woensdag 14 november 2018

NRC Handelsblad on Tour: Fans zijn Blank en Bejaard


Gisteren kwam het NRC on Tour Circus langs in Haarlem. Vanuit de establishment ghetto's in Heemstede, Bloermendaal en Aerdenhout waren de roomblanke NRC-fans toegestroomd naar het event van hun favoriete courant in de stadsbibliotheek op het Doelenplein in de binnenstad van Haarlem.

Uitzinnig

Om half acht betrad de ster van de avond, Peter Vandermeersch het podium, en de uitzinnige  bejaarden verwelkomden hun held met een daverend applaus.

De charmant-sluwe Vlaming Vandermeersch oreerde anderhalfuur lang en wisselde serieuze informatie af met hier en daar een kwinkslag. De NRC-fans smulden van ongeveer zes keer dezelfde grap over hoe goed het Belgische voetbal is en dat het Vlaamse accent lijkt op kaboutertaal.

Harvard

Vandermeersch blijkt opgeleid in de VS (Harvard) en voordat hij hoofdredakteur werd van de Standaard (en daarna dus het NRC) was hij correspondent in de VS. Laten wij nou helemaal niet verrast zijn. Waar wij ook niet verrast over waren was hoe Trump een sneer kreeg ( "Hij valt journalisten aan! Journalisten!"). Thierry Baudet, als enige Nederlandse politicus kreeg ook een sneer ( "Hij tweete een keer een gemanipuleerde Time cover!"), en kreeg Obama juist een aai over de bol en werd de luis in de pels verdacht gemaakt. Het NRC-publiek smulde. Ze beleefden een verrukkelijke avond, ver weg van hun gated, rietgedekte ghetto's.


Shared sense of what is true...

Dat NRC-Handelsblad niks op heeft met de luis in de pels is na de iconische collumn op 6 mei 2002, waar Pim Fortuyn op 1 lijn met Nazi's werd gezet, duidelijk. Maar als je dacht dat de krant zijn lesje wel geleerd had en zou stoppen met riooljournalistiek? Mispoes! Diverse malen kwam Peter Vandermeersch met iets als "shared sense of what is true"; oftewel een consensus van wat waar is. En daar moet je volgens het NRC met je takken vanaf blijven, want anders is het "ondermijning", "verdiep je verwijdering", en kunnen "rogue actors" (luizen in de pels) zelfs tot geweld leiden. Die consensus wordt natuurlijk bepaald door NRC, Volkskrant en The New York Times, kranten waarover Vandermeersch maar niet ophield te pochen hoeveel overeenkomsten die hebben. 

Het is een zeer bedenkelijke stellingname van het establishment medium met het groezelige verleden.

Hugo Jansen (links) en Rob Luijten (rechts), waren beiden naar Haarlem getogen om hun NRC-kritiek te delen via hun afzonderlijke pamfletten, met de NRC-fans en hun hoofdredakteur.


Paywall

Omdat Peter Vandermeersch zo lang aan het woord was (van circa 19:30 tot 20:40), bleef er voor het publiek in de zaal niet veel tijd meer over voor een vraag (een mager kwartiertje, tot circa 21:00), en al helemaal niet voor de verdwaalde echte criticus. Als je van de bejaarde fans kritische vragen had verwacht over bijvoorbeeld NRC's pro-NATO positie, dan zit je er echt naast. Het niveau van de vragen oversteeg niet het niveau van: "De paywall, voor de internet artikelen, kan die niet wat lager?". Ook was er een vraag van een man die zichzelf nogal bereisd voelde "Ik kom nog wel eens ergens en het valt mij op dat de dynamiek in de wereld naar het Oosten verschuift", en die zich afvroeg of NRC dat ook doorhad. Vandermeersch mompelde iets van dat het een aandachtspunt is.

