woensdag 25 december 2019

Kerstmis: Sissi !


Vanmiddag zag ik voor de vierde keer  de films van Sissi.

Hoe het kwam weet ik niet, maar de ogen bleven meestaal niet droog.

Dat herinner ik me niet van de vorige keren dat ik de films zag.  Of heb ik dat verdrongen?

Maar ik vind een andere verklaring interessanter:

het kan  goed zijn dat onze wereld zich in rap tempo verwijdert van 'het gewone leven'  en van de

gewone menselijke ervaringen.  Wanneer zag U voor het laatst normale mensen op TV met normale zorgen en normaal gedrag ?  Ik kan het me nauwelijks herinneren.

Wie niet een halve mafkees is, komt niet meer op TV.

Het bijzondere is nu dat 'Sissi' natuurlijk óók speelt  in een heel bijzonder huishouden: 

Aan het hof van de Oostenrijkse keizer.
 
Maar toch is het gedrag van alle betrokkenen 'normaal' te noemen. 

Géén van de personages is een halve idioot, een outcast of domme grappenmaker. 

De emotie (mijn vochtige ogen) wordt verkregen door de klassieke tegenstellingen die we allemaal uit ons eigen leven kennen:  Goed versus kwaad.  Liefde versus haat.  Oprechtheid versus hypocrisie.

Sissi,  het spontane vrolijke meisje dat dicht bij haar gevoel staat en dicht bij de natuur, en een hekel heeft aan protocol en onechtheid en 'leven voor de ambitie'.

Haar tegenpool is haar schoonmoeder, de moeder van de jonge keizer.  Ze is uitermate plichtsbewust en vind dat een keizerin moet leven voor haar functie.  Ik vrees dat ze gelijk heeft, maar als kijker huil ik uit sympathie voor Sissi, en voel ik afkeer van de schoonmoeder.

Door haar menselijke benadering bereikt Sissi politiek gezien juist veel meer dan de ouderwetse schoonmoeder ooit zou kunnen bereiken: Het Hongaarse volk, dat eerst de Oostenrijkse bezetter haat,  is zo enthousiast  over Sissi , dat ze haar tot koningin willen kronen.

In deel 2 is er groot drama:  de schoonmoeder vindt dat Sissi niet voldoende tijd aan haar kind kan geven wegens haar keizerlijke verplichtingen en neemt de baby af van Sissi. Dat leidt op een haar na tot een echtscheiding. Alweer groot drama, waarbij Het Goede (Sissi) en het Kwade (de schoonmoeder) helder worden uitbelicht. 
Toch moeten we beseffen dat de handelwijze van de schoonmoeder 'normal practice' was in de Engelse hogere standen, en zelfs hier in Nederland helemaal niet vreemd was, al betrof het dan oudere kinderen: kinderen van rijkere boeren werden op hun 10de keihard naar het internaat gestuurd, bij de broeders van St Louis in Oudenbosch.  Ik heb ze nog goed gekend.

Morgen komt deel 3 van de trilogie, op de eerste Duitse zender. 
Er is uiteraard geen ondertiteling. Misschien dat dit mede de reden was dat de films mij nu meer dan anders emotioneerden.

Ten overvloede : de film zit vol met prachtige kleurrijke types: Max, de vader van Sissi die niet liever doet dan bier drinken met zijn vrienden.  Een  domme sergeant die eerst Sissi wil opsluiten, maar later naar Wenen wordt geroepen om daar wat vrolijkheid te brengen met zijn knullige amateurisme.
De vader van de Keizer, die doofheid fingeert om zodoende niet serieus betrokken te worden bij  alle besognes aan het Hof, etc etc.

Ik ben ambivalent over de film:
Ik zie hoe geweldig mooi de opnames zijn. Hoe goed het scenario is. Hoe leerzaam de films zijn:  we krijgen een idee over de verhoudingen in 1840-1860.

