maandag 4 december 2023

"Nieuw AZ" doorstaat eerste stress-test niet

Na de interlandperiode kwam AZ tegen Volendam thuis en Zrinjski succesvol uit de startblokken met een vernieuwde versie. De Wit was geslachtofferd voor Michalovic; Dantas kwam voor de geblesseerde Mijnans. En Poku en van Bommel werden de vleugelspitsen in plaats van Brederode en de geblesseerde Lakhdo.

Geen hoogvliegers

Tegen Volendam en Zrinjski pakte dat goed uit, maar Volendam, volop in de problemen, en Zrinjski uit Mostar, waren beide, zeker in eigen AZ stadion, geen hoogvliegers en AZ won beide potten.

Test

Vandaag stond Utrecht-uit op het programma en de ESPN commentatoren spraken over een serieuze test voor AZ. En wij gingen en gaan daar in mee. Het werd 1-1, tegen de voorlaatste van de Eredivisie en AZ heeft de test niet doorstaan. De ploeg van Pascal Jansen mocht ook geen aanspraak maken op meer.

Wat ging er fout en wat goed?

Wat ging er fout voor AZ? Bijna alles. Maar laten we beginnen met het spaarzame dat goed ging: dat was in het begin van de pot dat met name Poku vanaf de rechterflank een keer of drie buitengewoon goed doorkwam en evenzoveel keren voor de keeper van het vijandelijk doel kwam. En Pavlidis faalde niet in de eerste helft op een goede voorzet en scoorde 1-0. Punt. Tot zover wat er goed ging. Poku schoot 3 keer zonder overtuiging de bal in. Eén keer zelfs compleet naast, zonder enige sturing van de bal. Dus niet enkel "niet tussen de palen". Nee, zelfs niet in de buurt. Nu kan dat gebeuren met een ongelukkige volley of iets dergelijks, maar dit was gewoon een kansloos slecht schot.

Geel-Wit

En nee, het was niet enkel Poku die zo met de juweeltjes van kansen om ging. Van Bommel deed begin tweede helft precies hetzelfde: dribbelde voor het eerst goed de 16-meter in, bijna tot aan het 5-meter keepersgebied, en verloor de bal als een speler van Geel-Wit Zondag 7.

We gaan de spelers weer één voor één beoordelen:

**************************************************************

Ryan: een 6  -->  5
Nee, wij gaan hem niet afkatten vanwege het doelpunt tegen dat ontstond omdat hij de vervelende stuiterbal niet klemvast had. Het kan beter, maar wij vinden de nonchalance voorin veel erger, maar dat later. Bal kwam ook door een melé van spelers. Wat misschien ernstiger was, was dat hij de bal ervoor niet vastpakte, wat wel mogelijk was. Had hij dat gedaan, dan was AZ in de aanval gegaan, in plaats van dat Utrecht nu haar aanval kon vervolgen en scoren. Ja, toch een 5 dan voor Ryan.

Martins Indi 5

Hij wordt bewierrookt door de analisten van ESPN. Wij zien het niet. Ok, af en toe schuift hij nu wel in, dat zien we graag, maar het is te weinig.

Penetra 5

Zelfde verhaal als Martins Indi. Misschien nog wel iets minder zelfs, maar omdat hij nog jong is en niet bewierrookt wordt de 5. Wij denken dat hij beter kan.

Möller Wofe, of is het Wolfe Möller? Een 6

Ook geen top wedstrijd. Maar wij waarderen nog steeds zijn drang naar voren, en zien hem ook het spel niet vertragen zoals aan de andere zijde. Wat zijn rushes naar voren betreft, prima, ga daar mee door. Misschien af en toe nog iets verder doorzetten, in plaats van plots stoppen en terugspelen? 

Sugawara 4

We krijgen bij Sugawara (net als bij Bommel trouwens) niet het energie-gevoel. Daarbij komt het volgende, aan de hand van een voorbeeld. Hij heeft de bal, en kan hem aan Poku schuinvoor hem geven. Als toeschouwer denk je dan, toe, geef 'em! Maar dan lijkt hij te twijfelen (is dit Japanse schuchterheid en de drang iets niet fout te doen, niet onbezonnen te zijn???), lijkt er nog een keer over na te denken, en geeft hem dan uiteindelijk. Dat kan een paar seconden later zijn of een fractie van een seconde, maakt niet uit! Topsport is sowieso fractie van seconden werk! Het moet veel sneller Sugawara! Je speelt tegen Utrecht dat laatste staat en het staat pas 1-1!!! Je speelt niet tegen Aston Villa met een voorsprong! En dan nog! Tempo! Dit is een serieuze tip voor Pascal Jansen, AZ en Sugawara. Het moet sneller, het moet fanatieker (ogen). Het moet beter.

