vrijdag 24 november 2017

Rob de Wijk framet Baudet als nuttige Kremlin idioot

Baudet zou argumenten uit "de Russische koker" gebruiken, en dat is volgens Rob de Wijk, zéér verdacht. Dat Rob de Wijk zelf voornamelijk argumenten ingefluisterd door de NATO lijkt te gebruiken is voor Rob geen thema.

De Wijk: "...Dit soort figuren is van alle tijden en vergelijkbaar met de nuttige idioten van tijdens de Koude Oorlog; fellow travellers die gevraagd of ongevraagd de spreekbuis van de Sovjet-Unie waren of het Kremlin in de kaart speelden."

Rob vervolgt: "Thierry Baudet, Harry van Bommel en Pieter Omtzigt zijn moderne Nederlandse equivalenten. Zij gebruikten argumenten uit de Russische koker om verdeeldheid te zaaien over het EU-Oekraïneverdrag of over de toedracht van de MH17. En ze aarzelden niet om de hulp in te roepen van pro-Russische 'deskundigen' die feitelijk slechts propaganda bedrijven. Dat is nog schadelijker dan de activiteiten van netwerken van pro-Russische activisten, zoals Break the System, die speciaal voor de Russische media in Nederland actievoeren om Rusland vrij te pleiten van de MH17-ramp." Lees het hele artikel HIER.

Rob de Wijk, Robbie voor vrinden, heeft de Russische nep-nieuws website gezien hoor. Tijdens een bezoek aan Moskou IN 2015 liet een ambassademedewerker de site aan Rob zien. En 2-3 jaar later wordt deze site, die dus door niemand gezien is, behalve door "oanafhankelijke Clingendael-"Robbie, door Bilderberg Ollongren, als reden aangedragen om 80-90 miljoen te steken in het bestrijden van "Russisch nepnieuws" en troepen te sturen naar de grens met Rusland. Rob lijkt zich het tonen van die site op de ambassade nog goed te kunnen herinneren. Wat deed Rob eigenlijk op de ambassade? Werd hij speciaal opgeroepen voor deze website, of was dat slechts een tussendoortje? Als het de hoofdreden was, waarom wordt Rob daarover opgeroepen op de staatsambassade? Als het een tussendoortje was, wat was dan de hoofdreden? Veel vragen. Vragen, vragen. Door wie wordt Rob eigenlijk gefinancierd?

Rob de Wijk: "Oh ja, die nepwebsite was een kopie van de website van de Nederlandse ambassade en hij stond inderdaad vol met nepnieuws over de MH17. Een ambassade-medewerker liet hem mij zien tijdens een bezoek aan Moskou in 2015. Maar inmiddels is hij verwijderd."

"Figuren"

Het is wel grappig dat Rob ten opzichte van Baudet spreekt over "figuren". Baudet doet in een interview, eveneens met Trouw, hetzelfde, sprekend over Rutte en ex-Minister Hennis. Wat dat betreft toch een compliment voor Trouw: ze laten beide "figuren" netjes aan het woord. Trouw was, als we het gisteren goed gezien hadden tijdens het vluchtig doorbladeren van de kranten in de bibliotheek, trouwens de enige krant van de usual suspects die wel ruime aandacht had voor de ontmoeting Putin, Rouhani, Erdogan.

Rob de Wijk schuift Thierry Baudet (maar ook Pieter Omtzicht en Harry van Bommel), nogal wat in de schoenen. Rob gebruikt daarvoor ook geen kleine woorden. Let maar eens op: "Het gevolg van het zaaien van verdeeldheid is dat het vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsstaat wordt ondermijnd". Je functie als Kamerlid vervullen door kritisch de macht te volgen verwordt bij Rob tot, "verdeeldheid zaaien", "ondermijning" van "instituties van de democratische rechtstaat"... Democratie volgens Rob is blijkbaar allemaal in het gelid achter Rutte en de NATO lopen. Afwijken van het pad van deze leider is ondermijning!

76 opmerkingen:

 1. Hier de column van Rob de Wijk.

  COLUMN Het debat over de brief van minister van binnenlandse zaken Ollogren waarin zij stelde dat ook hier Rusland de publieke opinie tracht te beïnvloeden, verengde al snel tot de roep om voorbeelden en een vergeefse zoektocht naar een Russische nepwebsite die over de MH17 berichtte. Doet het ter zake?

  Feit is dat de Russen geen geheim maken van hun desinformatiecampagnes. In de Russische Militaire Doctrine van 2010 is het als onderdeel van het concept van strategische afschrikking keurig uitgewerkt. Over wat de Russen hiermee beogen doen ze ook niet moeilijk. Ze hebben geen belang bij een verenigd en sterk, maar bij een politiek verdeeld en militair zwak Westen. Daarvoor is het handig als een deel van de bevolking geholpen wordt om zich af te keren van de traditionele westerse, liberale en democratische waarden.

  Hierachter gaat een revanchistische, reactionaire ideologie schuil die door denkers als Aleksandr Doegin wordt gevoed. In hun ogen is het Westen een ontspoorde, verweekte, decadente maatschappij die het slachtoffer is geworden van doorgeschoten individualisme, zelfontplooiing, gelijke rechten, democratie en consumentisme. De voormalige Witte Huisadviseur Steven Bannon is zijn belangrijkste westerse kompaan.

  Elke politicus of partij die tegen dit westerse systeem ageert en toenadering tot Rusland zoekt, kan op steun of sympathie rekenen, zoals het Front National in Frankrijk, Alternative für Deutschland, het Spaanse Podemos, de Italiaanse Vijfsterrenbeweging en het Griekse Syriza.

  Nuttige idioten
  Die sympathie is er ook voor politieke leiders of opiniemakers die onderdelen van de ideologie bewust of onbewust overnemen. Dit soort figuren is van alle tijden en vergelijkbaar met de nuttige idioten van tijdens de Koude Oorlog; fellow travellers die gevraagd of ongevraagd de spreekbuis van de Sovjet-Unie waren of het Kremlin in de kaart speelden.

  Thierry Baudet, Harry van Bommel en Pieter Omtzigt zijn moderne Nederlandse equivalenten. Zij gebruikten argumenten uit de Russische koker om verdeeldheid te zaaien over het EU-Oekraïneverdrag of over de toedracht van de MH17. En ze aarzelden niet om de hulp in te roepen van pro-Russische 'deskundigen' die feitelijk slechts propaganda bedrijven. Dat is nog schadelijker dan de activiteiten van netwerken van pro-Russische activisten, zoals Break the System, die speciaal voor de Russische media in Nederland actievoeren om Rusland vrij te pleiten van de MH17-ramp.

  Negende MH-17-desinformatieronde
  De Statcom Task Force van de EU die als taak heeft nepnieuws en propaganda te ontmaskeren, constateerde vorige maand dat de Russen nu met hun negende MH17-desinformatieronde bezig zijn. Ene Yuri Baturin verklaarde op de Russische televisie namelijk dat het vliegtuig door een Oekraïense raket was neergehaald.

  Het gevolg van het zaaien van verdeeldheid is dat het vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsstaat wordt ondermijnd, van Onderzoeksraad voor Veiligheid tot regering en parlement. Maar voorlopig gaat het debat niet over die doelgerichte aantasting van onze rechtsstaat. Dat is ernstig, vooral omdat parlementariërs aan die aantasting meewerken.

  Oh ja, die nepwebsite was een kopie van de website van de Nederlandse ambassade en hij stond inderdaad vol met nepnieuws over de MH17. Een ambassade-medewerker liet hem mij zien tijdens een bezoek aan Moskou in 2015. Maar inmiddels is hij verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Wijk: "..... desinformatiecampagnes. In de Russische Militaire Doctrine van 2010 is het als onderdeel van het concept van strategische afschrikking keurig uitgewerkt."

   Ik hoop dat De Wijk gelijk heeft. Had graag een link gezien naar dat Russische rapport.

   Hier in elk geval enkele links ( ik zoek ze op op verzoek) naar Amerikaanse rapporten die precies de zelfde subversie van de tegenstander beogen:
   - HET PNAC report.
   - Gene Sharp's boek.
   - Training Circular 18-01

   Het enige verschiil is dit: Toen de Amerikanen hun strategie beschreven was dat in een periode dat Rusland had verzocht om meer samenwerking, om deel van de Navo te worden.

   Maar de VS wilde geen vrede. Ze zegde het ABM verdrag op. Ze breidde de Nato uit tot op de grens van Rusland, ze steunde moslimextremisten in Tsjetsjenie, vloog jihadi's naar Yugoslavië, wilde geen vrede in Yugoslavië.

   In reactie daarop zal Rusland - ik hoop dat het waar is-- zijn Militaire Doctrine van 2010 hebben geschreven.

   'Neurenberg'zei: Wie met de geweldsspiraal begint, dàt is de schuldige. Al het andere geweld vloeit daar uit voort.

   Verwijderen
 2. Trouw doet het wat geraffineerder maar ook zij werken mee aan de propagandamachine. Er is geen onafhankelijke pers in nederland meer. Deze knip-en-plak journalisten moeten ergens van betaald worden nu steeds minder mensen geld over hebben voor gedrukte onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu ook de link naar interview met Baudet in het artikel maar voor de volledigheid ook hier in dit comment:
  https://www.trouw.nl/democratie/thierry-baudet-rutte-heeft-een-grenzeloze-machtshonger~a25b5841/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thierry Baudet: Rutte heeft een grenzeloze machtshonger

  Romana Abel 24 november 2017

  Aan zijn rol als Kamerlid beleeft Thierry Baudet weinig plezier. Belangrijker vindt hij de opbouw van zijn partij. Het moet uitmonden in een grote volksbeweging, die de Nederlanders doet ontwaken.

  Baudet zegt het zonder twijfel in zijn stem: "...als wij volgende keer in de regering zitten." Hij weet zeker dat zijn Forum voor Democratie, nu met twee zetels in de Kamer, zal uitgroeien tot regeringspartner en een trotse massabeweging met een conservatief gedachtengoed. Morgen komen 2000 partijleden naar de Amsterdamse Rai, al hebben ze er niet veel te zeggen. Baudet: "Het is een grote denkfout om te vinden dat een partij die voor democratie is, zelf ook in alles volledig democratisch moet zijn."

  Het is een missie, zegt hij. Sinds maart maakt de 34-jarige Baudet deel uit van de Tweede Kamer. Veel plezier beleeft hij er niet. "Dit is het meest stompzinnige wat ik ooit in mijn leven gedaan heb", verzuchtte hij onlangs na een Kamerdebat.

  "Door dat regeerakkoord ligt de uitkomst van de debatten in principe al vast", legt hij een dikke week later uit, op een late zondagavond in een Amsterdams café. Het is ingewikkeld een afspraak te maken - Baudet is druk, maar dit moment was in zijn agenda nog beschikbaar. "Het is een rituele dans voor de bühne, waarbij niet of nauwelijks geluisterd wordt naar de argumenten. Je kan met een heel goed verhaal komen of met een heel slap verhaal, het maakt eigenlijk niet uit. Het besluit ligt al vast."

  Is dat een verrassing?

  "Nee. De democratie functioneert al een paar decennia niet zoals zou moeten. Hans van Mierlo zei in de jaren zestig precies hetzelfde. Het is niet nieuw en ik claim ook geen originaliteit, maar het is wel een heel groot probleem. Het Kamerwerk is daardoor gereduceerd tot eindeloos jeremiëren over micro-onderwerpjes. Alle grote kwesties zijn al lang bedisseld achter de schermen. Dus dat vind ik niet zo leuk, nee."

  Wat is wel leuk?

  "Wel leuk is het opbouwen van de partij. Vandaag heb ik de hele dag met jongeren gezeten die in provincies de jongerenafdelingen aan het opzetten zijn. Die heb ik getraind, hartstikke leuk.

  "Ons model is de sociaal-democratische beweging zoals die 100 jaar geleden begon. De SDAP, de voorganger van de PvdA, had eigen zomerkampen en eigen scholen, eigen tijdschriften en een omroep. Die wilde zich op allerlei manieren uitbouwen. Dat is eigenlijk ook onze visie. Wij willen een hele brede beweging worden, niet alleen parlementair."

  Ik zag dat er nu ook een internationale tak is?

  "En er is een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling. De partij heeft leden, ik ben bezig met provinciale teams en in Amsterdam is er een afdeling in wording."

  Het zijn geen afdelingen, toch? Eerder een soort adviescommissies. Uit het huishoudelijk reglement begrijp ik dat ze geen rechten hebben.

  "We noemen het nu teams. Het is zoeken naar wat nou de juiste manier is. We willen niet dat de unieke kans die we nu hebben, ontspoort doordat er intern gerommel is. We willen eerst rustig de club opzetten."

  Voor iemand die zegt dat democratie het hoogste goed is, best merkwaardig, niet?

  "Nee, want er is een fundamenteel verschil met een democratische samenleving voorstaan en als partij ook volledig democratisch moeten zijn. Zoals een bedrijf dat bijvoorbeeld onderdeel uitmaakt van de vrije markt, daar hoeft niet binnen de bedrijfsmuren ook alles aan de vrije markt over worden gelaten. Of als je Italiaans gaat koken, dan hoeven niet al je ingrediënten uit Italië te komen."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waaruit bestaat de leer van Baudet?

  "We zijn nu onze ideologie aan het uitdragen. Ik zie Alexis de Tocqueville als de grondlegger van onze beweging. Dat lezen we nu met de teams en met studenten. Dat is ontzettend leuk. Het is zo'n boeiende man met een boeiend gedachtengoed. We lezen zijn boek 'democratie in Amerika'. Dan blijkt voor een heleboel mensen dat hun enthousiasme over Forum voor Democratie op één bepaald punt, opeens klopt met de andere punten. Een ondernemer die iets ziet in ons standpunt over de belastingen en de overheid, of een ander die juist aangetrokken werd door onze kritiek op de massa-immigratie, die zien allebei ineens het geheel."

  Thierry Baudet in de hal van de Tweede Kamer aan het voetballen. © Judith Jockel


  Wat van De Tocqueville is te herkennen in het Haagse bestaan?

  "Hij beschrijft hoe democratie veel kansen geeft, maar ook gevaren kent. Het belangrijkste risico is dat we allemaal grijze muizen worden die hard werken, zonder grandeur of diepe dalen. Dat we een doorzonbestaan leven, met een overkoepelende staat die alles voor ons regelt. Dan zijn we werkbijtjes in een bureaucratisch web terwijl de grote politiek, de grote idealen, geleidelijk teloorgaan. Het debat gaat dan de hele dag over extreem kleine neuzeldingen waar iedereen enorm opgewonden over doet, maar de richting van de geschiedenis kunnen we niet meer sturen."

  Hoe past u zijn ideeën toe in de Kamer?

  "Ik vertaal dat in pleidooien. Zoals met de Groningse gasschade. Daar zie ik dat ook onze politiek helemaal vastzit in bureaucratische overlegstructuren. Alles wordt ondergebracht in vergaderprocessen, commissies, comités. Dat beschrijft De Tocqueville al, daar waarschuwt hij voor: een typische reflex van timide werkbijen. En die mensen in Groningen krijgen daardoor almaar geen schadeloosstelling. Omdat niemand gewoon wil zeggen: op 1 december keren we alle schade uit. Ik verbeeld me dat er heel veel mensen zijn die zich aangesproken voelen door iemand die zegt dat het wel kan en moet."

  Uw fractie dient steeds een verbazingwekkend aantal moties in. Waarom toch?

  "Ik wil laten zien dat het anders kan."

  Maar voor een gedegen besluit is toch iets meer achtergrond nodig, toelichting, overleg?

  "De figuren in het Torentje en daaromheen verschuilen zich voortdurend achter precies dit soort excuusjes. Ze doen gewoon niks, ze zijn niet krachtig genoeg. Jouw vraag verraadt eigenlijk - ik bedoel het niet onaardig hoor - eenzelfde soort geesteshouding als zij hebben. We hebben een daadkrachtige man of vrouw nodig op dat ministerie die de bok op de haverkist bindt. Die gewoon de zweep erover gooit en zegt: ik ga het doen!

  "Het heeft ook te maken met dat minderwaardigheidsgevoel, dat we steeds denken dat het allemaal niet kan. Dat hadden wij ook in die zaaltjes toen we het Oekraïne-referendum bepleitten. Onze grootste tegenstander was niet dat ja-kamp, dat was een stel clowns, maar dat was het gevoel van machteloosheid onder de bevolking. We moesten de mensen de hele tijd motiveren dat het wél kon, dat het verdorie wél ging lukken. Bij veel van onze moties is er niet iets wat in de weg staat. Alleen gebrek aan durf, dynamiek en daadkracht."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onlangs verweet jij Rutte opnieuw dat hij zijn werk alleen maar doet om voor zichzelf een baan in Europa veilig te stellen. Waarom zou dat voor hem dan zo belangrijk zijn?

  "Je kan het ook omdraaien: als het 'm niet om een vervolgstap gaat - wat drijft hem dan wél?"

  Nou, hij kan toch een idee hebben dat hij de enige is die dit land een beetje door de versplintering kan polderen.

  "Maar hij zegt zelf dat hij geen visie heeft."

  Dat kan toch de visie zijn? Dat hij volstrekt pragmatisch moet polderen.

  "Waarom zou iemand zijn leven besteden aan het managen van een land waarvan hij het gevoel heeft dat het op zich wel prima gaat? Het is zaak meer psychologisch te kijken. Zijn motief moet wel een vrij grenzeloze machtshonger zijn, dat kan niet anders. Of hij is een idealist, zoals ik, of hij is een machtswellusteling. Dat zijn de twee categorieën mensen die deze tunnel van de politiek in gaan. Het is duidelijk dat Rutte geen idealist is. Dat blijkt uit alles.

  "Hij verdedigt alles, tekent elk decreet uit Brussel, gaat akkoord met ongehoorde immigratie: het maakt hem allemaal niets uit. Heel cynisch. Dus hij wil hoger, hoger, hoger. Voor hem is premier van Nederland zijn niet het hoogste wat je kan bereiken.

  "Dat is wel zo voor mij, want ik vertegenwoordig het Nederlandse volk en ik heb helemaal niets met dat internationale gedoe. Voor een andere analyse die van hem een coherent psychologisch figuur maakt sta ik open hoor, maar ik kan niks bedenken."

  Maar is het nodig dat u zich op die manier tegen die mensen afzet? Rutte had ook bij Akzo Nobel kunnen werken voor tien keer zoveel.

  "Voor mij is het een groot raadsel dat zoveel mensen nog altijd op deze figuren stemmen. Een overweldigend deel van de Nederlandse bevolking deelt onze standpunten, zoals dat de massale immigratie nu wel echt even mag stoppen. Maar ze stemmen op partijen die de grenzen open willen houden. Ze stemmen op partijen die de Geneefse conventies willen handhaven, waardoor iedereen hier in principe asiel kan aanvragen en recht heeft op een procedure. Daar klopt iets niet. Ik zoek naar de ingang: wanneer denkt de Nederlander 'nu ga ik eens een keer stemmen op een partij die wél staat voor mijn ideeën'? Ik probeer daarom heel erg duidelijk te zijn. Daarom zeg ik voortdurend: 'deze man zit hier niet voor jullie'. Maar misschien werkt het averechts. Dat kan hè, als jij dat zo tegen me zegt dan zet me dat aan het denken."

  Maar het dient natuurlijk ook het doel om duidelijk te maken dat Baudet er niet bij hoort.

  "Ik doe het ook wel omdat ik het oprecht stuitend vindt."

  BeantwoordenVerwijderen

 7. U kiest positie als de ander.

  "Neem nou die keer dat ik een legervest aantrok in de Kamer. Misschien dat jij daar ook aan dacht. Ik deed dat omdat ik Jeanine Hennis uitgesproken incompetent vind. Misschien ook dat jij zegt van: 'nou, moet dat nou zo'.

  "Maar we zijn een totaal overbodige oorlog ingerommeld omdat Koenders een baantje bij de VN wilde en er zit dan zo'n muts die helemaal niets met defensie te maken heeft, die er helemaal niets vanaf weet, een beetje een stoer verhaal op te hangen. Die is helemaal niet bezig met het leger. Het interesseert haar niets. Dat vind ik echt oprecht schandelijk.

  "Ik snap wel dat je altijd moet nadenken over hoe je dat nou moet brengen. Maar er zijn nog steeds heel veel mensen in Nederland die toch heel autoriteitgevoelig zijn, zoals mijn vader. Inmiddels is ie natuurlijk wat opgeschoven, maar hij dacht altijd oprecht 'als iemand drie keer terugkomt in het kabinet, dan moet die wel heel vreselijk goed zijn'. Dat wil ik openbreken."

  Maar een beeld schetsen van bewindslieden als totaal egocentrische mensen dat doet iets. Daarmee wordt achterdocht aangewakkerd.

  "Ja, maar ten aanzien van de macht mag dat. Dat zou heel gezond zijn. Er moet bij de Nederlanders een moment van ontwaken komen. Ik begrijp niet dat andere mensen niet net zo gepikeerd worden als ik."

  Ziet u uzelf als het begin van een revolutie? Als degene die de mensen moet wakker schudden?

  "Ik hoop het. Want kijk, politiek gaat over extrapoleren. Als je kijkt naar waar we twintig jaar geleden stonden en je die trend nog twintig, dertig jaar doortrekt, dan gaan we in een heel onaangenaam land terechtkomen, waar je kinderen niet meer veilig naar school kunnen, waar het niet meer prettig is om over straat te lopen, waar de bureaucratie ons allen in een wurggreep houdt."

  Is dat wel waar? Zelf heb ik de indruk dat het de afgelopen dertig jaar juist vooruitging. Dat mijn leven nu veiliger, gezelliger, mooier is dan in de jaren tachtig, toen de werkloosheid enorm hoog was.

  "In mijn leven niet. Ik begrijp niet hoe iemand dat kan zeggen. In Amsterdam-centrum misschien, maar daarbuiten echt niet."

  Romana Abels bezocht eerder FvD-bijeenkomsten en beschreef waarom Thierry Baudet volle zalen blijft trekken
  Lees ook de column van Stevo Akkerman: Baudet vult het gat dat God heeft achtergelaten met een geloof in de natie
  En de column van Abdelkader Benali over de romantische luchtfietserij van Thierry Baudet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Blik,

  in de jaren 70 was er in de Volkskrant ( of was het Vrij Nederland) een polemiek tussen Renate Rubinstein en WF Hermans.

  Om de 2 weken een hele pagina door 1 van de 2 schrijvers. Ze voerden hun beste argumenten aan omtrent de 'Weinreb Affaire'.

  Dàt is wat we nodig hebben: twee 'advocaten' die op hetzelfde platform hun argumenten kunnen tonen.
  Dàt is vrijheid van meningsuiting.

  Kun je daar misschien een lans voor breken op jouw site:

  dat Media de polemiek (openlijk gevoerde pennenstrijd) weer invoeren, als middel tegen Fake Nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wierd over Wilders naar Rusland:
  https://wnl.tv/2017/11/22/wierd-duk-eens-wilders-rusland-is-vijand/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Diplomatie Rusland draait op volle toeren, wat een tandem, Putin, Lavrov.

  Tweet
  Russia in RSA ����‏Geverifieerd account @EmbassyofRussia · 22 min.22 minuten geleden
  Sergey #Lavrov: #Moscow expects that FM of Japan Taro #Kono’s visit to Russia will allow bilateral relations to reach an absolutely new level

  Tandem Rutte / Halbe toch weer heel ander kaliber...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Rob de Wijk: "Oh ja, die nepwebsite was een kopie van de website van de Nederlandse ambassade en hij stond inderdaad vol met nepnieuws over de MH17. Een ambassade-medewerker liet hem mij zien tijdens een bezoek aan Moskou in 2015. Maar inmiddels is hij verwijderd."

  Geeft niet hoor Rob de Wijk, maar volgens een NRC artikel van 13 januari 2017 bestaat die zogenaamde 'nep site' nog steeds en hoe kon Rob de Wijk die 'nep site' in 2015 op de Nederlandse ambassade in Moskou gezien hebben als die 'nep site' pas in maart 2016 gelanceerd is?

  Onderstaand een uittreksel van het NRC artikel met daaronder de link.

  [En denk niet dat dit overwaait. Vorig jaar maart deponeerden onbekende Russen de website www.netherlands-embassy.ru. Veel van de inhoud was een kopie van de echte site van de Nederlandse ambassade. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken plaatste een link naar de nepsite.]

  Die werd pas verwijderd nadat Nederland daarom vroeg. Maar de nepsite staat nog steeds online. Buitenlandse Zaken liet me weten dat het geen mogelijkheid ziet verwijdering af te dwingen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/waarom-russische-inmenging-een-groot-thema-moet-worden-6201980-a1541250

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor dit zeer interessante blog, Blik! Ik ben weer de hele week off line, in een pré internet omgeving bezig geweest.

  Eindelijk weer in mijn eigen huisje, en een heleboel te lezen, ook hier.

  De suggestie van Jan, daar ga ik in mee! Uiteindelijk zullen de Russische media alle goeie talkshows met ondertiteling aanbieden (RT2, 3 en 4). Afgezien van de veel betere nieuwsgaring is het hoge intellectuele niveau van hun media hun forte. Baudet zit ook op dat niveau.

  Bij ons moeten we het verder doen met het vaak snobberige Buitenhof, of weer knuffelonderwerpen en identity politics volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtig ´I told you so!!!´ moment...

  De meest rabiate pro-Ukraine propagandist begint te twijfelen:

  https://joop.bnnvara.nl/opinies/eu-moet-oekraiense-elite-hard-aanpakken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De accenten uit zijn artikel zijn naast een algehele teleurstelling, het propageren van Sakashvilli (Poroshenko is dus in Brussel totaal uit de gratie, en ze zijn duidelijk ook bang van de nazis).

   Daarnaast aandacht vestigen op de EU top, samen met oost-Europese aspiranten van vandaag. Wedden dat daar weer niks uitkomt?

   Verwijderen
 14. Goed artikel hoe trollen worden ingezet en wat hun doel is, al weten die trollen dat vaak zelf niet eens:
  trollenfabriek

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Reacties
  1. Eddy, daar bedoel ik mee dat er trollen zijn die niet eens in de gaten hebben dat ze zich voor een bepaald karretje laten spannen, maar met vol vuur toch proberen om een blog als dit onderuit te halen, misschien gewoon alleen al omdat ze dat leuk vinden.
   klik maar eens op de links in dat artikel, misschien wordt je daar wat wijzer door.

   Verwijderen
  2. Wie is Eddy?
   Ik ben het,Ingrid.
   De link stuurt mij naar stopdebankiers.
   Die site staat bij bekend als nepnieuws verspreider.

   Verwijderen
  3. Omdat ze te dicht bij de waarheid komen?

   Verwijderen
  4. ´Internet research´ te st Petersburg is een CIA plant.

   Ze verspreiden hun materiaal om het later teruggeleid te krijgen naar het Kremlin.

   Verwijderen
  5. ´Die site staat bij bekend als nepnieuws verspreider.´

   Zoals de meeste sites met een onafhankelijke mening waarschijnlijk. Maar is het ook zo?

   In veel gevallen gaat het om aggregatiesites mèt een agenda/ eigen mening. Dan moet men doorklikken om de oorspronkelijke bronnen te bereiken die dan op inhoud en oorprong beoordeeld dienen te worden.

   Duidelijk?

   Verwijderen
  6. En waarschijnlijk gebruik makend van een Virtual Private Network (VPN) die virtuele IP adressen aanmaakt bijvoorbeeld gestationeerd in Moskou.

   Verwijderen
  7. Joop:
   https://www.avira.com/nl/avira-phantom-vpn

   Verwijderen
  8. @Matt,

   Precies! Kan jij je de discussie nog herinneren waar vanuit Moskou zogenaamd de service ceiling van de SU-25 in de Engelse Wikipedia zou zijn gewijzigd en wie er zich in de Engelse Wikipedia daarmee bezig hield? Doet de naam "bllct" bij jou een belletje doen rinkelen?

   Verwijderen
 16. De ergste doelbewuste denkfout die de media maken (afgelopen week weer overduidelijk gedemonstreerd toen ik alleen NPO, RTL. CNN en BBC world kon kijken) is het identificeren van onafhankelije geluiden uit Rusland en zelfs van daarbuiten als komende van het Kremlin. De veronderstellingen zijn als volgt:

  -Rusland is een dictatuur
  -Alle geluiden uit Rusland zijn dus pro-Putin,à la N-Korea
  -Rusland wil het westen verzwakken(deels?) veroveren
  -De (uiteraard valse) informatie kan met name intelligente mensen uit het westen (op magische wijze?) transformeren tot Kremlin zombies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reden waarom we makkelijk te doorprikken kletspraatjes als propaganda voorgeschoteld krijgen aldus CJ Hopkins

   The primary aim of official propaganda is to generate an “official narrative” that can be mindlessly repeated by the ruling classes and those who support and identify with them. This official narrative does not have to make sense, or to stand up to any sort of serious scrutiny. Its factualness is not the point. The point is to draw a Maginot line, a defensive ideological boundary, between “the truth” as defined by the ruling classes and any other “truth” that contradicts their narrative.

   Het is ook een soort van machtsspel. De Wijk et al weten echt wel dat ze kletspraatjes als waarheid verkopen die makkelijk te doorzien zijn, maar komen er toch mee weg alsof ze de waarheid aan hun lezertjes vertellen. Ergens zal het ze erg plezieren wanneer lezers hun kletspraatjes doorhebben, erover praten en toch niet hun praatjes kunnen stoppen

   https://www.counterpunch.org/2017/01/13/why-ridiculous-official-propaganda-still-works/

   En ondertussen gaat de oorlog in Jemen gewoon in stilte door en krijgen de bedrijven wereldwijd steeds meer privileges ten koste van de burger.

   En toch is alleen De Wijk slachtoffer van zijn eigen bedrog, want zoals Hopkins over dit soort propagandisten stelt:

   In short, official propaganda is [...] designed to be absorbed and repeated, no matter how implausible or preposterous it might be. Actually, it is often most effective when those who are forced to robotically repeat it know that it is utter nonsense, as the humiliation of having to do so cements their allegiance to the ruling classes (this phenomenon being a standard feature of the classic Stockholm Syndrome model, and authoritarian conditioning generally).

   En dat is ook waar in de wereld van Winston Smith die aan het eind van het boek 'He loved Big Brother. The End.' Voor De Wijk is dat niet heel erg anders.

   Verwijderen
 17. Ik mis het kamerlisdmaatschap van Harry v Bommel wel. Zeker, hij liet zich door de Soros NGO´s verblinden en selectief verontwaardigen, maar hij hield in elk geval een forum aan waar men op beleefde wijze alles mocht zeggen. Harry was zeker niet door het Kremlin beïnvloed, maar wel door zijn forumleden die uitgesproken goed overwogen meningen hadden, en keer op keer feiten en achtergronden brachten.

  Het ironische was dat we daarbij geholpen werden door hasbara trollen (het intelligente soort, niet het type dat hier het blog bevuilt).

  Hun stereotypische argumenten uit het hasbara boekje werden immers elke keer moeiteloos uit elkaar gevezeld, en lezers die deze discussies volgden hebben er zeker veel aan gehad, en zullen ook nu veel kritischer het nieuws volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Meer geld voor ´anti-propaganda´:

  https://www.theguardian.com/world/2017/nov/25/eu-anti-propaganda-unit-gets-1m-a-year-to-counter-russian-fake-news

  Het artikel heeft het niet over de wijze hoe ´East Stratcom´ dit geld gaat uitgeven, en of het opnieuw een inperking van de meningsvrijheid gaat betekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bewijs dat Wallstreet NGO het nederlandse Oekraïne referendum beïnvloede.

   George Soros donated nearly €5m to Dutch good causes, leaked docs show
   http://www.dutchnews.nl/news/archives/2016/08/george-soros-donated-nearly-e5m-to-dutch-good-causes-leaked-docs-show/

   Weken voorafgaand aan het referendum (en dan dag in dag uit) kwamen de geile betaalde BN'ers/opinie makertjes via de propaganda media ons vertellen hoe welkom Oekraïne bij Europa is.
   Ondanks dit konden ze de uitslag van het referendum niet in hun voordeel beslissen. Om publieke woede te vermijden en om nog een beetje geloofwaardigheid te behouden moest wallstreet Puppet Rutte de ratificatie een jaar uitstellen.

   Verwijderen
 19. LOL.Ik frame Rob de Wijk als een nuttige wallstreet idioot. (zie zijn relaties met het clingendael instituut en andere aan NATO gerelateerde organisaties.

  En ik frame Baudet als een onafhankelijke geest. Totdat het bewijs geleverd is dat Baudet op de loonlijst staat (of via via donaties krijgt) van het kremlin ??

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het mooiste bewijs van NATO propaganda vond ik de "onafhankelijke"blogger en "burger"journalist eliot Higgins.

  En dan die arrogantie en amateurisme om publiekelijk (via bv tweets en op websites) er voor uit tekomen dat je samenwerkt met aan CIA gerelateerde organisaties en met de NATO.

  The So-Called 'Bellingcat' Is a Western MSM Shill Posing as an Alternative Truth Crusader
  http://russia-insider.com/en/politics/so-called-bellingcat-western-msm-shill-posing-alternative-truth-crusader/ri7522

  Eliot Higgins
  Nonresident Senior Fellow, Digital Forensic Research Lab, Future Europe Initiative
  http://www.atlanticcouncil.org/about/experts/list/eliot-higgins

  Wat een amateurisme en arrogantie!!. Geen wonder dat ze nergens een oorlog kunnen winnen. (gelukkig maar!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Oli

   Maar maar waag het niet op de opvallende gelijkenis tussen het narratief van Bellingcat en dat van OvV en JIT te wijzen, want dan ben je onruststoker, Poetintrol , landverrader.

   Verwijderen
  2. Wij kunnen Rob de Wijk natuurlijk ook confronteren en de vraag aan hem stellen hoe hij in 2015 de 'nep site' heeft kunnen zien als deze pas in maart 2016 is gelanceerd? Of, waarom OvV en JIT geen onderzoek hebben gedaan naar de aanwezigheid van Oekraïense gevechtsvliegtuigen, die er, volgens Fred Westerbeke in het interview in de Novaya Gazeta, wel waren?

   Alles duidt op; The intelligence was fixed around the policy!

   Verwijderen
  3. Zo is Joop. Ze kunnen van te voren niet eens hun eigen verhaallijn goed plannen. Losers

   Verwijderen
  4. Ja dat was ook een goeie Dawg.

   Bellingcat had 2 dagen na MH17 een verhaal achter de aanval op MH17. De route die de BUK had afgelegd en waar die stond etc. etc.
   De OVV kwam 2 jaar na (nep) onderzoek tot dezelfde conclusies als Bellingcat.

   LOL!

   Verwijderen
 21. Ondertussen zegt de grote denktanker Rob de Wijk het toch maar mooi: oppositie is verraad aan onze democratische instituties, landverraad.

  Hulde Rob, je lijkt definitief afgedaald te zijn naar de rioollogica van onze vaste huistrollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Even wat nuttige elementen uit een trollpost destilleren:

  https://meduza.io/en/feature/2017/06/13/a-former-berkut-commander-now-wanted-in-ukraine-for-crimes-against-protesters-is-spotted-working-for-moscow-s-riot-police

  De commandant heeft zijn lesje wel geleerd denk ik, om indien nodig, ondanks slappe orders van een weifelende president, toch te doen wat nodig is om de openbare orde te herstellen. Hij kan zijn ervaring nu nuttig maken in Rusland, en heeft gelukkig vanwege het grondwettelijke verbod op uitlevering niets van de junta in de ukraine te vrezen.

  De westerse propagandasite Meduza heeft, heel karakteristiek, een logo met bruine nazi letters.

  Since the Maidan protests erupted at the end of 2013 Ukrainian society has witnessed a deep transformation, in which polarising as well as consolidating tendencies can be identified. The “Revolution of Dignity” and Russia’s violation of the country’s territorial
  https://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/comments/2015C19_hln_stw.pdf

  De pro-EU Duitse denktank SWP is inmiddels ook vele toontjes lager gaan zingen! Waar hun maart 2015 artikel nog volop de Poroshenko propaganda napraatte zijn ze inmiddels behoorlijk gaan twijfelen:

  https://www.swp-berlin.org/en/dossiers/crisis-in-and-around-ukraine/further-reading/

  Vele artikelen zijn kritischer geworden. Helaas zit een deel achter een betaalmuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ediie komt steeds met dezelfde platte propagandafilmpjes. 'Áctivisten' temidden van EHBO posten die op hoge toon verslag doen van Berkuts die hun EHBO post aangevallen zouden hebben. De verwoeste EHBO posten krijg je te zien, de Berkuts die dat gedaan zouden hebben alleen niet. 'Activisten', in Kiev hadden een ze rode helmpjes op, in Syrie witte.

   Een activist (die voor dokter moet doorgaan, wie weet) die Berkuts in linie loopt te provoceren. Een Berkut mikt en schiet over en naast de dokter die onmiddelijk naar z'n onderbeen grijpt en begint weg te hinken. Ondertussen staat een medea-ctivist alles te filmen. Lachwekkend slechte propaganda.

   Verwijderen
  2. @Dawg,
   hahahahaha wat een B propaganda!!

   Verwijderen
  3. Heel karakteristiek: een gothisch lettertype in bruine kleur, op zwarte achtergrond. Maar inderdaad, het zegt niet alles. De propagandainhoud wel degelijk!

   Verwijderen
 23. @ Eddy

  "Hebben jullie weer een slecht brilletje op Dawg en Rootman?"

  Je laat filmpjes met verwoeste EHBO posten zien en Maidan activisten die beweren dat die posten door Berkuts zijn verwoest.

  Dat er in heksenketel van de Maidanprotesten EHBO posten zijn aangevallen door Berkuts kan je niet bij voorbaat uitsluiten, maar jouw filmpjes laten dat niet zien. Maar misschien heb ik iets over het hoofd gezien. Geef eens de link naar de clip en een tijdsaanduiding waar ik Berkuts een EHBO post zien verwoesten.

  Dit is de link naar het filmpje "Berkut" shoots a Doctor"

  https://maidantranslations.com/2014/02/14/attacks-of-the-berkut-ukrainian-riot-police-on-the-red-cross-station-and-medical-volunteers/

  Op 0.37 zie ik een Berkut overduidelijk naast en over de dokter mikken en schieten. De dokter grijpt onmiddelijk naar z'n onderbeen ter hoogte van z'n enkel en begint weg te hinken. Nepnieuws, Eddy.Kasha had je er nog zo voor gewaarschuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. BESTE MENSEN

  IK HELP BLIK GRATIS EN MET PLEZIER OM DE TROLLEN TE VERWIJDEREN.
  U BEGRIJPT DAT ELKE REACTIE DIE U OP HEN GEEFT, EEN STIMULANS IS VOOR HEN OM DOOR TE GAAN.
  WEET U NA 3 JAAR DAN NOG NIET DAT VAN HEN NIET ÉÉN HOUDBAAR ARGUMENT TE VERWACHTEN IS?
  MOETEN WE DIE ONZIN HIER DAN VOOR DE DERSTIGSTE KEER ONTZENUWEN?

  ALS U, JOOP, DAWG, ROOTMAN, MATT EN WILLEM LIEVER DE TROLLEN HOUDEN, ZEG ME DAT DAN. DAN STOP IK NU MET MIJN WERK.

  IK VOORSPEL U: HET ZAL SNEL GEDAAN ZIJN MET DIT BLOG, WANT EDDY ZAL WEER ELK UUR ZIJN TOK TOK TOK POSTS PLAATSEN.

  IK HOOR WEL WAT U BESLUIT.

  MET VR. GROET, CENSOR.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het hier voor 99% mee eens, maar als er feitelijk onjuistheden worden getrolled (zoals 'Berkuts vielen EHBO posten aan' of 'Berkuts schieten dokter neer') ben ik toch wel geneigd die zo zakelijk mogelijk te weerleggen. Niet meer doen?

   Verwijderen
  2. Beste Dawg,

   De bovenstaande mededeling (al die hoofdletters) heb ik met mijnheer Blik besproken, en hij was het met me eens.
   Ik begrijp dat die feitelijke onjuistheden U pijn doen, en dat U ze wil corrigeren.
   Maar besef goed dat het niet helpt. De trollen plaatsen diezelfde leugens morgen weer, en overmorgen ook.

   Het enige dat helpt is om ze zo snel mogelijk te verwijderen.

   Maar Blik en ik willen er natuurlijk ook niet al te veel tijd mee verliezen, en daarom is het niet goed als U de trollen voert, want dat kost ons daarna weer uren extra werk.
   Elke keer dat U op Eddy of Cruel reageert, geeft hen weer de moed om nog een paar weken verder te gaan met hun pesterijen.

   Daarom stel ik U voor de keuze: wil U dat ik mijn censuur-werk voort zet, of wil U dat ik stop? Ik wil graag van alle vaste reageerders een reactie op deze vraag.

   Als ik stop dan moet Blik de censuur alleen doen, en de ervaring leert dat de trollen dan veel langer op de blog blijven staan.

   Joop heeft zich fantastisch gedragen: hij reageert nog nauwelijks op de trollen. Goede discipline!
   Matt kan het nog steeds niet laten, en dat vind ik erg jammer.

   Maar als Dawg en Oligarch en Rootman nu ook al beginnen om de trollen te voeren, dan vraag ik me af of ik dit moet blijven doen.

   (Deze reactie is niet besproken met mijnheer Blik).

   Met vr. groeten, uw Censor.

   Verwijderen
  3. @ Moderator

   Woorden hebben hebben een betekenis (vandaar moderator ipv censor). Zonder die betekenis kan je geen zinvol debat voeren. Dus ja, ik til zwaar aan een integere omgang met feiten en argumenten. Maar ja, dat is nu net het laatste waar trollen op uit zijn. Blijft over de moderatie. Die laat ik dan met instemming de draad schoon houden. I get it. Jammer dat het niet anders kan.

