maandag 11 juli 2016

Derk Sauer in Nieuwsuur: "Rusland absoluut geen gevaar"

Derk Sauer breekt lans voor Rusland en een Europa met en niet tegen Rusland en roept NATO op normaal te gaan doen.

* Situatie Krim en Oekraïne is heel verhaal (wanneer wordt dit in Nederland eindelijk eens verteld?)

* We moeten vooral niet hysterisch worden

* NATO bezig op valse gronden Rusland te framen als gevaar

* "Rusland ABSOLUUT GEEN reëel gevaar" (waarmee de hele NATO top, inclusief Mark en Jeanine dus voor schut staat)

* Sancties leiden nergens toe (en zeker niet tot iets goeds)


Derk Sauer sinds 1989 in Rusland: "Gewoon een geweldig land"

Oneens

Voor de verandering zijn we het vandaag eens oneens met Eric de Vlieger en Jan Verheul. In tegenstelling tot hen, beschouwen wij de Nieuwsuur uitzending van gisteren niet als Putin bashen. Alles behalve! En dit zeggen we zonder ironie. Je moet alleen wel met de speciale Blik op NOSjournaal bril op kijken, maar dan zie je ook pareltjes! Gert-Jan Dennekamp, samen met Bart Klijberg en Rachid Elmourif, maken een prima document over de armste regio van Rusland.

Ook Rusland kent krimp-regio's

Als dit het armste deel is dan valt het allemaal nog wel mee in dit inmense land. Wat zien we namelijk rond Pskov, het Westerse deel van Rusland tegen de grens met Estland? Ja, we zien een krimp regio, waar leraren moeilijk te vinden zijn en voorzieningen afnemen. Een hele normale situatie dus, die in elk land voorkomt. Rusland is dus niet anders dan andere landen! Waar Rusland zich wel in onderscheidt is die heerlijke ironie en relativering en die onmetelijke ruimte en vrijheid.

APK?

Priester Artemie wil met de auto op vakantie naar de Zwarte Zee, maar zijn wagen ligt nog half in puin en hij vraagt een boer om hulp. Dat is toch heerlijk! De Priester en boer Anatoli die lekker samen gaan sleutelen! Grote glimlach op de gezichten. Van haast hebben ze geen last. Gaat de Priester toch gewoon een paar dagen later naar de Zwarte Zee. Hem maken ze niet gek! Kom daar maar eens mee in Nederland waar als je een halve dag over je APK termijn verstreken bent je de brief van het CJIB al kunt verwachten.

Roebels

Op 1:20 relativeert boer Anatoli het met een veelzeggende glimlach op zijn gezicht zo: "Vroeger (in de Sovjet Unie) werden we gepusht om te werken. Nu zijn we vrij om het rustig aan te doen. Vrij om te wandelen of vakantie te vieren. Maar dan kom je erachter dat er ook nog een beetje geld verdiend moet worden." Enige verschil is dat je in Nederland zo'n 50% van je salaris afdraagt en in Rusland slechts maximaal 20%. Je kunt dus in Rusland eerder met luieren beginnen dan in Nederland!

Borrels

Rond twaalf uur loopt André door het dorp die volgens Dennekamp al een paar borrels op heeft. Dit is nauwelijks waarneembaar, dus wat is het probleem? Ga maar eens in de Provence of aan de Costa Blanca filmen rond twaalf uur. Dus ook hier geldt, Rusland lijkt gewoon op een Europees land, waar als je om 12 uur een borrel wilt drinken, dat gewoon kunt doen.

EU

Ook toont de reportage het failliet van de EU. Vroeger kon er tussen Rusland en Estland vrij gereisd worden. Nu is dat een Grens met een grote "G". Van achter deze grens komen nu in plaats van normaal economisch en menselijk verkeer nu sancties en militaire dreiging. Dank NATO en EU! NOT! So much for "European Unity". De Rus geeft het resultaat van dit "Europa-beleid" van onze EU-bureaucraten helder aan: "Het leidt tot vijandschap en wantrouwen tussen de mensen". Zo, die zit! Die kunnen Juncker en Stoltenberg noteren.

