zondag 14 mei 2017

Verslag uit Donbass – Deel 2

Verslag uit Donbass – Deel 2 - Stefan Beck

Dit was dezelfde straat die ik slechts een paar dagen geleden op video had gezien. Je kan niet anders dan je afvragen waarom de straten zo angstaanjagend leken. Misschien wel meer dan de verwoeste huizen was het de grond. Pas maanden laten realiseer je je wat je onbewuste al lang had uitgedokterd; langs een normale straat ligt gras. Maar deze, verlaten, staat toe dat er onkruid groeit in de zomer, maar laat een troosteloos beeld van modder na voor de winter en de herfst.

Zover er bomen over waren, werden ze omgezaagd. Waar eerst de grond vlak was waren er nu overal hopen met modder te zien zo ver de weg liep. Dit was het gebied rond het Sergej Prokovjev vliegveld van Donetsk. De plek waar werd gevochten vanaf letterlijk de start van de burgeroorlog in Oekraïne tot de dag van vandaag.

Niets sprak meer tot de bewuste geest dan de constante stroom aan verwoeste huizen. Bij sommige waren maar een paar dakpannen afgeblazen. Van anderen waren de daken afgeblazen. Sommigen hadden geen deur meer nodig omdat de gehele voorgevel van het huis opgeblazen was.

“Dit was een erg populaire plaats om te wonen”, legde Graham Phillips ons uit. Een boel mensen hadden hier hun huizen gebouwd. Nu, kon je maar enkele mensen op straat zien, wat zwerfhonden, dat was alles. Op sommige plaatsen stond geschreven “ЗДЕСЬ ЖИВУТ ЛЮДИ” – “Hier wonen mensen”, wat een pijnlijke herinnering was aan de tijd dat er hier gevochten werd, terwijl mensen nog in hun huizen leefden. In zeldzame gevallen, kon men zien dat het opschrift was veranderd naar “Hier wonen mensen met wapens.” Nog ironischer was dat op sommige plaatsen men het opschrift kon zien, waarschijnlijk van voor de oorlog: “Te koop”

“Wonen er nog een boel mensen hier?”, vroeg ik aan Phillips. “Ja, ja”, antwoordde hij. “Is het mogelijk om een paar te ontmoeten?”, en na een pauze, denkende, antwoordde hij, “Waarschijnlijk wel.” Op onze weg naar het huis dat we zouden bezoeken, werden we overvallen door het vreemde beeld van een man, die een sneeuwman bouwde tussen de ruïnes, samen met zijn dochter. Zij woonden hier nog, maar ondanks hun situatie, zwaaide de man vriendelijk naar ons, en begroette ons met een glimlach.

De familie die we zouden bezoeken, bestaande uit een gepensioneerde mijnwerker en zijn moeder, iets verder op, bevond zich aan de rand van het dorp. Een van hun twee huizen was schijnbaar zonder veel schade, het andere had een geïmproviseerd dak, gemaakt van VN-hulppakketten. Slechts een paar weken geleden was dit een van de plekken waar Patrick Lancaster hulpgoederen had bezorgd: hulppakketten, wat voedsel, inclusief een hele kip.

Nadat we het huis te zien hadden gekregen, werden we uitgenodigd voor thee. “Ja”, zei ik snel, snel een kop thee en dan weer op weg. Maar dit was Nederland niet waar je geluk hebt als je een koekje aan wordt geboden op de koffie, dit is de Russische wereld. Terwijl we net uitgelegd hadden gekregen dat het gezin rond moest komen van 30 euro per maand, kregen we een maaltijd opgediend genaamd ‘Golodets’. Zwijgend wisten we dat het van dezelfde kip was gemaakt die Patrick maar enkele dagen eerder had gebracht.

“Daar”, sprak de moeder van de gepensioneerde terwijl ze wees naar het gebied dat niet onder DNR-controle lag, “Daar zijn de fascisten! De bandaristen!” Zonder inkomen konden de twee niet anders dan in het beschadigd huis te leven daar het niet mogelijk was om te verhuizen. Slechts een maand geleden, werd het dak van hun huis eraf geblazen door een mortier, dit terwijl een andere mortieraanval het huis eerder al had beschadigd enige tijd geleden. Het was de derde keer dat een mortier hun huis raakte. De voorgaande granaat landde midden in hun keuken, de gepensioneerde mijnwerker zat toen in de naast liggende kamer. De granaat weigerde te ontploffen.

