zaterdag 25 november 2017

Na Nato-ontmoeting: Oekraïne schendt Minsk en bezet 2 dorpjes uit neutrale zone

Het verband tussen het één en het ander zal nooit aangetoond kunnen worden, maar afgelopen week hadden NATO-baas Jens Stoltenberg en Oekraïne-baas Petro Poroshenko een heerlijke ontmoeting, en vandaag rukt het Oekraïense leger verder op en bezet weer 2 gehuchten uit de neutrale zone. De operatie had nog veel verder kunnen doorlopen, ware het niet dat één van de vrijwilligers aan Oekraïense kant via de sociale media wat loslippig werd en de actie in de kiem gesmoord kon worden. Wij komen spoedig met meer nieuws en reportages uit Donetsk waaronder een exclusief nieuw interview met Svetlana. Blijf erbij!Putin tekent wet die Buitenlandse media tot buitenlandse agenten kan bestempelen

Het Westen heeft het voor elkaar. Nadat de VS RT en Sputnik gedwongen heeft zich te laten registreren als buitenlandse agenten, kon de Russische Federatie niet anders doen dan gelijksoortige maatregelen te nemen. Putin heeft daarvoor vandaag een wet ondertekend.

Russische luchtmacht vernietigt installaties van IS

We gaan nog even door met het Russische nieuws van vandaag: Zes Russische bommenwerpers Ty-22, onder begeleiding van jagers, hebben verzetshaarden en materieel vernietigd van IS in Noord-Oost Syrië. Het betreft de derde operatie in de afgelopen 3 dagen.

Theresa May noemt Rusland een vijandige staat

Gisteren, op een EU-bijeenkomst over samenwerking met het Oosten in Brussel, noemde Theresa May Rusland een vijandige staat en wees zij Rusland aan als schuldige voor het uitelkaar vallen van de EU. Er waren diverse landen uitgenodigd uit de voormalige Sovjet Unie, zoals Wit Rusland, Armenie, Gerorgie, Azebeidjan, Moldavie en Oekraine. Rusland ziet het als een poging deze landen in het pro-NATO-kamp te krijgen met als enige doel een poging deze landen de samenwerking met Rusland te belemmeren. 100 Miljoen Pond wil May "investeren" in publiciteit "tegen de destabilisatie van Rusland". De leider van Wit Rusland bedankte voor de eer om langs te komen: "Ons moet u dergelijke vragen niet stellen. Wij werken graag samen, en onderhouden graag vrienndschappelijke banden met Europa maar Rusland is voor ons Heilig."

Handelsreis Tjechie / Milos Zeman in Rusland dendert voort

Terwijl de Britten onder leiding van hun Theresa May, net als de Nederlanders trouwens bij monde van Sybrand Buma, de Russen moeten zien als vijand, daar dendert de Tsjechische handelskaravaan van Milos Zeman gewoon door in Rusland. Ze zijn inmiddels in Ekatrinenburg aangekomen in de Oeral, op de grens met Azie. Steeds meer toeristen bezoeken elkaars landen, en joint ventures op het gebied van tanks en luchtvaart floreren en werden in de reportage getoond. Ook de landbouw, het bankwezen en de metaal werden genoemd als terreinen waar de Tjechen en de Russen elkaar steeds vaker en beter weten te vinden. 140 Vertegenwoordigers uit alle geledingen van het Tsjechische bedrijfsleven toeren mee in de karavaan van Zeman. Een nooit eerder vertoond aantal, hetgeen het belang van de missie nog eens onderstreept. Terwijl Zeman zichtbaar geniet met een grap en een grol, doen de zakenlieden lekker zaken. We vertalen de vloeiende Russische woorden van Zeman vanaf seconde 42 om de ontspannen sfeer weer te geven en te tonen hoe hij de Russische hearts en minds voor Tsjechie weet te winnen: "Ik zal spreken in een taal die een beetje op het Russisch lijkt. (grote glimlach, applaus). Ik hoop dat jullie me mijn fouten vergeven. Er zijn 2 types afspraken: 1. Een memorandum van wederzijds begrip. 2. Een concreet contract. Ik waardeer zeer dat vandaag een contract is gesloten voor de levering van 6.000 tractoren in de volgende 4 jaar. Dat is beter dan een memorandum van begrip!" (Glimlach).Polen gaat door met neerhalen herdenkingstekens gevallen Sovjet bevrijders

Nu was Stargrade aan de beurt om de herinnering aan haar Russische bevrijders van het Nazisme te vernietigen. De staat van het monument zou de openbare veiligheid in gevaar brengen en is daarom geruimd. Aldus de officiële versie.

Bovenstaande 2 nieuwsitems (Tsjechie en Polen) maken goed duidelijk de verhouding die beide landen historisch gezien hebben met Rusland. Tsjechie en Rusland kunnen het, met uitzondering van de betreuerenswaardige gebeurtenissen in 1968, overwegend goed met elkaar vinden. Polen laat zich volgens de Russen te vaak voor de karretjes van andere mogendheden spannen om Rusland een hak te zetten.

Dit was het meest interessante nieuws uit de Russische bulletins van vandaag en gisteren. Vond u dit interessant? Of vindt u dat we nepnieuws verspreiden en hiermee "onze democratische rechtstaat" ondermijnen? Laat het weten in de comments.

15 opmerkingen:

 1. Het probleem met columnisten als Meuis is dat ze zich niet kunnen indenken dat mensen die van hen afwijkende meningen kunnen hebben zonder verblind te zijn door propaganda (useful idiots) of betaald te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Rootman

   Als stukjes als die van Meeuws of Van Wijk alleen uit kokervisie voortkwam zouden ze zich niet voortdurend hoeven te bedienen van kwaadaardige framing.

   "Tegenstanders van open grenzen hoor je nooit over de globalisering van informatie. Zij houden enorm van Nederland, zij verwerpen de EU, en willen de grenzen dicht: Nederland voor de Nederlanders. Maar als Poetin zijn mond opendoet, vervalt ineens hun verlangen naar gesloten grenzen. Zegt hij bijvoorbeeld dat de Russen niets met het neerhalen van de MH17 te doen hadden, dan reageren zij gedienstig: goed punt, Vladimir, ik zal het doorgeven.

   Alleen al zo'n eerste zin. Oppositie tegen de koers die de EU vaart wordt hier door Meeuws op een lijn gezet met een bizar soort isolationisme dat een muur om Nederland wil zetten die, zo blijkt uit de volgende zin, zelfs geen informatieuitwisseling met het buitenland meer toelaat; geen nieuws, geen literatuur, geen muziek, geen cultuur. Waarom vindt Meeuws het nodig oppositie tegen de EU te framen als de geestesgesteldheid van een soort Albanese gekkies?

   Er zijn gegronde redenen om twijfels te hebben over de objectiviteit van het onderzoek naar de aanslag op MH17, maar ook hier Meeuws weer niet verder dan kwaadaardige framing; die twijfels kunnen alleen maar van Poetin rollen afkomstig zijn en dat zijn, hoe toevallig, precies dezelfde figuren als die isolationistische gekkies.

   NRC is niet meer dan een achterbakse lakei van de zittende macht. Als Meeuws zich daar niet naar gedroeg zat ie er niet.

   nu nog even de techgiganten definitief in het gareel krijgen:

   The Plutocrats Are Pursuing Internet Censorship And They’re Barely Even Hiding It / By Caitlin Johnstone

   http://www.informationclearinghouse.info/48272.htm

   Verwijderen
  2. Geheel met je eens dat er meer aan de hand is dan tunnelvisie: het is op zijn minst willful ignorance. Indien erger dan verraden ze hun beroepsethiek.

   Verwijderen
 2. Die EU bijeenkomst, waar Belarus geen zin in had, heeft nog te weinig publiciteit gekregen. Een demagogische speech van het wrak May heeft uiteraard geen invloed, het gaat om genomen beslissingen en voorgenomen intenties. 1.1 miljoen voor East Stratcom is uiteraard een te verwaarlozen bedrag: daar kunnen ze een stuk of 5 vette baantjes voor mislukte politici mee creëeren. Het zal maandag wel loskomen, na de talkshows van vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eddy krijgt wat andere instructies na het falen van zijn kippenoffensief en gaat steekhoudende links plaatsen, weliswaar nauwelijks in context. Zoals de moderator terecht stelt is dat geen reden om zijn posts te laten staan, alsmede de reacties erop.

  Gisteren heb ik de links nagetrokken en na een eerste commentaar een boekbespreking van die PDF gemaakt. Militaire en beleidsdocumenten, hoe eenzijdig verblind dan ook hebben immers waarde in de informatieoorlog.

  vanavond zal ik de volgende PDF lezen en er een boekbespreking aan wijden:

  https://info.publicintelligence.net/AWG-RussianNewWarfareHandbook.pdf


  We dienen immers te weten welke stappen men van plan is om de juiste tegenzetten te anticiperen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De NAVO en EU zijn verworden tot het militaire resp. politieke vijgeblad van imperialistische politiek door de VS. Beiden zijn wanhopig op zoek naar een vijand om de zwakke legitimatie van die rollen te rechtvaardigen. En dat is de reden dat de nieuwsvoorziening in de westerse MSM gedegenereerd is
  tot een dagelijks terugkerende russofobe psyops.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het verschil tussen Russische en NATO troepen:

  1) Russische troepen zijn er niet op uit om landen te veroveren of te regime-changen, NATO soldaten moeten vechten op vreemd gebied, zelfs binnen hun invloedssfeer.

  2) Omdat ze een defensieve taak hebben zijn ze gemotiveerd om hun land en landgenoten te verdedigen. NATO soldaten gaan echt niet sneuvelen in de Baltische blubber voor een offensieve opdracht. Dit is NATO´s achilleshiel: Motivatie!

  NATO soldaten kunnen niet vechten zonder luchtsteun en high tech, de Russische eenheden zijn behoorlijk autonoom en zelfvoorzienend.

  NATO materieel is grotendeels niet in de strijd getest, is peperduur en heeft kinderziektes; Russische spullen zijn relatief goedkoop, battle tested, zoals de zeer succesvolle missie in Syrië heeft bewezen.

  Electronisch en qua luchtverdediging liggen de Russen 2 generaties voor.

  Het is maar goed als NATO special forces spetsnatz eenheden kunnen identificeren: Dan kunnen ze misschien nog nèt op tijd wegkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dit is niet het enige 'incident' met oorlogsmateriaal van NAVO leden, het is een stuctureel probleem.

   UK’s £1bn warship breaks down in Persian Gulf

   http://www.presstv.com/Detail/2017/11/24/543378/UK-Royal-Navy-HMS-Diamond-persian-gulf

   Verwijderen
  2. Overigens, dit is al het tweede Britse oorlogsschip dat na te waterlating 'kinderziektes' vertoond. Het eerste schip weigerde dienst omdat het in te warm water vaarde. Hoe dit te rijmen valt met de wetenschap dat de aarde aan het opwarmen is, is mij een raadsel?

   Of wij nemen het Aegis vuurgeleidingscommunicatiesysteem wat door een overvliegende SU-24 totaal ontregeld werd!

   In mijn bescheiden oplnie hoef je maar 2 documenten te lezen die de ware bwdoelingen van de VS blootleggen en dat zijn:

   -Rebuilding Americas Defenses (Project for the New American Century);

   -Which Path To Persia (Brookings Institution).

   In deze doumenten wordt open en bloot de bedoelingen van de VS beschreven. M.a.w. de VS geeft zelf toe op oorlogspad te zijn om een Amerikaanse wereldhegemonie te scheppen.

   Verwijderen
  3. Het probleem voor de Amerikaanse wereldhegemonie aspiraties is dat het een dure bezigheid is, die bovendien niet werkt. En ondertussen worden de problemen op binnenlands niveau alleen maar groter voor Amerika:

   http://www.zerohedge.com/news/2017-11-22/out-control-genicide-baltimore-residents-support-martial-law

   Verwijderen
 6. Uit de studie van Case en Deaton uit 2013 in PNAS bleek dat er voor elk westers land in de jaren 2000 tot 2010 een gestage toename in gemiddelde levensverwachting was te zien, uitgezonderd voor blanke Amerikanen tussen de 40 en 55 jaar (dat zijn zij die het hardst getroffen zijn in de VS door werkeloosheid en stagnerende lonen terwijl het Pentagon en de drie-letterige veiligheidsdiensten er jaar in jaar uit miljarden bij krijgen).

  Nu is er een studie uit GB die laat zien dat de gemiddelde levensverwachting in GB is gestagneerd nadat de Tories in 2010 massaal gingen korten op gezondheidsuitgaven en sociale voorzieningen.

  Uit The Independent:

  'The Conservatives have been accused of “economic murder” for austerity policies which a new study suggests have caused 120,000 deaths.'

  http://www.independent.co.uk/news/health/tory-austerity-deaths-study-report-people-die-social-care-government-policy-a8057306.html

  En de wetenschappelijke publicatie:

  http://bmjopen.bmj.com/content/7/11/e017722

  En dan vooral de volgende figuur waar je kunt zien dat

  'mortality rates in the UK had declined steadily from 2001 to 2010, but this reversed sharply with the death rate growing again after austerity came in.'

  http://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/7/11/e017722/F1.large.jpg?download=true

  En net zoals in GB als in de VS als in Nederland wordt gekort op gezondheidszorg en sociale voorzieningen om met dat geld vervolgens 'tekorten' bij 'defensie' en 'intelligence' te kunnen vullen omwille van onze 'veiligheid'. Het enige wat daarmee bewerkstelligd lijkt te worden is dat mensen in landen in de VS en GB en, naar alle waarschijnlijk, Nederland eerder sterven.

  Zouden politici en journalisten weten dat ze met hun fobische verhalen over Rusland etc, hun eigen ouders gemiddeld genomen een korter leven geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bovenstaand nieuws kun je overigens ook bij RT teruglezen: https://www.rt.com/uk/410048-tory-austerity-deaths-study/

  Terwijl de wetenschappelijke redactie van de Volkskrant zich vooral druk maakt over de vraag waarom er geen water op Mars wordt gevonden. Weliswaar geen nepnieuws, maar om nou te zeggen dat er echt niets interessanter te lezen is dan dat er op Mars geen water wordt gevonden... is een reden dat ik het nieuws elders vandaan haal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik nu juist van de Volkskrant, de BBC en niet te vergeten de Russische media het goede: dat ze ipv saaie sport aandacht aan wetenschappelijke ontikkelingen besteden!

   Verwijderen
 8. De boekbespreking van:

  https://info.publicintelligence.net/AWG-RussianNewWarfareHandbook.pdf  Allereerst: dit is geen beleidsdocument en het is declassified: houd het zoutvaatje dus bij de hand!

  - Voorwoord: Lezen!

  - Doel: Ondanks de enorme overmacht gaat vrijwel alles mis: hoe kunnen we dit beter doen? De Ukraine situatie is in dit document meestal gebruikt ter illustratie.

  Hoofdstuk 1: Veranderingen in de Russische defensie. Introductie van het begrip; Hybride oorlog. Hier lijken de analisten in de spiegel gekeken te hebben want alle ´nieuwigheden´ zijn al heel oud nieuws wat betreft VS buitenlandbeleid.

  Daarna komt een analyse van het materieel. Dat moet men zelf bekijken, want ik ben geen expert. Wat wel gezegd kan worden is dat de luchtafweer en electronic warfare zeer veel verder is dan de VS. Geen grote verrassing als men de scholing van de Amerikanen vergelijkt met die van de Russen.

  Hoofstuk 2: De tegenmaatregelen van NATO/ VS:

  De zwakheden van hun leger worden genoemd: dit is vermoedelijk waar, en een waardevolle tip ter verbetering.
  Voor studenten van strategie en geïnteresseerden is dit hoofdstuk de moeite waard!

  Hoofdstuk 3: aanraders voor training en tactiek:

  - wees bang voor digi-aanvallen

  - Wees in staat oudere methoden van navigatie en communicatie te gebruiken

  - In de strijd: schakel alle mobieltjes uit!

  - MAW: niet vertrouwen op digitaal: traditionele vaardigheden blijven aanleren! een update uit de verloren oorlogen en veldslagen: we waren naief en hebben de Russen zwaar onderschat: nu zijn ze zowel qua traditionele als high tech capabiliteiten veruit onze meerdere! Dit komt met een zware aanrader om toch vooral niet de traditionele battle skils te verliezen!

  De verschillen in tactiek tussen NATO en de Russen worden beschreven met de kwetsbaarheden van de eerste, en noodzakelijke training om dit te verhelpen, indien mogelijk. Het betekent overleven in een strijdtoneel zonder electronica en luchtsteun, met zwermen Russische drones.

  Social media als propagandamiddel worden besproken, maar ook mobieltjes van soldaten, die targetinfo prijsgeven.

  Het boekje eindigt met het volgende citaat:

  “A dead soldier who has given his life because of the failure of his leader
  is a dreadful sight before God. Like all dead soldiers, he was tired,
  possibly frightened to his soul, and there he is on top of all that never
  again to see his homeland. Don't be the one who failed to instruct him
  properly, who failed to lead him well. Burn the midnight oil, so that you
  may not in later years look upon your hands and find his blood still red
  upon them.”

  De appendix beschrijft tactieken en wapensystemen.

  Voor de strategen onder ons zeker de moeite waard om te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. [Geen grote verrassing als men de scholing van de Amerikanen vergelijkt met die van de Russen.]

   Met scholing bedoel ik ´general education´, waarbij de Russen wiskunde, techniek, geografie en geschiedenis krijgen, en de Amerikanen basketball en genderstudies.

   Verwijderen