zaterdag 9 december 2017

Eerste lading Russisch Arctisch gas verscheept

Gisteren opende het Eerste Russische Kanaal haar belangrijkste nieuwsbulletin, dat van 21:00 uur, met een maar liefst 8 minuten durende reportage over de eerste partij Arctisch gas die verscheept werd.

Onder de voeten

"Het gas bevindt zich hier letterlijk onder je voeten", zo begint de reportage vanuit het dorp Sabetta in het gebied Jamalo Nenetski. Er wordt gesproken over een gigantische fabriek en een belangrijke stap vooruit voor de Russische economie en haar buitenlandse partners. Rusland kan hiermee leider worden op dit gebied van vloeibaar gemaakt en daarna bevroren gas. Het gas wordt tot -160 graden bevroren en het volume verminderd op deze manier zo'n 600 keer. De eerste partij vertrekt naar China. In het gebied vriest het sowieso altijd.

Sabetta

Het gebied heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Voordeel: het bevriezen van gas is hier, vanwege het klimaat (morgen gevoelstemperatuur -31), goedkoper. Vroeger woonden er in Sabetta 19 mensen, nu meer dan 30.000 en is er een vliegveld. Putin kwam langs om het bedrijf te bekijken en met de medewerkers te praten (vanaf 1:25). "Vorige eeuw hebben we Siberië ontgonnen. Dit is de eeuw van de Arctic. Er zijn nu goede transportlijnen. Zo'n stap zoals julie die nu gezet hebben is enorm belangrijk voor het land."

Humor

Dan komt de humor er een beetje in. Een medewerker zegt dat het moeilijk is om "kader" te vinden (circa 2:20). Waarna Putin om zich heen kijkt en wijst en zegt, "er is hier toch kader?!". Hij legt verder uit dat je geen mensen met ervaring kunt vinden, daar dit een geheel nieuw project is: "Dit zijn de eerste stappen, hoe wil je ervaring vinden? Nergens. Die ontstaat nu. Wat is jullie gemiddelde salaris eigenlijk?" Medewerker antwoordt: "120-150.000". (Met circa 70 Roebel in een Euro en nauwelijks inkomstenbelasting komt dit op circa 2.000 Euro uit). "En het plafond?" vraagt Putin. "400.000 (circa 5-6.000 euro) komt voor", antwoordt de medewerker.

Vasten-periode

In tegenstelling tot Nederland waar vragen stellen aan de Koning verboden wordt, is het stellen van vragen aan en een soort van dialoog voeren met de President vaste prik: "Doet u ook aan vasten?". In Rusland is zowel voorjaarsvasten als voor Kerst-vasten vrij gebruikelijk. Restaurants hebben in die tijd vaak ook extra magere "vasten-menu's" Putin antwoordt dat militairen en mensen op reis zich aan de vastenperiode mogen onttrekken. Weer krijgt hij met zijn gevatte antwoord de lachers op zijn hand(2:50). "Ik ben altijd op reis, en ik ben de hoogste militaire commandant, dus.. het komt er niet altijd van."

Christophe de Margerie

Putin is vanzelfsprekend ook bij de feestelijke ceremonie bij het versturen van de eerste partij. Die wordt geladen in een speciaal ontworpen schip die de naam draagt van de tragisch op het Moskouse vliegveld verongelukte Total-baas, Christophe de Margerie (4:30). Het schip is tegelijk ook ijsbreker en kan zichzelf jaarrond een weg banen naar zowel het Westen als het Oosten. Total is ook partner van het project. Huidige Total-baas Patrick Louanne is aanwezig en spreekt van een enorm succes (4:40). "Het is als de eerste man op de maan. Het project loopt geheel volgens schema. Wij lijken wel ontdekkingsreizigers. Dank aan de Russische spirit. Waarschijnlijk kunnen enkel Russen zoiets voor elkaar krijgen, onder zulke zware klimatologische omstandigheden.

