dinsdag 23 januari 2024

Renze was best okay gisteren

Gisteren toevallig even bij Renze voorbij gezapt. Was het op RTL-4? Geloof het wel. Viel niet tegen. Viel helemaal niet tegen. Nu wij er lovend over gaan doen zal er misschien wel ingegrepen gaan worden, maar goed, dat zij dan maar zo.

Oxfam/Novib

Waarom was het dan zo okay? Nou, er was een man, Oxfam/Novib man, hebben wij niks mee, maar we beoordelen iedereen op zijn meritus en deze man hield een -ons insziens meer dan logigisch- pleidooi voor het stoppen van zenden van onderdelen, als Nederland zijnde, naar Israel. Dan krijgt hij wat oerdomme opmerkingen of insinuaties in de trant van "enkel voor de publiciteit", en "als wij het niet sturen, sturen de VS het wel", kortom, zet geen zoden aan de dijk, of, "enkel voor de publiciteit"; nou, dat "enkel voor de publiciteit", dat is dus juist reuze belangrijk. Als wij deze Palestijnen niet kunnen verdedigen, dan kunnen we in ieder geval kabaal maken. En de Oxfam/Novib man liet ook het woord moreel vallen. En dat is natuurlijk waar het om gaat. Je gaat een wilde op hol geslagen seriemoordenaar toch ook niet 's nachts een slagersmes geven als hij hij de buren voor de deur staat, met als argument dat anders waarschijnlijk de andere buurman hem wel een mes leent?!

Palestijnse vlag in het AZ-stadion jl zaterdag. AZ publiek reageert er prima op.

Jl. zaterdag was het AZ-PEC Zwolle. Voor de wedstrijd klein Palestijns vlaggetje opgehangen. Sommige mensen die hem waarnamen voor de wedstrijd hoorde je erover spreken. Prima. Vlag bleef verder prima hangen. Maar na ongeveer 5 minuten in de eerste helft was hij weg, waarschijnlijk door AZ stewards; zeker weten doen we het niet, want het moment is ons ontgaan, maar dat is wel het meest waarschijnlijk, omdat de wedstrijd al ruim bezig was en de vlag ook niet op de grond lag of iets.
Palestijnse vlag na 5 minuten in de eerste helft verwijderd, waarschijnlijk door AZ zelf

De wedstrijd liep na de verwijdering van de vlag uit op een behoorlijke koude kermis voor AZ, met een 2-2 eindstand tegen laagvlieger PEC. Karma? Waarom zou je een Palestijnse vlag, zeker als AZ zijnde, verwijderen? Wij hebben bij AZ een Oekraïense vlag zien hangen, en bij andere clubs Canadese, Britse, Amerikaanse, Japanse, Israëlische vlaggen. Soms gerelateerd aan de afkomst van een speler, soms gewoon. De Palestijnen zijn al meer dan 100 dagen het meest gekwelde volk, worden uitgehongerd, platgebombardeerd en uitgeroeid. En juist die vlag, die moet dan weg. Bij AZ. Die vlag was natuurlijk bedoeld als steun voor dat volk dat genocide ondergaat. Maar ook als inspiratie voor AZ om net als hen onder alle omstandigheden de rug recht te houden.

"This is our Church"

Daarbij nog het volgende: voor elke wedstrijd is er het popliedje waarin de frase "this is our Church", voorkomt. Daar hebben we sowieso al onze bedenkingen bij, maar, wat is het voor een kerk bij AZ, als je geen minimaal verwijzingkje mag maken aan de genocide van de eeuw? Persoonlijk denk ik altijd aan Gaza als ik in zo'n stadion kom en zeker zo'n liedje hoor. Wij lekker in het stadion lekker voetbal kijken, en onze regering lekker Bibi Mileikowsky, Alias Netanyahu, alias Bibi the Butcher, van onderdeeltjes voor zijn F16's blijven voorzien zodat zijn genocide niet stokt. 25 Duizend, vooral vrouwen en kinderen, dood. 25.000. En hoeveel gewonden? Been kwijt, armpje kwijt, verminkt uit het puin getrokken? Nog eens 100.000? En hoeveel hun huis kwijt? Nog eens een kwart of een half miljoen? Who cares, wij hebben toch lekker voebal? "Haal maar gauw die vlag weg want die verstoort ons voetbalfeestje"

Slap
Zo slap als het verwijderen van die vlag is, zo slap was het voetbal van AZ weer met nieuwe trainer-coach Maarten Martens die de ontslagen Pascal Jansen is opgevolgd als voormalig assistent. We kunnen er kort over zijn: Een centraal verdedigend centrum met Martens Indi en Bazoer werkt niet omdat ze beide te statisch zijn en er geen opbouwende of aanvallende impuls vanuit gaat. Het is ook sinds de terugkeer van Martens Indi dat de dalende trend werd ingezet en Jordi Clasie ook niet meer goed in zijn spel komt. Vervang 1 van de twee door Goes of Penetra en kijk wat er gebeurt. Is ons advies. En dat is niet eens kritiek op de twee, maar het gaat om balans. En twee: als je tegen een ploeg als PEC kort voor tijd achter of gelijk staat, durf eens aanvallend te wisselen. Doe eens iets geks en neem een voorbeeld aan Utrecht, dat wel met lef speelt en wisselt. Het verschil gezien tussen AZ-PSV en Utrecht-PSV?

20+ Israëlische soldaten komen om bij opblazen gebouwen Gaza
Waarom is Bibi the Butcher bezig met het met explosieven neerhalen van gebouw na gebouw in Gaza? We weten sinds 11 September dat hij en zijn club liefhebbers zijn van "controlled demolision" van hoge gebouwen. Is dat soms goedkoper dan met bommen of raketten? Toch niet normaal. Zoals ook het uithongeren en uitdorsten niet normaal is waar de Zionisten nu mee bezig zijn. Maar vandaag dan in het nieuws dat de zionistische militairen zelf omkwamen toen ze bezig waren andermans eigendom en huis van explosieven te voorzien om het op te blazen.

En dan tot slot...

Wij weten dus geheel niet wat er tot de vlagverwijdering geleid heeft, en begrijpen ook goed dat AZ nog niet weet wat Nakba, Hasbara of 1947 precies betekent. Wisten wij ook niet tot voor kort. Maar jullie zijn toch een maatschappelijk betrokken club? Nou, verdiep je er een klein beetje in; zoek eens wat op, google eens wat, volg ons op twitter, en laat gerust wat weten.

En dan nog dit...

Hoe zouden de Noord Hollanders het gevonden hebben als de Britten en Amerikanen niet Palestina, maar, pak 'em beet, Noord Holland hadden aangewezen als Joodse staat? Nederland had ten slotte van alle landen het meest gecollaboreerd om Joden af te voeren, dus zou best gekund hebben, toch? En de oorspronkelijk Noord Hollanders die moesten dan naar een strook van 40 km bij 5 kilometer, met hun 2,5 miljoen, naar een strook van zeg Schoorl, Petten, Callantsoog, Den Helder. En als de Noord Hollanders daar dan eenmaal zitten, omhekt, opgehokt, statenloos, je kunt geen kant op, dan begint Bibi the Butcher het hele gebied genocidiaal plat te bombarderen omdat hij ook die strook voor zichzelf wil hebben. Zo moet je het je ongeveer voorstellen wat er nu met de Palestijnen gebeurt. Wat zouden de Almaarders er dan van zeggen..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten