zondag 12 januari 2020

Het PS 952 ongeluk was niemand te verwijten, behalve aan Trump.


Moon of Alabama heeft een analyse van het ongeluk gemaakt: HIER.

Moon of Alabama


Ik zal het in grote lijnen hier herhalen. ( Heb het slechts 1 x gelezen. Zal niet exact zijn.)

Iran heeft de vergeldings-actie voor de moord op Soleimany uitgevoerd en was zeer bezorgd dat de VS wraak zou nemen. Trump had dat geroepen ( in 52 places!).

Het Iraanse leger was in maximale staat van paraatheid. Level 3.
Dat wil zeggen dat ook  reserve-luchtafweer actief is en mee doet. Zo ook 'Bidganeh', dat de fatale Tor M1 zou afschieten.

Deze reserve bases  hebben geen direct ondergrondse kabels waarmee ze met de centrale in verbinding staan.  Ze zijn afhankelijk van radio-verbinding.

Er was verzocht om alle vliegverkeer stop te zetten, direct na de vergeldingsactie.
Maar daar werd door de Centrale niet op geantwoord.

'Bidganeh' moest het met de eigen radar doen, die slechts 25 km ver kijkt.
( Het vliegveld ligt op 30 km van Bidganeh.)

Er was bericht verstuurd uit de Centrale dat er Amerikaanse Kruisrakketen te verwachten waren.
Als die er aan komen,  zorgen ze vaak ook voor verstoring van het radio-verkeer.

Toen de verantwoordelijke in 'Bigdaneh'   een toestel zag komen aanvliegen  dat  de snelheid had van een kruisraket,  had hij 10 seconden om te beslissen.  Hij probeerde de Centrale te bereiken, maar de lijn was verstoord.

Hij ging er van uit dat er geen burgervliegtuigen meer zouden vliegen, want dat verzoek was ingediend.
Hij wist dat er voor kruisraketten was gewaarschuwd.
Hij had nog enkele seconden.

Hij besloot op de knop te drukken.

Moon of Alabama:  De  man handelde precies zoals hij moest doen.

Maar waarom werd de burgerluchtvaart niet stop gezet?
Dat deed men niet omdat Teheran als onverschrokken en moedig wil overkomen bij haar vijand.
Een strategische overweging.

PS: Het vliegtuig zond zijn eigen code uit: 'Ik ben een burgervliegtuig'.  Maar het is bekend dat kruisraketten ook zulke codes uitzenden.  Dat helpt dus niet.

 ----------

Ik heb wel begrip voor b's pleidooi.
Eén vraag heb ik nog wel:  er waren al ongeveer 8  vliegtuigen eerder over gekomen, in de laatste uren. De soldaat wist dus volgens mij dat er burgervliegtuigen vlogen.

-----

MoA vind dat het Iraanse leger veel te lang gewacht heeft met de waarheid te vertellen. En dat ze nu onnodig zichzelf als schuldig aanduiden.
Dit zijn zaken die in zulke extreme situaties (elke minuut kan een grote oorlog uitbreken) voorkomen. Kleine misverstanden met grote gevolgen.24 opmerkingen:

 1. [MoA vind dat het Iraanse leger veel te lang gewacht heeft met de waarheid te vertellen. En dat ze nu onnodig zichzelf als schuldig aanduiden. ]

  Misschien heeft MoA daar gelijk in maar het Iraanse leger is in ieder geval sneller met het vertellen van de waarheid dan het Amerikaanse leger. De V.S. heeft in 1988 een burgervliegtuig van Iran uit de lucht geschoten en heeft dit pas in 1996 (!) toegegeven en verontschuldigingen aangeboden. En laten we het maar helemaal niet hebben over de uitspraak van Bush sr die ten tijde van het incident president was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een luchtafweerinstallatie met een beperkt radarbereik en gemankeerde IFF-identificatie in stand alone-modus onder een aanvliegroute naar een luchthaven plaatsen. In de hoogste staat van paraatheid. What could possibly go wrong? Lijkt me overduidelijk dat het Iraanse luchtruim onder die omstandigheden gesloten had moeten zijn voor civiel luchtverkeer. Vind dat 'b' daar nogal lichtzinnig over doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dawg,

   je kan gelijk hebben, maar geef toe: Israel wil persé oorlog, en Trump is hun hulpje, dus er was echt goede kans dat die vergelding zou leiden tot oorlog. (En vergelden moet je, anders word je onmiddellijk als zwak en bang gezien, en zijn ze de baas.)
   Dus zat Teheran in een catch 22:
   Àlle afweergeschut in zetten is extra risico. ( Dat is nu gebleken) , maar niet àlle middelen inzetten, is óók een foute aanpak, onder deze omstandigheden.

