zondag 27 december 2020

Prof Mattias Desmet: Massavorming en de Restgroep

We worden in Nederland bijgeschijnd vanuit Vlaanderen.

Interessant interview van de lifting dermatoloog met Mattias Desmet.

Mattias Demset brengt helder onder woorden, wat de meeste van de volgers van dit blog al lang voelden, toepasten of dachten. Hij beschrijft dit goed met vele interessante citaten en anecdotes. Wij geven enkele thema's en kernwoorden van zijn betoog:

* Massavorming - onbehagen, angst, frustratie

* Maatschappij voortdurend in de greep van verhalen, en al helemaal als er een specifiek object van gevaar/angst ten tonele verschijnt.

* Die (reeds bestaande) angst koppelt zich aan het (nieuwe) object. (Alhoewel de angst andere bronnen had; die was er al voor Corona!)


* Angst wordt dan controleerbaarder.

* Daardoor vernauwt de blik; enkel nog dat object.

* Angst vermindert iets, en tegelijkertijd verschijnt een bepaalde band, zingeving, heroische sfeer, samen strijden tegen het virus, roes, verslaving: Massavorming, hypnose.

* De gehypnotiseerde ziet enkel nog dat verhaal; merkt andere schade niet meer op.
Zie u ook deze heerlijke sappige zoete vrucht? Dan bent u wellicht gehypnotiseerd...

* Hoe moeten mensen die behoren tot "de Restgroep", die niet meegaan met het dominante verhaal, die weggezet worden als complotdenkers, gebrek aan burgerzin, recalcitranten, etcetera, zich verhouden tot de massavorming?

* De restgroep wordt beschuldigd van het niet werken van de maatregelen. Als de lockdown niet werkt, krijgen de mensen die waarschuwden dat de lockdown niet werkt, de schuld.

* Bereid je maar vast voor: dit gaat ook met "het vaccin" gebeuren; als dat niet gaat werken is dat de schuld van degenen die waarschuwden dat het vaccin niet gaat werken.

* Authentiek voldoening aan het oprecht uitspreken van wat man denkt dat juist is. 

* De Grieken hadden hier een term voor: Wie hoort goed hoe die Griekse term luidt? (Wij kunnen het helaas niet goed horen, laat het ons weten). De deugd van het je uitspreken in de publieke ruimte, ook als dat ongemakkelijk is, of over zaken die niet mogen, of die taboe zijn.

* Als je dat niet doet, en je meegaat met de massa omdat dat makkelijker is, verlies je een stukje van je ziel.

* Verder maakt hij vergelijken en spreekt hij over kunst, gedichten, poëzie en over God. En over democratie, dictatuur en een totalitair systeem en de verschillen.

* Wanhoop niet. De massavorming gaat zichzelf, vroeg of laat, opblazen. En dat kan sneller gaan dan verwacht.

40:01 Hoe kunnen wij weerwerk bieden? Heeft het zin de angstigen van het tegendeel te proberen overtuigen met wetenschappelijke argumenten wanneer zij de wet aan hun kant hebben? (Spoilser alert: Nee. Geduld, rust, respect werkt het beste)

7 opmerkingen:

 1. OT. Ondertussen ergens in Nederland, neemt een uitverkorene alvast een voorschotje op de komende jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig interview met Mattias Desmet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @blik, Ik vermoed dat je deze term bedoelt.
  Parrhèsia; de moed om in de publieke ruimte datgene te zeggen wat veel mensen liever niet horen maar waarvan jij denkt dat waar is…Parrèsia als een tegenkracht tegen populistische retorica en propaganda."
  In het Nederlands heet dit vrijmoedig spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gelijk geschakelde media.

  Onafhankelijke MSM nieuws? Bizar!! 🤣🤣 Kijken!
  https://www.youtube.com/watch?v=Yi_yOHuC4Hc

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank Dwarslgger. Parrhesia. Die houden we erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. What Is the Great Reset? Part I: Reduced Expectations and Bio-techno-feudalism
  https://mises.org/wire/what-great-reset-part-i-reduced-expectations-and-bio-techno-feudalism

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAT??????

  Hieronder een automatisch vertaald bericht van de site van de ORF, de
  Österreichischer Rundfunk, de publieke omroep van Oostenrijk.

  Test moet CoV onderscheiden van griep
  17 december 2020, 07.09 uur
  verdelen

  Het Franse diagnostiekbedrijf Biomerieux claimt certificering te hebben ontvangen voor de verkoop van een test waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen coronavirus en griep.

  Bovendien registreerde de test twee andere aandoeningen van de luchtwegen met vergelijkbare symptomen, maakte het bedrijf gisteren bekend. Artsen moeten een snellere diagnose kunnen stellen en levens kunnen redden met de juiste behandeling. Het vermogen om te testen op griep bestaat al heel lang. Nieuw aan de nu ontwikkelde test is dat hij mogelijke infecties op meerdere virusziekten tegelijk controleert.

  Na ontvangst van de Europese "CE" -markering, zal de test beschikbaar zijn in Europa en andere landen die deze certificering erkennen. Met behulp van een neusuitstrijkje kunnen de testkits grieptypes A en B, Covid-19 en twee andere virusziekten detecteren.

  De tests zouden "een sleutelrol spelen bij het begin van de winter en het griepseizoen", zei Francois Lacoste, hoofd van het onderzoek bij Biomerieux, met overtuiging.

  https://orf.at/stories/3194093/

  Als dit bericht inhoudelijk klopt dan weten we nu ook waar de griep gebleven is, maar rijst onmiddelijk een andere vraag:

  Wanneer starten de coronatribunalen?


  BeantwoordenVerwijderen