zaterdag 23 juni 2018

Uitgelaten Fans na Brazilie-Costa Rica 8/8We zijn in St.Petersburg aangekomen en we hebben veel te vertellen! Dus laten we beginnen bij het begin!

Woensdagavond vertrokken we van Schiphol om Donderdag 01:00 te landen op StPetersburg.


Middernacht. Mid-zomer. Foto vanuit het vliegtuig van StPetersburg.

"Pjotr en Joepie verhaaltjes"
We hadden in het vliegtuig een goed gesprek met Pamela (blank) en haar partner (Afro-Amerikaan). Ze kwamen uit Chicago. Ze hadden geen idee wat ze moesten verwachten van Rusland. Als ze hun media moesten geloven, dan niet veel goeds. Maar ze waren ook bij de Olympische Spelen en het WK in Brazilie. Toen waren er ook allerlei spookverhalen over Zyka en vervuild zeewater en stranden en onveiligheid. "Drie straten parallel, aan en achter de boulvard, word je beroofd waar je bij staan." Het bleken allemaal broodje aap verhalen, of met andere woorden, het bleken allemaal "Pjotr en Joepie verhaaltjes". De stranden waren "pristine", de sfeer was top, zyka bleek een Atlantische hoax, en het was prima velig. Deze Amerikanen gaan een onvergetelijke tijd tegemoet in Rusland. ps: Enorm veel Amerikanen in Rusland, maar niemand met een Amerikaanse vlag.

Pamela uit New Jersey (USA): "We weten allemaal wat de VS uithaalt in de wereld"

Pamela is ook naar St.Petersburg gekomen voor een paar potten voetbal. Ze ziet er allesbehalve uit als de gemiddelde voetbalfan maar ze is het wel: hardcore!

Jaren geleden had Pamela een gebroken been opgelopen en was ze maanden aan bed gekluisterd. Ze doodde die tijd door de sportkanalen af te zappen en steeds vaker kwam ze bij voetbalwedstrijden uit. "Ik begon het spelletje te begrijpen en toen greep het me!" Wat ze van Rusland vindt? Kon ze nog niet veel over zeggen, behalve dat ze in een hostel ver weg, ergens in een bos terecht is gekomen in een huis dat "abandoned" (verlaten) lijkt. We boden haar aan om in ons eigen super onderkomen in het hart van StPetersburg te kijken of er nog een plekje vrij is, en haar dan te informeren. Maar we hebben nog geen verbinding met haar. Of ze verontrust was om naar Rusland te komen met alle verhalen? Ze begon te vertellen over haar reizen naar Syie, Joegoslavie, enzovoorts. Voor Pamela is meer nodig dan wat "Pjotr en Joepies" om haar van en reis af te houden!

Blik's gang naar Brazilie-Costa Rica
Dankzij voorbereidingen van de collega's, kon Blik een fan ID ophalen in StPetersburg. Daarmee gaan een heleboel deuren open. Allereerst die van het stadion als je er ook een kaart bij hebt. Alleen die kaart hadden we nog niet; dus toen we het ID hadden, konden we op zoek; Blik dacht zich te moeten richten op een particulier die een kaartje over zou heben. Die mensen heeft Blik ook nog ontmoet, die de kaarten eenvoudig voor de "face-value" kwijt wilden, maar Blik toog direct naar de kassa van de FIFA, en jawel hoor, binnen een half uurtje had Blik, gewoon volgens de officiele weg een Categorie 2 kaartje te pakken. Daarmee kon het feest beginnen. Waarom vertellen we dit verhaal? Om aan te geven dat er meer mogelijk is dan je wellicht vooraf zou bedenken. Let op: Van de wedstrijd Mexico-Duitsland hebben we verschillende verhalen gehoord dat het daar niet op ging. Daar kwam de straat prijs niet onder de eur 700.
Op weg naar het stadion. Hier een groep Russische "bolelshiki". Dat is de Russische term voor supporter en heel interessant. Het komt namelijk van het woord "bolet" en dat betekent ziek zijn. Ze zeggen ook "wij zijn ziek voor...". Eigenlijk is het heel logisch. Als je niet ziek bent als je team niet presteert, dan ben je ook geen echte "bolelshik"!


Fans uit verschillende landen, waaronder natuurlijk Mexicanen.


Als je denkt dat het Oranje legioen het pattent heeft op uitbundig uitgedost het voetbalfeest vieren, heb je het mis. Wij weten niet of dit mensen uit Brazilie of een ander land zijn. Carnaval is het.

Het StPetersburg stadion.

Dit artikel is er één uit een serie van 8. Zeven artikelen (videoverslagen, beter gezegd) zijn kortgeleden geplaatst en kunt u op deze website vinden.


30 opmerkingen:

 1. België heeft weer een goede prestatie neergezet,5-2 tegen Tunesië.
  België gaat zeker door. Proficiat!
  Voor de wedstrijd begon ook nog even het Belgische VRT1 journaal gezien en daar werd Reynders, min. v. buitenlandse zaken getoond die een ontmoeting had met Lavrov en hem een t-shirt overhandigde met de handtekening op van alle Belgische spelers.
  Na het bezoek van Michel, begin dit jaar word nu de relatie met Rusland nog verder verbeterd en dat is alleen maar goed.
  Ook de reporter kon alleen maar lovend spreken over de sfeer in Rusland.
  En onze koning was er als toeschouwer, samen met 2 van zijn kinderen.
  En natuurlijk hebben die ook genoten van deze prachtige wedstrijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thierry Baudet maakt de kachel aan met minister van nepnieuwsbestrijding Kajsa Ollongren. Tevergeefs. Nepnieuwsbureau in Brussel wordt niet opgeheven. Den Haag en Brussel blijven gestaag voortbouwen aan Ministerie van Waarheid

  https://twitter.com/beek38/status/1010256444116160512

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat 'nepnieuws bureau' word door o.a. een paar Oekraïners bemand dus dat gaat niet verdwijnen want er moeten positieve geluiden over Oekraïne en negatieve geluiden over Rusland gepromoot worden.

   Verwijderen
  2. @ Matt

   Als ik ergens van wakker zou kunnen liggen is het de stroomversnelling waarin aanval op de vrijheid van meningsuiting is geraakt in het afgelopen jaar.

   Verwijderen
  3. Dawg, ben ik helemaal met jou eens, het geeft aan dat bepaalde elites er alles aan doen om bepaalde 'waarheden' voor ons verborgen te houden.
   De macht (nu nog) van het internet is een groot gevaar voor hun en nu wordt alles uit de kast gehaald om dat aan zeer strakke teugels te leiden en het eerste slachtoffer is de vrijheid van meningsuiting.
   Ik hoop dat er een paar slimmeriken straks een alternatief en veilig internet lanceren, zonder face book of andere valse sociale media en niet gecontroleerd door een overheid.

   Verwijderen
 3. Hallo Blik!

  Jouw blog begint al professionele trekken te vertonen: een eigen journalist/Cameraman in Rusland !

  Toch nog een verzoek: de sfeer-schets is goed, maar de camera-bewegingen zouden veel trager moeten. Het zwiept te veel voor onze ogen.
  De spraak is wel te verstaan, maar als je dat kan verbeteren ( ik zou nu niet weten hoe), dan is dat ook gunstig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Hugo. Lukt het weer een beetje? Geeft niks , heb zelf nog meer wat ik je niet laat zien. Kun je het ook niet stelen. Mazzel 💪

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijft even staan ter illustratie.

   Verwijderen
  2. Volkomen cryptisch voor mij.

   Verwijderen
  3. Ja, het is cryptisch.
   Maar niet als je weet dat deze man in zijn fantasie steeds denkt dat wij iets van hem willen stelen. Een steeds terugkerende fantasie.
   Dat is een fantasie waarbij hij zichzelf bòven ons kan plaatsen en ons in een rol van schlemiel kan zien.
   Nu gaat ie een stap verder: nu verzint hij dat hij iets geheims heeft, en dat dit mee helpt dat we het niet kunnen stelen.
   Hij voelt zich heel sterk ( zie de gespierde arm) en wenst ons geluk. ( Bij de poging tot diefstal?)

   Deze 'superman' weet precies hoe ik heet en waar ik woon. (Dank, NRC !) Wij weten niet hoe hij heet, waar hij woont en wat zijn ware beroep is.
   En toch is hìj bang voor ons, en wij niet voor hem.

   Verwijderen
  4. Jan, eigenlijk jammer dat je het bericht van Eddy, waarin hij stelde dat hij een brief zou sturen naar de Belgische koning om daar reclame te maken voor mijn cartoon pagina waar hijzelf perfect wordt uitgebeeld als zijnde die "vriendelijke, eerlijke vrachtwagenchauffeur die altijd de waarheid verkondigd" verwijderd hebt.

   Nog even wat anders, in een paar draden terug had je het over jouw bord en nu ben ik een boek aan het lezen waar de volgende uitspraak in staat:

   "Het schijnt in de samenleving een ijzeren wet te zijn: naarmate de armoede en ellende van de velen toenemen gaan de weinigen, wier voedingsbodem het is er steeds op vooruit in rijkdom,luxe en comfort. Ze beseffen misschien niet dat ze zich voeden met de armoede en ze willen het misschien ook niet, maar toch doen ze het"

   Misschien kun je hier iets mee. Ik vind het een goede omschrijving omdat er geen namen of personen mee aangeduid worden maar gewoon een beschrijving is van de realiteit.
   (citaat komt uit het boek 'Een keur van goden door Cliff Simak 1972.)

   Verwijderen
  5. @ Matt,
   Ik begrijp dat dit Eddy-bericht voor jou leuk zou zijn, maar voor de andere lezers is het 'overlast'.
   **
   Het is niet zo dat de Elite altijd rijk wordt als de armen armer worden, volgens mij. In 1929 werden veel rijken ook arm. ( Niet de 0,1%, want die wisten dat de crash kwam. Ze hebben hem zelfs bewust veroorzaakt!)

   Reagan zei: 'Als je nu de 1% rijker laat worden, dan zal die rijkdom ook uitspreiden over de 99%. ( Trickle-down economie). Maar nu weten we dat dit bedrog is: het was de list waarmee dat neo-liberalisme ons,de massa, heeft bedonderd.
   ( Vergeet niet dat vlak vòòr Reagan de sfeer heel anders was: in Frankrijk betaalden de allerhoogste inkomens 90% belasting ! Dan ontneem je elk initiatief van de 1%. Het was dus een extreme reactie op een bestaan extreem de andere kant op...)

   Verwijderen
 5. MH17: zo werkten Nederland en Australië in diepste geheim aan stap tegen Rusland

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/mh17-zo-werkten-nederland-en-australie-in-diepste-geheim-aan-stap-tegen-rusland

  Joost Niemoller:

  Uit deze reconstructie blijkt: Het JIT is uit elkaar gevallen. Nederland vertrouwt Oekraïne niet meer. Met PR acties als persconferentie tegen Rusland probeert het NL OM te verdoezelen dat ze geen zaak tegen Rusland hebben

  https://twitter.com/JoostNiemoller/status/1010521865562087424

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MH17 onderzoek zal later een groot schandaal blijkten te zijn. Clowns zullen worden ontmaskerd.

   Verwijderen
  2. Oligarch,
   ik denk dat het later, net als JFK en 911, een vaag mysterie zal zijn.
   Omdat de Elite er achter zit, zal het nooit worden opgelost. Niet officieel althans. UNZ schrijft momenteel over JFK, maar ik heb het nog niet gelezen. ( Ben een volger van Jim Douglas, in de JFK kwestie.)

   Verwijderen
 6. Weer emoporno van de MSM die NEPNIEUWS blijkt:

  It was the image that became emblematic of children separated from their parents as they crossed the border — a young girl crying that was featured on the front cover of Time Magazine.

  https://www.westernjournal.com/ct/truth-about-girl-on-cover-destroys-time-magazines-credibility-she-was-never-separated/?utm_source=Twitter&utm_medium=PostSideSharingButtons&utm_content=2018-06-22&utm_campaign=websitesharingbuttons

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Emoporno ja, nepnieuws nee. Het scheiden van ouders en kinderen gebeurde daadwerkelijk, ook al was het uit een wet die onder Obama aangenomen werd. Het migratieprobleem is zeker in de VS een afleiding van de werkelijke problemen: het leegzuigen van de bevolking door de corporations en het failliet maken van het land door de neocons. Voeg daar de misleiding door de media, de slechte educatie en het ziek maken door verslaving en junk food aan toe.

   De 1e generatie hispanics zijn landarbeiders en maids, werk wat geen blanke Amerikaan wil doen. De instroom is zowiezo al flink verminderd, want ook Mexicanen zien heus wel dat er veel rammelt aan de American Dream.

   Verwijderen
  2. Ja nepnieuws in dit geval. De kleine was gewoon bij haar moeder.
   De deepstate heeft de midden amerikaanse landen in shitholes veranderd. De zuid amerikaanse landen (ik denk nu even aan het mooie Argenitinië met haar mooie bevolking) wordt in hard tempo omgevormd in een shithole. Maar ook de andere landen gaan door het putje.

   Verwijderen
  3. OK de foto was nep, maar het verhaal erachter niet. Dus wat mij betreft geen nepnieuws.

   Verwijderen
 7. Een verrassend, maar mogelijk misleidend berichtje in

  the Guardian

  vanochtend. Gaat de VS dit gebied zomaar opgeven? Gisteren klonk er nog gespierde taal van skank Haley, dus volgens mij kan het nog alle kanten op. Als ik Assad was zou ik wat Pantsirs klaarzetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een soort van Weltschmerz gevonden, maar dan 10-30 jaar ouder en waarbij binnen een uur personen als Zinn, Chomsky, Galbraith geïnterviewd worden.

  De interviewer, Harry Kreisler, is erg prettig om naar te luisteren. Hij laat personen uitspreken, probeert de gedachten van de geïnterviewde personen zo helder mogelijk vast te stellen mbv kritische vragen, die nooit strikvragen zijn, en is zeer belezen, dwz is nooit verrast door de antwoorden van de geïnterviewde, maar zoekt verdieping binnen die antwoorden met nieuwe vragen.

  Het kanaal heet: conversations with history. Hier is een voorbeeld met Chomsky

  https://m.youtube.com/watch?v=8ghoXQxdk6s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip, Willem.

   Als je naar Youtube gaat en op het zoekveld invult:
   Conversations With History

   dan krijg je allerlei suggesties.
   Maar je kunt ook een naam invullen en dan zal blijken of die ook is geinterviewd.

   Als je Peter Dale Scott in vult krijg je van hem nog eens het verhaal te horen over het gebruik van de jihadisten in Afghanistan, en over Brzezinski.

   Verwijderen
 9. Transcript van het interview met Chomsky vind je hier: https://chomsky.info/20020322/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hoop dat de verder zeer onsympathieke Erdogan wint. Veel beter voor ons! Hij houdt tegen forse betaling de vluchtelingenstroom tegen, geeft tegengas tegen de VS en id door Putin vrij redelijk in de hand te houden. Israel heeft niets van hem te vrezen, tenzij ze teveel gas claimen of Kudische onafhankelijkheid steunen.

  Van die andere mogelijk sympathiekere kandidaat weet ik veel te weinig, maar ik vrees dat het een pro NATO marionet is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Reacties
  1. Interessant ja.

   Harry Kreisler, begrijp ik, heeft meer dan 500 interviews afgenomen met vele spraakmakende persoonlijkheden in 40 jaar tijd. En tot vandaag had ik nog van hem of zijn kanaal gehoord.

   Ik heb weer wat te lezen/zien

   Verwijderen
  2. Wikipedia

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Harry_Kreisler

   Verwijderen