   Ik weet echt niet waarom deze soldaat dacht dat er geen burger-vliegtuigen meer zouden vliegen.
   Iemand schreef dat hij mogelijk om 6 uur begonnen was, zijn voorganger had afgelost, en niet goed was debriefed.

   Zoals ik al eerder schreef: Er zijn momenten geweest dat ik zo onder stress stond (ik ga niet vertellen in welke situatie dat was) dat ik onmogelijk kon bellen. Het lukte me niet.
   Pas na een minuut of 3 lukte hem me de telefoon te bedienen.

   Ik kan me deze fout dus heel goed inbeelden.

   En dat is ook het gevaar waar we nu allemaal aan bloot staan: Trump die dreigt met een grote oorlog ( tegen Iran, China, Rusland Korea) : er hoeft maar één misverstand te gebeuren en het 'spel staat op de wagen' : een keten van reacties, een WO3, bij vergissing begonnen.   Verwijderen
 3. Van The Saker: Of aircraft, horses and zebras, https://thesaker.is/of-aircraft-horses-and-zebras/

  Uit het artikel:

  Lots of unanswered questions however.

  Frankly, the story as presented by the Iranians makes no sense to me (not because I think that they are lying, but because there are a lot of information holes which need to be plugged). Why did the Iranian civil and military authorities not close down the Iranian airspace (which the US side, by the way, seemed to have done). Next, did the Iranian air defenses not get all the flight plans of all the aircraft in Iranian space? I had the privilege to participate in a few air defense exercises as a young man, and not only did we have full access to all the flight plans of any civilian aircraft over all of Europe, we even had their transponder signals live on our main displays. Was the Ukrainian transponder on? I strongly suspect that yes as a PIC cannot take off without this instrument in perfect working order (at least this was the case with European airlines in the 80s and 90s).

  The commander of the SAM unit explained that he had 10 seconds to take a decision and that he got NO order from the higher instances (regimental, divisional, national air defense authorities). I don’t have any reason to doubt him, but if he indeed speaks the truth, then this shows a glaring weakness of the Iranian air defenses. Not only was his audio/video call for instructions not answered, the air defense networks were either down or frozen. HOW could that happen in a theoretically very redundant and highly survivable military network?!

  Then there is the Ukrainian PIC. The logical thing for him to do would have been to contact his corporate bosses in Kiev and they might even have contacted the Ukrainian authorities. The question is WHO and WHY took the decision to take off when the situation was self-evidently fantastically dangerous.

  Questions, questions and more questions indeed…

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sofia,

   volgens mij geeft b antwoord op de vragen van de Saker:
   1) Why did the Iranian civil and military authorities not close down the Iranian airspace
   Omdat Iran sterk en angst-vrij wilde overkomen bij de vijand.

   Een strategische keuze. Die keuze niet maken, kan nog veel meer levens kosten, want dan denkt de VS: Ze zijn zwakker dan wij. We vallen toch maar aan.

   2) Was the Ukrainian transponder on?
   Volgens MoA zenden kruisraketten ook 'friendly signals' uit. Valse signals dus. In de hoop dat de raket wordt doorgelaten.
   De soldaat over-rulede dat signaal dus, en dat ijkt me verdedigbaar.

   3) geen commuinicatie: a glaring weakness of the Iranian air defenses.
   Ja, dat klopt. De reerve afweer instrallatie moest het met radio-communicatie doen. Had geen vaste lijn. Die radio comm. was gestoord. ( Dat kan al extra indicatie zijn dat het inderdaad een kruisraket is: die zend stoor signalen uit)
   In tijden van groot gevaar moet je besluiten of je de minder perfecte middelen óók in zet of niet.
   Als je zou besluiten ze niet in te zetten, kan dat ook een foute beslissing zijn.

   Verwijderen
 4. Wat je Iran kan verwijten dat is dat ze die reserve-afweer installaties niet ook via grondkabels laten communiceren met de Centrale.

  Amerika doet dat wel. Die geeft 700 miljard $ per jaar uit aan defensie. Maar 30 miljoen mensen in Amerika hebben niet het geld om een pijnlijke tand te laten trekken. Los Angeles heeft 50.000 daklozen.
  Los Angeles worstelt met problemen als: 'mensenpoep op straat'.
  In beschaafde landen is het probleeem: "honden poep op straat.'

  Misschien had Iran ook die keuze moeten maken: meer geld naar Defensie , minder naar gezondheidszorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen woord in NL-pers over weekendbezoek Merkel in Moskou; anderhalf uur spraken ze veelal zonder tolken, dus echt onder 4 ogen. Ook een werk-diner zat erbij.

  Veel aandacht voor Libie; maar ook Noordstream-2; die komt er. sowieso; loopt, volgens Putin, zeker paar maanden vertraging op, maar einde dit jaar of eerste kwartaal volgend jaar, stroomt het gas er doorheen.

  Belangrijk: ook Merkel laat zich hier niet door de bully's chanteren.

  Sfeer was vriendelijk en constructief. Bild Zeitung probeerde nog met van alles de sfeer te verpesten ("Putin had nog het bloed van Assad aan zijn handen; hoe zit het met de moord in Berlijn, etcetera"). Maar dat bleek een zielig achterhoedegevecht van Bild met zichzelf.

  Vandaag zijn in Moskou de leiders van strijdende partijen in Libie bijeen voor overleg.

  Steeds meer routes lopen tegenwoordig via Moskou!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier nog een link naar wat beelden van het bezoek:
   https://twitter.com/Ruptly/status/1216013957061840896

   Verwijderen
 6. Ondertussen op youtube:

  Johan Vermeulen
  3 uur geleden
  Leon de Winter wilde méér immigranten.
  Hier het bewijs:
  https://www.bol.com/nl/p/handleiding-bestryding-v-extreem-rechts/1001004001512040/

  Boppe
  1 uur geleden
  Mmm lijkt erop dat hij van twee walletjes vreet?


  Johan Vermeulen
  1 seconde geleden
  ​@Boppe Nee, Boppe. Eerst moest ons land vol met moslims. Dus was de Winter radicaaal tegen de Centrum Partij etc. Op 911 is de volgende fase in gegaan: Het aansteken van het lont. Op weg naar een burgeroorlog, zodat ze ons een dictatuur kunnen aanbieden, en we daar snel akkoord mee gaan. Daarna gaan ze 'uitdunnen'. Lees over Arendar systeem. Lees over Gulag. Dan weet je wat dat betekent.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ondertussen wordt de hele maandag vandaag rondegepompt met name bij NOS:

  "er zouden schoten gelost zijn in Teheran"

  Kijk zelf de beelden op uitzending gemist, een journal van vanmiddag, de veelden zijn vager dan vaag.

  Heldere beelden uit Frankrijk worden genegeerd; vage beelden uit Teheran worden opgeklopt.

  Zo werkt de uiterst doorzichtige propaganda van NOS = Fake Nieuws.

  Tel Aviv en Washington tevreden.

  Ps: Feit dat op dit moment in MOSKOU strijdende partijen Libie overleggen (inclusief Haftar) nog steeds niet doorgedrongen tot NOS kijkertjes.

  Of de kemphanen ook direct contact krijgen is nog de vraag; tot nu toe via woordvoerders.

  Wordt vervolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tulsi Gabbard – Trump disgraces our military

  Trump disgraces our military by using our men & women in uniform as mercenaries serving the interests of multinational corps (e.g. Exxon) & foreign countries (e.g. Saudis). We must stand side by side—no matter our political party—to end this travesty.

  https://thesaker.is/tulsi-gabbard-trump-disgraces-our-military/

  met videobeelden:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Sl2D23eyCbc&feature=emb_logo

  Trump daar afgelopen week nog een schepje bovenop:

  "Trump said in an interview with Fox News’s Laura Ingraham the day before that he had pressured Riyadh to compensate the U.S. for a recent deployment to the Middle East.

  “We have a very good relationship with Saudi Arabia. I said, listen, you’re a very rich country. You want more troops? I’m going to send them to you, but you’ve got to pay us. They’re paying us. They’ve already deposited $1 billion in the bank,” he said.

  https://thehill.com/homenews/house/477837-amash-accuses-trump-of-selling-military-support-to-saudi-arabia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In Oost Europa en elders wordt steeds vaker beweerd dat Hitler en Stalin goede vrienden waren ( Ribbentrop pact) en dat dat Rusland dus ook mee de oorlog is begonnen.

  Ik meen dat die landen ook al geld vragen wegens geleden schade. Ook worden standbeelden van Russen die Poloen bevrijd heebben, weg gehaald.

  Putin is het flink beu.

  Hij heeft hard uitgehaald,met een verhaal:
  Hitler sprak met de Polen in 1938 en zei toe dat hij de Joden naar Afrika zou uitwijzen. ( Putin, boos: Hij stuurde de joden do de dood in! )
  JV: de dood in? Waarom? Achteraf zou het voor de joden beter zijn geweest !

