donderdag 12 mei 2016

Blik verslaat Dag van de Overwinning Rusland vanuit Moskou

Blik was op en rond de Russische Dag van de Overwinning, maandag 9 Mei een paar dagen in Moskou. Hij maakt van de gelegenheid gebruik wat reportages te maken met foto, video's en verslaggeving en zo enkele impressies te delen. Die zullen we in verschillende artikelen, als een kleine serie, hier de komende dagen tonen.

Kinderen en volwassen luisteren en masse naar de verhalen van een vrouwelijke 2e Wereld Oorlog veterane. Park van de Overwinning 9 mei 2016Olga (links, dochter) en Tatjana (moeder van Olga) (als ik me hun namen juist herinner) met het bord van hun omgekomen (oud-)oom: De broer van Tatjana's moeder. Hij diende als artillerist in de 2e Wereldoorlog vanaf dag 1. Hij ging de hele oorlog te voet. Op de dag dat de capitulatie getekend werd, 8 augustus 1945 sloeg voor hem het noodlot alsnog toe. Bij Praag. Hij stuitte op een mijn en overleed als gevolg van bloedverlies op weg naar het hospitaal. REPORTAGE VOLGT.Zang en dans kleuren 9 Mei. REPORTAGE VOLGT.Pavel (Jr.), afkomstig van de Krim, toont het portret van zijn oom Pavel (Sr.) (de broer van zijn moeder). In de familie van de moeder van Pavel Jr waren 4 meisjes en 3 broers, waaronder dus pavel Sr. Alle drie de broers vochten in de 2e Wereld Oorlog.Presentatrice van het kanaal Moskou24 bereidt zich voor om life te gaan te midden van "het Regiment van de Onstervelijken". REPORTAGE VOLGT. (Blik huurt haar tijdelijk in.)Lev Zoeliyevich, één van de laatste nog levende bestormers van de Reichstag: "We namen de Reichstag. Nou en? We voerden gewoon onze taak uit."Jong en oud vermaken zich in het Park Kulturi (Cultuurpark) met de oude materialen uit de 2e Wereldoorlog.Indrukwekkende parade van vliegtuigen. De laatste formatie brengt de Russische tricolor. Wat blijkt? Die heeft Rusland, via Peter de Grote, van Nederland gekregen. Toch nog een Hollands tintje op de dag van de Overwinning. REPORTAGE VOLGT.Kind geeft bloemen aan veteraan, Park van de Overwinning. Veteraan tegen Blik: "Je komt uit Holland? Wat is dat toch allemaal met Nederland. Waarom doen jullie zo moeilijk over die Krim?" REPORTAGE VOLGT.Oude tijden herleven."Ya pomnyu, ya gorzhus", oftewel: "Ik herinner, ik ben trots, 1941-1945"Onderstaand: Balletje hooghouden.

4 opmerkingen:

 1. Wat een lentevakantie! Je moet wel de taal machtig zijn, natuurlijk. Ik zie uit naar de reportages.

  -Helaas is de coup in Brazilië toch gelukt, welkom in de Monroe-2 hel.

  Larry King op RT geeft mi. meestal een dodelijk saaie show.

  Maar deze keer was een uitzondering. Een CIA man had het over een soort trainings/ -update klas voor presidentskandidaten na de conventies, waarbij ze toegang krijgen tot classified stuff.

  Dat programma gaat dan een stuk dieper tussen de verkiezingen en de inauguratie, en vermoedelijk ook daarna.

  Ik vond het schokkend hoe onversneden neocon het verhaal van deze man was, zou dat de visie van de gehele ´intelligence community´ zijn?

  In elk geval een aanrader:

  (sorry, kan nog niet linken, omdat het nog slechts via ´broadcast´ te zien is. Link volgt later.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Rootman,

   "Ik vond het schokkend hoe onversneden neocon het verhaal van deze man was, zou dat de visie van de gehele ´intelligence community´ zijn?"

   Ray McGovern weet daar een hele hoop over te vertellen. Zo zitten er in alle veiligheidsdiensten in de VS mensen van neocons, republikeinen dan wel democraten. Ray McGovern noemt deze dan ook "Roque"!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Matt, Joop, Root voor prettige woorden. Volgende video "Is het nog leuk in Rusland?" speelt in op wat Matt daar net aanstipt.

   Verwijderen