Lachen, Gieren, Brullen

Wat ook een aandachtspunt is van de Belg (maar ook niet meer dan dat..), is de samenstelling van de redactie: "Nog weinig Marokkanen, maar toch wel allochtonen hoor, twee Belgen" en weer had de sluw-Belg de lachers op de hand. De bejaarde NRC-fans vonden het een voortreffelijke grap, Hahahaha. Lachen, gieren, brullen. De mensen hadden een heerlijk avondje uit. Gratis koffie en bier, en samenzijn met je mede NRC-fans, en effe je ghetto uit, wat wil een mens nog meer?

Geen tijd voor echte kritiek

Bij de uitgang stonden Hugo Jansen (links) en Rob Luijten. Eerstgenoemde had er een urenlange treinreis vanuit Brabant voor over om zijn kritische pamflet aan het publiek en aan Vandermeersch uit te delen. Jansen, die al bij een vorige NRC-bijeenkomst aanwezig was en tijdens Vandermeersch preek in slaap gedoezeld was, vroeg toen Vandermeersch het pand in Haarlem verliet of hij wellicht een reactie mag verwachten op zijn heldere kritiek. Vandermeersch die geen tijd nam voor de criticus, riep hem in het voorbijmarcheren toe dat Jansen niet op een reactie hoeft te rekenen. Jansen en Luijten dropen af.

Fiets

Toen Jansen later zijn huurfiets wilde ophalen om daarmee naar zijn Jeugdherberg te fietsen, bleek de binnenplaats van de bibliotheek afgesloten te zijn en moest de Brabander een alternatieve wijze vinden om diep in de nacht zijn slaapzaal te bereiken.34 opmerkingen:

 1. Het was een leuke avond,Blik. Die Nuijten bleek ook een levenslustige èn boze Brabander. De biertjes 'na gedane arbeid' waren gezellig. Dank aan Blik voor de lift naar de StayOK.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag heb ik nog een uurtje of vier op het Plein gestaan, voor de ingang van de Tweede Kamer.
  Ik heb een minister gesproken, en nog enkele kamerleden.
  Dit keer had ik een Bord bij me van 90x125cm. De tekst is niet direct begrijpelijk:
  9/11 SAPERE AUDE.
  Latijn, en het motto van de Verlichting. DURF TE WETEN betekent het.
  daar wringt de schoen: als een politicus of journalist de moed heeft om 9/11 te doorgronden, dan is dat einde carriere.
  Maar nu ze het niet durven, kiezen ze vÒò hun carriere, maar tegen de toekomst van hun kinderen. Mogelijk zelf dat ze de kernoorlog de beslissende duw in de rug geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Durf te weten"...dat de Taliban de VS uit Afghanistan aan het verdrijven zijn. Na Vietnam en Syrië een volgende smadelijke nederlaag.

   Eigenlijk is het een vorm van gerechtigheid, Osama bin Laden zat niet achter 9/11 en Afghanistan al helemaal niet.

   Verwijderen
  2. Er is een onderscheid, Joop.
   Zo heel af en toe horen we dat ISIS enorm veel kleiner is dan het een jaar geleden was. En over andere nederlagen van de VS die jij noemt. Maar er is geen moed voor nodig om dat te schrijven. Het kost je niet je baan. Het verandert niet iets fundamenteel in de "shared sense of what is true". om met PvdM te spreken.
   Het ontmaskert de Good Guys niet.
   Het toont niet dat we (NRC cs) al die tijd achter de boefven hebben gestaan. 9/11 truth doet dat wel.

   Verwijderen
 3. Blik doet negatief over de bezoekers van de NRC avond. Die afkeer voel ik niet. Dat er geen jongeren zijn en geen allochtonen, is niet de schuld van de mensen die er wè zijn.
  Dat de bezoekers zelfgenoegzaam denken dat ze 'informed' zijn is triest en maief. Maar mensen zijn helaas gemakkelijk om de tuin te leiden.je kunt héé veel mensen foolen 'all of the time'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was zeker een leuke avond. Veel respect voor je actie.