Een paar dagen later, nadat we net een interview hadden afgemaakt, waren we op weg terug naar ons hotel. Toen we plots onweer hoorden. Toch was er geen flits. Het geluid kwam van het vliegveld. Realiserende wat het was, kwam de smaak van Golodets terug in mijn mond.

Deel 1 verscheen eerder op onze site, HIER.

39 opmerkingen:

 1. Een ex lid van de witte helmen, Walid Hindi, doet een boekje open over de praktijken om nep-bomaanvallen met burgerslachtoffers te faken:

  http://www.fort-russ.com/2017/05/former-white-helmets-associates-speak.html

  Een ander ex-lid, Imad Abdul Jawad, onthult hun bezit van zeer dubieuze chemicaliën (precursors?) en gascylinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelfs als het nergens over gaat (Eurovisie), blijkt VK liever aan geschiedvervalsing te doen dan om haar ongelijk te erkennen, zoals hier bij tpo wordt beschreven

  http://media.tpo.nl/2017/05/14/waarom-de-volkskrant-beter-nooit-meer-over-het-songfestival-kan-schrijven/

  Overigens kan hier in voorgaande draden teruggelezen worden dat het winnende liedje uit Portugal ook mij goed beviel.

  De televote en juryvote zaten dit jaar meer op een lijn dan vorig jaar (toen Oekraïne won volgens de jury en Rusland volgens de televote). Alleen was er een groot verschil voor Australië dat de jury geweldig vond zingen, en niet meer dan 2 punten van het publiek kreeg. Dus die doen hopelijk volgend jaar niet meer mee, net zoals dit jaar de VS al niet meer meedeed (terwijl Justin Timberlake het festival vorig jaar nog gewonnen heeft).

  Israël doet vanaf volgend jaar zeker niet meer mee (hebben de Israëliërs gezworen), en er werd een aanzienlijk deel van de liedjes in moerstaal gezongen (waaronder Portugal, Italië, Frankrijk, Oost-Europese landen), maar niet Nederland, Polen, Duitsland,... die het op US English hielden.

  En ik las dat de streaker die gisteren het podium bestormde (het hoogtepunt van de avond) terwijl Jalalala stond te zingen, een Oekraïener is die voor dit 'misdrijf' mogelijk voor vijf jaar in de cel verdwijnt. Tegelijkertijd kan de terreur in Donbass doorgaan, wat wel aangeeft dat er iets van een probleem is in dat land in het stellen van prioriteiten over wat wel en wat niet strafbaar hoort te zijn.

  En wellicht dat er ook een prioriteiten probleem is bij mij, want bovenstaand reisverslag hoort eigenlijk niet becommentarieert te worden met een zinloos stukje Eurovisie. Maar Donbass staat zo ver van me af, terwijl Eurovisie zo lekker dichtbij lijkt en (mij) vrolijk stemt.

  Eigenlijk wilde ik alleen maar het volgende zeggen: dank voor het verslaan van de reis naar Donbass, en dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat betekent dit bij een Oekraïense aanval op Donetsk?

  Confirmed: The Donetsk People’s Republic Seeks to Join the Russian Federation

  http://www.globalresearch.ca/confirmed-the-donetsk-peoples-republic-seeks-to-join-the-russian-federation/5589979

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorlopig lijkt me dat kansloos, want Rusland heeft niet nog meer bedreigingen en sancties nodig. Heel misschien wanneer de relatie tussen Trump en Poetin wat stabieler de goede kant op gaat zit er een erkenning van de republiekjes in.

   Maar zelfs dat betwijfel ik en hoop ik niet, want dan liggen de grenzen ook meteen vast. Liever zie ik de Oekraine verder uiteenvallen en geheel Novorossyia, tot aan Transdnestrië een eenheid worden. Dat kan dan als een land erkend worden, en over een jaar of 30 indien gewenst herenigen met Rusland, wanneer de krachtenverhoudingen in de wereld anders liggen, met een nederiger VS en Europa.

   Verwijderen
  2. En als Paul Craig Roberts gelijk heeft, dan ook?

   Verwijderen
 4. Wat bedoel je? PCR voorspelt WW3. Tja, dan is er niets te zeggen over de afloop. Laten we hopen dat het zover niet komt.

  Ik vind PCR niet de briljantste analyst, hij komt mij erg bitter over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of jij PCR niet de briljantste analist vind is niet zo belangrijk, heeft hij gelijk, zijn de neocons bezig om een WWIII uit te lokken met Rusland en China?

   Verwijderen
  2. Wat ik er nog vergeten heb bij te schrijven is, wat hebben sancties of nog meer bedreigingen aan het adres van Rusland voor zin als er een WWIII dreigt?

   Verwijderen
 5. Tillerson lijkt een zeer realistisch beeld te hebben:

  https://www.rt.com/usa/388372-tillerson-russia-relations-reset/

  Maar de situatie is nog zeer onstabiel in de VS, en zelfs een erkenning van Donbass kan de neocons de overhand geven. Sancties en tegensancties gaan altijd samen met meer oorlogsdreiging. Ik denk dat Putin gewoon doorgaat met zijn judo en schaakspel; en hopelijk is hij de neocons te slim af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over het veranderende nucleaire afschrikkingsevenwicht tussen de VS en de Russische Federatie. Drie persepctieven.

  Washington is Preparing a Nuclear First Strike on Russia / Paul Craig Roberts
  http://www.informationclearinghouse.info/47035.htm

  Making sense of the “super fuse” scare / The Saker
  https://thesaker.is/making-sense-of-the-super-fuse-scare/

  THE U.S.-RUSSIA NUCLEAR ARMS RACE IS OVER, AND RUSSIA HAS WON / Scott Ritter
  http://www.newsweek.com/us-russia-nuclear-arms-race-over-and-russia-has-won-581704

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het laatste artikel: er bestaan geen bommen die Texas of Frankrijk kunnen wegvagen. Maar afgezien van die overdrijvingen is het artikeltje toch interessant.

   Verwijderen
  2. @ Rootman

   Scott Ritter had het hier over een de RS 28 MIRV ICBM met per projectiel 15 onafhankelijke te richten kernbommen.

   Verwijderen
 7. Tja, nu moeten er 'verdachte' Russen en/of separatisten bij worden verzonnen.

  MH17-onderzoek in 'moeilijkste fase'

  http://nos.nl/artikel/2173301-mh17-onderzoek-in-moeilijkste-fase.html

  En minister Stef Bos vindt het niet zo'n goed idee als nabestaanden van MH-17 een rechtszaak tegen Oekraïne starten. Natuurlijk niet, je kan beter wachten op gegevens van de SBU en de oorlog daar nog even voort laten duren zodat je geen ooggetuigen heeft te horen.

  Dutch government does not support legal actions against Ukraine by relatives of MH17 victims

  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/dutch-government-does-not-support-legal-actions-against-ukraine-by-relatives-of-mh17-victims/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vandaag weer eens grote verschillen tussen Nederlands en Belgisch journaal.
  In Nederland werd duidelijk gesteld dat de NSA wel eens de oorzaak van het hackgedoe zou kunnen zijn.
  In België was die knettergekke baas van de NAVO aan het woord en jawel, de Russen zitten achter die hacks.
  Omgedraaide wereld ineens want meestal geven de Nederlanders meteen af op de Russen en zijn de Belgen daar een stuk gematigder in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou Microsoft dan boos zijn op de NSA?

   Verwijderen
  2. Joop, zou jij het leuk vinden als er spionnen in jouw keuken proberen al je geheimpjes te ontfrutselen?
   Als Microsoft deze reactie niet zou geven denken de mensen dat ze onder een hoedje spelen met de NSA en hun dus toelaten de (gewone) mensen te bespioneren.
   Maar dat zou dus ook meteen het einde zijn van Microsoft want niemand zal nog een PC kopen met Windows erop.
   Denk ook aan de TV's en soortgelijke apparaten die besmet zijn met NSA rotzooi.

