zaterdag 4 november 2023

Waar is AZ mee bezig?

We hebben gekeken naar AZ-Excelsior vanavond, 1-1, en het was niet best; we hebben het over AZ. En het is is al vele wedstrijden niet best: Tegen Ajax was het belabberd, tegen Villa was het bijzonder matig, tegen NEC was het weinig...

Je staat op plek 2 in de Eredivisie, je hebt aspiraties, de mogelijkheden (knap!), en de plek op de ranglijst, om naar, in ieder geval, Champioship's voetbal plek-twee te (blijven) kijken. Dan ga je op een druilerige November zaterdagavond naar Woudenstein en dan begint de wedstrijd...

Omschakeling

We zitten in de beginminuten en Ryan, de keeper, heeft de bal en rechtsbuiten Odgaard, die voor het eerst dit seizoen een basisplaats heeft, loopt vrij rand strafschopgebied richting de aanval met veel ruimte voor zich, ten minste, voor zover wij het van achter de tv konden zien, en vraagt de bal. In plaats van de bal ook snel te geven, voor wat zo mooi "de omschakeling" heet, in moderne voetbaltaal, houdt hij hem vast, laat Excelsior hergroperen, om hem dan ergens veilig heen te werpen om met kansloos breiwerk van achteruit te beginnen.

Breiwerk

Hetzelfde geldt voor Brederode die een ingooi heeft in het laatste deel van de wedstrijd: maakt aanstalten hem in te gooien, bedenkt zich, en laat een ander de bal ingooien, wat ook nergens toe leidt. Ook andere ingooien, we weten niet meer precies wie het was, maar het punt was, Pavlidis geeft aan een loop beweging te gaan maken van buiten naar binnen richting vijandelijk strafschopgebied, geef die bal gewoon, en je hebt een grote kans dat het gevaarlijk wordt, maar nee, weer wachten, druilen, achteruit inwerpen, en weer kansloos breiwerk.

Kansberekening

Je hoeft geen afgestudeerd Econoom te zijn, om te begrijnpen dat dit SLECHTE ECONOMIE is. We leggen het uit: Als je een pass, of een ingooi, kunt geven op of richting een bewegende speler die richting of bij het vijandelijk strafschopgebied gaat of staat, en die bal komt aan (laten we zeggen dat is een 50/50 kans dat ie aankomt), en hij heeft nog maar één beweging of nieuwe pass nodig om de echte kans te creëren (laten we zeggen weer 50/50), en die kans is eveneens 50/50 op een doelpunt, dan is het geven van die bal, volgens de wetten van de kansberekening: 1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/8 = 12,5% doelpunt.

Risico- en opportunity-management

Het risico wat je loopt met het geven van zo'n "risicovolle" bal is nihil, want als ie niet aankomt, verlies je hem rond het vijandelijke strafschopgebied, en voordat hij in je eigen strafschopgebied is, moet er nog heel veel gebeuren; daarbij heb je als AZ bij het mislukken van die diepe bal ook veel mogelijkheden de bal te heroveren en in tweede instantie de aanval voort te zetten.

Dapper...

Pascal Jansen gaf zelf voor Ajax-AZ aan dat hij meer moed van zijn ploeg wil zien. Wij denken dat dit de punten zijn waar hij op doelt. Althans, dit is de moed die wij denken die nodig is. Veel vlotter spelen, diep als het kan, balletje terug als het moet, en tempo houden. Wat dat laatste betreft storen wij ons aan Sugawara die als rechtsback de corners van linksvoor neemt en altijd in sukkeldraf naar die cornervlag dribbelt. Dat mag best in vlotte draf. Zeker als het 0-0 is of slechts 0-1. Of laat de linksbuiten, Brederode vandaag, hem nemen. Sorry hoor, maar de corners van Sugawara staan niet bepaald bekend om hun rendement.

******************************************************

We gaan nu cijfers geven, om te beginnen voor het team als geheel:

Inzet: ++ (inzet was er zeker, daar lag het niet aan)

Creativiteit - - (hebben we niet gezien)

Moed - (kom op, zie ons betoog hierboven)

*******************************************************

En dan nu de spelers:

Ryan 5

Doelpunt tegen kan gebeuren, daar hebben we het niet over, maar de spelhervattingen, zoals boven aangegeven moeten veel sneller en beter. Zoals Pavlidis de eerste verdediger is, en dat ook prima doet, is Ryan de eerste aanvaller en dat moet supersnel als het kan of als de situatie erom vraagt. Stoppen met vertragen, want de opponent vindt dat heerlijk.

Penetra 6

Hij is ons deze wedstrijd, als invaller, niet heel erg opgevallen, maar is, op wat ongelukkige fouten vorige wedstrijd aan een goed seizoensbegin bezig

Bazour 5

Idem als Penetra, maar had een slordig moment met balverlies, pakte een gele kaart, opbouwend weinig gebracht.

Martens Indi 6

Bracht opbouwend ook niet veel maar had minder slordigheid dan Bazour. Daarom een zesje.

Möller Wolfe 7

Een 7 omdat wij hem 2 keer een rush zagen maken zoals we dat graag zien; bijna op zijn "Kerkezs". Eén van de jongste spelers, mogelijk ook helemaal niet technisch of fysiek de beste van het stel, maar als er gekozen moet worden tussen een "veilig" balletje achteruit of de ruimte voor je benutten met een rush, dan kiest hij voor het laatste. Prima. Zo hoort het; de tegenstander loopt er in ieder geval één keer een gele kaart mee op.

Sugawara 4

Hij zal misschien weinig of geen balverlies hebben geleden, dus dat spreekt dan in zijn voordeel, maar onze indruk is dat bij hem veel tempo verdwijnt en dat is het grote probleem bij AZ: bij ingooien, bij zijn corners die weinig rendement hebben en veel tijd kosten, bij zijn keuzes.

Jordie Clasie 6

Hij is ons nauwelijks opgevallen deze wedstrijd. Maar zijn uitstraling en onverzettelijkheid zijn goed. 

Mijnans 5,5

Hij doet veel loopwerk, zijn inzet is goed, hij heeft wellicht ook soms pech niet genoeg aangespeeld te worden, hij heeft onze sympatie, hij is intelligent, maar het moet, en het mooie is, het KAN!, wel beter. Hij verschuilt zich soms toch een beetje met zijn loopacties. Hij moet soms dat ene stapje naar achter of opzij maken om wel ECHT aanspeelbaar te zijn. Hij zal gewoon meer aan de bal moeten komen, linksom of rechtsom. Want anders zien we wellicht toch liever:

Dantas 6

Ook hij viel niet echt op in zijn invalbeurt, mede ook omdat het gewoon te kort was. Het cijfer is dan ook voor zijn uitstraling en wat hij een wedstrijd of 4 geleden liet zien met zijn doelpunt toen ook; genoten van hem toen en wij hebben de indruk dat hij een betere kans verdient het te laten zien en te herhalen. Vandaag was te kort.

Dani de Wit 6,5

Werken, sleuren, voorop gaan in de strijd en het druk zetten, een ongelukkige gele kaart. Een 6,5.

Pavlidis 6

Natuurlijk was hij ongelukkig, maar als spits in de drukte voor, vergeven wij hem dat. Zijn werklust en uitstraling bezorgen hem de voldoende.

Lahdo 7

Van de vele vleugelspitsen is wat ons betreft Lahdo de enige die er iets bovenuit steekt, qua kracht, balvastheid, explosiviteit en rendement van acties. Als je dat alles, dan onderstreept met een doelpunt, kom je, ook als je niet groots hebt gespeeld, op een ruime voldoende, een 7 dus.

Brederode 4,5

Het is met Brederode een beetje hetzelfde als met Sugawara: misschien heeft hij wel geen enkele foute bal gegeven, mogelijk zelfs één of twee wel goede steekballen, maar het is ons -overall- te weinig: te frivool, te veilig, en missen wij uitstraling, kracht, en het af en toe (brutaal!) opzoeken van de verdediger en een individuele actie. Dat mogen we toch wel verwachten van een linksbuiten? Hij heeft alle potentie en de leeftijd om die verbeteringen te maken. Zie Lahdo dit seizoen, die heeft zich ook duidelijk verbeterd. Brederode gaat dat ook doen.

Sadiq 5

Sadiq viel weer ongelukkig in, met moelijke bal-aannames, moeilijk afspelen van de bal. Omdat hij weinig tijd had om in het spel te komen en warm te worden en we -overall- nog te weinig van hem gezien hebben gaan we niet lager, maar van het weinige wat we vandaag zagen, kregen we ook niet het warme gevoel. Hij zal op de één of andere manier geraakt moeten worden om over het dooie punt te komen; met de mooie assist tegen PEC bewees hij dat hij het kan.

Odgaard 5,5

Wat hebben we gezien van Odgaard vandaag in de basis? Niet veel. En dat bedoelen wij noch positief, noch negatief. We hebben ons niet aan hem gestoord, maar kunnen ook niets herinneren waar we warm van werden. Nu is hij als aanvaller ook weinig in stelling gebracht. Dat manco begon, zoals aangegeven al vanaf het begin. Daarom toch de 5,5 (net aan voldoende) voor hem. 

************************************************

Onze opstelling voor donderdag tegen Aston Villa:

Doel: Ryan

Achter: Casius (wat wij tot nu toe hebben gezien van hem, is hij gretig en heeft hij wel die diepte en meer snelheid vooruit), Bazour, Penetra of Martins Indi (wij zijn onbeslist), Wolfe Möller

Midden: Clasie, De Wit, Mijnans. Voor het middenveld geldt, dat Dantas de eerste invaller is en breng die dan ook bijvoorbeeld in de rust mocht het niet optimaal lopen op het middenveld, of er een gele kaart is gevallen of iets anders.

Voor: Lahdo, Pavlidis, Odgaard (wij kiezen voor Odgaard puur omdat hij fysiek sterker lijkt dan Brederode en Sadiq; hij komt wel als eerste in aanmerking om gewisseld te worden; doe dat dan gelijk in de rust of vroeger in de 2e helft, zonder hard feelings, maar als het niet helemaal lukt kan een andere vleugelaar het proberen)

Maykal Lahdo, de AZ'er met het hoogste cijfer (7), van Syrische afkomst via Zweden. Wat zou hij, en de andere AZ'ers, trouwens vinden van Anwar El Ghazi die gewoon blijft staan voor de Palestijnen en de Palestijnse zaak?

El Ghazi werd ontslagen bij het zionistische FC Mainz omdat hij steun uitsprak voor de gebombardeerde Palstijnse burgerbevolking. Heel veel respect voor El Ghazi. En wij zijn ervan overtuigd dat dit enkel ten goede komt voor El Ghazi. Hij heeft absoluut niks verkeerds gezegd. Sterker: alles beter dan nu zwijgen, of erger nog, de zionistische terreur verharmlosen.


3 opmerkingen:

 1. Handvest Hamas en haar islamitische gedachtengoed:

  Artikel 7: “De dag des Oordeels komt niet totdat moslims alle Joden ter dood hebben gebracht, totdat de Jood zich achter stenen en bomen verstopt. De stenen en bomen zullen zeggen: “O, moslims, o, Abdoela, er is een Jood achter mij, kom, en doodt hem”. Alleen de Gharkadboom zegt dit niet – want het is een Joodse boom.”

  Artikel 13
  Zogenaamde vreedzame oplossingen, op internationale conferenties, Initiatieven, pogingen tot vredesoplossingen en de internationale conferenties om het Palestijnse probleem op te lossen, zijn in tegenspraak met de beginselen van Hamas.

  Conclusie:
  Hamas zet moslims op tegen joden en Israël zodat ze geen vrede met joden kunnen realiseren.
  Hamas is een zelf gecreëerde doodscultuur.
  Het probeert anderen te onderwerpen en te indoctrineren aan de islam religie met het zwaard en geweld.


  Een boodschap voor de door Hamas geïndoctrineerde islamiet:

  De joden in Israël verstoppen zich niet achter stenen en bomen.
  De joden beschermen zich uitstekend en slaan iedere vijand die hun probeert te vermoorden met ijzeren vuist neer.
  Het oordeel zal op eigen palestijnse hoofden neervallen dankzij de brutaliteit van hamas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. El Ghazi heeft in verschillende gesprekken met het bestuur van de club afstand genomen van zijn bericht op zijn Instagram-kanaal, dat hij zelf al na een paar minuten verwijderde', meldt Mainz op de officiële kanalen. 'Hij betreurde de publicatie en de negatieve impact ervan, vooral voor de hele club. El Ghazi heeft zich tegenover het bestuur ook duidelijk gedistantieerd van terroristische daden, zoals die van Hamas. Hij maakte duidelijk dat hij het bestaansrecht van Israël niet in twijfel trok.'
  Op Instagram nuanceerde El Ghazi zijn eerdere post al. 'Ik veroordeel de moord op alle onschuldige burgers in Palestina en Israël', schreef de aanvaller. 'Mijn medeleven gaat uit naar de onschuldige slachtoffers van dit conflict, ongeacht hun nationaliteit. Ik zet mij in voor een vreedzame en geïntegreerde regio in het Midden-Oosten. Mijn eerdere uitspraken op sociale media zijn verkeerd begrepen, ik wil duidelijk maken dat ik opkom voor vrede en menselijkheid voor iedereen.'
  Volgens de club keert El Ghazi zo snel mogelijk terug op de training van Mainz.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp dat El Ghazi inmiddels wel is ontslagen door de club.

  BeantwoordenVerwijderen