vrijdag 23 december 2022

Wat heeft Nederland te zoeken in Irak?

 BRON

COLUMN THIERRY BAUDET

Wat heeft Nederland te zoeken in Irak? 22 december 202 4 minuten leestijd

Wat heeft Nederland te zoeken in Irak?
 • Westen volstrekt hypocriet over ‘internationaal recht’ 
 • Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak nopen tot excuses
 • Neoconservatisme en ‘democratisering’ Midden-Oosten werkt niet

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de verlenging van de aanwezigheid van het Nederlandse leger in Irak. Het kabinet wil onze missie nog minstens een jaar verlengen. Forum voor Democratie stelt fundamentele vragen bij het idee dat het Westen de wereld kan ‘democratiseren’. We vinden de hypocrisie waarmee het Westen nu spreekt over ‘internationaal recht’ stuitend, terwijl Afghanistan en Irak destijds zonder enige legitimatie werden binnengevallen. En we menen dat excuses aan de Afghaanse en Irakese bevolking op hun plaats zijn nu daar door Westerse agressie vele honderdduizenden burgerslachtoffers zijn gevallen.

Tegelijk met de aanslagen van 11 september 2001 brak een nieuwe ideologie door in de Amerikaanse buitenlandse politiek. Het ‘neoconservatisme’. Deze stroming betoogde dat de Westerse wereld nooit in vrede zou kunnen leven zolang andere landen en volkeren nog in ‘onvrijheid’ leefden. Want onvrijheid zou de voedingsbodem zijn voor radicalisme. En radicalisme bracht terrorisme voort.

De aanslagen op de Twin Towers werden dan ook vrijwel direct (en zonder veel onderbouwing) toegeschreven aan een enigmatische organisatie genaamd ‘Al Qaeda’, die onder het al even nevelige leiderschap zou staan van een Arabische prins, een zekere Osama Bin Laden. Hij zou ‘onderdak’ krijgen in het gebergte tussen Pakistan en Afghanistan, en vanuit zijn grottenstelsel deze aanval hebben gecoördineerd - ofzoiets. Wilden we dergelijke terreurdaden in de toekomst voorkómen, dan moesten we niet alleen deze organisatie oprollen, maar veel meer dan dat: we moesten democratie brengen in de gehele moslimwereld. 

Vanwege de veronderstelde connectie met deze Bin Laden was Afghanistan als eerste aan de beurt. Op 7 oktober 2001 begonnen de tapijtbombardementen neer te dalen over Kabul, Kandahar en de andere regio’s van het land. In het kader van ‘Operation Enduring Freedom’ viel het Amerikaanse leger Afghanistan vervolgens daadwerkelijk binnen om de regerende Taliban te verdrijven. Aan deze veroveringsoorlog lag geen VN resolutie ten grondslag; noch presenteerden de VS overtuigend bewijs dat de aanslagen van 9/11 vanuit Afghanistan zouden zijn ondernomen. De aanval kon dus ook niet gelden als zelfverdediging - waarmee de oorlog strijdig was met wat het Internationaal recht genoemd wordt.

Toen de Verenigde Staten in augustus 2021 moesten erkennen dat het verdrijven van de Taliban was mislukt, hadden zij daar meer dan 243.000 mensen gedood (en zo’n 1.000 miljard dollar aan uitgegeven).

In januari 2002 zetten de Amerikanen een volgende stap op dit nieuwe pad van ‘democratisering’. Ze openden een speciale gevangenis in Guantanamo Bay, waar afspraken omtrent de behandeling van krijgsgevangenen niet zouden gelden; en waar opgepakte tegenstanders ongestoord konden worden gemarteld. De Verenigde Staten schaamden zich niet voor deze aanpak: ze deden het juist in alle openheid, om te laten zien dat ze zich niets aantrokken van Geneefse conventies, internationale afspraken of basisprincipes van humaniteit.

Weer een jaar verder, aan het begin van 2003, startte een nieuwe ‘regime change’ operatie: dit keer in Irak. Op 5 februari van dat jaar presenteerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, ‘bewijsmateriaal’ in de VN-Veiligheidsraad waaruit zou blijken dat de Iraakse dictator Saddam Hoessein massavernietigingswapens zou ontwikkelen. De wereld was niet overtuigd (en later bleken de foto’s dan ook vervalst). Zonder VN resolutie - en opnieuw zonder dat kon worden aangetoond dat sprake zou zijn van ‘zelfverdediging’ - viel de VS in maart van dat jaar desalniettemin Irak binnen.

Vanaf juli 2003 deed ook Nederland mee aan deze aanvalsoorlog. Inmiddels staat het dodental in Irak op meer dan 288.000. Ook Nederland draagt schuld. Zo doodde een Nederlandse F-16 in 2015 nog 70 onschuldige burgers nabij Mosul. 

Andere landen in het Midden-Oosten kregen in de jaren die volgden eveneens te maken met de ‘regime change’ politiek waarvan Westerse beleidsmakers waren bevangen. Zo viel de NAVO Libië aan in 2011 - met een allesverwoestende burgeroorlog (en een oncontroleerbare vluchtelingencrisis) tot gevolg; ook startte Amerika een proxy-oorlog in Syrië om het regime van Assad ten val te brengen (dit mislukte dankzij het stabiliserende optreden van Rusland).

