zondag 24 juni 2018

Verzuurde Steven Derix (NRC) kan WK-succes Rusland niet verkroppen

Het lukt de verzuurde Steven Derix van de NATO-spreekbuis NRC maar niet om het mega succes van het WK in Rusland te verkroppen.

In een hopeloze en mogelijk laatste poging doet de broodschrijver een hopeloze ultieme poging alles op een hoop te gooien tegen Rusland, om het succes maar te kunnen kleineren.

Het begint al met de kop: "De duistere kant van Putin's voetbalfeest".

De kop verraadt dat het een heel fout feest is. Van een mogelijk nog foutere Putin. Volgens Derix.

We zijn benieuwd, waar komt Derix mee? Met iets wat we niet weten? Dat Derix uit de duisternis gevist heeft en ons in het licht voorschotelt?

"Reportage WK-activisten Terwijl internationale fans de Russische straten opvrolijken, wordt achter de schermen hard opgetreden tegen verstoorders van de feestvreugde."

Met "opvrolijken" wordt meestal gesproken als het met iets of iemand niet goed gaat. "Mijn vriend ligt in het ziekenhuis. Ik ga hem opvrolijken". Eigenlijk zegt deze zinsnede alles. Derix draait de zaak weer om. Rusland zou de bezoekers nodig hebben. Om op te vrolijken. De realiteit is dat Rusland prima zonder kan. Kijk naar StPetersburg vannacht, Aliye Parusa, een spectakel van formaat. Staat helemaal los van het WK. En dit land en deze mensen zouden dan volgens Derix "opgevrolijkt" moeten worden? Derix maakt een karikatuur van zichzelf.

Dan gaat Derix door over de (preventieve?) arrestatie van een aantal mogelijke aanslagplegers. 

Derix maakt van iets dat wereldwijd gebruik is, iets heel ergs verdachts voor Rusland. Dubbele standaarden. Dan komen Skripal nog aan de orde en natuurlijk MH17. Daar krijgt de gelijkgeschakelde pers maar geen genoeg van. Alsof ze de instructie linea recta van de Amerikaanse Ambassade in een rondschrijven allemaal ontvangen hebben.

Dan komt Derix met een verhaal van een computeranimatie waar de Britse ambassade vervangen zou zijn door een kathedraal... Wij hebben geen idee waar de arme Derix het over heeft, want waar gaat dit over?? Wie boeit dit? Een animatie!

Dan gaat hij de discussies bij de talkshows verdacht maken. Daar wordt de Westerse leugenpers zoals NRC dagelijks door de mangel gehaald en dat zint de verbitterde Derix niet. En ook hier probeert hij de zaak weer om te draaien. De Westerse agressie en hypocrisie blootleggen vindt Derix heel erg agressief en eigenlijk niet kunnen... Pauw, Buitenhof en M, dat vindt Derix het correcte discours waarschijnlijk. De maat der dingen...

Terwijl Derix, net als Blik hier, het internationale feestje zou kunnen meevieren, kiest de verzuurde Derix van het zieltogende NATO Handelsblad voor het zoeken van spijkers op laag water. De geloofwaardigheid van het blad, wat daar nog van over was, zakt verder weg. Wij hopen dat Derix spoedig een beetje opvrolijkt en dat ook zijn lezers de pracht van Rusland en het WK te weten komen.


20 opmerkingen:

 1. Zo te zien heb je daar de tijd van je leven, Blik.
  Geniet er maar van!
  Ga je straks ook nog naar België kijken?
  België - Engeland 28/6 om 20 u (gt)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. NRC. Zit voor mij achter een paywall

  "Jammer"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad 'jammer' Willem.
   Zo moeten ze maar doen, straks hebben ze helemaal geen lezers meer.

   Verwijderen
 3. De duistere kant van Poetins voetbalfeest
  Reportage WK-activisten Terwijl internationale fans de Russische straten opvrolijken, wordt achter de schermen hard opgetreden tegen verstoorders van de feestvreugde.

