donderdag 21 oktober 2021

Halve Waarheden Journaal over Inflatie


De hyperinflatie in Nazi-Duitsland? Was niet de geldpers, het was de aantrekkende economie waarschijnlijk.

Hyperinflatie in Argentinië? Niks met de geldpers te maken, alles met de aantrekkende economie.
Een WC-rol afrekenen in Venezuela enige tijd geleden...

Hyperinflatie in Venezuela? Niks met de geldpers en disrupties in de supply-chain te maken, maar alles met de aantrekkende economie.

Inflatie in Nederland volgens NOS 8 uur-journaal van vandaag: Niks met de geldpers van de ECB of met disrupties in de aanvoerlijnen te maken, het is de aantrekkende economie, stupid!
(Al het bovenstaande uiteraard in de ironie-modus, maar voor NOS is dit het echte niveau)

In de gecontroleerde media rust de omerta op het noemen van de centrale banken en hun rol bij de ellende in de wereld. 6% Komt erbij in de komende 3 maanden. In de VS; en volgens Unilever in Nederland ook zoiets. 6% in 3 maanden is meer dan 24% op jaarbasis. Meer, omdat het stijging op stijging gaat betreffen.

Bij gelijkblijvend inkomen, verlies je dus in één klap 25% van je koopkracht in een jaar. De middenklasse gaat eraan, precies zoals Mannarino de hele tijd zegt. Laat in de comments weten hoe je te wapenen tegen de hyperinflatie. Zilver en goud kopen? Nu nog Bitcoin kopen? Vrieskist vol gooien? De Macro leegkopen, nu het nog kan? Jerrycans benzine vullen?

Als we de logica van de NOS volgen, is het toenemende marktaandeel van de voedselbanken en hulpverlening het bewijs en het gevolg van de bloeiende economie.... Wat maakt ons staats-journaal zich weer belachelijk. Het begint beschamend te worden.

De Russische staats-tv noemt in elk geval nog wel de disrupties in de VS als reden voor de inmiddels lege schappen daar in de VS. Gregory Mannarino kan de rol van de Centrale Banken wel noemen; voor hoe lang nog?


6 opmerkingen:

  1. OT. @SDR: Let even op aub? over zoekmachines. DDG wordt waardeloos. Startpage % Ixquick zijn nog wel betrouwbaar, evenals die Cows.
    Uiteraard geldt dit ook voor anderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Diepvriezers vol laden is het beste, maar dan wel met een benzinegenerator erbij, voor als de stroom uitvalt. Veel eten achter glas, zo min mogelijk blik. Rijst, bonen, suiker, koffie thee alles wat lang houdbaar is.
    Benzine inslaan is goed, maar dan gelijk heel veel en gedeeltelijk met winst verkopen. Probleem is wel de opslag. Benzine is beperkt houdbaar. Als je dicht bij de grens woont, is een gokje te doen, als je wordt gepakt, ben je zwaar de sigaar.
    Goud, zilver is te doen, maar nu al te duur. Een jaar geleden zat je nog goed. Bitcoin is een hype, als Internet wordt afgesloten, dan heb je NIETS en dat gaat gebeuren.

    27MC zender (12V) aanschaffen en ook de familie om contact te houden.
    Overstappen op houtstook en veel warme kleding aanschaffen. Kaarsen voor licht & warmte, niet die lullige dingen van kruidvat of zo, maar kwaliteitskaarsen.
    Volkstuintje bemachtigen. Veel zaad inkopen. Let op vervaldatum.
    Clubjes vormen (betrouwbaar) voor hulp aan elkaar.
    Zorg voor goed vervoer (fiets), reserve-onderdelen, banden en evt. aanhangertje, (hand)gereedschap.

    Kijk ook eens op prepper-sites.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Relaties en verdediging zijn ook belangrijk.

      Ze kunnen het internet niet permanent afsluiten, want daar is hun technocratische controle mechanisme op gebaseerd. Bitcoins blijven hun waarde behouden (miners, die de blockchain in de lucht houden verhuizen naar niet gecontroleerde landen zoals Brazilië) en gaan steeds meer waard worden uitgedrukt in fiat. Net als goud, zilver en andere hard assets.

      Verwijderen
  3. Eerst maar eens wat feiten:

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1450618185917636610/photo/1

    toelichting bij het plaatje:

    "inflation pressure. Total assets rose by another €22.4bn to hit fresh ATH at €8,336.7bn as Lagarde keeps printing press rumbling. EBC Balance sheet now equal to 77% of Eurozone GDP vs US's 37%, BoE's 38% and BoJ's 133%."

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1450618185917636610

    De verandering van balanstotaal van een (centrale) bank wordt gebruikt als maat voor de geldschepping, als maat voor de hoeveelheid geld die een centrale bank 'geprint' heeft. Dat printen is eerder een kwestie van met wat keyboardaanslagen wat getallen in de boekhouding van de centrale bank veranderen dan het daadwerkelijk drukken van bankbiljetten. 'Printen doet de ECB bijvoorbeeld als ze financiele activa van algemene banken koopt of die algemene banken krediet verleent. Koopt de de ECB bijvoorbeeld voor 1 miljard aan Italiaanse staatsobligaties van bank A dan zet ze die staatsobligaties voor 1 miljard op de debet (=bezittingen) kant van haar balans. Tegelijkertijd verhoogt ze het girale tegoed van bank A bij de ECB op de credit (=schulden) balans van haar balans eveneens met 1 miljard. Na deze handelingen is het balanstotaal van de ECB links en rechts met 1 miljard euro toegenomen en tevens is er 1 miljard euro uit het niets te voorschijn getoverd die nu op get girale tegoed van Bank A staan.

    Uit het bovenstaande plaatje kun je afleiden dat de ECB sinds maart 2020 haar balanstotaal liet toenemen van (in ronde cijfers) 4.800 miljard naar zo'n 8400 miljard euro, ofwel met 75%. Gerelateerd aan de omvang van de economie is het balanstotaal van de ECB nu net zo groot als 77% van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone. Ongeveer het percentage waar de Bank of Japan (BoJ) rond 2015. De Japanners zitten inmiddels op 135%.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Grote pensioenfondsen: 'We kunnen pensioenen nog niet verhogen'

    "Sinds 2008 is het vermogen van alle fondsen samen bijna verdriedubbeld van 592 miljard euro naar 1692 miljard euro in 2020, schreef emeritus hoogleraar toegepaste economie en lid van het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP Bernard van Praag eerder dit jaar.

    Als de pensioenen sinds 2008 mee waren gestegen met de inflatie hadden de fondsen bijvoorbeeld vorig jaar samen 4 miljard euro ingeteerd op hun buffers, volgens Van Praag. "Dat is nog geen 0,25 procent van het totale vermogen."

    Een bedrag dat de pensioenfondsen met hun rendementen zonder bezwaar hadden kunnen betalen, aldus Van Praag. De voorzichtigheid van de politiek sinds 2008 is volgens hem dan ook "volstrekt onnodig geweest."

    Ook hoogleraar Marike Knoef ziet dat Van Praags pleidooi op de gedachte achter het nieuwe stelsel lijkt. "Daarin kun je sneller indexeren, maar moet je ook sneller korten", zegt de Leidse hoogleraar economie en directeur van pensioendenktank Netspar.

    "Maar je moet er wel eerlijk bij vertellen dat als we nu de pensioenvermogens gebruiken om pensioenen te verhogen dat ook betekent dat je deels geld dat voor jongere generaties is gereserveerd uitdeelt aan de huidige ouderen."

    https://nos.nl/artikel/2402512-grote-pensioenfondsen-we-kunnen-pensioenen-nog-niet-verhogen

    Mevrouw Knoef van pensioenstinktank Netspar die het woord 'eerlijk' in de mond neemt...

    Het eerlijke verhaal is dat het niet indexeren van de pensioenaanspraken (alweer een jaar of veertien) niet alleen de reeds gepensioneerden treft, maar ook degenen die nog werken. Ook de koopkracht van hun pensioenaanspraken wordt uitgehold. Dat de directeur van Netspar Van Praag's betoog als een pleidooi ziet voor 'het nieuwe stelsel' zal best, maar zuigt ze wel uit haar knoef.

    Pensioenfondsen bulken van het geld maar worden gedwongen zich jaar in jaar uit arm te rekenen met een kunstmatig lage rekenrente die in geen enkele verhouding staat tot de daadwerkelijke behaalde rendementen van de pensioenfondsen. De rekenrente is op dit moment 0,5%, maar het langjarig rendement van de pensioenfondsen bedraagt na aftrek van kosten zon 6 a 7 %. Zie bijvoorbeeld de resultaten van het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP:

    https://www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-verantwoord-beleggen/resultaten.aspx

    In 2020 betaalden Nederlandse pensioenfondsen zo'n 35 miljard aan pensioenuitkeringen, aan pensioenpremies kwam zo'n 30 miljard binnen PLUS nog eens zo'n slordige 100 miljard (6% van dat kolossale vermogen van 1.692 miljard) euro. Bij een indexering (prijscompensatie) van 3% in 2020 waren de pensioen uitkeringen 1,03 x 35 - 35 = ongeveer 1 miljard euro hoger uitgevallen. Het pensioenvermogen was dan in dat ene jaar niet met 95 (= 30 - 35 + 100) maar 'slechts' met 94 miljard toegenomen.

    Knoef noemt een dergelijke groei van het fonds 'het uitdelen van geld dat voor jongeren gereserveerd is aan ouderen'.

    Het bekende spelletje van bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten en ze dan, terwijl ze elkaar de tent uitvechten, grootschalig beroven.

    Nederland is een land met per hoofd van de bevolking uitzonderlijk hoge (pensioen) besparingen. De huidige situatie waarbij de ECB door het opkopen van schulden de rente omlaag drukt en gelijktijdig inflatie opjaagt is daarom voor een land als het onze uiterst onvoordelig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet als je je pensioen in aandelen (die niet massaal worden bijgedrukt-theoretisch natuurlijk mogelijk) vastgoed en grondstoffen heb belegd. Maar ja, ze moeten natuurlijk een groot percentage van de inleg in staatsobligaties doen.

      Verwijderen