of maritime communication between the United States and Europe ». Turning the facts on their head, the Admiral claims that Russia « defies the presence of the United States and NATO » not only in the Atlantic, but also in the « Baltic and the Black Seas », in other words the seas which border European Russia.

  hus we discover the other finality of Trident Juncture 2018 - it’s a massive psyop (psychological operation) aimed at reinforcing the idea that Europe is under the threat of an increasingly aggressive Russia. In Sweden, a NATO partner country, 4.8 million families were handed a survival manual explaining how to prepare for war, by storing reserves of food and other essential goods, learning how to behave when the signals of alert are sounded to warn of the Russian attack. So NATO is preparing to swallow up even Sweden, an old « neutral » state."

  http://www.voltairenet.org/article203628.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het Verdrag van Marrakesh is geen vrijblijvend verdrag en Nederland moet het niet tekenen. Uitleg in onderstaande clip (3.07 min.)

  https://tpo.nl/2018/10/30/video-roelof-bisschop-sgp-legt-in-3-minuten-en-7-seconden-de-gevaren-van-het-pact-van-marrakesh-uit/?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal on topic bij het artikel van Blik:
  bende van bankiers en speculanten maakt overheden 52 miljard euro lichter
  Artikel gaat over wat voor, soms wel smerige, trucjes de bankiers gebruik maken om nog meer geld te stelen dan ze zo al binnen krijgen.
  En dan zou een kleine vis zoals in het artikel van Blik gevangenis kunnen krijgen terwijl ze de zware jongens, en dit kan net zo goed figuurlijk (vetzakken) als letterlijk (zware jongens als gangsters) hun heerlijke leventje in alle vrijheid en luxe laten doorbrengen. Ze stelen zelfs van de hand die hen voedt (overheidssteun) dan moet je wel erg laag gezonken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De hel achter de façade van Facebook
  Hoe de techreus haat (niet) filtert

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-hel-achter-de-facade-van-facebook~b884f37c5/

  Geraffineerd en tegelijkertijd ook weer heel doorzichtig pleidooi voor nog veel verder gaande censuur op de social media platformen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rekenen met Jesse Klaver:

  https://twitter.com/TPOnl/status/1058045441395359744

  Pechtold heeft een waardig opvolger in de Tweede Kamer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Baudet gaat af en toe wat kort door de bocht, en helaas betrapt hij de fout van Klaver niet op dat moment.

   Maar inderdaad heeft de VVD de groene agenda overgenomen, en is dus zeker geen vriend van de gewone man.

   Het eerste cijfer (met die vele nullen achter de komma) heeft geen waarde; het 2e zeker wel. Er zit naar mijn smaak veel te veel propaganda en doe-gooderij in de groene agenda.

   Maar ik ben wel voor een gulden middenweg: Strenge isolatie en zon/ warmtepomp en evt wind in nieuwbouw. Waarom niet?

   Maar biofuels afschaffen. 4takt scooters zijn zuinig en vrij schoon. De bevolking niet met dure leningen opzadelen voor warmtepompen etc.

   Er is zeker ruimte voor electrisch vervoer, maar lithium is ook een eindige grondstof. Bovendien willen we geen lithiumoorlogen! (Afghanistan, Latijns Amerika) Waterstof heeft zeldzame metalen als paladium voor opslag en conversie nodig, en daar is ook heel weinig van. Niet teveel electra dus!

   Ik ben zelf gestopt met electrisch fietsen en ben teruggegaan naar een degelijk Sturmey Archer stalen ros.

   Het ding was te storingsgevoelig en mijn fysiotherapeut zei dat het me van oefeningsmomenten afhield.

   Verwijderen
 8. Jordan Peterson is wel heel erg door de mand gevallen!

  Geen kritiek op zijn eerlijkheid of superIQ intelligentie.

  Hij doet ook zeker zijn huiswerk...

  Maar allejesusgodverdomme! Slordig, slordig , slordig!!!

  generalisaties; omdat Stalin 50 miljoen (??????) mensen zou hebben gedood is alles wat ook maar iets met socialisme te maken zou hebben ´ VERBOTEN´ ???

  Mr Peterson: GO FUCK YOURSELF!!!!

  Deze patïent heeft zich een zeer exteem dieet (alleen rundvlees) aangemeten. Success mr Peterson...!

  Ik begrijp zijn familiaire omstandigheden, maar desondanks:....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag in de winkel op de cover van Elsevier: "Jordan Peterson: Natuurlijk mag je zeggen dat Mohammed een pedofiel was."

   Het is werkelijk om te kotsen.
   Niet dat Mohammed's bruid niet heel jong was etc. maar dat maakt hem geen pedofiel.

   Bovendien: Als je dat mag zeggen, mag ik dan ook op de cover van de Elsevier lezen: "De joodse religie heeft geen enkel bezwaar tegen sex met 3 jarige kinderen."

   Zolang je de waarheiud mag schrijven ,zou ik dit moeten kunnen schrijven. Maar ik ben bang dat de Elsevier het niet op zijn cover zal plaatsen. Terwijl het toch heel relevant is: Mohammed is al lang dood, maar er zijn nog 10 miljoen joodse mannen die zich misschien wel laten inspireren door de Talmoed of door Maimonides:
   https://youtu.be/YSy6ENVAJlY?t=272

   Verwijderen