   Verwijderen
  4. Excuses, een enkele keer kan ik het niet laten. Wel wil ik uw mening over ´lateraal reageren´, zoals mijn post hierboven van 25 november 2017 om 12:24. Ik heb alle persoonlijke elementen er uit gevist en vervolgens de onjuistheden en propagandaelementen gecorrigeerd, alsmede de bronnen ter discussie gesteld. Zo kan die post zelfstandig blijven bestaan na verwijderen van het getrol en als zodanig toch informatieve waarde behouden. Als u dit liever niet meer heeft zal ik me er van onthouden. Vriendelijke groet en veel waardering voor uw moderatie!

   Verwijderen
  5. 'it's a dirty job, but someone has to do it'...

   Ik heb er geen moeite mee als de huistrollen van Blik rücksichtslos verwijderd worden van dit blog. Maar ik heb er ook geen moeite mee als ze blijven staan, of als er op hen gereageerd wordt. Ik ben onverschillig in deze discussie omdat de trollen me niet interesseren en het heel makkelijk is om over ze heen te lezen. Meestal staat in de eerste zin namelijk al een spel, grammatica of typefout, gecombineerd met een ad hominem of andersoort drogreden en dan weet je: 'daar is Kroel weer met z'n vele alter ego's', en scrol ik rustig door naar beneden.

   Maar het is wel prettig als je niet zoveel hoeft te scrollen tussen al de missense en nonsense mutaties van de trollen door die tussen de interessante gedachtengangen onder het Blog van Blik staan. Daarvoor ben ik de Censor dankbaar. Ofschoon ik bij tijd en wijle de volgende soort discussies ook wel kan waarderen:

   http://m.bureaubladachtergronden.com/Wallpapers-Stripverhaal/Afbeeldingen-Frans-Stripboeken/Desktops-Asterix/achtergrond-kakofonix-hoefnix.htm

   Zoals gezegd: onverschillig

   Verwijderen
  6. In mijn omgeving doe ik wat mantelzorg voor iemand met dementie. Elke verandering, ook werkelijk noodzakelijke, wordt krachtig geweigerd. Redeneren is dan totaal zinloos. Toch is ze nog steeds goed in staat te redeneren, zolang het maar niet haar en haar situatie betreft. Wel kan ik haar dan mentaal voorbereiden door de situatie op een totaal onpersoonlijke wijze, zonder enige consequentie, te bespreken. Wanneer het dan wéér volkomen spaak loopt blijkt ze dan vaak wèl bereid een minimum aan maatregelen te accepteren. Dat heb ik ´lateraal reageren´ genoemd. Er zitten veel overeenkomsten met het voeren van trollen in.

   Verwijderen
  7. @Censor,

   Dank voor het compliment, hoewel het enige moeite met zich meebracht is het mij toch gelukt afstand van hen te nemen. Ram ze van dit blog af!

   Go, censor!

   Verwijderen
  8. Ik hoop dat Matt en Oligarch hun wens nog te kennen geven.

   Dawg,
   een moderator beoordeelt de inzendingen en censureert sommigen wegens kwetsendheid of zoiets.
   Maar ik wil elke bijdrage van Cruel en Eddy censureren: weg er mee. Ook de heel zeldzame nuttige opmerkingen.
   Ze hebben getoond dat ze destructief zijn. Dat ze òns platform waar wij onze mening uiten, kapot willen maken. Het is pesten wat ze doen.
   Eddy heeft zijn tok tok tok post zeker 100 keer geplaatst.

   Of de trollen politieke motieven hebben of financiele motieven of dat er psychiatrische aspecten mee spelen dat weten we niet. Is voor ons niet van belang.
   Wij hebben recht op een leesbaar forum, zonder pestkoppen.

   Rootman,
   Het staat U vrij om tòch op Eddy te reageren, maar dan inderdaad in een zelfstandige post. Dan kan ik hem laten staan. Anders verdwijnt hij zodra ik de post van Eddy verwijder.

   Mijn persoonlijke wens voor dit blog is niet dat Putin met alle macht wordt verdedigd. Als hij zaken doet die ik niet leuk vind, wil ik dat weten en het niet ontkennen.
   Dan ga ik op zoek of hij dit om zijn volk te verdedigen of uit egoïsme. Een leider van een land moet àlles doen om zijn volk te beschermen en een goed leven te bieden. Soms moet hij dan vuile handen maken.

   Vergeet niet: Ghadaffi werd verraden door een Human Rights functionaris ( Bouchouguir) die in Geneve verhalen hield over 7000 mensen die door Ghadafi zouden zijn vermoord.
   Het was niet waar, maar de moordenaars hadden hun alibi en konden het land vernietigen.
   Als je dit weet, dan begrijp je dat Putin soms op moet treden tegen NGO's en Human Rights figuren. Zeker als ze in de VS hebben gewoond en gestudeerd zoals Bouchouguir.

   Laat dit een blog zijn waar de waarheid gezocht en geschreven wordt, en niet een blog dat blind achter Putin aan loopt. Critici zijn dus welkom en nodig. Maar lieden die de blog willen vernietigen worden gecensureerd.
   ( Ook deze post heb ik niet met mijnheer Blik overlegd. Kan zijn dat hij een andere visie heeft.)

   Met vr. groeten, Censor.

   Verwijderen
  9. @Censor,
   Dit zijn geen gewone trollen, dit zijn lieden die betaald krijgen om te trollen. Het maakt niet veel uit of je reageert of niet. Zoals je weet woedt er op dit moment een enorme informatie oorlog tussen de internationalisten en Rusland, Iran en China.

   Met zijn blog bestrijdt Blik de propaganda van de NOS en de corporate media. Aanleiding was dacht ik de Odessa slachting, met daarop volgend de propaganda van de westerse MSM. Zolang Blik dit blijft doen zullen de "trollen" hier op dit Blog komen.
   Let wel, dit is een issue die door de internationalisten met Soros voorop zeer serieus genomen wordt. "De Natie staat" en met name die van Rusland en China MOETEN kapot. Zo niet, dan kan er geen corporate wereld orde gevormd worden. Met andere woorden, zolang de internationalisten de oorlog tegen de natiestaat Rusland, Iran voeren en zolang Blik de andere kant van het verhaal laat zien, zullen de betaalde trollen blijven komen. En hoe meer er geblogd wordt, hoe meer er getrolled wordt.

   Ik was er bij in 2014. Blik en ik vonden het een eer dat de trollen er waren. Het is een teken dat de Blog serieus wordt genomen. Mijn visie is dat het niet zo veel uitmaakt. Ik zou me maar niet al te druk maken om deze lieden. 1x per dag of 1x per 2 dagen het blog schoonmaken en dat is het dan. Besteed er niet al te veel tijd aan, want ze maken alleen zichzelf belachelijk en ze worden door geen één lezer serieus genomen. Vandaag vond ik het wel leuk om die Oekraïnse website van Eddy aka LGK aka Dajey Petros te onderzoeken wie daar achter zat. Eigenlijk ook niet nodig. Je weet het wel. George Soros

   Verwijderen
  10. Als dagelijkse lezer scrol ik gewoon door het trollen getok heen. Overigens is uit meerdere onderzoeken gebleken, dat trollen narcistische psychopaten zijn. Ik stel het dus zeer op prijs, als die gestoorde troep verwijderd wordt! Bedankt Censor & Blik voor dit informatieve blog!
   Vriendelijke groet Theo

   Verwijderen
  11. @ OLi

   Met alle respect Oli (eerlijk waar), hoe kom je daar in vredesnaam bij? Ik zou er geen cent voor over hebben.

   Hoewel, als ik me bedenk met welk (gebrek aan) kwaliteit de NRC zich moet behelpen begin ik toch te twijfelen. Haha.

   Max vd Werff legt de NRC nog even op de snijtafel;

   Van NRC tot polder-PRAVDA
   http://kremlintroll.nl/?p=1707

   Polderpravda, prima woord.

   Verwijderen
  12. Aan Blik en de censor.
   Ik zal mijn best doen om niet meer te reageren op de trollen, ook niet als ze te persoonlijk worden want dan grijp ik meestal wel in.

   Het zou doodzonde zijn als dit blog er mee zou stoppen juist door het misselijke gedrag van die trollen en dat zou dus ook betekenen dat die trollen gewonnen hebben, want dat is hun, vaak zelf toegegeven doel,: dit blog uit de lucht halen.
   Die overwinning gun ik hun niet dus dan maar niet meer reageren op die trollen.

   Dus beste Blik, geef niet op met verwijderen, het zullen nog heel eenzijdige berichten zijn van hun en de doorsnee lezer weet toch wel wie de trollen zijn en nemen hun absoluut niet serieus. Het tokkelen klinkt dan als een kip zonder kop.
   Ik ga echt mijn best doen, beloofd, want ik wil niet op mijn geweten hebben dat het straks BONJOUR is!

   Verwijderen
  13. NRC=Polderpravda.....waarom leest er nog een Nederlander deze giftige riool wallstreet oligarchen rotzooi ??

   GRRRR

   Verwijderen
  14. Die Tom-Jan Meeus is zo'n enorme eikel...en het erge is dat als je dat in zijn gezicht zegt hij nog zo ontzettend gevleid is...Zo'n hoop stront, verschrikkelijk

   Verwijderen
  15. Het doel van deze trolls is dat Blik de handdoek in de ring gooit. Mensen stappen door dit soort blogs uit de matrix. Als deze website geen hout zou snijden zouden ze er geen twee trollen op zetten. Vandaar de eer voor Blik....

   Verwijderen
  16. Iedereen heeft nu geantwoord en niemand wil dat de trollen blijven staan. Perfect!

   Iedereen probeert de discipline op te brengen om de trol-berichten niet te lezen, zodat de neiging tot reageren niet ontstaat.

   Op die voorwaarde wil ik graag proberen hun berichten zo kort mogelijk op de site te laten staan. En dan maar hopen dat ze op een dag er mee ophouden.

   Met vriendelijke groeten, uw Censor.

   Verwijderen
  17. Censor, de trolls zullen niet weggegaan of we nu op hen reageren of niet en ik heb uitgelegd waarom.

   Hoe meer we bloggen, hoe meer ze zullen reageren omdat ze niet willen dat we reageren.

   Bovendien halen ze af en toe het beste in ons naar boven zoals Dawg om te wijzen op de propaganda en zoals ik om te wijzen op sponsoring door Soros.

   Verwijderen
  18. Ik ben het eens met oligarch: de trollen zullen niet wijken en jawel, de huistrol legt het er weer duidelijk bovenop wat zijn doel is. Dat doet hij nu al 3 jaar, en hij heeft, jammer (nou ja jammer...)genoeg voor hem, zijn doel nog niet bereikt.
   Zoals Theo heel duidelijk opmerkte: "trollen zijn narcistische psychopaten" en die blijven in hun eigen wereldje doordraaien zonder ooit hun verlies te kunnen, durven toegeven.
   Eigenlijk eerder lachwekkend dan zielig, maar medelijden met dit soort figuren is echt weggegooide moeite.
   Voor alle duidelijkheid: dit is geen reactie op het "fantastische" schrijven van de hoofd psychopaat maar een vaststelling die ik met oligarch deel.
   Dus aan Blik en censor, blijven verwijderen, niet opgeven!

   Verwijderen
 25. See who is talking:

  De nieuwe dictator in KSA Mohammed bin Salman (die na de coupe van de afgelopen weken de absolute macht heeft) heeft Ayatollah Ali Khamenei de nieuwe Hitler van het Midden Oosten genoemd.
  Iran hits back over Saudi's prince's 'Hitler' comment
  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42117134

  Nu alles fout loopt voor de internationalisten is hun laatst poging wellicht een nieuwe oorlog in het Midden Oosten. Ik heb trouwens sterke vermoedens dat de retoriek en het gedrag van de prins c.q dictator is ingegeven door Israel en Trump.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @oli,

   Je opmerking wordt beantwoord, denk ik?

   Western Players' Presence in Syria in Essence Aimed at Iran - Think Tank

   https://sputniknews.com/analysis/201711251059427977-syria-west-us-military-presence-iran/

   Daarnaast kan ik je nog doorverwijzen naar het document: Which Path To Persia van de Brookings Institution

   https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/06_iran_strategy.pdf

   The road to Tehran goes through Damascus.

   Verwijderen
  2. Yup....Gaat mij benieuwen hoe dit verder gaat. Ik zie niet zoveel opties voor hen. Maar ja, ze hebben misschien iets wat wij niet weten.

   IS/Al Qaeda is opgedroogd. Er moet een nieuw front richting Iran gevormd worden....
   Ik verwacht eerlijk gezegd dat Irak de koerden gaat terugdringen richting het noorden, op het moment dat IS volledig is verslagen en dan is Iran is zo veilig als dat de dag lang is....LOL.

   Verwijderen
 26. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. The Hidden Truth About Ukraine, Kiev Euromaidan Snipers Kill Demonstrators. Italian Documentary Bombshell Evidence

   This report emanates from the mainstream media, Italy’s Canale 5,a TV network owned by Mediaset, a company largely controlled by the family of former Prime Minister S. Berlusconi.
   Canale 5 is the most watched TV channel in Italy.
   Why is this report which reveals the “unspoken truth” regarding the February 2014 Kiev Euromaidan coup d’Etat is not the object of mainstream news coverage? It emanates from the MSM yet it is tagged by the mainstream media as pernicious media disiformation.
   While the independent media (including Global Research) is ensuring its distribution outside Italy, the Western corporate media remains silent on the underlying political causes, perpetrators and consequences of the 2014 Kiev EuroMaidan coup d’Etat.
   Michel Chossudovsky, November 24, 2017

   http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2017/11/the-hidden-truth-about-ukraine-kiev.html

   Verwijderen
 27. De Syrië oorlog in 11 minuten!

  https://www.youtube.com/watch?v=Z6jSyqcrwVY

  Instructief, en ja, dit is ook propaganda....

  De muziek is prachtig, alhoewel 3x herhaald. Maar wij hebben helemaal niets wat inspireert sinds Bob Marley´s ´Get up, stand up´.

  Ik ben helemaal niet tegen het bombarderen van takfiri´s met fosfor! Maar om er wat zout in te mengen om de karakteristieke witte kleur te maskeren vind ik wel wat goedkoop. Hopelijk is het natriumnitraat, dan is het in elk geval functioneel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het NRC tje wist te melden dat IS onverslaanbaar was en al de "intellectuelen" van Nederland geloofden dat.

   Het NRC tje wist te melden dat het zeker was dat Hillary zou winnen. De vraag was met hoeveel. De "intellectuelen"van Nederland geloofden dat.

   Wanneer komt de tijd dat de "intellectuelen" het NRC tje niet meer geloven ?

   Verwijderen
  2. @Rootman,
   Kippenvel als ik zie hoe de russen humaniteit en cultuur terugbrengen in Syrië

   Verwijderen
 28. Google Does Evil en een goede tip o Moon of Alabama

  snipjes:

  Up to about 2006 or 2007 Google provided an excellent search engine. It then started to prioritize and present more general results even where one searched for very specific information. It became cumbersome to search for and find details. The situation has since further deteriorated.
  ................
  Google's algorithms now amount to censorship. Since August it downgrades websites that offer alternative views to the left of the pack. Searches that earlier led to the World Socialist Web Site or to Media Matters no longer show these sites, or show them way down the result pages. Traffic to these sites collapsed.
  ...........
  Google has become a prime cooperator and contractor for U.S. intelligence services. The private data it collects from it users is fed the dark-site's databases.
  ............
  The best and most benign search engine available now is DuckDuckGo. Its quality is as good as Google's once was.

  https://duckduckgo.com/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag wilde ik een link terugzoeken over een artikel betreffende ´Internet Research´ te st Petersburg, wat een CIA plant is. Het is me niet gelukt, en wat dat betreft zijn we weer terug in het tijdperk van Yahoo en Netscape!

   Verwijderen
 29. Denk je een stukje interessant leesvoer te vinden bij VK, want:

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/wie-nu-nog-twijfelt-aan-de-potentie-van-forum-voor-democratie-was-zaterdag-niet-op-het-partijcongres-in-de-rai~a4541604/

  Is het dat natuurlijk niet.

  Maar zelfs de propagandisten van VK kunnen er niet omheen dat

  'We kunnen niet langer ronddobberen zonder visie, zoals Mark Rutte in zijn grenzeloze cynisme zegt te doen.'

  En

  'Mensen als [...] zei voor Forum te kiezen omdat de overheid haar primaire taak - bescherming van de bevolking - verzaakt.'

  Lafaards die het bij VK zijn, laten ze die uitspraken alleen wel doen door... anderen die ook nog eens in een discutabel voetlicht worden gezet binnen die uitspraken (ze zijn 'getuigend christen' of behoren tot een 'partijkartel' of, schrik niet, zijn 'klimaatontkenner')

  Wat ze bij VK wel zelf durfen te zeggen is het volgende

  'Forum voor Democratie is een partij van gevoelens.' Waarom dat zo is wordt er niet bij gezegd. Dat de PvdA de afgelopen 5 jaar zonder gevoel massaal gesneden heeft in de sociale rechten van arbeidende Nederlanders (hun achterban), ook niet. Of dat Rutte, 'met gevoel' destijds in Afghanistan tegen de Nederlandse politie/leger macht sprak dat 'heel Nederland achter hen staat' of 'de onderste steen', etc ook niet. En dat in de Volkskrant al jarenlang alleen met 'gevoel' (lees zonder feiten) geschreven wordt... Maar ik herhaal mezelf.