Zijderoute

Putin en Louanne spraken elkaar ook op informele wijze (5:00) en spreken hun genoegen uit over de samenwerking en de hoop die voort te zetten in de toekomst. Vertegenwoordigers en partners van het project uit 15 landen waren in Sabetta aanwezig. "Uit naam van de Chinese President feliciteer ik u", aldus de Chinese vertegenwoordiger. "Onze bank was de eerste die de Russische markt op ging". Putin: "Dat weet ik. Ik wil onze vriend (de Chinese President) bedanken. Hij geloofde in dit project. We hebben een fantastisch product. Voor de hele Aziatische markt". Putin zegt nog iets over een nieuwe zijderoute.

Saoedie Arabië

Ook de Minister van energie van Saoedie Arabie was aanwezig (6:40): "De beste groeten van Prins Salman en Prins Mohammed". Putin: "Ja, en doe ze de groeten terug". Putin verder: "Als wij zo blijven samenwerken, dan worden we van concurrenten partners!". De voice-over: Het samenwerken van Rusland en Saoedie Arabië heeft de energiemarkt veranderd. Putin (7:10): "Koop ons gas." En weer gelach.

Internationaal

Dan spreekt Putin de Russische ambtenaren en ondernemers toe. "Het project maak nog meer samenwerking mogelijk met onze Aziatische partners in de Stille Oceaan, met name onze sleutelpartner, China. Het gaat hier om succesvolle internationale samenwerking met Frankrijk, Italië, Duitsland en andere landen. Het aantal van dit soort projecten moet omhoog. De vraag naar gas gaat tot 2040 met 40% omhoog. En interessant is dat met name die geperste gas gevraagd gaat worden.

19 Mensen woonden er in Sabetta, West-Siberië. Nu meer dan 30.000. Russisch gas ging tot nu toe altijd over land en door pijpen. Dit is de eerste keer dat het verscheept wordt via de Noordelijke, Arctische route. Een enorme prestatie en een enorme nieuwe ontwikkeling in de energiewereld.

Commentaar Blik

Waar was Nederland? Ohh ja, even vergeten, Kabinet Rutte, met Kasja Ollongren en staatsjournalisten Wennemars en Lodiers hebben russofobie tot kernpunt van het beleid gemaakt. Nederland waar Peter de Grote zijn inspiratie opdeed rond 1697, waar de Koningshuizen verbonden waren, waar zoveel potentie was, natuurlijk ook op het gebied van gas, met NAM, Shell, Slochteren. Nederland werd niet genoemd. Nederland was er niet bij.

24 opmerkingen:

 1. Als het er zo hard vriest, vraag ik me wel af hoe ze het verscheept krijgen.

  Wellicht dat de zomers in Siberië zachter zijn dan de winters

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wikipedia helpt

   'Yamal LNG is een groot gasproject in Yamal. Hier wordt een grote fabriek voor vloeibaar aardgas gebouwd welke vanaf eind 2016 in gebruik komt. Tijdens de arctische zomer zal het vloeibare aardgas via de noordelijk zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan worden vervoerd met ijsbreker/gastankers. In de winter brengen deze gastankers het lng naar Zeebrugge waar Fluxys het gas zal overslaan naar conventionele LNG-schepen. Die zullen dan de reis verder zetten en via het Suezkanaal de Aziatische markten voorzien. Voor dit project worden speciale gastankers gebouwd met een capaciteit van ongeveer 170.000 m3. Deze schepen kunnen opereren bij temperaturen van min 50° Celsius en door twee meter dik ijs varen.'

   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Noordoostelijke_Doorvaart

   Goed gedaan van de Russen
   En de Belgen...
   Nederland is er niet bij

   Verwijderen
  2. Of toch wel via Shell

   http://www.novatek.ru/en/press/releases/index.php?id_4=972

   Of 0.9 miljoen ton LNG gas per jaar wordt aan Shell verhandeld voor de komende 20 jaar oftewel 0.9/16.5 van de verwachte opbrengst van het gasveld.

   Ook interessant is dat naast Rusland en China, Total (Frankrijk) voor 20% aandeelhouder is van Yamal. Zal de banden tussen Frankrijk en Rusland en China ook niet slecht doen.

   Verwijderen
  3. De russen wilde de LNG haven in Rotterdam bouwen, maar door onze vijandige houding (greenpeace, MH17 etc) hebben ze daar vanaf gezien. Investering van een kleine miljard is niet doorgegaan.

