dinsdag 24 november 2015

Putin reageert beheerst op NATO-aanval op Russisch vliegtuig

Putin heeft beheerst gereageerd op het door Turkije neerschieten van de Russische SU. Zie onderstaand zijn reactie betreffende dit "incident". Vanaf circa halverwege.Putin meldt in grote lijnen het volgende: Het vliegtuig is vier kilometer binnen Syrië neergestort, en vloog 1 kilometer van de Turkse grens. Maar het belangrijkste is nog: De Turken weten dat Rusland geen enkele bedreiging voor hen vormt of intentie zou hebben een bedreiging voor hen te vormen. Dat weten zij. Rusland heeft Turkije niet enkel als een nabije buur beschouwd, maar als een bevriend land. Vreemd dat de Turken dan de NAVO bijeen roepen, alsof een vliegtuig van hen door ons is neergeschoten en niet ons vliegtuig door hen. De vraag is in wiens belang zij handelen.

Helga Salemon mocht direct weer aantreden bij NPO. Laten we haar ook eens een compliment geven. Zo erg als Bild het maakt, "Russland attackiert Turkei", maakt Helga het niet. Maar op de vraag om het doodschieten van de aan parachutes bungelende piloten te duiden kwam zij niet veel verder dan: "Het doden van de piloten is anti-reclame voor Putin".

Peter Wijninga: "Russen onverstandig"Peter Wijninga van subsidieslurper HCSS, was ook in de uitzending aanwezig. Hij vond het onverstandig van de Russen zo dichtbij te komen. "De Russen hadden kunnen weten dat als ze zo dicht bij de Turkse grens kwamen, de Turken nerveus zouden worden." Verder wees Wijninga erop dat onder leiding van de Amerikanen deze spanningen wel met een sisser af zullen lopen.Analyse Blik

Alle tot nu toe bekende feiten en omstandigheden wijzen op een regelrechte provocatie van NATO-lid Turkije tegen Rusland. Helga Salemon mag dan wel zeggen dat de Turken vele malen gewaarschuwd hebben. Dat geeft ze dan nog niet het recht het vliegtuig neer te schieten boven Syrië notabene! Zeker omdat, zoals Putin duidelijk stelt, er geen sprake was van een bedreiging. Dan wordt er nog gesproken van het feit dat de daar aanwezige Turkmenen de sympathie hebben van de Turken. Hoe het ook zij, als dat rebellen zijn die een aan zijn parashute bungelende piloot uit de lucht schieten, dan spreek je over een regelrechte oorlogsmisdaad van dus een door de NATO gesteunde groepering.

Zowel Salemon als de ex-militair Wijninga weigeren dit te benoemen. Dat Salemon nog niet van haar Putin-obsessie genezen is, blijkt uit het feit dat ook het doodschieten van bungelende piloten zij geen oorlogsmisdaad of schande noemt maar "anti-reclame voor Putin". Een Putin-obsessie dus. David Jan Godfroid geeft best een redelijk verslag van de Russische lezing, het enige is dat hij de nadruk legt op de "keiharde reactie" van de Russen. Terwijl het juist om een beheerste en gepaste reactie gaat op een vreselijke daad van een NAVO land en groeperingen door de NAVO gesteund.

Op de Russische tv wordt gesproken dat het neerschieten van het Russische vliegtuig de Turkse reactie is op de vernietiging van de vele olietransporten van ISIS richting Turkije. Turkije zou dit niet doen als ze de NATO-steun niet in de rug zouden hebben. Lavrov die deze week zijn Turkse ambtsgenoot in Istanbul zou ontmoeten heeft de trip afgezegd. De Tjechische President Milosh Zeman heeft -als één van de weinige Europese landen- de Turkse aanval veroordeeld.


UPDATE: Het lot van de piloten is nog onduidelijk. Mogelijk zijn ze toch nog in leven. Wordt vervolgd.

Lavrov zegt zijn bezoek aan Istanbul, voor deze week gepland af, en raadt de Russen aan hetzelfde te doen, betreffende hun vakantieplannen richting het Euraziatische land.

36 opmerkingen:

 1. Lees ook de Propagandaschau met excellente analyses:
  https://propagandaschau.wordpress.com/2015/11/24/die-ard-verschweigt-den-absturzort-des-ueber-syrien-abgeschossenen-und-abgestuerzten-russischen-kampfjets/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het neerhalen van de SU 24 was een daad van agressie. Dat zowiezo. De SU 24 is daar op verzoek van een legitieme regering die deel uitmaakt van de UN. Hij is hooguit luttele seconden in het turkse luchtruim geweest en is in de rug aangevallen.

  Het neerschieten van de piloten is een daad die door alle landen afgekeurd dient te worden omdat de security counsel resolutie 2249 heeft aangenomen. De wereld is in oorlog met deze mensen die de piloten hebben neergeschoten.

  Security Council ‘Unequivocally’ Condemns ISIL Terrorist Attacks, Unanimously Adopting Text that Determines Extremist Group Poses ‘Unprecedented’ Threat
  http://www.un.org/press/en/2015/sc12132.doc.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu er steeds meer feiten komen en weinig speculaties vind ik het neerschieten van de SU24 door Turkije zwaar overdreven en moet dit worden bestraft door de NAVO. Het is een zeer domme actie en 1 die wellicht zeer zware gevolgen kan hebben voor de hele regio. Hoewel ik me de frustratie van de Turken kan voorstellen door het meerdere malen ongeoorloofd schenden van het luchtruim door de Russen met vliegtuigen en drones is een schending in 2km met als straf het neerschieten van een straaljager een zeer zware maatregel en een zeer groot incident. De NAVO zou deze fout ook zwaar moeten veroordelen en de Turken meer in toom zien te houden. Natuurlijk moeten ook de Russen er op aangesproken worden om niet meer in andermans luchtruim te vliegen zonder zich bekend te maken. Oftewel er moet goed om de tafel gezeten worden om een internationale coalitie op touw te zetten om UITSLUITEND IS aan te vallen, en niet de andere groeperingen. Dit kan wellicht later nog besproken worden, nu eerst van belang is een zo zwaar mogelijke coalitie met Rusland en Iran erbij en ook het Westen om IS te vernietigen. Dat is namelijk de gezamenlijke vijand!! Rusland moet dan ook stoppen met het beschieten van andere groeperingen en het westen moet stoppen met aanvallen op Assad. Die moeten later politiek worden aangepakt, misschien alsnog militair, maar hoofddoel moet nu zijn IS. Turkije moet nu zijn excuses aanbieden voor dit incident en alle kosten en middelen vergoeden die Rusland nodig heeft. Inclusief die heli en de repatriëring van de piloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Turkije heeft geen bewijs aan Rusland kunnen overleggen dat de SU-24 het Turkse luchtruim zou hebben geschonden.

  Turkey provides no proof Russian Su-24 violated its airspace

  According to Peskov, Turkey has provided no evidence to prove that the Russian Su-24 bomber violated its airspace.

  "We rely on data from out defense specialists who know all the parameters of the downed plane’s flight," Peskov said. "These data show that the plane was flying in Syria’s airspace and was shot down over Syria."

  http://tass.ru/en/politics/838950

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook Mi-8 helikopter tijdens reddingsoperatie neergeschoten.

  Turken claimen dat zij niet wisten dat de SU-24 die zij neergeschoten hebben Russisch was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou zeer goed mogelijk zijn; de Turken hebben gezegd iedereen die onaangekondigd en die zich niet identificeert bij het betreden van het Turks luchtruim neer te schieten. Dat recht hebben ze, hoewel ik het voor een overtreding binnen 2 km zwaar overtrokken vind....maar dit was niet gebeurd als de Russen dit al vaker hebben gedaan de laatste maanden en de Turkse regering dit spuugzat was en duidelijk maakte dat wie dan ook het Turks luchtruim binnendringt zonder zich te identificeren het risico loopt neergeschoten te worden!

   Verwijderen
  2. @LGK,

   Artikel geeft op geen enkele manier een definitieve lezing; slecht de tegenovergestelde standpunten van de Turken en de Russen worden weergegeven.

   Verwijderen
 6. http://theaviationist.com/2015/11/24/ruaf-su-24-shot-down-by-turkey/

  Ook vluchtgegevens erbij....nu tevreden Joop???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En was dat nou zo moeilijk?

   Verwijderen
  2. Tja jij bent zo lui aangelegd dat je niet zelf even een andere site kon bekijken, maar ja, dat je een luie Kremlintrol bent heb je nu ten volle bewezen. Het staat overal op het net, bij alle journaals en ook op deze onafhankelijke luchtvaartsite....dus tja....jij wil niet zoeken dus zal je nooit iets vinden. Kortom je bent een zielige mieperd die alles in hapklare brokken wil krijgen en anders geen truukjes kan doen of andere commando's kan volgen. Ik verzoek hierbij dan ook Blik om Joop wegens luiheid even te blokkeren, en pas weer toe te laten als hij laat zien zelf op onderzoek te kunnen. Zo moeilijk is dat toch niet Joop???

   Verwijderen
  3. Je kan duidelijk zien dat de F16 in turkije achter de kont van su 24 is gekropen. De grens maakt net een uitsulpingkje zodat de Su 24 net over Turks grondgebied vloog. Tsja, als je kwaad wil.............

   Verwijderen
  4. De F16 vliegt net op de grens met Syrië. Die kan er ook wel een metertje overheen gegaan zijn

   Verwijderen
  5. Ik kan eerlijk gezegd wel begrijpen waarom ze het gedaan hebben, alhoewel ik het niet goedkeur. Die SU24's vernietigen de gehele olietanker vloot van Bilal Erdogan. Grote verliezen in Latakia. Eerdere confrontaties tussen vliegtuigen. Maw. nu pakken we jullie eens. Nogmaals ik ben het er niet mee eens, maar begrijpen kan ik het wel.

   Verwijderen
 7. Voor iedereen die denkt dat Rusland IS niet aanvalt

  ISIS dump jihadi corpses in excrement pits with no Muslim burial as Putin airstrikes bite
  http://www.express.co.uk/news/world/620806/Russian-airstrike-battered-ISIS-dumping-dead-jihadis-in-excrement-filled-SEWAGE-PITS?_ga=1.53431784.1508998914.1443647070

  Flashback openlijke steun aan IS door minister president Turkije
  FLASHBACK: TURKEY’S PRIME MINISTER CAUGHT ARMING ISIS
  Months before Turkey shot down Russian jet, prime minister was shipping guns to ISIS
  IS wil consulaat in Istanbul. Rasmussen zegt dat als Turkije openlijk IS steunt het land dan uit de NATO gezet moet worden.
  Islamic State/ISIS to open its first consulate in Turkey, say reports
  http://awdnews.com/top-news/islamic-state-isis-to-open-its-first-consulate-in-turkey,-say-reports

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.infowars.com/flashback-turkeys-prime-minister-caught-arming-isis/

   Verwijderen
  2. "Jammer dat u link IS en al Quada door elkaar gooit"

   Hoezo, I.S. is Al-Qaida of begrijp je het niet helemaal?

   Verwijderen
 8. Als de schending van het Turkse luchtruim maar 17 seconden duurde waarom duurde de waarschuwingen dan 5 minuten? Dit houdt namelijk in dat de SU-24 vóór hij het Turkse luchtruim binnenvloog moet zijn gewaarschuwd en dan had de piloot zich wel twee keer bedacht om het Turkse luchtruim te schenden omdat hij wist anders het risico te lopen neergeschoten te worden.

  Tja, je kunt geen 300 seconden in een 17 seconden durende schending van het luchtruim kwijt.

  A] Er zijn geen waarschuwingen geweest;
  B] Er heeft geen schending van het Turkse luchtruim plaatsgevonden;
  C] De SU-24 is vanuit Turks luchtruim in Syrisch luchtruim neergeschoten;
  D] Turkije heeft zijn grens verlegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er nog één vergeten;

   E] Turkse F-16's bevonden zich in Syrisch luchtruim.

   Verwijderen
  2. "Heel goede vraag joop"

   Waarom geef je er dan een dom antwoord op?

   "Blijkt dus dat de Russische piloot de waarschuwing negeerde"

   Een SU-24 is geen partij voor een F-16 en normaliter worden SU-24's geëscorteerd door SU-30's.

   "Uit radio communicatie blijkt nu ook dat er eerst vriendelijk werd gevraagd een andere koers te volgen
   Latere waarschuwingen werden harder
   Piloot reageerde niet"

   En dat allemaal in 17 seconden?

   "Die piloot was gewoon arrogant en dacht dat Turkije dat niet durfde"

   Zou het een kamikaze piloot zijn geweest?

   Verwijderen
  3. Alles wordt opgenomen. Laat turkije en rusland de communicatie tussen de F16's en de SU24 maar openbaar maken. Dan kunnen we een oordeel vellen.

   Verwijderen
 9. De vraag die niemand stelt: wat deed dat vliegtuig juist in die ogenschijnlijk verlaten regio?
  Dit is daar waarschijnlijk het antwoord op. Het zou me niets verwonderen dat dit het zelfde gebied is waar de jet is neergeschoten als waar de I.S. olietransporten richting Turkije zijn aangevallen door Rusland. Niet voor niets dat Turkije meteen ging klagen bij de VN.
  http://www.zerohedge.com/news/2015-11-19/caught-tape-russian-air-force-destroys-dozens-isis-oil-trucks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zoon van Erdogan schijnt direct betrokken bij de IS oliehandel cq. transport van olie.
   http://journal-neo.org/2015/08/24/erdogan-s-dirty-dangerous-isis-games/

   Dochter lief bestiert een ziekenhuis voor gewonde IS soldaten
   Turkish President’s daughter heads a covert medical corps to help ISIS injured members, reveals a disgruntled nurse

   Verwijderen
  2. Turkish President’s daughter heads a covert medical corps to help ISIS injured members, reveals a disgruntled nurse
   http://awdnews.com/top-news/turkish-president%E2%80%99s-daughter-heads-a-covert-medical-corps-to-help-isis-injured-members,-reveals-a-disgruntled-nurse

   Verwijderen
  3. Wat is onzin? ik had het over transporten niet over de plaatselijke groepen. De video is al bijna 1 week oud, en je verwacht toch niet dat die transporten op de zelfde plaats blijven. Of ontken jij die transporten? En meer waarschijnlijk is dat die Turkmenen die transporten juist moeten beschermen? Bewijs het tegendeel maar.
   En dan nog iets: Putin is daar om zijn bondgenoot Assad te helpen. Die zogenaamde gematigde rebellen (bewijzen genoeg dat Turkije IS steunt)willen niets meer dan, gesponsord door 'het westen' ,Assad weg hebben.

   Verwijderen
 10. Voor zover ik weet hebben Nato landen Turkije / Amerika nog geen excuses aangeboden of het ongeluk betreurt. Het lijkt er niet op dat de piloot een cowboy was, maar dat hij opdracht heeft gekregen om een russisch vliegtuig uit de lucht halen zodra hij kans voor zag. Dit incident komt na een enorme terrein winst van de Syrische coalitie in Latakia afgelopen dagen.

  Dit is een dramatische escalatie van het conflict. Poetin heeft al gezegd dat dit grote consequenties zal hebben voor de relaties tussen Turkije en Rusland.
  https://www.rt.com/news/323262-putin-downing-plane-syria/
  Voor de goede orde. 60% van het turkse gas komt uit Rusland en 20% van het Turkse gas komt uit Iran. Niet dat Rusland snel het gas wapen uit de kast zal halen, want voor zover ik weet hebben ze dat nog nooit eerder gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan je niet hebben he, dat Porky is omgekocht. LOL. Kun je mij de details vertellen ?

   Verwijderen
  2. Ik heb nog een vraag. Wat is de bedoeling van Rusland om doelbewust het luchtruim van Turkije te schenden.? Hoe verbetert hierdoor de positie van Rusland ?

   Verwijderen
  3. Gas gaat gewoon via north stream 2 naar europa. South stream is niet nodig. Malloten in Nederland willen zelfs de nieuwe kolencentrales sluiten. Als je de russen in de kaart wil spelen moet je dat doen. Engelse gasvoorraden worden minder. Onze gaskraan moet dichter. Kan Noorwegen dat allemaal leveren. Ligt er genoeg capaciteit vanuit Noorwegen ?. Ik betwijfel het.

   Verwijderen
  4. "Rusland drong bewust Turks luchtruim binnen, ondanks waarschuwingen."

   Dat klopt niet wat jij hier stelt dat heb ik dus duidelijk aangetoond. Je kunt geen 300 seconden aan waarschuwingen kwijt in een 17 seconden luchtruim schending. Hebben die F-16's de SU-24's achtervolgd tot in Syrisch luchtruim? Waarom stel jij jezelf die vraag niet?

   Verwijderen
  5. "Ohhhh
   En een jaar geleden nog hier jubel verhalen dat gas via Turkije zal gaan"

   Je geeft weer geen antwoord op de vraag. De vraag was of het NODIG is, niet of wij hier een jaar geleden zaten te jubelen?

   Verwijderen
 11. Putin Goes Hard: Cruiser Ordered to 'Target and Destroy any Potential Threat'
  It's a defacto no fly zone for NATO over Syria

  http://russia-insider.com/en/things-just-got-very-serious-moskva-missile-cruiser-target-and-destroy-any-potential-threat/ri11419

  De loop va de gebeurtenissen komt gaandeweg steeds steviger in de greep van de escalatielogica.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Dawg,

   "De loop va de gebeurtenissen komt gaandeweg steeds steviger in de greep van de escalatielogica."

   Ben ik met je eens. Ik geloof er niet meer in dat die SU-24 Turks luchtruim heeft geschonden. Een paar maanden geleden werd er een Turkse jager boven Syrië neergehaald en toen zei Erdogan dat hij het vreemd vond dat die jager maar eventjes in Syrisch luchtruim was geweest. De westerse double standard komt weer eens bovendrijven.

   Verwijderen
 12. http://qpress.de/2015/11/24/russland-erwaegt-flugverbotszone-ueber-syrien/

  Ze zijn snel  +++ Abschussbefehl! +++ RUSSISCHER KREUZER "MOSKVA" LEGT 300 KILOMETER FLUGVERBOTSZONE ÜBER LATAKIA FEST !!! +++
  Das russische Verteidigungsministerium verkündet soeben,
  1.) Der russische strategische Kreuzer "Moskva" bringt seine Luftabwehrsysteme "Fort" (ähnlich dem modernisierten C-300) in Stellung - und hat soeben den Befehl erhalten alles abzuschießen, was für die russische Luftwaffe von Gefahr sein könnte.
  2.) Alle militär-technischen Verbindungen und Gesprächslinien der Russischen Armee mit der Türkei werden für beendet erklärt.
  3.) Alle russischen Bomber werden ab nun unter Geleitschutz von russischen Luftüberlegenheitsjägern begleitet, die jeden feindlichen Kampfjet abschießen werden.
  +++ tot vuren! +++ russische kruiser "moskva" legt 300 kilometer no-flyzone over latakia vast!!! +++
  Het russische ministerie van defensie kondigt zojuist,
  1.) De russische strategische kruiser " moskva " brengt zijn luchtverdedigingssystemen (manpads) " fort " (vergelijkbaar met de gemoderniseerde c-300) in positie - en heeft zojuist de opdracht krijgen alles neer te schieten, wat voor de russische luchtmacht van gevaar zou kunnen zijn.
  2.) Alle militaire technische verbindingen en gesprek lijnen van het russische leger met turkije worden voor beëindigd verklaard.
  3.) Alle russische bomber worden vanaf nu onder begeleiding van russische lucht überlegenheits jagers, die elke vijandelijke straaljager neerhalen.

  Automatisch vertaald

  Russische Reisebüros bieten ab sofort keine Reisen in die Türkei mehr an.
  Nach den Deutschen stellen die Russen die zweitgrößte Besuchergruppe und im Gegensatz zum Geiz-ist-Geil-Tourismus lassen die Russen richtig viel Geld im Land. Das ist erst der Anfang...
  Russische reisbureaus bieden vanaf nu geen reizen naar turkije meer aan.
  Volgens de duitse autoriteiten de russen de op een na grootste bezoekersgroep en in tegenstelling tot het avarice-is-geil-toerisme laten de russen echt veel geld in het land. Het is nog maar het begin...

  Automatisch vertaald

  Russische Systeme S-400 TAJFUN KONTROLLEN VON HEUTE ABEND AN den Himmel über Syrien und der Türkei - jedes türkische Flugzeug , das sich den russischen Flugzeugen nähert, wird ohne Vorwarnung zerstört werden !
  Russische systemen s-400 tajfun controles van vanavond aan de hemel over syrië EN turkije - elk turkse vliegtuig, dat de russische vliegtuigen nadert, wordt zonder waarschuwing vernietigd.

  Automatisch vertaald

  http://politklubok.ru/blog/43164213350/V-Sirii-vklyuchilsya-S-400-i-vedet-vse-tseli-na-territorii-Turts?utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1

  BTW: Het komt de USA natuurlijk goed uit, kunnen ze rustig verder gaan met Europa in een Amerikaanse basis te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Citaat Joop, "BTW: Het komt de USA natuurlijk goed uit, kunnen ze rustig verder gaan met Europa in een Amerikaanse basis te veranderen."
   vraag: is het dat dan al niet?

   Verwijderen
 13. https://www.youtube.com/watch?v=Ib-BddeuVOI

  FW Engdahl over de betrokkenheid van de Amerikaanse inlichtingendiensten en het State Department bij de exploitatie van extremisme stromingen in de Islam voor geopolitieke doeleinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In Europa word de luchtruim ook door de Russen incidenteel geschonden. Europa begeleid de Russen dan netjes naar Rusland...!! Turkije is een van de sponsors van IS en Turkije verhandelde de illegaal verkregen olie van IS.Weg met die huichelachtige regering en gooi ze uit de NAVO voorde rest meegesleept wordt in een wereldoorlog.

  BeantwoordenVerwijderen