   Verwijderen
  3. @Matt,

   Ik bedoelde dus, waarom Microsoft boos is op de NSA als de bedreiging uit Rusland komt?

   Verwijderen
  4. Dat was een uitspraak van dat bloedstollend geval van de NAVO, en die zoeken altijd een schuldige en dat mag NOOIT Amerika zijn, maar altijd Rusland.
   Valt die vijand weg kunnen ze hun vet betaalde baantjes vergeten.

   Verwijderen
  5. @ Joop

   "MH17-onderzoek in 'moeilijkste fase"

   Nog een paar weken en dan is het alweer 1,5 jaar geleden dat de NOS mocht suggereren dat de groep van potentiele daders teruggebracht was tot tussen de 20 en 100 personen, dienstdoende bij het 53-ste AA regiment uit Koersk.

   Ik lees op de site van het NOS:

   "Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 zit in "de moeilijkste fase", schrijven de onderzoekers in een onregelmatig verschijnend online magazine over de ramp.

   In deze laatste fase moet worden achterhaald wie er verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig."

   http://nos.nl/artikel/2173301-mh17-onderzoek-in-moeilijkste-fase.html

   Welke fase?

   Op de site van het OM lees ik:

   "Het Joint Investigation Team (JIT)doet onderzoek met als uiteindelijke doel de berechting van de daders.
   ......
   Het JIT-onderzoek richt zich op de opsporing van verdachten."

   M.a.w. het onderzoek is vakkundig een doodlopende weg ingeloodst.

   Verwijderen
  6. @Dawg,

   Kunnen wij dus stellen dat met de uitspraak van de weledelgestrenge heer Bos de schuldigen vaststaan?

   Verwijderen
  7. @ Joop

   Weet niet welke uitspraak van welke heer Bos je bedoelt.

   Verwijderen
  8. @Dawg,

   "En minister Stef Bos vindt het niet zo'n goed idee als nabestaanden van MH-17 een rechtszaak tegen Oekraïne starten."

   Verwijderen
  9. @ Joop

   Oh, die Bos. Als je het over een schoft hebt.......

   Eigenlijk ben je gek als je als Nederlander nog in een vliegtuig stapt. Je ben namelijk gewoon vogelvrij als het aan de Staat der Nederlanden ligt.

   Verwijderen
  10. Man, wat fantastisch van jou dat je dat weet en je wist aan de hand van mijn reactie direct wie ik bedoelde. Petje af hoor, Pietje Puk!

   Verwijderen
  11. Overleg maar bewijzen waar ik gelogen heb, Zielig, Treurig, Onnozel Kneusje uit Broekhuizenvorst? En kom niet met je standaard antwoord dat alles wat ik hier schrijf een leugen is, kom maar met een specifiek voorbeeld!

   Verwijderen
  12. Ik heb ze net opgenoemd, maar jij kan niet lezen he?? ZO dom ben je nou, en je bevestigt alleen maar dat je niks anders kan als liegen. Maar ook dat heb je ondertussen niet in de gaten gehad!! En je blijft schelden en kunt ondertussen totaal niks weerleggen van wat ik zeg. Je maakt het alleen maar erger en erger voor jezelf en wat doe je als antwoord?? Precies dat waar ik je allemaal van beschuldig!!! Hoe dom kan je zijn?? Heel dom, maar dat doet Joop al sinds dat hij geboren is volgens mij!!

   Verwijderen
 9. Wat ik niet begrijp...

  Als de aandelenmarkt record na record weet te verbrijzelen, waarom de pensioenen zulke grote tekorten hebben.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-kampen-met-kolossale-pensioentekorten-met-name-voor-ambtenaren~a4494911/

  Mijn aanname is: pensioenfondsen beleggen in aandelen. De aandelenkoersen stijgen, de pensioenen halen meer rendement uit hun aandelen.

  Waar zit de denkfout?

  Of heeft het te maken dat het rendement van Amerikaanse pensioenfondsen van 7% onrealistisch is ondanks de stijgende aandelenkoersen?

  En wat gebeurt er als de aandelenkoersen imploderen? Heeft dat directe consequenties voor de pensioenen? 'Kan' de aandelenkoers niet imploderen? Wat is het alternatief?