   Zo jammer, Poetin en Rusland willen zo graag zaken met ons doen. Een paar eikels in de nederlandse politiek, die volgevreten en gedegenereerd zijn, halen liever hun looporders op bij anti russische denk tanks in Amerika.

   Verwijderen
  4. Rutte en co. halen hun orders liever bij Amerikaanse denk-tanks dan bij Russische gas-tanks.
   :-)

   Verwijderen
  5. De amerikaanse denk tanks klinken nogal hol. M.a.w. zit niet veel in.

   Verwijderen
 2. Er is nog steeds verbondenheid tussen de koningshuizen. Jammer genoeg zijn er nog steeds koningshuizen in de wereld. Gelukkig voor Rusland hebben ze daar nu een federatie. Nu nog in Nederland.

  We kunnen hier pro rusland zijn, maar ik ben liever pro nederland.
  Heel terecht speelt Poetin zijn spel in het belang van het land Rusland.

  Al in een vroeg stadium had hij Assad te hulp kunnen komen in de strijd tegen de terroristen. Hij heeft die strijd laten doorgaan totdat Lattakia bedreigd werd waar de russische basis is en verder in Syrië overal de verdedigingslinies van de SAA werden doorbroken.
  Dat was in september 2015. Door Russische inmenging verloor de SAA niet langer terrein en won het juist weer. Het herveroveren van Palmyra werd een feit. Vlak daarna verklaarde Poetin de overwinning en trok het russische leger zich grotendeels terug. De terroristen veroverden daarna weer terrein. De russen kwamen toen weer terug.

  Maw. Poetin laat het gevecht lang duren. Zolang het in Syrië een chaos is, wordt de pijplijn vanuit Iran naar europa niet gelegd.

  Al het gas dat naar Europa komt is welkom!. Hoe meer concurentie hoe lager de prijs. Nu moet de regering de belasting op energie naar beneden brengen. Mark Rutte en de gang zullen daar niet voor zorgen. Baudet zal dat moeten doen.

  p.s. Inderdaad jammer dat Nederland geen rol gespeeld heeft in dit unieke project.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oud premier Balkenende vindt het 'jammer' dat zijn demissionair kabinet indertijd de oorlog van GB en VS tegen Irak steunde

  https://www.nu.nl/politiek/5041937/balkenende-had-toch-liever-parlementaire-enqute-gehad-inval-irak.html

  Je vraagt je af hoe de oud-premier nog kan slapen in de wetenschap dat ondanks massale protesten in der tijd die gevoerd werden tegen de overduidelijke wens van de VS en GB in om oorlog tegen Irak te voeren, dat ondanks die protesten Balkenende die illegale oorlog met zijn kabinet steunde; een oorlog waar volgens een artikel uit de lancet in 2006 650 000 Irakezen bij zijn omgekomen.

  Wellicht was het ontbijt in het Witte Huis met Bush, Rumsfeld en Powell het allemaal waard: https://m.youtube.com/watch?v=rnSXLX9V5Dg

  Hier is Wesley Clark

  “About ten days after 9/11, I went through the Pentagon and I saw Secretary Rumsfeld and Deputy Secretary Wolfowitz. I went downstairs just to say hello to some of the people on the Joint Staff who used to work for me, and one of the generals called me in. He said, ‘Sir, you've got to come in and talk to me a second.’ I said, ‘Well, you’re too busy.’ He said, ‘No, no.’ He says, ‘We've made the decision we're going to war with Iraq.’

  “This was on or about the 20th of September. I said, ‘We're going to war with Iraq? Why?’ He said, ‘I don't know.’ He said, ‘I guess they don't know what else to do.’ So I said, ‘Well, did they find some information connecting Saddam to al-Qaeda?’ He said, ‘No, no.’ He says, ‘There's nothing new that way. They just made the decision to go to war with Iraq.’ He said, ‘I guess it's like we don't know what to do about terrorists, but we've got a good military and we can take down governments.’ And he said, ‘I guess if the only tool you have is a hammer, every problem has to look like a nail.’ (http://www.democracynow.org/ article.pl?sid=07/03/02/1440234)