  Betreffende afkeer van de bezoekers, dat is niet het goede woord. Het is gewoon heel apart, een zaal vol mensen uit Heemstede en Bloemendaal, die het prima voor elkaar hebben, hoogopgeleid zijn, en met NRC denken een gids te hebben waarmee ze de wereld denken te begrijpen. En op hoge poten verhaal komen halen bij de redactie als die een reactie van Baudet afdrukken. Dat willen ze niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De sancties zijn uiteraard contraprocuctief. Dat de EU slap reageert, voorspelbaar. Maar North Stream en de olieleveranties van Rusland gaan fors door; men vraagt zich af: waarom niet gelijk north stream 3 aanleggen?

  Omdat de souvereiniteit van Iran een absoluut strategisch vereiste is voor zowel Rusland, China, en ook India, kopen deze landen dmv ruilhandel Iraanse olie, desnoods slechts voor binnenlandse consumptie. Iran krijgt zo toch machines en electronica en wat valuta. Makkelijk is het niet, maar het leidt slechts tot eensgezindheid enmet behulp van Ruslande en China: importsubstitutie.

  Ondanks dat de VS sancties zwaarder zijn is er een cruciaal verschil: Rusland en China + wat Aziatische landen (de helft van de wereldbevolking en 1/3 van de wereldeconomie) zijn nu vrij om de sancties te negeren, omdat het geen VN maatregel is

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Salvini heeft zeer brede steun; nogal zeldzaam in een EU land.

  De Italiaan begrijpt dat wat economisch risico nemen noodzakelijk is: vroeger pensioneren om kansen te creéeren voor de kansarme jonge generatie, kansloos gemaakt door bezuinigingen, gedicteerd door Brussel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Binnenkort zit er iemand zonder werk!

  EP wil CO2-uitstoot vrachtwagens in de EU fors verminderen

  https://nos.nl/artikel/2259291-ep-wil-co2-uitstoot-vrachtwagens-in-de-eu-fors-verminderen.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waterstof is geen brandstof, maar een soort accu, want het wordt met electriciteit gemaakt.

   Zolang ik geen verantwoording zie waar die electra vandaan komt is het een scam.

   Wind en zon? leuk voor huizen, kantoortjes en scholen, maar niet voor industrie en transport.
   Gas zou kunnen, maar dat mag ook niet. Kolen en olie? dat zou oplichterij zijn. Blijft als enige over: kernenergie, maar dat is absoluut niet zonder subsidie te realiseren.

   Punt is dat bij de huidige staat van techniek een dieseltruck/ schip en electrische trein het beste werkt qua CO2 uitstoot.

   Verwijderen
  2. Het hele verhaal wordt toch wel een beetje verwarrend als een Nederlands echtpaar in de zomer naar Antartica reist (dus, in de periode als het zomer is op Antartica) en daar geconfronteerd worden met een temperatuur van -20. Waar komen die verhalen dan vandaan dat het ijs op Antartica smelt?

   Verwijderen
  3. Alleen het zeeijs smelt (ice shelves). Het zeewater is ijskoud, maar toch in verhouding warm, want boven nul.

   Het is een proces wat honderden jaren duurt, maar uiteindelijk wel de zee een flink aantal meters zal doen stijgen. De continentale ijskap ligt op gemiddeld 3 km (1-5) Rlke km is 5 graden kouder. Dus bij een -20 aan de kust (een ´zachte´ winterdag) is het op de ijskap toch nog steeds - 25 tot -60 graden.

   Die verhalen zijn vaak onnauwkeurig geformuleerd. Met een beetje meteorologische en geofysische kennis is het echte verhaal er meestal wel uit te halen. Hier is dat wel heel makkelijk.

   Verwijderen
  4. Elke km hoger is 6 graden kouder....

   Verwijderen
  5. NASA ziet nu ineens een Global Cooling en boven Amersfoort was het vandaag weer chemtrailfeest. Ook het Nederlandse parlement gaat een debat over chemtrails houden.

   Verwijderen
  6. @Rootman heeft het opgelost, het zijn de diepzeevulkanen die het zeewater verwarmen. Waar blijft de invloed van de mens op diepzeevulkanen?