  Steven Derix
  22 juni 2018


  Nikolaj Bojarsjinov protesteert in Sint-Petersburg.
  Foto Denis Tarasov
  Vrijdagavond stond hij er weer, tussen de supporters van Brazilië en Costa Rica. Nikolaj Bojarsjinov demonstreert elke week, in zijn eentje, op de brede Nevski Prospekt in Sint-Petersburg. Een tengere, haast aristocratische man, met een gesoigneerd snorretje en een wit sikje. Om zijn nek hangt een bord. ‘Mijn zoon is geen terrorist’, staat er op.

  Nikolajs zoon Joeli is één van de verdachten in een strafzaak rond een vermeende terroristische organisatie van linkse ‘anarchisten’. De afgelopen maanden zijn negen jongemannen opgepakt: zes in de provinciestad Penza en drie in Sint-Petersburg. Volgens de geheime dienst FSB planden de negen aanslagen rond de Russische presidentsverkiezingen en het WK voetbal. Het enige bewijs daarvoor zijn de bekentenissen van de verdachten zelf – verklaringen die zijn afgelegd nadat de mannen uren waren bewerkt met elektroshocks.

  Het WK voetbal in Rusland was omstreden: vanwege mogelijke omkoping rond de toewijzing ervan, vanwege Oekraïne en MH17, vanwege de aanslag op oud-spion Sergej Skripal. Maar nu het WK na ruim een week op stoom komt, verdampt de kritiek. De organisatie is vlekkeloos, de sfeer onder de buitenlandse fans is uitstekend en het Russische elftal is na twee klinkende overwinningen voor het eerst in de geschiedenis door naar de achtste finale. De laatste keer dat dat lukte was in 1986 – toen bestond de Sovjet-Unie nog.

  Propaganda rond de wedstrijd
  De goede WK-vibes worden maximaal benut door de machthebbers in het Kremlin. Tijdens het toernooi, zo meldde Reuters, brengt de politie geen slecht nieuws naar buiten. De Russische tv toont hoe president Poetin buitenlandse gasten ontvangt, verslaggevers maken interviews met juichende voetbalfans die vertellen dat Rusland een geweldig land is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OMG, dit blaadje staat aan de rand van de afgrond, te samen met de verzuurde propaganda hoernalistjes. Al 8 jaar propagande en niks bereikt en daarom zo verzuurd...Rusland is een bull die door niemand valt tegen te houden. Lage olieprijzen, noodgedwongen hoge rentes van boven de 10%, economische sancties van honderden miljarden euro's van de laatste jaren en toch sinds vorig jaar weer groei!!.

   Verwijderen

 4. Maar achter het vrolijke voetbalfeest schuilt een grimmige werkelijkheid. Zo merkten oplettende kijkers iets vreemds aan het promofilmpje dat de Russische tv uitzond voor de openingsceremonie: op een overzichtsshot vanuit de lucht van het centrum van Moskou was de Britse ambassade in Moskou vervangen door een computeranimatie van een Russisch-orthodoxe kathedraal.

  Volgens de FIFA brengt voetbal de wereld dichter bij elkaar, maar het Kremlin gebruikt het WK om oude tegenstellingen nog eens op te poken. De politieke talkshow De tijd zal het leren verzorgt dezer dagen maar liefst drie uitzendingen per dag en de toon van presentator Artjom Sjejnin is niet erg verzoenend.

  SENTSOV 40 DAGEN HONGERSTAKING
  De toestand van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov is na 40 dagen hongerstaking ernstig verslechterd. Dat zei zijn advocaat na een bezoek aan het Siberische strafkamp, waar Sentsov een 20-jarige celstraf uitzit wegens ‘terrorisme’. De van de Krim afkomstige regisseur werd in 2014 gearresteerd na verzet tegen de annexatie van de Krim.

  Sentsov eist vrijlating van Oekraïense politieke gevangenen in Rusland. Ondanks internationale druk weigert Moskou meewerking aan een gevangenenruil. De Russische ombudsman beweerde deze week dat het prima gaat met de regisseur en dat hij „enkele kilo’s” is aangekomen.

  Neem afgelopen dinsdag, de dag van de belangrijke wedstrijd tussen Rusland en Egypte. In de middaguitzending werden Britse publicaties over mogelijk Russisch supportersgeweld belachelijk gemaakt – waarna er een directe lijn werd getrokken naar de affaire rond de vergiftiging van de voormalige spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Om vijf uur wijde Sjejnin bijna een uur aan (kleinschalige) protesten in Kiev – alsof er een nieuwe Maidanopstand kon uitbreken. De derde show van de dag ging over de tegenstellingen tussen de Amerikaanse president Trump en de NAVO.

  „Soms wordt er geschoten vanuit een onverwachte hoek”, zei Sjejnin tegen een Poolse studiogast. „Senegal heeft zojuist gescoord tegen Polen.”

  Wat de Russische tv niet laat zien, is dat er ook geprotesteerd is tegen het WK. Zoals door de studenten van de prestigieuze Moskouse Staatsuniversiteit. Het universiteitsgebouw – 240 meter hoog als je de piek op de toren meetelt – is de grootste van de stalinistische ‘zeven zusters’ van Moskou , het uitzicht vanaf de hoge oever van de Moskva is indrukwekkend. Een prachtige plek voor de FIFA-fanzone, die plaats biedt aan 25.000 voetbalfans. Vanaf het universiteitsgebouw vangt de Russische regie alles in één beeld: de mensenmassa in de fanzone, het Loezjniki-stadion daarachter en de metropool Moskou, die zich uitstrekt tot aan de horizon.


  Studenten demonstreren tegen de FIFA-fanzone in Moskou
  Foto Evgeny Feldman/AP
  Maar het ‘FIFA Fan Fest’ levert ook hinder op. Tijdens de wedstrijden trillen de ramen van de studentenhuisvesting bijna uit hun sponningen. En dat een maand lang, midden in de tentamentijd. „Niemand is tegen het WK”, zegt student Vitali Zemljanski. „Maar dit oorverdovende festival wordt dus letterlijk onder ons raam gehouden.”

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de afgelopen maanden hebben de studenten actiegevoerd tegen de komst van de fanzone, ondermeer met een korte actie waarbij studenten een menselijke keten om het universiteitsgebouw vormden. Voor de Russische regering was dat genoeg om vicepremier Arkadi Dvorkovitsj af te vaardigen naar de universiteit om met de studenten te praten. De fanzone werd naar achteren verplaatst, de capaciteit werd teruggebracht.

  Toen de protesten aanhielden, begon de intimidatie. Studenten moesten op gesprek komen bij de leiding. De hoofden van de studentenraden kregen opdracht om geen protestbrieven meer te ondertekenen. De oma van een activiste kreeg in Novosibirsk telefoon van een onbekende: ‘Uw kleindochter is gevaarlijk bezig.’

  De chat van verschillende activisten werd gehackt. Daarna verschenen er op sociale media persoonlijke details. Twee weken voor het WK werd Dmitri Petelin met twee medestudenten aangehouden: de studenten hadden ‘Nee tegen de fanzone!’ gekalkt op een wegwijzer. Petelin kreeg geen boete, maar een heuse strafzaak aan zijn broek. De maatschappelijke verontwaardiging was zo groot dat die nu is geseponeerd.

  Niet alleen studenten staan onder druk. Op een binnenplaats in het Petersburgse centrum dreunt muziek uit de speakers, maar op de eerste verdieping zit coördinator Alfred Miniachmetov uit te blazen op een zitzak. Het ‘Diversity House’ is een initiatief van de Petersburgse lhbt-gemeenschap en andere activisten. Het zou het centrum worden voor lhbt-voetbalfans, en een podium voor maatschappelijke groeperingen rond het WK. Miniachmetov had een fantastische locatie, niet ver van de FIFA-fanzone. Maar de avond voor de opening werd hij ineens gebeld door de verhuurder: het contract was opgezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een modus operandi waar Miniachmetov vaker mee te maken heeft gehad: „Ze doen het altijd op het laatste moment, om het ons zo moeilijk mogelijk te maken.”

  Met het WK heeft Poetin maar één doel: Rusland neerzetten als baken van gastvrijheid en ontwikkeling.
  De afgelopen jaren is de positie van homo’s in Rusland verslechterd. Maar het valt niet te bewijzen dat de Russische overheid achter de sluiting van het Diversity House zit. De wereldvoetbalbond heeft sinds 2015 een statuut tegen discriminatie. Tijdens een bijeenkomst met de FIFA heeft het Russische WK-comité laten weten dat het zich zal inzetten voor de mensenrechten. „De rechten van homo’s zijn daar speciaal aan de orde gesteld”, zo zegt Miniachmetov. „Net als de vraag hoe de politie zou reageren op homoseksuele toeristen. Toen liet Rusland officieel weten dat alles in orde komt.”

  Miniachmetov werkt samen met Fare, een Britse organisatie die samen met de FIFA discriminatie in het voetbal wil bestrijden. In Moskou is er ook een Diversity House, en dat is zonder problemen opengegaan, vertelt Miniachmetov. Zelf heeft hij nu deze nieuwe locatie gevonden, en na twee dagen vertraging kunnen de deuren eindelijk open. Een evenement als het WK is goed voor de homo-emancipatie, zegt Miniachmetov. „We kunnen praten over de problemen en over oplossingen.” Hij grijnst: „Als ze ons verder niet hinderen wordt het hartstikke leuk.”


  Homorechtenactivist Peter Tatchell in Moskou.
  Foto Alexander Zemlianichenko/AP
  Trillende snorpunten
  Kunstenaar Nikolaj Bojarsjin (60) is minder vrolijk, ook hij had zijn hoop gevestigd op het WK. Die is nu vervlogen. „Het is duidelijk dat ze niemand vrijlaten.”

  Op het terras van een Petersburgs hotel vertelt Bojarsjin over zijn enige zoon Joeli, een van de verdachten in de ‘terrorismezaak’.

  Achter ons hangen Marokkaanse fans verveeld in de banken: gisteren heeft Marokko verloren van Iran.

  Joeli (26) werd eind januari aangehouden bij zijn ouderlijk huis. In zijn zak vond de politie een blik rookpoeder. Joeli was een „antifascist”, zegt zijn vader.

  Volgens geheime dienst FSB maakte Joeli zich op voor een gewapende stadsguerrilla in aanloop van het WK. Hoe het onderzoek vordert, weet Nikolai niet precies – de zaak is ‘geheim’, zelfs de advocaat mag er niet over praten. Duidelijk is wel dat verdachten bekenden na marteling. Activist Viktor Filinkov werd op de luchthaven van Sint-Petersburg aangehouden door de FSB en afgevoerd naar een plek in het bos. Tijdens de rit werd hij voortdurend geslagen en bewerkt met een stroomstootwapen. Zijn verhaal is opgetekend door onafhankelijke waarnemers. Ook andere verdachten vertelden over marteling.

  Joeli is niet gemarteld, maar omdat hij niets wil zeggen, is hij overgeplaatst naar een enorme cel met 150 anderen. Hij slaapt op de vloer, medegevangenen slaan hem. Een drukmiddel, zegt zijn vader. Bojarsjinov heeft zich een uur lang goed gehouden, maar nu beginnen zijn snorpunten zachtjes te trillen. Foto’s, brieven, zelfs e-mails van zijn zoon heeft hij vernietigd, uit angst dat de FSB ermee aan de haal gaat. Hij neemt een slokje water. „Ik had gehoopt dat er iets zou veranderen rond het WK”, zegt hij. Berustend: „Dit toernooi dient vooral Poetin.”

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blik,
  dank dat je dit integraal plaatst.
  Ik heb nu geen tijd om het te lezen, maar heb heel snel even gescand.
  Mijn voorlopige reactie: Amerika zal geen methode ongrbruikt laten om Rusland te vernietigen ( Zie: Wolfowitz Doctrine /PNAC Report / Training Circular 18-01 / Gene Sharp)
  Ik kan niet beoordelen of deze jongeman uiteindelijk voor de VS werkte, en Putin kan dat ook niet direct inschatten. Hij wordt dus terecht uit voorzorg opgesloten, lijkt mij.

  Verder:ieder mens behoort de historie te kennen. Als deze vader en zoon die moeite hadden gedaan, zouden ze beseffen dat ze in hun handen moeten klappen van geluk met deze Putin. Het kan zo gemakkelijk zovéél slechter gaan met Rusland. En met haar burgers.

  En laat ze anders eens een tijdje in Amerika 'overleven'. Zonder gezondheidszorg, zonder pensioen etc. ( Niet dat de pensioenen in Rusland zoveel beter zijn, maar daar is een andere infrastructuur ( datsja-tuin), en de prijzen liggen anders.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onder Poetin is geen oppositie mogelijk. Toch knap dat krantjes als Handelblatt ze toch altijd weer weten te vinden. Gewoon open bloot demonstrerend op straat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Macron:

  “We can not have countries that benefit hugely from EU solidarity and claim national self-interest when it comes to the issue of migrants,” he said at a press conference in Paris alongside Spain’s new Prime Minister Pedro Sanchez. ('Self-interest'? Massaimmigratie was toch een verrijking?, Dawg)

  http://theduran.com/macron-advocates-sanctions-for-eu-members-refusing-to-accept-migrants/

  De EU blaast zichzelf nog liever op dan de omvolkingsagenda op te geven. Veelzeggend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Banacat

  "Here's part of Bana Al-Abed's conversation with Bellingcat at Atlantic Council where the neocon pro-war group awarded her. It's so obvious she has memorized something that has been written for her. Watch the way she keeps pausing to remember what comes next."

  https://twitter.com/walid970721/status/1010893211814985728

  Spontaan gesprek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Talking of war, and Syria, many of you may have noticed frequent references in the media to a body called the ‘Syrian Observatory for Human Rights’, often quoted as if it is an impartial source of information about that complicated conflict, in which the British government clearly takes sides. The ‘Observatory’ says on its website that it is ‘not associated or linked to any political body.’  To which I reply: Is Boris Johnson’s Foreign Office not a political body? Because the FO just confirmed to me that ‘the UK funded a project worth £194,769.60 to provide the Syrian Observatory for Human Rights with communications equipment and cameras.’ That’s quite a lot, isn’t it? I love the precision of that 60p. Your taxes, impartially, at work.

  http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2018/05/what-moral-standing-do-we-have-after-this-outrage-and-are-we-about-to-join-another-idiotic-war-like-.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Staat, NGO's en Westerse MSM, een eindeloze feedbackloop van imperialistische oorlogspropaganda.

   "The Syrian Observatory for Human Rights, a war monitor based in Britain, said Syrian government helicopters had dropped more than 12 barrel bombs on the area, causing damage, but no reported deaths.:

   https://www.theguardian.com/world/2018/jun/23/syria-jeopardises-us-russia-deal-with-fresh-assault-on-rebels-in-south-west?CMP=share_btn_tw

   Verwijderen
 12. @Jan
  Je gaat nog serieus in op Derix en het verhaal van die gearresteerde jongens?

  Wat weet Derix nou van die zaak, behalve dat hij met wat ouders van slachtoffers heeft gesproken?

  Dat zijn trouwens binnenlandse beslommeringen waar 1> Derix als Russfoob niks om geeft en niks mee te maken heeft. 2. Is gewoon onder de rechter, dus waar heeft Derix het over? 3. Rusland doet alles om ongelukken tijdens dit WK voor de buitenlandse gasten te voorkomen. Laten we blij zijn dat ze dit serieus aanpakken. 4. Derix en NRC mogen pas dit soort zaken in Rusland bespreken als ze ook eens gaan praten met bijvoorbeeld Erwin Lensink of Baybasin.

  En dan nog dit...

  Als je Skripal nog steeds in Putin's schoenen schuift, wat Derixie doet, ben je of seniel, of een NATO-trol.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ps: Ik zal eens kijken of ik die man tegenkom hier op vrijdag in StPetersburg; dat verhaal eens dubbel-checken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In elk geval heeft Erdogan gewonnen. Moeilijk om erg blij over deze man te worden, maar het is wel beter voor het geopolitiek evenwicht in Europa (als je geen Griek bent!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ENIGE goede wat Erdogan zou kunnen doen is de NAVO verlaten.
   Voor de rest blijft Erdogan een onbetrouwbare gluiperd die enkel aan zijn eigen hachje denkt, hoeveel slachtoffers dat ook kost.

   Verwijderen
  2. Het is een heel naar mannetje, maar volgens mij beter in de hand te houden door Putin.

   Zoals gezegd wat weten we over zijn opponent? Die houdt ook vurige toespraken in stadions. Wie weet is hij beter, maar dat dacht ik vroeger ook over Gülen.

   Ik zou ook niet weten welke objectieve nieuwsbron we zouden moeten raadplegen hierover. Misschien komt er nog een analist bij de Saker uitlrg geven, maar dat zal wel even duren denk ik.

   Verwijderen