  650 000 doden! Volledig onnodig en wat voorkomen had kunnen worden als politici als Balkenende wat meer ruggengraat hadden getoond. Vindt Jan-Peter Balkenende achteraf gezien 'Jammer'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. VOC mentaliteit heet dat , niet voor niets was balkenende zo zenuwachtig , hij heeft de briefing over 9/11 gehad, Rutte is wat dat betrefd echt een Rat hij kan liegen als de beste

   Verwijderen
  2. "Je vraagt je af hoe de oud-premier nog kan slapen in de wetenschap dat ondanks massale protesten in der tijd die gevoerd werden tegen de overduidelijke wens van de VS en GB in om oorlog tegen Irak te voeren, dat ondanks die protesten Balkenende die illegale oorlog met zijn kabinet steunde; een oorlog waar volgens een artikel uit de lancet in 2006 650 000 Irakezen bij zijn omgekomen"

   Omdat hij een sociopaat is. Weet je nog hoe dienstbaar en onderdanig hij was bij Bush op bezoek in Washington met ome Jaap de hoop scheffer. De gluiperd. Zijn broer Ronald mocht pijpleidingen aanleggen in Irak en Afghanistan. Hou toch op met die krokodillen tranen.
   Net als Blair die spijt heeft over Irak en Obama die spijt heeft over Libië. Hou maar op om de woorden van politici serieus te nemen. Oordeel alleen op de daden.

   Verwijderen
  3. Niet alleen onze premiers zijn schuldig , maar ook het normale klootjes volk die drommels goed weten dat ! wat hun door de MSM media verkocht wordt niet echt klopt , net als de duitsers in 1945 wie haben es nicht gewust !

   Verwijderen
 4. Syria - ISIS Is Defeated - The U.S. Is Next In Line

  Two days ago the president of Russia, Vladimir Putin, declared a "complete victory" in Syria:

  “Two hours ago, the (Russian) defense minister reported to me that the operations on the eastern and western banks of the Euphrates have been completed with the total rout of the terrorists,” Putin said.
  “Naturally, there could still be some pockets of resistance, but overall the military work at this stage and on this territory is completed with, I repeat, the total rout of the terrorists,” he said.
  ''''''''''''''
  Today the Iraqi Prime Minister Haider Abadi declared victory and the 'end of the war' against ISIS on the Iraqi side:

  "Our forces are in complete control of the Iraqi-Syrian border and I therefore announce the end of the war against Daesh (IS)," Abadi told a conference in Baghdad.

  Met het in de pan hakken van ISIS in het oosten van Syrie is de illegale aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrie minder dan ooit te verkopen. Niettemin lijken de Amerikanen niet geneigd uit eigen beweging Syrie te verlaten zelfs niet nu hun favorite proxy's, de YPG, het vertrouwen in hen verloren lijken te hebben en nu samenwerken met de Russen:

  "Shortly after the claimed new ceasefire between the U.S. SDF proxies and ISIS, Russian officers met with officials of the Kurdish YPG, the central force of the SDF. The talks completely changed the situation. In a joint press conference the Kurds and the Russians committed to work together to fight ISIS east of the Euphrates. It seems that the YPG is no longer convinced that the U.S. is willing to do so. The Russians took command and the Russian air forces has since supported the YPG in its fight against ISIS in Deir Ezzor governate on the eastern bank of the river."

  http://www.moonofalabama.org/2017/12/syria-isis-is-defeated-the-us-is-next-in-line.html#more

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een felicitatie is op zijn plaats! De Russische patriarch heeft al toegezegd de wederopbouw van het Syrisch christendom fors te gaan steunen.

   Dat zijn echte christenen, ik niet, maar ze dwingen wel mijn respect af.

   Toktok verheldert mijn afkeer en zorgen wat betreft evangelicals beter dan ik ooit zelf zou kunnen: Vanuit hun sectarische delusionaire ´left behind´ dogmas over de ´rapture´ lusten ze naar oorlog, zelfs verwoestend nucleair, omdat ze daarmee hopen de eindtijd te versnellen, en Jezus te commanderen terug te komen.

   Afgezien van het feit dat dit wel heel aanmatigend is maken ze theologisch de kapitale fout dat het voor geen enkel individu iets uitmaakt of hij ´met z´n allen´ sterft, of alleen. Men zal hoe dan ook alleen voor de goden moeten verschijnen bij de dood.

