vrijdag 4 februari 2022

VPRO en KRO-NCRV enthousiast over meldpunt "complotdenken"

VPRO en KRO-NCRV bespreken, met veel enthousiasme, meldpunt "complotdenken".

Gisteren werd bij het mediaforum bij Spraakmakers op 1 de Complot-telefoonlijn besproken; Carl-Johan de Zwart, de presentator, introduceert het onderwerp, verzorgt de voorzetjes: het is een telefoonlijn in Duitsland waar je naartoe kunt bellen als je in contact gekomen bent met een "complotdenker" of een "complottheorie".

 Goed Plan!

Leonard Ornstein ("journalist" VPRO) mag als eerste reageren, en is dol-enthousiast: "Ja, vind ik een heel goed plan! Je hoort het de laatste tijd steeds meer dat mensen opeens, hele rare complotdenkers" Hij maakt er een vreemde zin van en gaat over op dat bericht waar die professor in Groningen afweek van de Zionistische NATO verhaallijn omtrent 9/11: "Je zag het laatst in Groningen, die docent die zijn studenten ook allerlei lessen wilde geven over complotten." (Ja, stel je eens voor dat die arme studentjes eens zouden gaan nadenken en verder zoeken achter het staats-naratief, buiten de gebaande staatspaden, red.)

Overvallen

Uitgebreid, bijna op Bill-Gatese wijze met de handen wapperend en gesticulerend, terwijl het radio is, oreert Ornstein: "Ik vind het een ontzettend goed initiatief om een meldpunt, net als in Duitsland, in Nederland te krijgen"(weer maakt de "journalist" er een abominabele zinsstructuur van) "waarbij je mensen die in hun familie, in hun omgeving, in het onderwijs, dit meemaken..." maakt wederom zijn zin niet af en vervolgt: "Ik moest ook meteen denken aan het boek van Ilse Jozepha Lazaroms, Duet, ja, zij heeft een roman daarover, vanuit haar eigen beleving, geschreven. Haar partner, die kreeg, ja, ze woonden samen op een woonboot, aan de Hudson in New York, haar partner die werd ook helemaal daardoor overvallen, en zij komt dan, ze beschrijft in welke problemen ze daarmee komt." 

Het zal je maar overkomen

Ornstein ratelt ononderbroken door: "En dit is exemplarisch denk ik voor wat heel veel mensen meemaken. Ja, het zal je maar overkomen, dat je partner of je leraar, of je collega, opeens in samenzweringstheorieën gaat geloven..."

Extra voorzetje

Carlo-Johan de Zwart komt heel lollig en spontaan met een extra voorzetje: "Als het je partner is, moet je wat aan je relatie gaan doen, toch?" Ornstein kopt 'em in: "Nou ja, dat blijkt uit het boek! Zij zijn uit elkaar gegaan."

Opvang

Dan wil Kefah Allush (EO), ook heel spontaan weten of het een kliklijn is of meer een "advieslijn". Ornstein stelt gerust. Het is slechts een advieslijn. "Waar je advies krijgt, waar je geholpen wordt, waar je opvang krijgt, dat bedoelde ik".

Zelfdoding

De Zwart weer met een voorzetje: "Is er dan een soort van eensluidend advies, is er een soort van iets gemeenschappelijks over te zeggen dan? Luister goed naar zo iemand?"

Ornstein houdt het vaag: "Het is heel erg in ontwikkeling omdat het heel recent is. Maar net als dat je vroeger de kindertelefoon had, weet ik wat, je moet mensen de gelegenheid geven, en natuurlijk nu ook, als er problemen zijn met zelfdoding, je moet mensen de gelegenheid geven met hun probleem naar een telefoonnummer te komen, daar, met psychologische hulp (hij slikt het zelf maar half in), want het aantal conspiracy-, samenzweringsbeangstigde mensen neemt hand over hand toe. Maar het is echt, het is geen klein probleem hier."

De Zwart: "Nee."

Elfie Tromp (schrijfster) vindt het een bewijs dat we in Nederland geen debat-cultuur hebben.

Je kunt het gesprek HIER terugluisteren.


Ornstein (VPRO) en Carl-Johan de Zwart (KRO-NCRV) enthousiast over een telefoonlijn waar je Opvang kunt krijgen als je met een complotdenker in contact geweest bent...

8 opmerkingen:

 1. En dit waren mensen waar ik vroeger als radio-fan wel eens naar luisterde..... Genade!
  Deze complot-tijd is toch wel ergens goed voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders zijn hun leven lang lid geweest. Ik heb dat te lang voortgezet totdat ik de VPRO niet meer herkende. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welkom Zeeuwse en Jop.

  Wees gewaarschuwd dat na bezoek aan deze website, je het best even met de complotlijn kunt bellen voor opvang! Woehahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zeker niet naar mijn cartoons kijken want dat zijn regelrechte complotten. Niet zeker dat die hulplijn voldoende kan helpen dus misschien in het ziekenhuis toch maar dat spuitje gaan halen wat het nadenken tot het verleden doet behoren en men een rustig leventje kan gaan leiden met niks.

   Verwijderen
  2. (niet persoonlijk naar de nieuwen gericht natuurlijk)

   Verwijderen
 4. Ornstein, Weinstein, Silverstein, Epstein! Alles wat op stein eindigd is wel iets mee! Allemaal pedo's , moordenaars en leugenaars!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie zijn een corrupt zooitje tuig geworden walgelijk

  BeantwoordenVerwijderen