  'Zijn [Baudet's] ideaal is het Europa van 150 jaar geleden. Er zijn er die daarbij denken aan kinderarbeid, aan censuskiesrecht en plaggenhutten' Wederom gratuit.

  'De partij heeft naar eigen zeggen 17 duizend leden'. Oftewel zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten (Volkskrant is 'naar eigen zeggen' de grootste 'kwaliteitskrant' van Nederland)

  En direct daaronder nog zuurmakend

  '4 stukken over Thierry Baudet en FvD die je gelezen moet hebben' Aangezien ik niets moet, heb ik die 4 stukken maar overgeslagen.

  Wat ik uit het stukje concludeer is dat ze bij VK bang voor Baudet zijn, zonder te komen met argumenten die deze angst logisch inzichtelijk kan maken voor de lezer. Wat voldoende reden voor mij is om te concluderen dat ze bang zijn voor Baudet om iets wat ze niet mogen zeggen, zoals dat we in NL niet langer kunnen ronddobberen zonder politieke visie. En dat de overheid, met haar media, haar primaire taak - bescherming van de bevolking - verzaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. ´Handbook of Russian information warfare´, boekbespreking.

  https://krypt3ia.files.wordpress.com/2016/12/fm_9.pdf

  Dit is een aardig boekje, van NATO.

  Er zit veel werk in, opzoeken en vertalen. De analyse zit echter vol met bias, en de bekende splinter/balk-vooroordelen.

  Er worden een aantal technieken genoemd, zoals ´reflexive control´, creatie van een ´permissive environment´, en subversie + destabilisatie. Eigenlijk een frame voor laten horen van aanvullende feiten, overtuigende argumenten en gefundeerde kritiek. Hier gaat het boekje zwaar de fout in, want het gaat 100 % uit van het eigen gelijk, zodat de genoemde geluiden intolerabel zijn. Vanuit een militair hiërachisch denken wel een beetje te begrijpen, zolang het tenminste binnen de kazerne blijft.

  Dan volgt een hoofdstuk over de bescherming (defensive measures) die de Russen nemen tegen westerse propaganda (zoals het verbieden van Soros NGO´s), met een ondertoon van verontwaardiging dat ze westerse beïnvloeding niet meer tolereren.

  Dan een stukje geschiedenis, en een opvallend juiste analyse van de Russische perceptie van dreiging aan de hand van Libië.

  Vervolgens een hoofdstukje over de methoden aan de hand van de Krim. Dit stukje komt mij verward over, omdat cyberoorlog en bovengenoemde methoden tot overtuiging op een hoop gegooid worden. Het totaal gebrek aan zelfkritiek maakt dat de aangenomen motieven een getrouw spiegelbeeld lijken. RT en Sputnik worden genoemd.

  Dan komt het begrip Kremlin troll ter sprake, een begrip waarvan we nu weten dat het een CIA desinfo-campagene is om een motief te leveren voor meer escalatie.

  Vervolgens worden maatregelen besproken. Ook hier weer het onwankelbare geloof in het eigen gelijk, waarmee alle tegenstanders meteen als putin bots of verraders worden gezien: Rusland ondermijnt zo het vertrouwen in de authoriteiten, de media en het ´democratisch proces´ in het westen, en dat moet uiteraard bestreden worden.

  Daarna een prognose, een hoofdstukje waar best wel wat angst uit doorklinkt, en tenslotte een wat vage conclusie.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Via privacy nieuws.nl:

  "Rusland voert een ‘koude oorlog op het internet’ en Nederland moet zich daar tegen wapenen, vindt CDA-leider Sybrand Buma. Hoog tijd voor een autoriteit die het onlineverkeer in de gaten houdt, zegt hij. ,,We moeten niet naïef zijn.’’...

  ...,,We moeten af van het idee de digitale wereld als privédomein te zien, waar de privacywetgeving regeert. Wie het internet op gaat, betreedt de publieke ruimte, ook al zit je thuis op je zolderkamer. Op straat geldt een id-plicht, er hangen camera’s. Op internet is geen enkele bescherming. Mensen kunnen onder alias elkaar de huid volschelden, zonder dat iemand weet wie er achter zit.”

  ,,Privacy is belangrijk. Maar weet u wat zo interessant is aan de discussie over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de WIV? Dat is nou typisch een voorbeeld waarbij tegenstanders een overdreven sterke nadruk op privacy leggen. Maar als je een speld in een hooiberg zoekt, moet je die wel kúnnen vinden. Criminelen gebruiken allang geen telefoons meer. Want die worden aangestraald door zendmasten en die mogen afgetapt worden. De kabel niet, daar moet je dus kunnen kijken. Heel veel landen doen dit al zonder dat ze dat mogen, wij zijn tenminste zo netjes er een wet met veel waarborgen voor te maken. Om burgers te beveiligen op internet moeten we meer doen.”

  U wilt een internetpolitie? ,,Dat zijn niet mijn woorden. Zo’n benaming roept bij mensen al gauw het gevoel op van ‘zie je wel, de politie wil weten wat ik online doe’. Ik wil dat er online gesurveilleerd wordt door een internetautoriteit. Zodat we bijvoorbeeld weten waar al die verspreide berichten op social media vandaan komen. Dat hoeft de politie niet te doen.”...

  ...En hoe wilt u dan voorkomen dat mensen een valse identiteit hebben op internet? ,,Ik heb daar niet meteen een technisch antwoord op. Ik wil de discussie aanzwengelen en die begint bij bewustwording. Eigenlijk zet je op internet je deur open en laat je iedereen maar binnen. Maar als er in je huis is ingebroken, bel je normaal gesproken de politie. Bij criminaliteit op internet wordt veel te weinig aangifte gedaan. We moeten ons realiseren dat internet niet alleen vrijheid is, maar dat er net als in de publieke ruimte regels moeten gelden.’’

  Alles bij de bron; AD "

  Mijn mening hierover: Buma denkt hier enkel Rusland mee te kunnen pakken maar er zijn veel andere figuren en trollen op het net die openlijk aan haat zaaien, schelden en beledigen doen. Worden die straks ook aangepakt of worden die een hand boven het hoofd gehouden omdat ze "toevallig" anti Rusland zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Nog meer bagger van de polderpravda. De NRC blijft wrijven in de vlek die de affaire Omtzigt is geworden met een onwaarschijnlijk slechte (zelfs naar NRC maatstaven) column van Ton-Jan Meeuws:

  Kan dat: van Poetin en van Holland houden? / Tom-Jan Meeus
  13 november 2017

  "Tegenstanders van open grenzen hoor je nooit over de globalisering van informatie. Zij houden enorm van Nederland, zij verwerpen de EU, en willen de grenzen dicht: Nederland voor de Nederlanders. Maar als Poetin zijn mond opendoet, vervalt ineens hun verlangen naar gesloten grenzen. Zegt hij bijvoorbeeld dat de Russen niets met het neerhalen van de MH17 te doen hadden, dan reageren zij gedienstig: goed punt, Vladimir, ik zal het doorgeven.

  Gevolg is dat wij in de MH17-discussie al jaren zitten met Nederlandse opponenten van open grenzen die ons verwijten dat onze kennis onvoldoende geglobaliseerd is: we zouden te veel naar Amerikaanse en Europese bronnen luisteren, te weinig naar Russische. Ofwel: onze fysieke grenzen moeten dicht, ook voor de EU. Maar onze mentale grenzen verder open, vooral voor Poetin. Begrijpt u?'

  verder lezen:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/13/kan-dat-van-poetin-en-van-holland-houden-14009639-a1581069

  Hoeveel stropopargumenten, manke vergelijkingen en valse frames kan een columnist in een een paar regels persen? Klaarblijkelijk heel veel als die columnist Tom-Jan Meeuws is.

  De column is pure bagger, maar past wel naadloos in een trend waarbij oppositie steeds vaker gelijk gesteld wordt aan landverraad. Belachelijke hysterie die vooral laat zien hoe bang de zittende macht en haar waterdragers aan het worden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Inderdaad Dawg, ze zakken steeds vaker door de ondergrens en brengen zichzelf steeds verder in discrediet. Dit doordat ze de wanhoop nabij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen