maandag 19 november 2018

Deel 1 NRC's "common sense of what is true": Rusland is oorlog

Peter Vandermeersch, de baas van NRC Handelsblad vindt dat er een "common sense of what is true" bestaat. En natuurlijk is dat de waarheid van NRC en zijn gelijkgeschakelde vrienden als de Volkskrant  en New York Times, waarbij Vandermeersch aan de leiband loopt.

Eén van die "waarheden" van Peter is dat Rusland oorlogszuchtig is (NIET de VS!!!), dus die boodschap moet in alle artikelen, tussen neus en lippen, gepusht worden. Peter denkt dat als hij en zijn gelijkgeschakelde vrienden het maar vaak genoeg herhalen, dan wordt het vanzelf waarheid. Dan ontstaat vanzelf "the common sense dat dat waar is".

Zo zien wij vandaag in het artikel van Eva Cukier over Gazprom, de volgende passage:

Want nu Rusland vooral wordt geassocieerd met oorlog en inmenging en het westerse sancties regent, vervult Gazprom in het buitenland de rol van glanzend visitekaartje.

De correcte zin had moeten zijn:

Want nu Rusland enkel door het Westen, door media zoals New York Times en wij van NRC, wordt geframed als oorlogszuchtig, wordt dat discourse steeds minder gepruimd. Met daaroverheen de kansloze EU/NATO sanctiepolitiek, schiet het Westen zich in eigen voet op economisch, militair en cultureel gebied. Rusland gaat logischerwijs zaken doen en banden ontwikkelen met de rest van de wereld, met landen die wel een normale, niet agressieve politiek bedrijven. Als de EU werkelijk de meest dynamische economie van de wereld wil worden, een ergens in Lissabon geformuleerde holle ambitie, dan moeten ze beginnen met Rusland te omarmen, niet af te stoten!

Cukier hier op archiefbeeld te gast bij het door de Nederlandse staat in de lucht gebrachte Hromadske. Cukier heeft onder ander politiek gestudeerd en gewerkt als Politiek Officier voor de Nederlandse ambassade.

1 opmerking:

  1. Gisteren in Buitenhof werd Stef Blok (een ultra-Atlanticus) geïntervieuwd. Hij liep behoorlijk vast toen hem werd gevraagd over de effectiviteit van de sancties.

    Flutantwoord! Wie gelooft nog in enig potentieel resultaat?

    Maar laten ze maar doorgaan... Blijkbaar heeft Rusland nog niet genoeg perenboompjes geplant. Sancties zijn het beste middel om de soms nog wat verstarde Russische economie te dwingen vooruit te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen