woensdag 4 februari 2015

David Jan Godfroid en de Mortieraanval op ziekenhuis Donetsk

Onderstaand treft u enige beelden van de aanval op het ziekenhuis in Donetsk vandaag. Tijdens die aanval werden ook scholen en creches geraakt. De genoemde aantallen dodelijke slachtoffers variëren tussen de 3 en 5.

David Jan Godfroid deed er vandaag verslag van op radio 1. In het kort kwam zijn verhaal er op neer, dat er gevochten wordt, het is actie-reactie, het is niet te zeggen wie er begonnen is met schieten. Allemaal vaag.

Accoord, omdat wij de beroerdsten niet zijn, gaan we mee in het verhaal van Godfroid. Het Oekraïense leger is daadwerkelijk met een bevrijdingsoperatie bezig, en probeert de verzetshaarden van Donetsk uit te schakelen. Daar zijn de laatste dagen vele burgerdoden bij gevallen op uitermate pijnlijke plaatsen. Niet alleen vandaag; eerder was een humanitair uitgiftepunt doelwit. In Gorlovka vielen maandag zo'n twintig burgerdoden te betreuren. We gaan nog steeds mee in het verhaal van Godfroid (hoe macaber ook): waar gewerkt wordt, vallen spaanders.

Maar dan wordt wel de volgende vraag actueel. Met al die burgerobjecten en -slachtoffers in de cenrtra van steden, wat is de militaire "opbrengst" dan geweest van het Oekraïense "bevrijdings"-leger?

Journalistieke uitdaging voor @djmoskou

Want als er bij die stedelijke beschietingen (we hebben het over de echte stedelijke beschietingen van flatgebouwen, ziekenhuizen, scholen en creches) nooit een man in een groen pak zit, of nooit een mobiele mortierinstallatie of iets anders militairs zit, dan is het van tweeën één: 1. Het verzet beweegt dermate snel, dat terugvuren geen zin heeft, je raakt ze 9 van de 10 keer toch niet en je raakt enkel (je eigen?) burgerbevolking. 2. Misschien vuurt het Oekraïense leger wel, zoals vermoed wordt, lukraak op burgerdoelen.

Wij zijn door David Jan Godfroid helaas geblokt op Twitter. Maar ons lijkt dit de journalistieke uitdaging van de week. Zeker nu de anchorman van het Oekraïne nieuws toch in Donetsk zit. Wie wil hem vragen dit uit te zoeken? Je kunt hem gewoon naar dit artikel uitnodigen. Hij is meer dan welkom. Zijn Twitter: @djmoskou

Iets heel anders: Syrië

Heeft iemand verstand van wat er in Syrië aan de hand is? Want ik begrijp daar weinig van. Jordanië wil daar nu posities gaan aanvallen van IS. De VS staan ook al schietgraag klaar. Om IS aan te vallen. Maar IS valt weer Assad aan. En de VS willen Assad ook weg hebben. Kortom, ik heb het idee, dat er ergens een klein linkje onderbelicht blijft. Want zo is het verhaal niet logisch. Onderstaand weer foto's van Donetsk vandaag, het geraakte kinderspeelplaatsje.

DNR waarschuwt voor een Oekraïense provocatieve actie, mogelijk met een bus vluchtelingen, deze week.

14 opmerkingen:

 1. IS is een CIA creatie waardoor we in het westen weer een gezamenlijke vijand hebben en de verdeel en heers tactiek perfect uitgespeeld kan worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'WASHINGTON -- Syrian President Bashar Assad, unpopular at home, suddenly appears to have many fans in the U.S."

  Zo begint een artikel in:

  http://www.huffingtonpost.com/2015/01/28/bashar-assad-obama_n_6559194.html

  Ik lees:

  ''Diplomacy by retired Gen. John Allen, the envoy to the U.S.-led coalition fighting the Islamic State, and Vice President Joe Biden brought the U.S. close to securing an agreement with the Turks by early December. Under the deal, U.S. officials indicated to Turkey that the U.S. would meet Turkey's demand for help setting up a no-fly zone in northern Syria. The no-fly zone would ease pressure on moderate forces hostile to both Assad and ISIS, and would allow some of the millions of refugees currently living in southern Turkey to move. In exchange, the Turks would welcome U.S. jets to their base.''

  No fly zones. Waar zagen we die eerder? Luchtsteun voor 'gematigde rebellen' die zowel die Assad als IS bestrijden. Luchtmachtbases in Turkije. IS als schaamlap voor steun aan de 'gematigden' die Assad uit het zadel moeten gooien. Syriers die elkaar aan het uitmoorden zijn onder buitenlandse regie
  'k Zie nogal wat parallellen met de burgeroorlog in Ukraine..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer diverse meldingen van Oekraïense fosforbommen op Novorossiya, met name Donetsk.

  https://www.youtube.com/watch?v=mirY6zAXLuc

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Blik

  Beter kijken
  Dat zijn flares
  En geen fosforbommen

  Zoek op www naar 'phosphorus bomb'
  Enu zult zijn dat de link die u post geen fosforbom is

  BeantwoordenVerwijderen


 5. Blik op Nosjournaal @BlikopNOS
  · 4 min 4 minuten geleden
  Op dit moment Verhongeren en Verdorsten mensen in Чернухино Tjernokhino #Oekraïne onder controle #Kiev Ongelofelijk dat dit nieuws niethaalt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blik schrijft: "Heeft iemand verstand van wat er in Syrië aan de hand is? Want ik begrijp daar weinig van. Jordanië wil daar nu posities gaan aanvallen van IS. De VS staan ook al schietgraag klaar. Om IS aan te vallen. Maar IS valt weer Assad aan. En de VS willen Assad ook weg hebben. Kortom, ik heb het idee, dat er ergens een klein linkje onderbelicht blijft. Want zo is het verhaal niet logisch."

  Philip Zelikow ( zeer invloedrijk joods bestuurder. bedacht 'pre-emptive strike' doctrine, leidde de 911 Commissie) zei ooit op een Universiteit: " Natuurlijk zijn we Irak niet binnen gevallen omdat het gevaarlijk was voor de VS, maar om Israel van een sterke en dus gevaarlijke buurman te ontdoen. '
  Zo moet je ook de vernietiging van Libie en Syrie zien: alles om israel Lebensraum te geven. Niks olie. Destijds waren de oliebedrijven tegen de inval in Irak. Zij willen stabiliteit. Wall Street: die wil oorlog-dreiging, want dan wisselt de prijs van olie sterk.

  Isis? Geen idee. kan een radicalisering uit zichzelf zijn. kan door Israel zijn geplant. ( Wie is al Baghdadi? Denk aan mensen als Yusef al -Khattab. )
  Het bombarderen van Syrië ging niet door, onvoldoende steun. Maar nu bombardeert men toch in Syrië. het schijnt dat Assad er even veel schade van heeft als Isis. Dat zou een motief kunnen zijn. Mogelijk is men echt bang van ISIS, maar dat kan ik me niet voorstellen.
  ISIS heeft een zeer uitgekiende en impactvolle strategie: geeft erg veel publiciteit. Mooie beelden ( oranje jurken), lege desert , de lang tevoren aangekondigde dood, de suggestie van een mes dat door de halswervels kerft, de juiste dosering.
  Ik denk dat Israel daar achter zit.
  Israel spendeert vele tientallen miljoenen aan moslim-bashen. Maar zoals ISIS de reputatie van de Islam vernietigt, daar kan maar heel weinig bashing tegen op.
  En wat doen ze nu eenmaal? Ze hebben 5 mensen onthoofd ( het maandgemiddelde in Saudi Arabië, zullen we maar zeggen )
  Ze hebben een piloot levend verbrand. ( Dat probeert Kiev elke dag met hun fosforbommen.Niet de moeite om te melden in het nieuws. )
  Maar door de manier waarop het in beeld komt lijkt het alsof het einde der tijden door ISIS naderbij wordt gebracht. ( dat ze ook nog duizenden soennieten en shiiten executeren is niet zo fraai, maar dat is niet wat bij ons indruk maakt. )
  Alan Hart ( 40 jaar Israel ervaring) zei ooit: ‘From almost the moment Israel was born, it had its agents penetrating every arab government, every arab military organisation and every arab Terrorist Group, whatever...”

  Dus: Niemand is bang voor ISIS. Maar ISIS is een alibi om toch in Syrië te bombarderen.
  Door die piloot zo gruwelijk te verbranden weten ze dat ze in Jordnië ook de chaos en meningsverschillen doen oplaaien.
  Als Israel er achter zit is één van de doelen: complete chaos en verwarring creeren. Zorgen dat niemand er nog iets van begrijpt. Dan zijn samenlevingen op hun zwakste en kun je alles veranderen naar jouw wens. ( Shock doctrine) ( Bretton Woods: in 1944 gevestigd. FED: op kerstavond 1913 doorgedrukt. De tegenstanders van de banken dachten dat ze gewonnen hadden... de teksten waren zó misleidend.) De volgende film van Oliver Stone gaat over dit onderwerp meen ik: de chaos en onduidelijkheid en tegenstrijdigheid die je overal ziet. Alsof het bewust zo gepland wordt.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Isis is voor mij een terreur groep die als een paard van troje in het iraakse leger door de amerikanen is opgebouwd, geholpen door de turken en mede gefinancierd door de saudies met als doel om Irak en Syrië te destabiliseren. De doctrine van balkaniseren van het midden oosten. Irak en Syrë moeten elk in drie delen uit elkaar vallen. Daarin is plaats voor een koerdische staat. IS verdient door kidnapping, banken beroven, olie verkopen. Ze voelden zich zo machtig dat ze vonden dat ze niet meer naar hun bazen hoefden te luisteren en gingen naar de olie gebieden in de koerdische gebieden. Dit mocht natuurlijk niet en daar werden ze gebombardeerd. In de rest van Syrië en in onbelangrijke gebieden in Irak mogen de bombardementen geen naam hebben. Doel van IS: Chaos in de wereld vergroten. Vrijheid van mening en privacy in het westen afpakken.
   Als je een terreur groep opbouwt en groot maakt wil niet zeggen dat je het voor 100% kan controleren, willen ze misschien ook niet. Maak er maar een chaos van, maar kom niet in de koerdische gebieden.

   Verwijderen
  2. Nu moet erbij gezegd worden dat Turkije helemaal geen koerdische staat wil en misschien daarom valt IS mede ook koerdische doelen aan. IS en Turkije hebben een goede band. Israël wil wel een koerdische staat. Het zit daarom ook niet zo lekker in de coalitie tegen IS.

   Verwijderen
 7. Ja, haha, jij bent lekker. Die site geeft alleen nieuws weer van de Oekrainse regering. Tuurlijk geven die de sepa's de schuld, dat kan jij ook nog met die ene hersencel bedenken! Jij hebt het licht ook gezien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oja, sinds wanneer bent U vanaf U toetsenbord een expert op ballistisch gebied en dan ook nog mbt tot een specifiek type granaat die wij in Nederland niet gebruiken. Of bent U nog van de laatste lichting artillerie 1996?
  En U kan dat zo maar bepalen van een paar fototjes op uw beeldscherm? zonder de omstandigheden, windrichting, type explosief, snelheid, etc. Dan bent U echt brilliant!! U zou zo maar de nieuwe Iron Man kunnen worden!! Chapeau!! Als U echt in waan voorstellingen gelooft ,dan inderdaad: de seperatisten beschieten hun eigen ziekenhuis om in de westerse pers aandacht te krijgen voor hun netelige situatie!!

  Echt?? Gelooft U het zelf??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. U ziet de krater
  Die is ingeslagen 6 meter voor gebouw (ziekenhuis)
  Het gebouw is 3 verdiepingen hoog (met verhoging)
  Dus minimaal 12 meter hoog

  dit betekend dat, als de granaat uit ZW richting zou moeten komen (dus over gebouw heen) de hoek 60 graden zou moeten zijn, wat vrij stijl is
  dan zou de granaat van zeer dichtbij moeten zijn afgevuurd, wat in ZW richting sep gebied zoe moeten zijn.

  Maar de inslag laat zien dat de granaat uit NOO richting kwam
  En dat is alle sepa gebied.

  Heeft niks met briljant te maken
  Alleen met kennis wiskunde (specifiek hyperbolen)

  Russische terrorsiten schiet afgelopen weken regelmatig op eigen bevolking in Donetsk, alleen maar om bevolking achter de sepa's te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat zou nog eens wat zijn LGK, een granaat die de baan van een hyperbool volgde. Heeft inderdaad niks met briljant te maken. En naar alle waarschijnlijkheid nog minder met kennis van wiskunde.

  BeantwoordenVerwijderen