donderdag 18 april 2019

6 Mei: Rusland, de toekomst die nooit kwam

De toekomst die nooit kwam. Hoe Rusland worstelt met zijn verleden

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij Van Oorschot

Evenement
Als gevolg van revolutie, oorlog, hongersnood, sociale experimenten en een jacht op ‘vijanden van het volk’ lieten in de Sovjet-Unie in de twintigste eeuw vele miljoenen mensen het leven. Aan het eind van de eeuw viel de Unie ook zelf uit elkaar. Hoe gaat Rusland hiermee om?
Het Rusland van nu weet daar niet goed raad mee. Nu de Rode Utopie een Potjomkin-toekomst is gebleken, vallen de Russen terug op het verleden. De na de revolutie samen met zijn gezin op bloedige wijze vermoorde keizer Nicolaas II is door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard, terwijl het eeuwfeest van de revolutie in november 2017 vrijwel ongemerkt voorbijging. Vladimir Poetin onthulde in Moskou een Rouwmuur voor de slachtoffers van de terreur, tegelijkertijd eert hij massamoordenaar Jozef Stalin als de overwinnaar op nazi-Duitsland. Poetins Rusland bouwt zijn nationale identiteit op overwinningen en heldendaden uit het verleden, vóór en na 1917, en houdt de herinnering aan de gruwelen van de eigen geschiedenis liever op een laag pitje.

Het evenement vindt maandag 6 mei plaats van 17:00 uur tot 18:30 en is gratis toegankelijk. Wel vooraf aanmelden. HIER kan dat en is ook meer informatie.

Commentaar Blik op NOS-journaal
De toon is gezet:
"Het Rusland van nu weet daar niet goed raad mee"

Rusland weet juist best raad met haar verleden en ook haar toekomst. Het is eerder het Westen dat de weg kwijt is onder het juk van en als onderworpene van anderen. Aan Moskou ligt het niet om de verhoudingen in Europa op te poetsen. Maar de EU mag niet van Pete Hoekstra. Macron lijkt ook niet goed raad te weten met de zorgen in, de protesten in, en de toekomst van zijn land. Hij zet nu flitslampen in om het filmen van de terreurdaden van zijn ordetroepen te verhullen. Hoe ver ben je dan heen?
6 opmerkingen:

 1. Wat betreft die stroboscobische flitsen: Ik ben geen electronicus, maar heb flinke tijd geleden met toen al bijna legacy apparatuur metingen van chlorophylfluorescentie gedaan (erg technisch, en niet ter zake doende, maar zo kun je de vitaliteit van planten meten.

  Maar om niet in onnodige details te treden: dat apparaatje werkte met een rood lasertje en een infrarood sensortje. Dat lasertje en dat sensortje waren op elkaar afgestemd: beiden hetzelfde priemgetal in de buurt van ca 600 Hz, als ik me het goed herinner. Dat sensortje kon zo temidden van een middag tropische vloed van licht toch dat vrij subtiele signaal er uit halen.

  Hopelijk is er temidden van al die gele hesjes iemand die de soldeerbout kan hanteren en een LCD filter kan maken dat zich op de strobo afstemt en de flitsen blokkeert. Ik weet dat het kan, maar totaal niet hoe het te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit heet een ´bandpass filter´ : Electronisch... Er bestaan ook optische bandpass filters, die slechts een klein spectraal gebiedje doorlaten.

   Verwijderen
 2. Weer een nieuwe Weltschmerz.

  Zijn afwijkende meningen gevaarlijk?; Esther van Fenema en Marijn Poels

  De documentairemaker Marijn Poels begrijpt het maar niet: waarokm we zo verdeeld zijn, waarom er geen discussie meer is. Waarom de links-liberalen zoals hij zichzelf altijd zag, zo weinig open staan voor andere meningen.
  Hij intervieuwde Alexander Dugin en was onder de indruk.

  Ook Esther Fenema ( joods) kan hem niet helpen.

  Dat doet me denken aan die good old Willem Middelkoop. Telkens vroeg hij aan KKarel van Wolferen : " Maar wie zijn dan die Neocons? "

  Karel ontweek dat altijd, uiteraardm, wetend dat dit no go area is als je temninste nog èrgens een klein platformpje wil over houden.

  Ik gaf deze reactie op Weltschmerz, en tot mijn grote vreugde en verbazing zijn er al 13 likes ! Nog nooit mee gemaakt.


  Johan Vermeulen
  7 uur geleden
  Beste Marijn, ben jij Verlicht? Weet je dat het motto niet was: sta open voor alle informatie.. Nee. De essentie van De Verlichting was : Sapere aude. DURF te weten. Durf jij àlles te bestuderen? Dùrf je de holocaust te bestuderen? Dùrf je te achterhalen wie 9/11 hebben gepleegd? Wees voorzichtig hoor, want àls je dat durft is het einde carriere. Zoals de Kerk bepaalde welke boeken werden verboden, zo bepalen de huidige machtigen welke boeken bij Amazon van de site worden verwijderd. Welke websites worden gesloten. Voltaire zei het al: "Wie je niet mag bekritiseren, die heeft ècht de macht."

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed interview van The REALnews ( Paul Jay ) met Stephen Cohen.
  Er komen nòg 4 delen, later.
  https://www.youtube.com/watch?v=y1NHTFokUQs&t=935s

  Robert Mercer, de eigenaar van Cambridge Amnalytica was de echte 'meddler'. ( hij is multimiljonair)
  Hij bracht het team rond Trump samem. ( Met Bannon oa.)
  Hij had troll farms in de VS. ( Maar ook in Engeland waarmee hij de Brexit uitlokte)

  Hebben de Russen de verkiezingen beinvloed?
  Nauwelijks. Dat is niet erger dan een voetganger die door rood licht loopt. Niet zeker dat het Kremlin er wat van wist.

  Echte bemeoienis: de oorlog in 1918 die de VS in Rusland bevocht.
  Of wat Clinton deed toen in 1996 Yeltsin slechts populair was bij 3 % van het volk: Clinton stuurde 10 miljard $ om Yeltsin te laten herverkiezen.

  Paul Jay: Maar Flynn ging praten met de Russen en beloofde hen de sancties af te schaffen.
  Cohen: Elke gekozen president maakt informeel contact met Rusland vóór hij de eed af legt. Is normaal.
  Flynn wist dat hij zou worden getaped.
  Obama had vlak voor zijn vertrek de Russen gedreigd met een cyber-aanval. Hard line Russen riepen: Laat ons dan nu Amerika aanvallen !
  Flynn zei alleen maar dat die cyberaanval er niet zou komen.
  ( Flynn werd via zijn zoon min of meer gechanteerd door de CIA)

  Levensgevaarlijk: om overleg met de andere supermacht als crimineel gedrag te framen !  BeantwoordenVerwijderen
 4. Baudet in de kamer: wil dat de Syriers terug keren, vóór ze na 5 jaar hier, automatisch definitief mogen blijven:

  https://www.youtube.com/watch?v=I16UJS19Jfc&t=329s
  6 min.

  BeantwoordenVerwijderen