Over de hele linie zien we dat het Westen - dikwijls in flagrante strijd met het internationaal recht waar het zo toegewijd aan zegt te zijn - dood en verderf heeft gezaaid in het Midden-Oosten en honderdduizenden burgerslachtoffers, oncontroleerbare vluchtelingenstromen en  economische malaise heeft veroorzaakt zonder aantoonbaar positief resultaat.

Dus waar zijn we mee bezig? Waarom blijven wij deze ‘regime change’ politiek steunen terwijl volstrekt duidelijk is geworden dat het niet werkt? Waarom zouden wij onze militairen nog langer in Irak laten blijven terwijl er geen enkel zinvol doel met hun aanwezigheid wordt gediend?

Het erkennen van de eigen fouten en het - vervolgens - aanpassen van beleid is een van de kenmerken van beschaving. De buitenlandse politiek die het Westen sinds 9/11 heeft gevoerd is een voorbeeld van zo’n grote, ernstige beleidsfout. De wereld ‘veilig voor democratie’ maken werkt niet. Het leidt tot een onveilige wereld. Met heel veel doden. En heel veel kosten. We moeten erkennen dat we het Midden-Oosten niet kunnen herscheppen naar liberaal-Amerikaans model. We moeten inzien dat de wereld uit vele ‘polen’ bestaat, cultuursferen, landengroepen - en die moeten we respecteren. We moeten ophouden met de schijnheiligheid over ‘internationaal recht’ nu is gebleken dat we daar complete maling aan hebben gehad de afgelopen decennia. En we dienen excuses te maken voor de honderdduizenden onschuldige burgers die in deze afschuwelijke, absurde militaire operaties zijn gesneuveld.

67 opmerkingen:

 1. Kerstboodschap van Sheik Imram Hussein

  https://www.youtube.com/watch?v=zwi6HlrQveA

  De sheik is een Islamgeleerde uit Trinidad. Hij promoveert McGregor tot generaal! Ik gam maar zeer deels mee in zijn perspectief, maar het is altijd leuk als wijze mensen met een heel ander gezichtspunt tot gelijke conclusies komen. Hij voorspelt in elk geval dat Ukraine het einde van de VS als imperium wordt. De Qoran voorspellingen lopen nogal parallel met de Bijbel Ook daar is er sprake van een antichrist die enige tijd hoofd wordt van het volgende imperium: Israel.

  De Sheik heeft wel veel voorspellingen juist gedaan: zoals het stilvallen van de Hadj door Corona (het is nog niet opnieuw erg van de grond gekomen.).

  Deze man is de enige moslimautoriteit die graag gehoord wordt door niet-moslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor steun aan Oekraïne reserveert het kabinet volgend jaar 2,5 miljard euro. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend na telefonisch overleg met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Het is nog niet precies bekend waar het aan besteed wordt. Dat hangt af van wat de regering in Kyiv nodig heeft.
  Dit jaar is bijna een miljard euro aan militaire hulp gestuurd. Ook trainen Nederlandse militairen de Oekraïense strijdkrachten en wordt militair materieel van de Oekraïners door Nederland onderhouden. In het begin kwam veel uit de voorraad van Defensie, maar op dit moment koopt Nederland ook rechtstreeks bij de industrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja Blckbx verwijst naar deze kerstfilm die in première is gegaan.
   с Новым Годом

   Verwijderen
 3. Rutte's inlegvelletje lijkt weggefladerd te zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rusland beschouwd zichzelf graag als Goliath.

  Filaret van Kiev: 'God is met David, niet Goliath'
  In een interview met de Georgische editie van Azattyk vergeleek de 93-jarige orthodoxe patriarch-emeritus van Kiev Filaret (Denisenko) de oorlog van Rusland tegen Oekraïne met de bijbelse strijd tussen David en Goliath, die eindigde met de overwinning van de jongen op de reus.

  https://www.asianews.it/news-en/Filaret-of-Kiev:-'God-is-with-David,-not-Goliath'-55811.html

  Foto's laten zien hoe Oekraïners vechten om de kerstsfeer levend te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Het artikeltje noemt ook dat die Ukraine church niet ''canonical'' is.

   Er zijn vaak afsplitsingen, de bekendste is van de tijd van Peter de Grote, toen de ''oude gelovigen'' zich afsplitsten vanwege dezelfde reden: teveel bemoeienis met politiek.

   Nu denk ik niet dat het verder voor ons veel uitmaakt: beiden hebben een prachtige liturgie, iconen, architectuur en muziek.

   Maar waar de patriarch het vandaan haalt op Putin Kain te noemen, of Ukraine David vs Russische Goliath? Een zeer oppervlakkige vergelijking.

   Maar deze kerk is totaal niet tot stand gekomen door geloofspunten; slechts nationalisme speelt een rol. Een regressie tov Jezus, die juist het stamgodje Jaweh tot het universeel begrip van God de Vader verhief.

   Verwijderen
  2. Off topic: ik heb onlangs geboden op een Bulgaarse Maria icoon en op een Koptische crucifix (De oudste kerk ter wereld: gesticht door Marcus, de evangelist, van de Amhara, rechtstreekse nazaten van Sheba). Ook een Tibetaanse Dorje, die ik helemaal ontdaan heb van een lelijke oxidelaag. Ik begin steeds meer waardering voor religieuze kunst te krijgen.