Middenveld: Dantas, Clasie, Michailovic, alle drie een 5

Clasie zagen we weinig impuls en snelheid vandaan komen. Dantas hebben wij die wedstrijd toen hij zo lekker scoorde met veel meer bravoure zien spelen. Daar zien we niet veel meer van terug. Michailovic vonden wij de vorige twee wedstrijden echt leuk spelen, maar vandaag, als het er meer op aan komt, ook niks speciaals van gezien.  Flets. Het kan allemaal beter.

Pavlidis 8

Met het doelpunt stond hij weer op de goede plek en zorgde voor een echte Pavlidis goal. We genieten van zijn harde werk, zijn uitstraling. Als je het over een sterkhouder hebt, dan heb je het over Pavlidis. Vanaf de flanken werd hij, op de voorzet bij het doelpunt na, ook niet of nauwelijks bediend. Poku was te druk met zijn eigen hopeloze succes en Bommel... 

van Bommel 5

En over sterkhouders gesproken, dat is van Bommel bij lange na -nog- niet. Wat gaat er in het hoofd van de jongen om? Hij zegt zo graag te willen spelen en zwaar te balen als dat niet zo is. Dan sta je in AZ 1 tegen FC Utrecht uit in de basis en speel je om plek 2 van de Eredivisie die recht geeft op ChampionsLeague voetbal. Dat is toch fantastisch als 19 jarig broekie? Dat is toch genieten? Dat wil je dan als toeschouwer ook een beetje terugzien, in uitstraling vooral. Niets van gezien. Dan nog die gemiste kans begin tweede helft, en verder niets. We zien nu net het doelpunt van Pavlidis terug met assist van Wolfe, maar ook een hele mooie voor-assist van van Bommel, buitenkantje, daarom alsnog een 5 ipv een 4.

Poku 6

Hij bezorgde de linksback een lastige eerste helft, maar waarschijnlijk geen nachtmerries vanacht. Want wat speelde hij zich soepel los, een keer of drie, maar wat ging hij er daarna belabberd mee om. Ook geen enkel oog voor spits topscorer Pavlidis, om die te bedienen. Ook zijn pogingen te schieten van iets buiten de 16 meter, ok, proberen kan af en toe, maar het was niet overtuigend. Wat we willen zeggen. Deze gozer toonde vandaag zeker potentiëel te hebben. Maar potentiëel en rendement zijn 2 verschillende zaken. Hij zal moeten werken aan dat laatste, rendement. Hij moet daarbij ook weten dat een assist waar een doelpunt uitkomt meer rendement is dan een doelpoging die in de tribune of de handen van de keeper belandt.

Invallers Casius, Brederode, de Wit, Goudmijn, Odgaard, allemaal een 6.

We gaan verder niet individueel in op de invallers. Ze speelden te kort om ze en detail te beoordelen. Ze hbben geprobeerd wat ze konden. Wel vinden wij de wissels conservatief. Je haalt Pavlidis, je goudhaantje eruit om Odgaard erin te brengen. Waarom haal je Sugawara er niet uit en zet je Odgaard daar? Rechtsback, ja, klinkt misschien raar. Maar Sugawara kan als AZ in de aanval is ook transformeren in rechtsbuiten. Dat kan Odgaard volgens ons ook. Of breng Odgaard voor Michailovic. Dan geef je in ieder geval aan dat je vooruit wilt en die pot wilt winnen. Wat heb je nou aan een gelijkspel?

Pavlidis, de enige sterkhouder bij AZ vandaag...

En dan nog dit...

We zien Sugawara in de tweede helft weer een corner nemen die weer laag ergens bij de eerste paal strandt. Werderom een voorbeeld dat er met de kansen en mogelijkheden niet zuinig wordt omgegaan. En hoe komt het dat het bij AZ zo moeilijk lijkt om een corner gewoon op hoofdhoogte rond de penaltystip voor te slingeren? Is er niemand die het beter kan dan Sugawara? Ook Clasie niet? Of Indi Martens? Penetra misschien?

Wat ook wel gezegd mag worden, dat AZ de wedstrijd wel goed begon. Dus Jansen had het blijkbaar wel goed "neergezet" in den beginne. Echter, in het verloop kantelde dit gestaag. De behouden en voorzichtige wisselstrategie bracht helemaal niks.


3 opmerkingen:

 1. Leve het voetbalkanaal!! 🥱🥱🥱🥱🥱😴😴😴😴😑😶😶🙄

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. AZ kanaal; elke mandagmorgen (bijna elke maandagmorgen), de analyses vanuit Alkmaar! :-)

   Verwijderen
  2. Het is jouw blog. Ik werk ook vanuit Alkmaar, maar hoef hier niks over te weten.

   Verwijderen