Maar ik besef ook dat er met deze drie films ( '55, '56 en '57) alweer een promotie-slag wordt gewonnen voor  'weg met oude waarden en protocol' en 'lang leve de persoonlijke vrijheid'.
Dat voelt goed, want  we willen allemaal vrijheid.  Maar voor zo'n groep 'vrije individuen' zijn de overlevingskansen veel kleiner dan voor een groep met stevige groepsnormen.
"Individuele Vrijheid"  is in feite het eind van de groep, en dan zijn we een losse verzameling individuen: een prooi voor elke groep die nog wèl bestaat ( omdat ze elke dag te horen krijgen dat ze bedreigd worden door die vreselijke goyim) . 

Ambivalent dus.

De drie beste films volgens mij:
1)  The godfather
2)  The seven Samurai  ( Akira Kurosawa. zwart-wit)
3)  Sissi.

22 opmerkingen:

 1. Eddy 25 december 2019 om 20:14
  JV heeft vaker geclaimt anarchist te zijn.  Bovenstaande reactie slaat helemaal nergens op, en behoort dus verwijderd te worden.

  Ik geef enkele argumenten:

  1) Ik heb nooit geclaimd anarchist te zijn, en ben dat ook niet.
  2) Anarchisme is niet te realiseren. Noem me één land waar dat systeem bestaat of voor enige tijd bestond.
  3) Bovenstaand blog waar E. op reageert, heeft niks met anarchisme te maken.
  4) De hele reactie raakt kant noch wal en komt van òf een erg dom iemand, òf is bedoeld als 'negatieve associatie poneren', in gewone woorden uitgedrukt: lukrake zwartmakerij zonder argumenten.


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anarchisme is iets anders dan anarchie. Anarchie is totale wetteloosheid, anarchisme is het linkse broertje van libertarisme. Het zijn beide nogal radicale stromingen die extremistisch worden wanneer ze het gebruik van geweld in hun tactiek opnemen. De libertijnen worden dan militia van diverse pluimage, en de anarchisten worden dan antifa/ zwarte blok militanten. Een 'middengroep' bestaat ook: de hooligans, die vaker naar rechts dan naar links radicaliseren. Men zou ook de gangs en motorbendes hiertoe kunnen rekenen.

  Opvallend is dat al deze 'vrije jongens' slechts een miniem stapje van despotische dictatuur verwijderd zijn. Ook wel logisch, want de stromingen vertegenwoordigen een machtsvacuum, wat dan door de meest brutale, psychopatische leider wordt overgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Rootman 6.12

  Jouw post is interessant wegens de 'brede blik' die je nastreeft, maar ook weer lastig om goed te interpreteren, wegens begrippen die niet eenduidig zijn.

  Ik zou denken: Anarchisten zijn mensen met een grote afkeur van gedelegeerde (toegekende) macht: het sociale contract van Rousseau wijzen ze af.
  In hun heilsstaat zijn er geen Machten die zaken beslissen. De mensen moeten het als gelijken met elkaar uitvechten.

  ===
  Een actievoerder kan zich anarchist noemen en zich tegen de bestaande Macht keren. Vermoedelijk is dat niet geheel overdacht en wil hij niet terug naar een 'strijd van mens tegen mens'. Hij zal meestal ook wel een Macht wensen, maar iet de huidige.
  Dat is een van de conntaties van 'Anarchist', lijkt me.

  ======
  Verder:
  Hoe je over Antifa, of Hooligans, of motorbendes oordeelt hangt helemaal af van de omgeving waarin deze mensen opereren, en wat ze voor de kost doen. Een hardwerkende huisvader die zich aan sluit bij hooligans om twee uur per week te rausen: kan therapeutisch nuttig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vraag wie is de dader en wie het slachtoffer werd in een recent Weltschmerz Interview weer actueel voor mij.