  Open vragen waar ik het antwoord niet op weet. Iemand ideeen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Willem, ik heb al jaren een levensverzekeringen polis met winstuitkering, maar ik heb al 5 jaar geen winst meer gezien omdat "de resultaten op de beurzen zijn dusdanig laag dat er geen winst uitgekeerd kan worden"
   terwijl de koersen zowat verdubbeld zijn in pakweg 10 jaar.

   Verwijderen
  2. @Matt,

   Ik zit met hetzelfde probleem en vraag mijzelf nu zelfs af of mijn levensverzekering wel uitgekeerd gaat worden!

   Verwijderen
  3. Joop, ik heb in pakweg 25 jaar al zo een drieduizend € winst bijgeschreven gekregen en de garantie dat mijn inleg altijd met die winst zal uitbetaald wordt als ik 65 ben, over 2 jaar dus. Ook ik ben benieuwd.
   Alleen is de winst nu iets kleiner dan mij toen beloofd was. Zij gingen er van uit van een gemiddelde winst van 6% (toen stonden de winsten op 9%) waarvan een deel dus als winst aan mij uitgekeerd zou worden.

   Verwijderen
  4. Je moet het maar eens uitrekenen, de uitbetaling van je levensverzekering plus de winst, komt precies overeen met de premie die je betaald hebt.

   Verwijderen
  5. Kortom, geen winst en geen rente!

   Verwijderen
  6. En ik betaal er al ruim 40 jaar aan!

   Verwijderen
  7. Joop, heb ik gedaan. Die 3000 winst is ook winst, mijn inleg (verzekerd bedrag) is gelijk aan mijn premie, dus daar speel ik quitte mee. Echt verlies heb ik dus niet, alleen iets minder winst dan beloofd.
   Ik geef een voorbeeld: ik koop mijn levensverzekering voor 10.000€ met een looptijd van 25 jaar en betaal netjes iedere maand mijn premie. Er wordt in die 25 jaar €4000 aan winst bijgeschreven. Dat is dus winst. Niet vergeten dat de maatschappij mij het totaal bedrag voorschiet en er mee gaat gokken op de beurs. Als zij er mee verdienen zou ik dus ook een deeltje daarvan verdienen, tenminste dat was de afspraak.

   Verwijderen
  8. Ik speel kiet, als zij uitbetalen!

   Verwijderen
 10. @ Willem Willem

  Leuk artikel over de Nederlandse pensioenperikelen. Het artikel is uit 2014 en heeft het over een pensioenvermogen van ruim 1000 mld. Vorig jaar maakte het CBS bekend dat het pensioenvermogen inmiddels 1700 miljard euro bedraagt, ofwel met ruim 600 miljard euro is gegroeid ten opzichte van 2008.

  https://www.ftm.nl/artikelen/pensioenen-wie-stopt-de-waanzin-van-de-risicovrije-rekenrente?share=1

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/08/nationaal-vermogen-gestegen-door-grotere-pensioenpot

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Yep, en mijn zwager, werkzaam bij het CBS, het vergrijzingsprobleem valt wel mee, er gaan meer mensen voor hun 65e dood dan je denkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Joop

   Over de vergrijzing zijn spookbeelden opgehangen waarmee maatregelen zijn doorgedrukt waar de doorsnee Nederlander normaal gesproken nooit mee akkoord zou zijn gegaan. Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 10 miljoen personen in de leeftijd tussen de 15 en 65 jaar (=beroepsgeschikte bevolking). Bij het pieken van de vergrijzing rond 2040 zullen dat er zo'n 9.500.000 zijn. Een afname met 5% die gemakkelijk opgevangen kan worden door de groei van de arbeidsproductiviteit. Hou je rekening met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 dan zal de beroepsgeschikte bevolking in 2040 zelfs groter zijn dan nu het geval is. Inmiddels is de pensioengerechtigde leeftijd in alle stilte al weer opgetrokken naar 68 jaar en de voornemens zijn om deze leeftijd mee te laten stijgen met de levensverwachting van een 65-jarige. Zo wordt het vooruitzicht 'werken tot je er bij neervalt'voor velen wel heel concreet.

   Verwijderen