   Verwijderen
  3. De God van David zal van Rusland winnen.

   Verwijderen
 6. Oorlog in Oekraïne: Oekraïners zien een herhaling van 'genocide' uit het Sovjettijdperk.
  Negentig jaar geleden kwamen miljoenen mensen om in Oekraïne in een gefabriceerde hongersnood onder Sovjetleider Jozef Stalin die velen in het land genocide noemen.

  Voor Ganna Pertchuk is de Russische invasie een geval van geschiedenis die zich herhaalt.

  In het hoge kaarsvormige Holodomor (Oekraïens voor dood door honger) herdenkingscentrum in het centrum van Kiev, verzamelde een dozijn orthodoxe priesters in zwarte en zilveren gewaden zich zaterdag voor een religieuze ceremonie voor de slachtoffers van de hongersnood.
  Voordat de ceremonie begon, legde patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk, 93, een krans van rode anjers bij het monument met een standbeeld van een uitgemergeld meisje dat enkele stengels tarwe tegen haar borst vasthoudt.

  "We bidden voor degenen die zijn omgekomen in de hongersnood", zei hij. "De Holodomor was niet het resultaat van een slechte oogst, maar de gerichte uitroeiing van het Oekraïense volk."

  "Wat er in de jaren 1930 gebeurde, was genocide en wat er nu gebeurt, is ook genocide," zei Pertchuk, een gepensioneerde, die de ceremonie bijwoonde. "De parallellen zijn heel duidelijk."

  Oekraïne staat bekend als de graanschuur van Europa vanwege zijn overvloedige tarwegewassen, een product van zijn rijke, zwarte grond, maar onder Sovjet-heerschappij verloor het tussen de 4 en 8 miljoen burgers tijdens de hongersnood van 1932-1933. Sommige onderzoekers zetten het cijfer nog hoger.

  Terwijl sommige historici zeggen dat de hongersnood werd gepland en verergerd door Stalin om een onafhankelijkheidsbeweging te vernietigen, zeggen anderen dat het een gevolg was van de snelle Sovjet-industrialisatie en de collectivisatie van de landbouw.

  Oekraïne beschouwt het officieel als een "genocide", samen met een aantal westerse landen, een label dat Moskou fel afwijst.

  Pertchuk heeft, zoals veel Oekraïners, horrorverhalen gehoord van familieleden.

  Haar schoonmoeder, herinnerd als een jong meisje dat zich met haar familie verstopte in een dorp in de buurt van Kiev, zodat "ze niet werd opgegeten", zei Pertchuk, sprekend over een hongersnood die zeldzame gevallen van kannibalisme voedde.

  "Stel je de horror voor", zei de 61-jarige voormalige verpleegster, met tranen in haar ogen.

  "Het was een kunstmatige genocidale hongersnood", zegt priester Oleksandr Shmurygin (38). "Nu we deze massale niet-uitgelokte oorlog van Rusland tegen Oekraïne ervaren, zien we dat de geschiedenis zich herhaalt." Onder degenen die bijeenkwamen om de slachtoffers van de hongersnood te herdenken, was advocaat Andryi Savchuk, die sprak over het "onherstelbare" verlies voor Oekraïne.

  "Stalins systeem, de repressieve staat, wilde Oekraïne als natie vernietigen", zei hij. "Vandaag zien we dat de inspanningen van Stalin worden voortgezet door [de Russische president Vladimir] Poetin."

  "In die tijd wilden ze Oekraïners uitroeien door hongersnood. Vandaag roeien ze ons uit met zware wapens," zei Savchuk.

  Echter, net zoals Oekraïners in de jaren 1930 standhielden, zo zouden ze vandaag tegen Moskou zijn, zei hij.

  "We hebben een onverzettelijke wil en vertrouwen, en de hele wereld is met ons", zei hij.

  Bron:
  https://www.taipeitimes.com/News/world/archives/2022/11/28/2003789750

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenkort mogen we het vast niet meer zeggen (holocaustontkenning 2.0), maar het holodomor verhaal is zeer eenzijdig, en dus onjuist:

   1 Er zijn meer WolgaRussen en Kazachen verhongerd dan Ukrainers

   2 Het klimaat deed raar, denk ook aan de Dust Bowl in de VS

   3 Slechte landbouwpraktijken

   4 Dom en ideologisch landbouwbeleid (Lysenko)

   5 Grote weerstand van keuterboertjes tegen onteigening en enorme corruptie van de middenklasse (lijkt best wel wat op NL nu)
   6 Burgeroorlog die nog meer dan nu in Ukraine een proxy oorlog was: Stalin moest wel industrialiseren, zeker na het beleid van niet praktische Lenin.

   Verwijderen
  2. De half-joodse schrijver Yuri Slezkine schreef in 2004 zijn boek "The Jewish Century". ( Princeton University Press).
   Het kreeg in 2007 een joodse onderscheiding.

   In dit boek verwachten we dus geen antisemitisme.