   De evangelische vleugel van de republicans, de neocons en de interventionisten, die zich opgeblazen hebben met de arrogantie van het exceptionalisme, zijn overtuigd dat ze een oorlog, zelfs nucleair, kunnen winnen.

   Het niveau is hetzelfde als dat van kindsoldaten in Liberia, die dachten onkwetsbaar voor kogels te worden door zich met een magisch sapje in te smeren!

   Verwijderen
  2. Opdat de trollenpost weggehaald kan worden: hier het gewraakte citaat:

   [Voor dat dus de echte vrede op aarde komt, wordt eerst de nepvrede van weg gehaald. Dit weghalen wordt de allesvernietigende armageddon als plots Iran helemaal van de kaart wordt geveegd door Amerika en Israël die samen het grootste nucleair arsenaal in handen hebben.
   Putin zal 7 kleuren poep schijten in z'n broek als hij plots ziet dat heel het midden oosten in brand zal staan, behalve Israël.]

   De eerste misvatting is dat iedereen, ook wij, zo bezig zouden zijn met Israel. Het liefst zou ik vandaag nog nooit meer iets over dat landje horen, en mogen ze van mij binnen de ´67 grenzen alles (legaal dan) doen wat ze willen. Dat geldt evenzeer de Palestijnen (waarbij aangetekend moet worden dat verzet tegen een bezetter geoorloofd is volgens internationaal recht).

   Maar verontrustender is de zinsnede over ´nepvrede´ en ´echte vrede´: sectarischer kan het niet, maar dit gaat ook normale mensen aan! Nepvrede is OK wanneer ik mijn leventje kan leiden, en we kunnen het altijd wat verbeteren.

   De fixatie op de Meggido vallei en de bloedlust, en de arrogantie om profesiën te kunnen duiden (zelfs het orakel van Delphi kon pas NADERHAND begrepen worden!). Een volgevreten TV dominee kan het zeker beter...

   Nucleaire macht of niet, size does matter: Iran bergachtig en even groot als west Europa kan nooit verslagen, hoogstens beschadigd worden. Israel is een fluorescerende glasvlakte met 2 of 3 ´Tsar´ bommen. En Jezus gaat ze niet helpen: volgens de talmud komen christenen na hun dood in kookpotten met kokende stront.

   En ik wil zowel Israel als Iran graag op mijn landkaart blijven zien, dan blijf ik ook ergens op die kaart staan, ipv verdeeld in stratosferische roetdeeltjes.

   Verwijderen
 5. Oh jeetje!! later vandaag moeten we weer korsten van bedorven levensmiddelen van onze TV krabben: Timmermans is te gast in buitenhof.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een artikel van Israel Shamir, zeer kritisch over zowel de westerse als de Russische media wat betreft KSA en Israel:

  http://russia-insider.com/en/saudi-gangster-crown-prince-shows-way-trump-and-putin-follow/ri21778

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nu het scheppen van chaos in het midden oosten met de terroristen mislukt is:

  Trump's Jerusalem Statement Already 'Deepening Tension and Igniting Anger'
  https://sputniknews.com/news/201712101059866593-trump-jerusalem-protests-israel-gaza/

  Plan B. De tegenstander proberen uit te lokken tot een aanval door hem te vernederen en op zijn ziel te trapen en dan vanuit de slachtoffer rol keihard toeslaan (incl nucleair).

  p.s. Dit is zo opzichtig en overduidelijk dat ik niet verwacht dat Iran/Hezbollah hier in gaat trappen. Ze gaan dit diplomatiek oplossen. Israël maakt zich meer en meer internationaal onmogelijk en als ze zo doorgaan gaan ze zich isoleren.

  Het is wanhopige (zielige) poging om te laten zien dat je nog macht hebt in het midden oosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iran en Hezbollah kijken wel uit! Die zijn diplomatiek bezig, voornamelijk achter de schermen. De useful idiots van hamas gaan natuurlijk wel weer los, alhoewel ik ook daar terughoudendheid bespeur. (Sun Tzu: als de vijand zich zelf saboteert: doe niets)

   Maar in het niet-midden-oosten deel van de moslimgemeenschappen zie ik eenzeer grote golf van worde ontstaan, zowel naar de VS en naar Israel. Spijtig dat dan een joods restaurantje of kleine synagoge daarmee geconfronteerd wordt. Zo is het leven. Maar even absurd dat een de SGP dan gaat oproepen om er te gaan eten ´om een signaal af te geven´.