   Verwijderen
  7. Betreffende global warming heeft NASA onderzoek gedaan, dat door zonlicht tekort #Chemtrails ? de dampkring temperaturen sterk dalen en dat we extreme kou kunnen verwachtten. LOL leuk bericht aan de Klimaat tafels van 1000 miljard kosten voor ons

   Verwijderen
  8. Diepzeevulkanen? Die waren er zeker niet 300 jaar geleden? 96 % van global warming gaat in het zeewater zitten (met een oceanische turnover van honderden jaren.

   Global cooling door chemtrails? Bronnen? Toch niet ´natural news´ hoop ik???

   Nu zijn er inderdaad wat publicaties die het hebben over het maskerend effect van airosols op global warming. Vaak ivm het gevaar van plannetjes van geo-engineering.

   Waarom gevaar, maskering? Vanwege de verblijftijd in de atmosfeer: airosols en SO2 enkele jaren, CO2 enkele tienduizenden. Airosols hebben daarnaast een lange termijn warming effect omdat ze sneeuw en ijs donker maken als ze neerslaan.

   Allemaal oud nieuws, en ook al behoorlijk gequantificeerd.

   Zowel de alarmisten als de denialisten doen aan cherry picking van extreme data en aan emotionele argumenten.

   Dit wordt vervolgens opgepikt door agitatoren en propagandisten van de media

   Verwijderen
  9. Die snowflakes van extinction rebellion laten zich graag arresteren. Gezellig is het wel als je een milennial bent. Maar ondertussen suggereren ze een draagvlak voor veel draconische bezuinigingen onder een groene duim.

   Als ze wat ouder worden lopen velen van hen mee in antifa-achtige clubs, gebruikt in de haat- en oorlogsagenda.

   Die oorlogsagenda lacht in zijn vuistje bij klimaatmaatregelen, want die gaan al bij de eerste militaire oefening in de recycling (denk maar aan de houding van defensie tov. Chroom-6)

   Verwijderen
 8. Het gaat maar door en het houdt niet op:

  1) Gisteren mocht Bill Browder een uur lang de kamer-commissie BZ voorliegen over Magnitsky.
  = Sjoerd Sjoerdsma die Browder 'ontving'namens de Kamercie vertelde in een radio-intervieuw kort het Magnytskie verhaal. Het was grotendeels uit zijn duim gezogen: Hij zei dat er 230 miljoen was gestolen van Browder en dat Magntsky op zoek was gegaan naar de dieven, en dat bleek dat het Russische agenten waren.
  Totaal onjuist.
  Het bedrag van 230 miljoen was door het Browder-bedrijf terug gevraagd van de Russ. staat, wegens te veel betaald.
  Het geld is daarna heel snel het land uit geloosd.
  Browder zegt dat zijn bedrijf 'gestolen' was en dat hij de dieven niet kent.
  Magnitsky was de boekhouder van Browder die wist hoe de zaak in elkaar zat, en hij werd gevangen gezet in de hoop dat hij zou vertellen wat de waarheid was.
  Maar Magnitsky hield zijn mond. Hij was ziekelijk en psychisch af en toe niet OK. In een moment van psychose kreeg hij een hartstilstand.

  Browder is op vele falisficaties betrapt door de filmmaker Nekrasov. Harde bewijzen. Maar niemand van het journaille is geïnteresseerd. Ze blijven hun leugens , de Browder leugens de wereld in sturen. Maar Sjoerdsma spant de kroon: hij kent zelfs de Browder-versie niet half en verzint maar wat. maar wel een interview geven aan de pers natuurlijk, als 'deskundige'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2) Pauw:
   = Op de IDFA komt een docu over Bellingcat.
   Derk Sauer mocht er over uitweiden.
   We hoporden niet dat Bellingcat is opgericht op 15 juli 2014, twee dagen vóór de MH17 ramp.
   Zoals twee TV stations werden opgericht in november 2013, net vóór de Maidan los barstte. Die stations waren essentieel in de verbreiding van 'de Maidan', wereldwijd.