   Op pagina 230 gaat het over de Holdomor.
   Ik heb het deels samengevat en deels geciteerd:

   Lev Kopolev ( een joodse schrijver) trok door de Ukraïne in 1932 om de boeren te zeggen dat ze al hun graan moesten afstaan. De boeren riepen: "maak me a.u.b. direct dood". 25% van de bevolking stierf.
   Lev Kopolev verdedigde in zijn memoires zijn moorddadige houding van 40 jaar eerder, en beschreef hoe hij het toen voelde:
   “You must not give in to debilitating pity. We are the agents of historical necessity. We are fulfilling our revolutionary duty. We are procuring grain for our socialist fatherland. For the five year plan.”
   “Je moet niet weekhartig worden. Wij voeren uit wat historisch noodzakelijk is. We doen onze revolutionaire plicht. Wij vorderen graan voor ons socialistisch vaderland. Voor het 5-jaren Plan. ( Yuri Slezkine, 2005, pag 230. )

   Ik zeg: Tikkun Olam.
   Ik zeg: Albright: 500.000 Iraqi children under 5 years of age killed by the sanctions: "It was worth it."

   Verwijderen
  3. Ik zal niet ontkennen dat die klasse (die ik even middenklasse genoemd had) onderliggend gedreven werd door abjecte tikkum olan agenda's.
   Maar ook hier zijn ze een radertje in een systeem, en heel typerend denken ze in hun oneindige arrogantie dat het systeem een radertje is.
   Het doel van Stalin was de feodale middeleeuwse landbouw, waar een meerderheid van de bevolking op nauwelijks meer dan zelfvoorzieningsniveau werkzaam was op te trekken naar een grootschalige, meer collectieve landbouw, en de werkkrachten te gebruiken voor snelle industrialisatie.
   Lenin was hiermee begonnen , maar ipv goede boeren aan de leiding te zetten kreeg Lysenko (klinkt Ukraiens, trouwens) een bioloog het toen al obsolete Lamarckisme aanhing het overzicht.
   Die ''middenklasse'' kreeg de uitvoerende leiding.

   De eisen van de Partij waren conform overleving van de nog jonge Sovjet staat:
   1) Er was een burgeroorlog (rood vs wit), wit gesteund door ALLE europese landen en de VS. In de tijd van de holodomor had rood al wel gewonnen, maar de dreiging bleef bestaan (WO2 was fase 2, toen nog maar 8 jaar in de toekomst.

   2) De enige kans om deze waarschijnlijk never ending war te doorstaan was snelle industrialisatie. Daarvoor moesten machines gekocht worden met graanexport, en de peasants werden arbeiders.

   3) Alles volgens zeer dogmatische ideologie, met veel onkunde, tegenwerking en corruptie. Bruut geïmplementeerd.

   Het ging een aantal jaren matig, maar de infrastructuur werd voorbereid. Het hele systeen was zo gammel dat de mondiale droogte van die jaren de hongersnood veroorzaakte. In de VS was ook heel veel mechanisatie en veranderring en ook daar ging het helemaal mis.

   Ondanks alle fouten deed Stalin het helemaal niet zo gek:
   Een middeleeuws land, na WO-1, 2 revoluties en een burgeroorlog tot na 1925 heeft hij het land in 15 jaar sterk genoeg gemaakt om Hitler te kunnen verslaan. Hij heeft daarnaast ook een flink deel van die ''middenklasse'' gezuiverd.

   Scott Ritter heeft recent dit alles behandeld, helaas is hij zo productief dat het te lastig is om te vinden Hij maakt ca 10 of meer video's van een uur per week.

   Vergeet ook niet dat Stalin en Crutshov de hele bevolking na WO2 van krotten en lemen hutjes in weliswaar lelijke sovjetflats heeft gehuisvest. Waar bv Ukraine sinds de onafhankelijkheid eiugenlijk niks meer had bijgebouwd of vervangen.

   Verwijderen
  4. In de 30er jaren, en ook na de oorlog hebben ook de westerse landen, en zeker de VS heel veel gebouwd. Ze begonnen van een veel welvarender start.
   Maar nu zie je bijna geen bouwkranen meer. Het enige wat nog gebouwd wordt zijn wat luxe seniorenflats. Maar de stikstofeisen en grondstoffenprijzen zullen dit ook wel doen verdwijnen.

   Verwijderen
  5. Jammer dat de architectuur zo lelijk was, bij ons veel minder uit noodzaak. Hier schaar ik me totaal achter Baudet (en helaas achter ''Charles V'').

   Verwijderen
 7. Lul je er maar weer uit zoals altijd tuinkabouter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Reacties
  1. Toktok, jij ook zalige kerst...

   Verwijderen
  2. Schijnheilige tuinkabouter, ik hoef geen zaligheid van jou.
   Ik ontvang het van Yahweh en Yeshua.

   Verwijderen
 9. De man die piano speelde met zijn penisje (op film), ene Zelenski, heeft de Orthodoxed kerken gesloten en verboden.
  Bij ons kwamde klad er in toen er snotneuzen op het altaar een 'beat-mis' gingen houden.

  In de orthodoxe Kerk weten ze nog wel hoe het hoort: https://www.youtube.com/watch?v=6XfWr1_RpjY&list=WL&index=1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. JV is een mafkees. Want alleen Russisch gezinde orthodoxe kerken in Ukraïne zijn verboden.
   Als die Russische orthodoxe priesters echt vrede gezind waren zouden ze die mafkees in het kremlin tegenhouden door hem eens wat verstand in te praten.

   Verwijderen
  2. Ze hebben meteen maar de Juliaanse kalender afgeschaft! Ik snap het belang zelf niet zo, maar dit soort dingen maken nu net een orthodoxe kerk orthodox (wat ik begrijp is alleen wat de apostelen en de kerkvaders (eerste paar honderd jaar AD) de leer en liturgie mochten bepalen.
   Er zijn een aantal Orthodoxe kerken met zeer oude talen en gebruiken: Russisch met oud Slavisch, Grieks, Aramees en Koptisch (taal v Cleopatra). Daar ga je niet mee rotzooien.

   De RK kerk heeft alle traditie weggegooid na vatican 2, en ook de leer veranderd. (binnen de RK kerk is de paus onfeilbaar als je RK bent, en dus kan een paus nooit herroepen wat een voorganger ex cathedra had gezegd. Er zijn wat ultraconservatieve groepjes die daarom de pausen sinds Johannes 23 als ongeldig beschouwen). Maar bv het celibaat valt daar niet onder, en dat is wel gebleven. Maar deze Soros paus staat nu onder druk van vrouwen en LBGT om ze ook priester te maken (volgens mij waren ze al rijk vertegenwoordigd!). Dus zijn opvolger doet dit misschien wel.

   Allemaal nogal irrelevant voor ons, maar in Latin Amerika en Afrika opent dit alles de weg voor Amerikaanse evangelical sekten.

   https://www.youtube.com/watch?v=8mZthKYY6TY

   (nu geef ik toe dat dit waarschijnlijk niet helemaal standaard is, mnaar wel grappig)

   Verwijderen
  3. De Gregoriaanse kalender is een verbeterde Juliaanse kalender.
   Die laatste zaten foute berekeningen in. Een maal in de 4 jaar hebben wij een schrikkeljaar.
   Blijkbaar zat Rootman te slapen toen dat op school uitgelegd werd hoe dat werkt.
   Dat is weer een andere discussie.
   Ga toch terug naar de efteling tuinkabouter. Daar worden alle andere figuren ook niet serieus genomen en hoor je meer thuis.

   Verwijderen
  4. Toktok, het is voorgeschreven in de orthodoxe kerken. Er zit meer achter dan een schrikkeljaarcorrectie. De tekens van de dierenriem gaan anders vóór lopen. (ze zijn al 1 teken opgeschoven in 2000 jaar). Het belang gaat me persoonlijk boven de pet, maar deze ketterse afsplitsing kan zich nu niet meer orthodox noemen.

   Verwijderen
  5. Verbeterde orthodoxe kerk. Is beter zo.

   En trouwens, dit speelt toch al langer.

   28-12-2019
   Het hoofd van de Grieks-katholieke kerk van Oekraïne wil de kerkelijke viering van Kerstmis van 7 januari naar 25 december verplaatsen. “We moeten zoeken naar manieren om over te stappen op de Gregoriaanse kalender”, zei groot-aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kyiv-Halyč (Kiev) in een recent interview.
   https://kro-ncrv.nl/grieks-katholieke-oekraiense-kerk-wil-overstappen-op-gregoriaanse-kalender

   Verwijderen
  6. Laat hem dan maar eens eerst eens de redenen formeel volgens de Orthodoxe manier (dit is superingewikkeld en was al door de allereerste ''kerkvaders'' in de eerste t/m de 3e eeuw verordend) verdedigen. Dit gaat ver boven mijn pet, en de jouwe, zolang je niet minstens Hebreeuws, Aramees, Grieks, Latijn en Kerk-Slavisch spreekt en diverse bibiotheken van oude geschriften in vele soorten alfabet in je hoofd hebt zitten.

   Opnieuw: het gaat mij ver boven de pet. In die eerste eeuwen kon een apostel of kerkvader soms in een enkele dag de best geschoolde of hoog ingewijde opponent bekeren. Of in een week een heel koninkrijk!
   ''patriarch'' Svjatoslav Sjevtsjoek (NL kleuterspelling: In internationaal geaccepteerde spelling is het Sviatoslav Shevchuk); hij vindt het wel heel leuk de traditionele kroon te dragen.

   Verwijderen
  7. Hier wel, maar daar is de traditie nog niet helemaal dood. Maar schisma's in deze tijd leveren slechts verlies en ontmaskering op.

   Verwijderen
  8. Het is per definitie niet meer orthodox. De orthodoxe kerken zijn zgn ''Patristisch'': Niets mag veranderd worden wat door de apostelen en uiteraard Jezus en de kerkvaders (de eerste 2-300 jaar AD ''heiligen'' is ingesteld. Niet de taal, niet de iconen, de tijdrekening, de canon of anders. De enige uitzondering is de Ethiopische orthodoxe kerk, die even oud is als de kerken genoemd in opnbaringen. Dit waren door Marcus en Mattheus bekeerde afstammelingen van de onderdanen van koningin Sheba (van Salomon) die toen het joodse geloof hadden aangenomen (minus de profeten, want die kwamen later. Maar ze hebben wel 15 extra bijbelboeken (waaraan in onze bijbel wel aan gerefereerd wordt, zoals Enoch (1, 3 en 3) maar er in Nicea in 325 op orders van keizer Constantijn zijn uitgegooid. Ze zitten als fragmenten wel in de dode zeerollen. Ik ben ze nu aan het lezen, maar het is bepaald geen lichte kost. Wel een mooi project voor tijdens de kerst!

   Verwijderen
  9. Bij die vroege bekering en contacten met de Koptische kerk hebben ze daarna wel onze bijbel (dus de missende profeten er bij) aangenomen, zonder hun eigen canon te verwerpen. Hun bijbel heeft dus 81 boeken nu.

   Verwijderen
 10. De jongste burgemeester van Nederland is en homosexuele man: 31 jaar.
  Hij twittert over het Songfestival.

  Vraag : Is hij even goed als àndere kandidaten, of heeft hij 2 bonuspunten gekregen omdat hij homo is ?

  We zullen het nooit weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet interessant JV.
   Hoepel gewoon op met jouw achterlijke zinloze postings.

   Verwijderen
  2. Zeker een pré. In de VS kan je beter trans zijn. Daar zien ze nu feministen al als ''rechts''.

   Verwijderen
  3. Wie is "ze" ? De VS heeft een bevolking van bijna 334 miljoen mensen.
   Maar een loslopende Nederlandse tuinkabouter komt ons effekes hier vertellen hoe ze in de VS "kijken".
   Hij "weet" het wel.
   Ik weet wel, die tuinkabouter hadden ze nooit uit de efteling moeten laten ontsnappen.

   Verwijderen
  4. ''ze'' = toktok??? Sta jij soms op die boot s' zomers?

   Verwijderen
  5. Ik sta in de zomer vaak op boten kabouter spillebeen, maar niet op die boot.

   Verwijderen
 11. State-of-the-art T-14 Armata kwam Donbass binnen – Westerse zorgen over Russische tank “revolutie”
  https://dissident.one/2022/12/26/state-of-the-art-t-14-armata-kwam-donbass-binnen-westerse-zorgen-over-russische-tank-revolutie/

  Rusland heeft vele oorlogen gevochten. Nog nooit heeft het een oorlog verloren door materiaal tekort. Nu snap je dat Poetin in eerder instantie gezegd had dat hij nog niet eens begonnen was. Als je de info van de oligarch uit Antwerpen (MSM nieuws) had mogen geloven was Rusland in April al door zijn wapens heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Putin zal geen materiaal tekort hebben.
   Maar materiaal zonder gemotiveerde soldaten heb je ook niks aan.
   Steeds meer Russische soldaten hebben helemaal geen zin meer om voor die mafkees in het kremlin te vechten en de dood in gejaagd te worden.
   Ukraïne daar tegen is meer gemotiveerd om hun land te verdedigen en terug te nemen wat hun gestolen is door de Rus.
   Wat betreft materiaal aanlevering voor Ukraïne zit het wel goed.
   Wat betreft die t-14 tank. Daar zal ook nog wel een strategie voor worden bedacht door ervaren westerse hoge officieren die hun kennis overbrengen op het Ukraïnse leger.

   Verwijderen
  2. Voor massa productie van de T-14 zal het kremlin heel aannemelijk op problemen stuiten.
   Gezien de high tech software waar deze machine zijn "macht" aan heeft te danken.
   Deze high tech onderdelen zijn voor Rusland heel moeilijk te bemachtigen gezien de sancties op import ervan.
   Zelfs China is afhankelijk van Taiwan.
   Taiwan is goed voor meer dan de helft van de wereldproductie van de chips die onze mobiele telefoons, consumentenelektronica, militaire uitrusting en auto’s laten functioneren.
   Cruciaal hierbij is het bedrijf Taiwan Semiconductor Manufacturing Company of TSMC dat 92% van de wereldwijde markt voor high-end chips in handen heeft.

   Alleen daarom wil China Taiwan veroveren.
   Laat die communistische Chinese spleetogen maar de rambam krijgen. Taiwan blijft goed bevriend met de VS en wil helemaal niet door achterlijke communistische Chinese spleetogen overlopen worden.

   Verwijderen
  3. Sancties worden altijd omzeild Eddie. De lijntjes lopen direct van Taiwan naar China en dan naar Rusland. Net als dat de lijntjes van Rusland, naar China/India/midden oosten naar Europa lopen. Het stelt geen ene reet voor.

   Verwijderen
  4. Om te janken. De oligarchen/vrijmetselaars doen zich te goed aan ONZE 2,5 miljard EXTRA steun. Hup in het bodemloze putje van Oekraïne. Ondertussen zitten de Nederlanders in de kou (en op een oneindig grote gasbel) en staan ze in de rij voor de voedselbank.
   https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/23/nederland-steun-aan-oekraine-2023-nieuws
   "de straffeloosheid" is weer de cynische omgekeerde waarheid. De vrijmetselaar kunnen straffeloos ons land leegplunderen.