  Luister naar Paul van Buitenen op Weltschmerz. Paul, de oer-klokkenluider. Vecht als een Leeuw tegen domme, gemene , stelende bureaucraten. Wordt er vaak zo wanhopig van dan hij in dat interview zegt: "Ik begrijp Anders Breivik wel: dat je op een moment een groot geweer pakt en op een groep mensen schiet die je als de daders van alle ellende beschouwt".

  Zeer vergaande opmerking. Hoop dat hij er geen schade van gaat krijgen. Paul gaat de 'Enschede Vuurwerkramp' proberen op te lossen, in de komende jaren. We horen nog van hem.

  Ik ben het met Paul eens: Niet de burger die na veel onrecht en 'bloed-onder-nagels-uithalen-ervaringen' tot agressie over gaat is de ware crimineel, maar de ambtenaren die hun macht misbruiken om de welwillende burger langzaam af te maken.

  Maar dàt inzicht zal nooit zegenvieren natuurlijk. Onze Usual Suspects hebben nu juist wetgeving, media en brainwashing als hun wapens gekozen, en hun doel is dat jìj 'breekt' en agressie vertoont, waarna zij als slachtoffer en als heilig boontje jou in de cel kunnen laten wegrotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede uitzending:

  https://www.npostart.nl/het-israel-van-heertje-en-bromet/22-12-2019/VPWON_1295657

  Ook de joden in Israel zijn onzeker of het land het gaat redden.

  Je kunt hier ook goed zien waarom joden 2000 jaar lang geen land hadden: hun karakter-eigenschappen zijn zo agressief en zo destructief dat elk land dat ze 'alleen' bewonen, uit elkaar valt.

  God zij dank hebben ze de Palestijnen nog om hen ( de joden) een zekere éénheid te geven. Als de laatste Palestijn gedood is, valt het in no time uit elkaar.

  Hopelijk al eerder, want de Palestijnen hebben geen uitroeiing verdiend, uiteraard.


  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondertussen op de vorige draad, onderaan:

  Dag Ben!

  Ga lekker ergens anders verwarring zaaien.

  Als je nog eens een stevig boek tegenkomt dat jouw visie steunt ben je welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb Geert Mak beluisterd, terwijl ik heel andere zaken deed.

  Mijn indruk:
  1) Kletskoek over een piloot die uit het vliegtuig sprong in 2004 in Parijs. ( Gekaapt, moest Eifeltoren in vliegen)
  2) Over de Bataclan. Door die aanslag kreeg de Franse Geheime Dienst vele vrijheden. ( JV: France = CRIF = testgrond voor de Mossad)
  3) Over Brussel. Een jongeman werd verdacht van de aanslag op Zaventem, maar hij was het niet. Hij mag voor het nodiger tegenwicht langdurig zijn zegje doen.

  Wat wil Mak ons zeggen?
  Dat de moslim-terreur wel echt is? Maar dat de reacties nogal overdreven zijn?

  Aanstaande zondag: Mak over Rusland.

  IK heb er geen goede verwachtingen van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo eens in de 2 maanden kom ik op Joop.nl een interessant artikel tegen: het blijft belangrijk om bij te houden wat in andere kringen wordt gedacht:

  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/om-boze-boeren-zijn-te-grote-overmacht-om-tegen-op-te-treden

  Het artikel signaleert dat het verzet van de boeren niet te breken is (en verbindt daar moralistische, behoorlijk discriminerende meningen aan).

  Daarmee signaleert het eveneens de enorme kloof die ook in ons land aan het ontstaan is tussen stad en land.

  Hetzelfde is op grotere schaal gaande in Frankrijk, maar daar heeft Macron zelfs de rurale gele hesjes en veel meer urbanere vakbonden weten te verenigen. We horen er weinig over, maar het land is al een maand zowat tot stilstand gebracht.

  Ik voorspelde al 10 jaar, tijdens de occupy protesten geleden dat onlusten op grotere schaal pas rond 2020 zouden uitbreken, en het lijkt er op dat ik gelijk krijg! Toch betwijfel ik ook nu of het tot grote omwentelingen zal leiden, ik denk dat er nog een ronde nodig is. Voorspellingen hierover zijn volgens mij pas na de VS verkiezingen mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. UIt BN de Stem:

   Het Openbaar Ministerie zegt te hebben gefaald door dit najaar amper op te treden tegen tractoren op de snelweg. De officier van justitie geeft de schuld aan ‘dreigende en intimiderende’ boeren. Ook was er ‘veel alcohol in het spel’.

   In aanloop naar de boerenprotesten dit najaar besloten OM, politie en meerdere ministeries om het snelwegverbod voor tractoren te handhaven. Dat zegt verantwoordelijk officier van justitie Linda Bregman in het personeelsblad Opportuun van het Openbaar Ministerie.

   ,,Dat handhaven is niet gelukt’’, aldus Bregman. ,,Niet op de boerendemo van 1 oktober en niet op 16 oktober. En ook niet met de bouwersdemo op 30 oktober. Niet omdat we het niet wilden. Niet omdat we de wet niet snapten. Maar omdat het gewoon niet tegen te houden was.’’

   Verwijderen
  2. Vervolg BNdeStem:

   ‘Agenten aan de kant’
   Bregman zegt dat agenten niet waren opgewassen tegen de tractoren. ,,Agenten moesten echt aan de kant. Vergis je niet: de dynamiek was vaak echt niet fijn. Je kunt wel van alles bedenken en gaan inzetten, maar de dilemma’s zijn groot. Chauffeurs van vrachtwagens, die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. Er was veel alcohol in het spel.’’

   Volgens de officier van justitie heeft de overheid ‘gefaald’ in het handhaven van het verbod van tractoren op de snelweg. ,,Daar kun je van alles van vinden’’, stelt Bregman. ,,Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zoveel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk.’’

   Tractor lastig te bekeuren
   Doordat tractoren geen kenteken hebben, was het extra lastig om boeren op de bon te slingeren. Bregman beschrijft hoe een motoragent werd klemgezet en hoe een tractor langzaam inreed op een politieauto. ,,Ik weet niet of je er wel eens naast hebt gestaan, maar alleen de wielen van zo’n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene.’’

   Bij het laatste boerenprotest, op 18 december, werden in het hele land ruim honderd bekeuringen uitgedeeld. ,,Waar dat nodig was en de veiligheid in het geding was, traden we actief op’’, aldus een politiewoordvoerder. De boeren protesteren tegen stikstofmaatregelen van het kabinet.

   Verwijderen
 9. @ Rootman,

  ik zie nu dat Joop.nl zich baseert op het zelfde bericht als BNdeStem.

  Ik leg de schuld bij de politici, en zeker bij Tjeerd de Groot: zijn uitspraak deed de stoppen door slaan.

  Tjeerd moet voor straf elk jaar Sissi kijken! Tjeerd maakt van een vreedzaam land een chaos. Sissi deed het omgekeerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit bericht over de boeren ging uit van het Openbaar Ministerie.

  Ik herinner me dat Paul van Buitenen zegt dat als je het Openbaar Ministerie tegen je hebt, dat je dan alle hoop moet laten varen: ze zijn intens gemeen, een verrotte organisatie, als ik hem goed begrijp.

  Hier wikipedia:

  Het Openbaar Ministerie, vaak afgekort tot OM en ook wel (metonymisch) parket genoemd, is belast met de handhaving van de rechtsorde in een land.

  Op strafgebied betekent dit het opsporen van misdrijven en de vervolging ervan. Het onderzoekt klachten en processen-verbaal en zorgt voor de uitvoering van de straffen. In burgerlijke zaken kan het Openbaar Ministerie – op eigen initiatief, maar soms ook verplicht of op verzoek van de rechter – advies geven over bepaalde fundamentele rechten. In sommige gevallen zal het Openbaar Ministerie opkomen voor handelingsonbekwamen en kan het zelf ook bepaalde burgerlijke vorderingen stellen. Traditioneel is het Openbaar Ministerie de hoogste hoeder van de openbare orde.

  Het Openbaar Ministerie wordt ook wel de staande magistratuur genoemd. Dit in tegenstelling tot de zittende magistratuur (de rechters).

  Parket
  De benaming parket wordt gebruikt voor een bureau van het Openbaar Ministerie dat bij een bepaalde rechterlijke instantie, bijvoorbeeld een bepaalde rechtbank, behoort. Er zijn parketten op regionaal, ressorts- en landelijk niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als een van de beste films; de Mexicaanse serie : La Reina del Sur, op Netflix! De Engelse versie is ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wikileaks publiceerde een paar uur geleden een vierde batch over Douma

  https://wikileaks.org/opcw-douma/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet gelezen. Eric vd Beek meldt er dit over:

   "Hoogste baas chemische waakhond OPCW hangt. Wikileaks publiceert e-mail waaruit blijkt dat hij persoonlijk instructie heeft gegeven rapport van eigen inspecteurs in doofpot te stoppen. Niemand mocht weten dat haatbaarden gifgasaanval in scene hadden gezet"

   https://wikileaks.org/opcw-douma/

   Verwijderen
  2. Nepgifgasaanval Douma, Syrië, ging vergezeld van echte doden op foto's en video's die verstrekt werden aan de westerse pers. Experts OPCW oordeelden dat deze mensen niet overleden zijn door aanval met chloorgas. Onbekend waardoor dan wel. https://wikileaks.org/opcw-douma/
   5:20 p.m. · 27 dec. 2019·

   Verwijderen
  3. Slachtoffers van vermeende gifgasaanval Douma, Syrië, zijn niet opgegraven door inspecteurs OPCW om ze te onderzoeken. Uit gelekt document blijkt dat management OPCW daar een stokje voor heeft gestoken. https://wikileaks.org/opcw-douma/

   5:10 p.m. · 27 dec. 2019

   https://twitter.com/beek38/status/1210593829222539264

   Verwijderen
 13. Stuur een mailtje aan Eddy on het die laffe lamlul uit te leggen:

  deferwerdatjes@hetnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. https://twitter.com/beek38/status/1210671175245938688/photo/1

  De tweets van Eric vd Beek worden klaarblijkelijk goed gelezen.

  Maar klaarblijkelijk niet door de STAATSOMROEP. Die zwijgt nog steeds als het graf. Al het nepnieuws over novichock of van White Helmets werd kritiekloos doorgegeven maar nu heerst de beklemmende stilte van de omerta. Bij de Staatsomroep en bij de overige LEUGENPERS.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Senior OPCW official ordered deletion of ‘all traces’ of dissenting report on ‘Douma chemical attack’ – WikiLeaks’ new leak
  27 Dec, 2019 14:07 / Updated 5 hours ago

  The leadership of the chemical weapons watchdog took efforts to remove the paper trail of a dissenting report from Douma, Syria which pointed to a possible false flag operation there, leaked documents indicate.
  In an internal email published by the transparency website WikiLeaks on Friday, a senior official from the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) ordered that the document be removed from the organization’s Documents Registry Archive and to “remove all traces, if any, of its delivery/storage/whatever.”

  verder lezen op:

  https://www.rt.com/news/476965-opcw-wikileaks-leak-douma/

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Blijft ontluisterend om te moeten lezen dat wat voor links moet doorgaan een soort applausmachine is geworden voor ouderwetse imperialistische oorlogen.

  https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-baudet-assad-best-een-geschikte-peer-vindt

  BeantwoordenVerwijderen
 17. The biggest journalistic scandal of 2019 must be the non-reporting of the OPCW leaks about the Douma attack in Syria.

  Any proper journalist would have loved to cover that topic, no matter the outcome.

  Not covering it has further ruined mainstream media's reputation.
  9:53 a.m. · 28 dec. 2019

  https://twitter.com/paulbuitink/status/1210846218303279104

  BeantwoordenVerwijderen