Dennekamp was al in 1992 freelance correspondent in Moskou

Keuterboer

Dennekamp toont het verhaal van de man wiens zoon uit St.Petersburg een stuk land en wat kalfjes voor zijn vader heeft gekocht (zagen we Fries stamboekvee?) waarmee vader heerlijk aan het keuterboeren is. Kan gewoon nog in Rusland! Geen last van verstikkende EU-regelgeving, geen oormerken, gewoon lekker aan de slag gaan met je kalfjes. Voor de agrarische ondernemer in Nederland die dit ziet, is dit natuurlijk ook een promo-film van jewelste. Als je zo makkelijk 20-30 koeien kunt en mag houden, dan kun je daar natuurlijk ook 1 of 2 nullen achter zetten en het wel professioneel aanpakken.

Interessante mogelijkheden voor Nederlandse boeren

Derk Sauer toont later in Nieuwsuur dat je zelfs als buitenlander prima in de gevoelige media-business kunt werken, dus een goede Nederlandse agrariër kan dan natuurlijk helemaal aan de slag in Rusland! En ook dit item toont weer die heerlijke vrijheid van geest in Rusland. Wie in Nederland bedenkt het dat zoon in Amsterdam een stuk land en 20 kalven koopt voor zijn gepensioneerde pa, die dat dan een prima idee vindt! Het volle leven. Betere therapie is er niet! Verzorgingshuis met kwartiertje luchten per dag niet nodig. Gewoon 20 koeien geven en lekker samen beetje boeren in de frisse lucht!

Derk Sauer

Na de bijdrage van Dennekamp begint het gesprek in de studio waarin Derk Sauer duidelijk maakt dat je in Rusland gewoon vrije echt onafhankelijk media hebt met krantjes met 5.000 abonnee's of het door hem als buitenlander gerunde tv en internet/media bedrijf met 20 miljoen bezoekers per maand. Kan allemaal in Rusland. Kennen wij in Nederland een echt onafhankelijk, kritisch krantje met 5.000 abonnee's, of een door een Rus geleid media concern in Nederland met 2 miljoen bezoekers per maand? In Rusland kan het wel allemaal!

"Uiteindelijk niets gebeurd"

Sauer vertelt hoe hij vrijelijk zeer kritische artikelen over Putin heeft kunnen schrijven en over zijn dochter. Sauer "Daar zijn we allemaal over gaan schrijven". Kom daar maar eens mee over de Oranje's of over Rutte. De Oranje's mogen we fotgraferen voor de vakantie en dan met rust laten. Van Rutte weten we niet eens of hij homo of hetero (of (geen van) beiden) is. Putin is hetero. In Rusland kan het wel allemaal! Notabene onze eigen Derk. En ja, er zijn strubbelingen als je luis in de pels bent van de macht, maar uiteindelijk? "Uiteindelijk is er niets gebeurd!". Heerlijk, in Rusland is er nog gewoon ruimte voor een luis in de pels.

NATO suggereert

Sauer geeft een opdoffer aan de NATO: "NAVO generaals suggereren dat Rusland elk moment Europa kan binnenvallen, of dat de Baltische staten bezet worden."

Tweebeeke: "U zegt, dat is geen reëel gevaar?"

Sauer: "Nee, nee, dat is absoluut geen reëel gevaar. Er is een historische verklaring waarom Putin de Krim bij Rusland heeft gehaald. Ik ga dat niet goedkeuren of verdedigen, ik zeg alleen er is een historische verklaring voor. De burgeroorlog in Oekraïne, daar is ook een heel verhaal over te vertellen, maar er is nog geen enkele aanleiding om te denken dat Rusland verder militair zou willen oprukken richting Europa."

Tweebeeke: "Is onze reactie van het westen op Putin dan onverstandig?"

Sauer: "Ja, die vind ik vaak overtrokken. Zoals sancties bijvoorbeeld ook, die hebben geen enkele zin, die leiden alleen maar tot een verharding van de verhoudingen. En we moeten niet vergeten dat of we het leuk vinden of niet, onze buur. De buurman van Europa. En nog wel een heel erg grote buurman. Ik denk dat het veel verstandiger is om te kijken waar het wel mogelijk is om een dialoog te hebben... En we moeten vooral niet hysterisch worden!"

Dan sluit hij af met gloed in zijn ogen: "Hoeveel kritiek je ook op het land kunt geven, het is toch een geweldig land"

Volgens ons vergist Derk Sauer zich in één ding als hij zegt dat Rusland een buur is van Europa: Rusland is Europa. Buren van Europa zijn Libië, Noord Afrika, het Midden Oosten. Die grenzen aan Europa en zijn dus onze buren, maar Rusland ligt in Europa, is het land dat het meeste territorium heeft zelfs, van alle Europese landen, in Europa.

15 opmerkingen:

 1. Ik heb het twee jaar geleden ook aan Harry van Bommel geschreven;

  "Als wij, als het westen, het zo goed voorhebben met Rusland en de Russen, waarom willen wij Ruslands enige ijsvrije zeehaven dan ontnemen?"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. in de uitzending waar naar wordt gelinkt zie ik geen Derk Sauer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met het artikel eens. Als een lokaal blaadje of Novaya Gazeta, die het overneemt het echter over begrafenissen over soldaten die in Donbass gesneuveld zouden zijn moeten er wel enkele vragen gesteld worden:

  Trekt de journalist geen overhaaste conclusies? Heeft hij aanvullende informatie van horen zeggen of heeft hij alles nagegaan?

  Deze gebeurtenissen, hoe vaak zou dat plaats hebben?

  Waren die soldaten daar in officieel legerverband of zaten ze er als vrijwilliger?

  Deze vragen zijn belangrijk omwille van staatsveiligheid: evt spaarzame hulp is vanuit coverte status gedaan, en er zijn tal van redenen om dat zo te houden.

  Het zou escalatie kunnen bewerkstelligen of meer sancties; iets waar de lezers (en zeker de niet-lezers!) nu ook niet bepaald op zitten te wachten.

  Waarom zou Nederland een ´commissie Stiekum´ mogen hebben, maar Rusland, wel even meer bedreigd, geen staatsgeheimen.

  Zoveel persvrijheid hebben we hier nu ook bepaald niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact Root; Dat krantje en Derk zaten dus met supergevoelige info te spelen en daar kunnen ze nu jaren na dato nog rustig over praten met Dennekamp of wie dan ook en "Uiteindelijk is er niets gebeurd". Een veel vrijer land zul je moeilijk vinden op deze planeet.

   Verwijderen
 4. Blik,
  ik moet wel zeggen dat jij er nu wel op jouw bekende zonnige manier tegen aan kijkt.
  Een dorp zonder arts en onderwijzer is ook niet echt leuk.

  Toen de reportage over dat krantje begon dacht ik: Zie je wel. Hier gaat het om: we moeten horen dat er geen persvrijheid is. Dan begon Sauer te klagen dat ze een inval hadden gekregen bij de krant en dat het niet leuk was etc.
  Dat is het bericht dat de gewone argeloze kijker op pikt: Putin censureert.
  Maar als je goed kijkt zie je: al die journalisten gaan gewoon verder. Ze kunnen lekker Putin zwart maken en er gebeurt hen niks.
  Wij weten dat onze grote Media alles aan elkaar liegen en dat de persvrijheid bij ons niet echt bestaat. Eén kant van het verhaal wordt niet belicht.
  Er is geen debat. Pro-Putin argumenten komen in minder dan 10% van de berichten voor. En het is bekend dat ze dan geen effect hebben op het wereldbeeld van de mensen.

  Na al dat misleidend geklaag zei Sauer plotseling enkele zaken die mij deden opveren. Ik was verbaasd en blij verrast.

  Ik moet wel zeggen: de WK voetbal-finale was bezig, en Putin zet Sauer en zijn 5e colonne Propaganda Media een beetje onder druk, dus misschien dacht Sauer: laat ik nu maar eens wat aardigs over Putin zeggen, dan kan ik dat later als verdediging gebruiken als ze me nog wat meer onder druk zetten. Er kijkt toch geen hond..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Derk zag zijn kans rijp, de npo staatswatchdogs van het perceptiemanagment zaten toch finale te kijken :-)

   Verwijderen
 5. De gevolgen van de huidige sancties zijn voor Nederland en zijn volk ronduit verschrikkelijk.
  Westelijk van Moskou word een land zo groot als geheel NL door 1,5 miljoen koeien bevolkt.
  Deze beesten hebben zoveel ruimte dat anti biotica niet nodig zijn.
  De Noord Kaukasus word het grootste kassen complex ter wereld gebouwd.
  Straks zijn onze kazen niet uit NL maar uit Rusland voor de Russen.
  Rusland is vanaf dit jaar de grootste graan producent GMO vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Derk, en ook al zou je het niet goed formuleren in je artikel; ben ik er nog voor om vriendschap te sluiten, want we moeten ons met onze westerse arrogantie niet verbeelden dat we een oorlog met Rusland kunnen winnen, in de eerste instantie zal zo'n oorlog alleen maar verliezers kennen, Europa zal de meeste klappen krijgen en de U.S. waarschijnlijk het minst. WILLEN WE DAT??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is juist de NATO die voortdurend op oorlogspad is: als coalitie tegen Irak, tegen Afghanistan, bommen op het welvarende Libië...niet om er vrijheid en democratie te brengen maar om een onwelgevallige tribale leider te liquideren, en ook in Syrië staat de NATO te popelen om met geweld de legale en gekozen regering Assad te elimineren en Syrië over te laten aan jihadisten en IS. Verder in enkele decennia vele NATObases rond en tegen de Russische grenzen.
   Vergelijk dat eens met de Russische buitenlandse politiek!

   Verwijderen
  2. Dat de Russen op uitnodiging van de regering Assad nu met de botte bijl moeten ingrijpen is vooral te danken aan de westerse steun en wapenleveranties aan jihadisten en marxisten in Syrië waardoor het land verscheurd wordt door oorlog tussen vele partijen en Syrië dreigt geheel ten onder te gaan aan terreur wanneer de regering Assad en het regeringsleger het loodje zouden leggen.
   Om dit rampscenario (Irak/Libië/Afghanistan) te voorkomen heeft Rusland niet langer gewacht met ingrijpen.

   Verwijderen
 8. Hysterie is de beste omschrijving voor de houding van het Westerse complex (NATO, politiek, media) tegenover Rusland.
  De Russische beer verdedigt hooguit zijn belangen aan de grenzen van zijn entiteit en waar de beer ingrijpt worden rust, orde en democratie hersteld (Ossetië, de Krim en de beste jaren van Afghanistan waren tijdens de Russische inmenging!) Dit in tegenstelling tot de ravage die het Westen tegen beter weten in, heeft aangericht in het Midden-Oosten van Irak t/m Syrië.
  Iedereen kan zonder gevaar op vakantie naar de Krim terwijl de halve Arabische wereld door westerse inmenging een no-go zone is geworden voor westerlingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mogelijk dat de Tartaarse maffia en Oekraïense agenten zich verzetten tegen de uitkomst van het referendum en de nieuwe status quo, maar verzet heb je overal: in Dallas, de Spaanse steden, de Parijse voorsteden....
   Toch boek ik liever een weekje vakantie op de Krim dan in Irak, Afghanistan, Libië of Syrië...

   https://www.youtube.com/watch?v=fTOqplOTKjU&index=4&list=PLCpGr3boiJOoclrZ_gl0PuOqRUbgPOonZ

   Verwijderen