   Verwijderen
  5. Dat weet ik zo net nog niet oligarch. Voor nu misschien wel maar in de toekomst gaat toch het een en ander veranderen.
   In Phoenix bouwt een Taiwanese chipgigant een hedge tegen China
   Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, 's werelds grootste maker van geavanceerde computerchips, onthulde een ambitieuze fabrieksupgrade in Arizona.
   https://www.nytimes.com/2022/12/06/technology/tsmc-chips-factory-phoenix.html

   Stil legging van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in Taiwan zelf zal een klap voor de communistische spleetogen zijn.
   Zal ook niet goed voor de economie in Taiwan zelf zijn.
   Dat is jammer dan, maar dat is de prijs die Taiwan zal moeten accepteren willen ze niet door Chinese spleetogen overlopen worden.

   Verwijderen
  6. Toktok, die chips voor tanks zijn helemaal niet super high tech.
   De maanlanding werd uitgevoerd met computers veel zwakker dan een oude nintendo. Alles gaat met gewone mechanica berekeningen, in elk middelbare schoolboekje te vinden. Deze spullen zijn zo on line te krijgen. China maakt niet de kleinste chips, maar alles zit er wel op. Voor militair gebruik is een wat steviger model zelfs beter, al moet er wel een ventilatortje op.

   Programmeren: In Rusland en China studeren meer dan 100x meer, en betere ingenieurs af dan bij ons. Met een paar jaar hebben ze ook ASML voorbijgestreefd. Ze lopen al voor met optische chips en quantumchips.

   Maar zoals gezegd: dat hoeft helemaal niet in een tank.

   Waar die voertuigen in uitblinken is in het soort legeringen en mechanismen, waardoor het ding stabieler en sneller is. Dit is slechts versie 1.0, nog met kinderziekten en nog zonder ervaren personeel, want hij is nieuw.

   Verwijderen
  7. Ik meen dat nou juist die optische chips een soort unieke deskundigheid zijn van ASML.

   Verwijderen
  8. Wat betreft materiaal aanlevering voor Ukraïne zit het wel goed.
   Wat betreft die t-14 tank. Daar zal ook nog wel een strategie voor worden bedacht door ervaren westerse hoge officieren die hun kennis overbrengen op het Ukraïnse leger.

   Wat zal Putin retelikker JV nog knarsetanden als komend jaar de eerste berichten binnen stromen van het falen of vernietigen van Putin's "stokpaardje".

   Verwijderen
  9. We zijn nooit op de maan geweest Root. Niet naïef zijn.

   Verwijderen
  10. Nee, 5 nm chips worden ingeëtst met een diep UV laser. Het is een soort nano printplaat waar alle componenten binnen het stukje silicium zijn ingebakken. Maar het is electronica.

   Een optische chip gebruikt licht, geen electronen. Er zitten dezelfde logische schakelingen in. Het zal nog lang duren, maar uiteindelijk kan het veeel kleiner, sneller en koeler. Ik heb geen idee van de onderliggende techniek en het soort materialen. Maar in je beeldscherm zitten dioden die de polarisatie kunnen veranderen. Kijk er maar eens naar met een polaroid bril.

   Verwijderen
  11. ''We zijn nooit op de maan geweest Root. Niet naïef zijn.''

   Naief?

   Naief is te gretig conclusies trekken. Het is een eigenschap vooral tegenwoordig in de counter culture. Het is nog onvolwassen zelfstandig denken, net als veel kinderen denken dat het zwaaien van de bomen de wind veroorzaakt.

   Er is heel veel materiaal over de maanlandingen en ruimtevaartmen ook materiaal dat het misschien niet waar is (sorry, verder wil ik niet gaan, want ook ik trek mijn eigen conclusies).

   In dit soort situaties denk ik dat het beter is te blijven bevragen, in elk geval in het debat. Men kan een opvatting en conclusie hebben, maar objectief gezien kan men sommige dingen niet echt weten.
   Hetzelfde patroon zien we ook bij covid, klimaat, en mainstream heel sterk bij Ukraine en 9/11, voorgekauwd.

   Verwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oligarch schrijft:

  Om te janken. De oligarchen/vrijmetselaars doen zich te goed aan ONZE 2,5 miljard EXTRA steun. Hup in het bodemloze putje van Oekraïne. Ondertussen zitten de Nederlanders in de kou (en op een oneindig grote gasbel) en staan ze in de rij voor de voedselbank.
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/23/nederland-steun-aan-oekraine-2023-nieuws
  "de straffeloosheid" is weer de cynische omgekeerde waarheid. De vrijmetselaar kunnen straffeloos ons land leegplunderen

  ---
  Ik heb een goed strijdplan voor jou, Oligarch.

  Vraag de hulp van jouw joodse vrienden !

  Zij zijn óók machtig hoor !
  Ze controleren de FED, de Westerse media, de Social Media, de westerse regeringen en Academia en de drie grote Index beleggers.

  Samen moeten ze die Vrijmetselaars toch de baas kunnen ?
  Of zouden ze geen zin hebben?
  Of zouden die Vrijmetselaars zomaar een lege huls zijn, waar jij steeds naar verwijst : "Kijk ! een rode haring ! "
  Om òns af te leiden.

  Deel je in de winst ? Hebben ze dart jou wijs geemaakt? Wees niet optimistisch, Oligarch./ De laatste jood zal de voorlaatste om het leven brengen: Tikkun Olam ! De wil van God: de wereld is beter zonder die voorlaatste jood !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnen de vrijmetselarij zijn Joden actief. Ook niet Joden.