   Wel verduidelijkend hoe diep het zionisme populistisch en gristelijk rechts heeft geïnfiltreerd!

   De VS en Israel hebben zich zwaar geïsoleerd, en reken maar dat onafhankelijke ´landen met hersens´ dit diplomatiek zullen uitbuiten!!!

   Verder raad ik het nieuwst interview van de Saker aan:

   http://thesaker.is/rogue-money-radio-interviews-the-saker/

   Verwijderen
  2. Rootman,
   prachtig interview. Ben het eigenlijk wel met alles eens.
   Alhoewel ik mijn vraagtekens heb met of Hillary een no fly zone in Syrië (en dus ww3) had kunnen installeren. Daarvoor heb je wel de goedkeuring van het leger en van het congres nodig en het leger zag het totaal niet zitten om een no fly zone te installeren. Dan zouden eerst de russen verslagen moeten worden. De militairen wilden niet eens raketten op damascus vuren, laat staan een oorlog beginnen tegen de russen in Syrië. Maar goed, the witch is er wel gek genoeg voor om het te proberen. Verder denk ik dat de witch het ambt ambieerden om zich nog verder te verrijken. Net als de rest van de "swamp" in Washington zichzelf verrijkt door het land/technologie/bodemschatten/geheime informatie te verkopen.

   @onze artiest Matt,
   Heb jij wel eens een spotprent van een "swamp creatuur"gemaakt.
   Of bv. Een grote roze chimpansee (trump) die de swamp drooglegt of een poging daartoe doet.

   Ik weet niet of Trump het moeras drooglegt, hij heeft er in ieder geval wel zijn mond vol van.

   Verwijderen
  3. Ik heb trouwens die Timmermans nog 15 seconden aangezien op Ned 1. Ik voelde wat opripsingen in mijn maag en heb zo snel mogelijk de tv weer uitgezet.

   Deze tuig sociopaat zal over 5 jaar ook wel spijt betuigen over zijn toneelspel tijdens zijn speech voor de UN over mh17

   Verwijderen
  4. Hij kan het wel in fluweel gehuld vertellen! Je moet heel wat achtergronden kennen om hem te betrappen. Maar hij keurt eigenlijk slechts de bewoordingen van Schultz af (VS van Europa), niet het idee.

   Wat hij over Orban zei, dat Hongarije voor 90 % van de EU afhankelijk is? (en dus 90 % chantabel). Ik weet het niet, maar misschien kan iemand anders daar meer over zeggen.

   Verwijderen
 8. Het oude geld uit New York blijft maar doorgaan om Trump te demoniseren. Uiteindelijk demoniseren ze zichzelf en worden ze compleet irrelevant.
  Jammer genoeg voor hen hebben ze geen monopolie op het nieuws en komt de boodschap van Trump gewoon door via Twitter.

  WaPo Reporter Tweets Picture Of Empty Trump Speech, Gets Called Out By Trump And Retracts
  http://www.zerohedge.com/news/2017-12-09/wapo-reporter-tweets-picture-empty-trump-speech-gets-called-out-trump-and-retracts

  Sociale media stopzetten kunnen ze niet. Dan kunnen ze de slaven niet meer bespioneren. Tsja dilemmma voor de oligarchie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Censor,
  Laat de posts van Troll Eddy wat mij betreft maar staan. Hij heeft ook het recht om zijn mening te geven.
  Ik ben er uiteraard wel voor dat zijn tok tok verhaal verwijderd word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat post waar beledigende opmerkingen in staan terstond verwijderd mogen worden. Wat mij betreft mogen posts van zich bewezen trollen ook meteen verwijderd worden. Als we over Jezus willen weten nodigen we wel een stel jehovas uit thuis.

   Bovendien zijn deze posts al eerder verwijderd, met goede reden!

   Verwijderen