   [Doet denklen aan Larry Silverstein, die in juni 2001 het WTC concern verwierf en zeer hoog verzekerde tegen terrorisme. Drie maanden later had ie 5 miljard verzekeringsgeld in handen en was zijn gigantische asbest-probleem ( kosten: vele miljarden) opgelost. ]
   Larry is trouwens toch al een zondagskind: Hij en twee kindren werkten elke dag in het WTC. Behalve op 9/11. Toevallig waren ze er toen niet...

   == De onvermijdelijke F.TH. heeft ook een boek over de MH17 geschreven.
   Goed bekeken F. Th. Je weet dat zo'n boek veel gratis publiciteit zal krijgen. Echte broodschrijver, die F.Th.

   PS: La Kaag was ook te gast. Ik weet niet waarom, maar ik mag die vrouw wel.

   Verwijderen
  2. Sauer valt voor de propaganda van Bellingcrap of wordt stevig betaald. Onbegrijpelijk voor iemand die regelmatig in Rusland zit en valt voor bewijzen vergaard vanaf PCtje, de AIVD en CIA overtreffend.

   Verwijderen
 9. Nog een observatie:
  Rondom de Tweede kamer was dit voorjaar al duidelijk politie aanwezig.
  Laat me zeggen: dat je 20 zwaar bewapende marechausse's zag staan als je er om heen liep: Plein > Binnenhof > Buitenhof > Hofplein, Lange P{oten > Plein.
  Vandaag stond ik steeds op Plein, en het was en af en aanrijden van marechaussee's, politieagenten en mannen met oordopjes en soms met 'justitie'op hun vest. Ik heb er minstens 100 gezien in de 4 uurtjes dat ik op Plein stond.
  Een vreemde, opmerkelijke toename in vergelijk met dit voorjaar.

  Twee maal kwamen marechaussee's naar me toe en vrioegen vriendelijk wat ik deed en wat ik van plan was en of ik nog vaker wilde komen.
  Ik vond ze aardig.
  Twee maal kwamen er politie-agenten naar me toe en vroiegen dezelfde vragen, maar nòg sympathieker dan de marechaussees. De agenten waren iets ouder.
  Beide agenten lieten mij mijn hele wereldvisie uitleggen, en kwamen als geinteresseerd over.
  Eén van de agenten nam op het eind een kladblokje uit zijn zak en vroeg mijn naam en geboortedatum. Hij zei: dan weten we in het vervolg wie U bent, en dat het OK is.
  Ze bleken me aan te spreken omdat ze me niet eerder hadden gezien.
  Het zou kunnen dat er een aantal 'vaste klanten' daar protesteert. Ik weet het niet. Het was natuurlijk een koude dag. Voor je lol ga je daar niet staan.

  Er was ook nog een groep uit Iran. Een soort afscheidingsbeweging.Er waren eergisteren 22 van hun mensen gedood in Iran. Ze hadden vlaggen en een luidspreker en riepen onvriendelijke zaken over Rouhani.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezocht:
  Gekkies die op het IDFA voor de bioscoop willen staan en daar wat onhullende feiten over Bellingcat willen uitdelen aan de bezoekers.

  Moeten we eerst de feiten verzamelen.
  = Op één video van de BUK blijkt een boom in bloei te staan die niet rond 17 juuli in bloei staat, maar een maand eerder of later.
  = Bellingcat is opgericht 2 dagen vóór MH17. Met steun van het Atlantic Council. Het brengt nieuws de wereld in dat daarna kritiekloos in 'hun MSM' word herhaald en herhaald alsof het bewezen feiten betreft.
  Maar het is wellicht CIA product waarvoor de CIA plausible deniability nodig heeft: dus is Bellincat in het leven geroepen.
  = Bellingcat heeft er flink naast gezeten mbt gasaanval in Houta, meen ik. Wie weet de exacte toedracht?
  Was het de FAZ of der Spiegel of de Zuid duyitse Zeitung die zich excuseerde dat ze Bellingcat hadden geloofd?
  = Tegenwoordig kun je met video-manipulaties Obama een tekst laten uitspreken ( zijn lippen en stem tonen dat hij dat zegt) die hij nooit heeft uitgesproken. Dit is een onderdeel van de NRC verhaal. Maar dat toont toch óók dat Bellingcat geen bewijs levert !!


  Wie kan mijn lijst met Bellingcat-kritiek aanvullen?

  Wie wil er een weekje in Amsterdam logeren en dan die pamfletten uitdelen voor elke voorstelling? Je ziet het: Ook ondergetekende slaapt in een goedkoop hostel. Enige opoffering hoort er dus wel bij... !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De film Bellingcat wordt vier maal vertoond op de IDFA:

   vrijdag 16 nov 21 uur, Tuschinski
   Zaterdag 10 uur Ketelhuis.
   Zondag 21.30 uur Eye Cinema
   Maandag 19 nov. 18.30 uur . De Balie.

   Wie gaat de pamfletten uitdelen?

   Verwijderen
  2. NB: de Bellingcat docu komt ook op TV.
   Op 20 november. NPO 2 Tijd: 20.30 uur.

   https://www.idfa.nl/nl/film/fc6b7bb4-3fc9-405d-96fc-231816654260/bellingcat-truth-in-a-post-truth-world

   Verwijderen
  3. Het lijkt me belangrijk om een zeer neutrale toon in de pamfletten en slechts grotendeels MSM links te plaatsen.

   Hoe kunnen vrijwilligers zich opgeven? Velen kunnen waarschijnlijk wel één dag.

   Verwijderen
  4. Rootman,
   goed dat je op het initiatief positief reageert.

   Nu ik weet dat er slechts 4 film-vertoningen zijn, valt de taak van 'pamfletteer' of moet ik zeggen: 'uitdeler' nog erg mee.

   Laat ons beginnen om samen de ingredienten van het pamflet te verzamelen.
   De pamfletteer Nuijten die Blik en ik in Haarlem tegen kwamen woont in Amsterdam en is wellicht bereid om dit karwei op zich te nemen.
   Het gaat nu vooral om een goed pamflet. Hebben we dat, dan ben ik zelf evt. al bereid om naar Amsterdam te gaan.

   Moeten we dat hier op Blik's blog maken?
   Of verzamelen we de ingrediënten hier, en maak ik of iemand anders er een 'overtuigende tekst' van?

   Hierboven op 1.09 geef ik al 4 argumenten.

   Waar is Joop met zijn encyclopedische kennis, als je hem nodig hebt ? Joop !

   -=====
   PS: Bedenk dat de IDFA vorig jaar weigerde om de Andrei Nekrasov film over Magnitsky te vertonen.

   Zogenaamd omdat die niet helder was. Maar later hoorde je dat iedereen die hem wilde vertonen, onder druk en bedreiging met rechtszaken, bezweken was. IDFA is Power Elite geworden. Blijkt ook wel uit hun directeur: Derk Sauer. Alleen de kleine maatschappij-schoppers komen over het voetlicht. Zo behouden ze hun imago.

   Verwijderen
  5. Vanavond zqal ik eens meedeenken over het pamflet. Omdat ook Syrië onder bellingcat´s agenda valt kunnen we misschien ook een alinea over de witte helmen invoegen, vooral omdat het publiek al weet dat er gerommeld is met steun aan jihadisten.

   Verwijderen
  6. Rootman,
   op wikipedia vind je de historie van deze Higgins. Al in 2012 begon hij.
   White Helmets: ja, maar dan als vergelijkbaar 'instrument' in de CIA handen. Als voorbeeld.

   Verwijderen
  7. Ho, wacht even @Jan, volgens jou had ik toch geen kennis?

   Verwijderen
  8. Gaat het nu om @Joop of om de kennis???

   Verwijderen
  9. Om @Joop, want die heeft volgens @Jan de "encyclopedische kennis". Die heb ik natuurlijk ook maar waarom zou ik die met jullie delen als jullie aan mijn kennis toch geen waarde hechten?

   Verwijderen
  10. Joop,
   nu kun je een keer nuttig zijn, maar je vind het leuker om ruzie te maken. Ik was er al bang voor. Laat maar zitten Joop.

   Verwijderen
  11. Wie is de linkse politiek correcte bal die niet tegen de middelvinger kan?

   Verwijderen