woensdag 16 juni 2021

Genève: Rusland - VS 5-0

Sensationele Top in Geneve, Putin-Biden.

De cruciale vraag is:

Wat hebben de VS bezield om aan deze top te beginnen met een dramatische Biden? Hij had zelfs voor het persmomentje aan het begin een briefje bij zich. Het was Amerikaans initiatief. Dus ze wilden wat. Maar wat? Wij doen een voorzetje: De nieren van Putin proeven betreffende een eventueel lidmaatschap van Oekraïne van de NATO? Putin zei hier iets over in de trant: hier valt niks over te bespreken.

Maar waarom is het dan 5-0 geworden?

1. De VS wilden geen gezamenlijke persconferentie na afloop. Slap!

2. Op de persconferentie van Biden waren enkel Amerikanen toegestaan. Russische en andere journalisten waren niet welkom. Sterker, ze mochten niet eens de camera op de tent richten. Ze werden brutaal en arrogant (de kenmerken van een instortend imperium) afgebekt zonder verklaring waarom er enkel Amerikanen welkom waren. Wat nou "inclusief"?

3. Op de persconferentie van Putin waren circa 50% Russische en 50% buitenlandse journalisten: CNN, Sky, BBC, etcetera. Dus welk land heeft in Geneve meer persvrijheid?!

4. De BBC man vroeg, netjes in het Russisch, dat wel, iets in de trant van: "Het Westen ziet Rusland als onvoorspelbaar. Wat gaat u eraan doen om dat te veranderen?"

Putin was ijzersterk en antwoordde fel in de trant van: "Het eerste deel van uw vraag gaat uit van hoe het Westen Rusland ziet. Maar wie is er nou onvoorspelbaar?" En dan geeft Putin een lijst van hier tot Tokio met verdragen waar de VS zijn uit gestapt. Van verdragen over middenlange afstandsraketten tot andere militaire zaken.

5. Dan was er nog het moment over de cyperaanvallen. Waar de NOS ook een fragment van liet zien, maar natuurlijk geen tijd had voor het hele antwoord. Wat een armoe bij de NOS en NPO betreffende dit spectakel trouwens, maar gelukkig hebben we de Russische journaals die ons wel informeren.

Putin legde uit dat de VS een keer of 30 vorig jaar en een keer of 10-20 dit jaar de Ruseen een cyberaanval verweten hebben. Rusland heeft op al die beschuldigingen antwoord gegeven en (mogen we aannemen) van de tafel geveegd. Rusland heeft bij de VS vorig jaar en dit jaar een veelvoud van zaken bij de VS aangekaart. Daarop is nog nooit, niet 1, antwoord gekomen.

Verder gaf Putin aan dat van de wereldwijde cyberattacks, de meeste uit de VS komen, daarna uit Canada, daarna "2 Latijns Amerikaanse landen" (Colombia wellicht en wie nog meer?) en het VK. Rusland komt helemaal niet voor in die lijst. Dus wie is nou de cybercrimineel? BAM!

Dat is dus 5-0. Maar daar bleef het niet bij, het werd nog 6-0. Putin kreeg de vraag of er na het volledig ontbreken van vertrouwen voor de top, er nu weer vertrouwen is. Terwijl Biden in de tent verderop voorgekookte vragen, voorgekookt beantwoordde, van zijn eigen Amerikaanse "jopurnalisten", schudde Putin in een gemeleerde internationale omgeving Lev Tolstoi uit de mouw: "Er bestaat in het leven op aarde geen geluk. Enkel straaltjes ervan." :-)

Kijk de Russische nieuwsbeelden HIERGeen opmerkingen:

Een reactie posten