  Putin is dan boos over een reactie van een Ppolse ambassadeur, die aan Hitl;er schreef: "Als U de joden naar Afrika verdrijt, dan krijgt U een groot standbeeld in Polen ! Antisemiet ! , roept Putin dan, echt boos.

  Wat moeten we hier nu weer van denken ?
  http://thesaker.is/putin-steps-on-the-polish-elites-toes/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heer5lijk te constateren dat de blogbeheerder wederom achter de feiten aanloopt. Ik heb dit vorige week al geprobeerd ter sprake te brengen maar toen besloot de blogbeheerder zijn bek te houden, net zoals de Nederlandse politici hun bek houden over de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid, @Verheul.

   Verwijderen
  2. Rootman 12 januari 2020 om 23:50
   Galbak laat ook weer eens van zich horen...

   Verwijderen
  3. Misschien kunnen we hem in plaats van 'galbak' voortaan ook gewoon zo noemen:
   'Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid'

   Er gaat geen dag voorbij of hij begint er over.
   Hoeveel jaar nog?
   En dan een ander verwijten dat ie met oude koeien komt aanzetten...

   Verwijderen
  4. Mij ging het vooral om de boosheid van Putin: out of character.

   En om zijn explicite sympathie voor de joden'

   En om zijn onzinnige bewering dat wie naar Afrika wordt uitgewezen, de dood tegemoet zou gaan.

   Voorlopig neem ik maar aan dat Putin byzonder boos is op de Polen: ze zijn ten koste van veel Russisch bloed bevrijd van Hitler, en nou schijten ze op de lijken van die soldaten.

   Daar kan ik me echt wel iets bij voorstellen. Die woede is terecht.

   Verwijderen
  5. Ik vind galbak passend. Of HR ####(wat was dat nummer ook al weer?).

   Legalistisch denkend, kankeren en gal spuwen.

   Verwijderen
  6. @Joop, bedoel je deze bijdrage? Geplaatst 06-01 om 21.46

   [Naast de holocaust revisionisme bestaat er nu ook een WWII revisionisme. PCR heeft er een interessant artikel op zijn site over geplaatst.

   Rescuing World War II History

   https://www.paulcraigroberts.org/2020/01/06/rescuing-world-war-ii-history/

   The Allied Conspiracy to Originate World War II

   https://www.paulcraigroberts.org/2020/01/06/the-allied-conspiracy-to-originate-world-war-ii/]

   Verwijderen
  7. Vraag aan galbak @Rootman(want dat is de enige galbak hier):

   Waarom hij ons niet heeft geïnformeerd over een overleg dat op 2 december 2019 bij de WHO in Zwitserland is gehouden m.b.t. de veiligheid van vaccins? De medische wetenschappers daar aanwezig weten namelijk zelf niet of vaccins wel veilig zijn. Hij kan wel zijn grote bek open trekken als er iemand probeert zuivere informatie te verstrekken over een bron die deze galbak niet aanstaat maar als er informatie naar buiten komt dat zelfs medische wetenschappers niet weten of vaccins wel veilig zijn dan houdt hij zijn grote bek.

   Verwijderen
  8. Hoe zal ik jou eens gaan noemen @Verheul, "De Eeuwige Jodenhater die aan 2 blogs nog niet genoeg heeft"?

   Verwijderen
  9. @Joop, waarom plaatste je die bijdrage? In reactie op wie of wat? En wat wil je ermee zeggen?

   Verwijderen
  10. @Sofia,

   Waarom plaatst @Verheul het? Het revisionisme over WWII speelt al jaren, zeker in de VS. Daar beweren zij nu dat Berlijn door de VS is bevrijdt?!

   Verwijderen
 10. Ondertussen worden de protesten in Iran bij die universiteit enorm gehyped. Ik schat 1000 tot 3000 demonstranten, want het verkeer er achter gaat gewoon zijn gang. Ik schat meer dan 90 % onder de 30. Waarschijn lijk is er hier en daar op kleinere schaal ook iets dergelijks aan de gang. De Britse ambassadeur is een half uur in arrest geweest (op het bureau bleek dat hij diplomaat was, en is vrijgelaten) en Roth van HRW is op het vliegveld teruggestuurd naar de VS. Er is dus volop agitatie, Hongkong-stijl.

  De rouwprocessie, in totaal 7 miljoen deelnemers was dus wel even 2000 x groter. Terwijl dat hier verklaard werd als: 'ze moesten wel, het is een dictatuur' worden deze protesten als iets spontaans geframed.

  BeantwoordenVerwijderen