   Verwijderen
  2. Uiteraard. Maar het gaat om de vraag: WIENS wil is wet ?
   In elk gremium dat de joodse ageenmda uit voert zitten goyim. Op zichtbare plaatsen: Stalin, Cheney, Rumsfeld.
   Juist om te verbergen dat de joodse aganda te zichtbaar wordt.

   Nu: lees mijn vraag opnieuw:
   Ze controleren de FED, de Westerse media, de Social Media, de westerse regeringen en Academia en de drie grote Index beleggers.

   Wat wij meemaken is dus hùn agenda.
   Zoals Yuval Hariri zegt: "de gewone man heeft geen recht van bestaan in d toekomst."
   (En als symbool voor 'de gewone man' mag je best aan een beroeps chauffeur denken. )

   Verwijderen
  3. Nog een keertje mijn visie: de joden zijn een radertje in een systeem, terwij ze zich wanen het systeem te zijn en het systeem een radertje...

   Verwijderen
 14. Reacties
  1. Dat bepaal ik ook nog altijd zelf, hoe ik mijn leven invul.
   Ik ben tot heden nog niet ene jood tegen gekomen die mij voorschrijft hoe ik leven moet.
   Maar volgens jouw knecht, die achterlijke brabantse boer zou ik als gewone man geen recht op bestaan hebben in de toekomst.
   Nou, hier sta ik weer en ben ik er weer.
   Ik besta.
   Wie doet mij wat?
   Jij , een boer of de joden ?
   Serieus? Lachuuuuhh.
   Wacht........met die bagger van JV veeg ik mijn achterwerk mee af als ik van de plee kom.
   Kan ik het vervolgens door de plee meespoelen.
   Ik heb trouwens nog nooit wat met die onzin van JV mee kunnen aanvangen.
   En ook niet die onzin van kabouters.
   En toch vind ik het steeds weer leuk om jullie heerlijk uit te kafferen.
   I'll be back. :-)

   Verwijderen
 15. Iemand al iets in de MSM vernomen over de voorliegen van de Tweede Kamer door minister Van de Wal van Natuur en Stikstof? Dat ze minister Harbers (verkeer, Infrastructuur) en (ex) minister Staghouwer (Landbouw) abusievelijk met elkaar zou hebben verward klinkt niet echt geloofwaardig, maar veel en veel belangrijker is dat Van der Wal de kamer compleet voorloog over over wat er in Brussel besproken werd over stikstof

  https://twitter.com/lientje1967/status/1606635000904011778

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mercouris: “Er is iets groots op komst”

  https://www.frontnieuws.com/mercouris-er-is-iets-groots-op-komst/  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. “Het Amerikaanse volk begrijpt niet echt dat het Oekraïense leger in de Donbas op instorten staat. Ze hebben honderdduizenden slachtoffers gemaakt… (en) ze naderen de honderdvijftigduizend doden. De 93e Oekraïense Legerbrigade is net teruggetrokken uit Bahkmut – dat door de Russen in een Oekraïens bloedbad is veranderd – en ze zijn vertrokken na 70 procent slachtoffers te hebben geleden. Dat betekent dat ze van de 4.000 man… met ongeveer 1.200 man zijn teruggetrokken. Dat is een ramp, maar dat is wat er werkelijk gebeurt. En als de Russen eindelijk hun offensief beginnen, zullen de Amerikanen dit hele kaartenhuis zien instorten. Dan is de enige vraag: zal iemand eindelijk opstaan en een einde maken aan dit volkomen valse narratief.”

   Citaat uit interview met Douglas Macgregor waar in bovenstaand artikel naar wordt verwezen:

   REAL AMERICA -- Dan Ball W/ Col. Doug Macgregor, Zelensky Begs Congress For More $$, 12/22/22
   https://rumble.com/v21yohy-real-america-dan-ball-w-col.-doug-macgregor-zelensky-begs-congress-for-more.html

   Verwijderen
  2. Wilde het artikel ook plaatsen Dawg. Klink plausibel inderdaad. Er wordt niet meer gepraat. Alhoewel Poetin het wel steeds aanbied, maar continue wordt genegeerd.
   Ik had gedacht dat Kissinger wel zoveel macht had dat er in Augustus 2022 een vredesplan zou komen en Poetin de Donbass, Cherson en de Krim zou krijgen. Verkeerd gedacht. Blijkbaar heeft -de verstandige- Kissinger niet meer de macht.

   En misschien is het een spel tussen de WEF puppets. Dit nooit meer. We hebben een wereld regering nodig.

   De MSM begint weer over off the chart Covid besmettingen. Met grote vrezen vrees ik voor het draaiboek Covid 19 2020 all over again. In Maart weer in Lockdown 2.0?

   Verwijderen
  3. De MSM begint weer over off the chart Covid besmettingen in China

   Verwijderen
  4. Zou wel mooi uitkomen met de provinciale staten verkiezingen op 15 Maart 2023. Lekker met postzakken stemmen met 100% stemmen voor de kartelpartijen

   Verwijderen
 17. Toch een goed Nieuwjaar gewenst, allen. Het ìs mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Iedereen gaat maar dood alsof het heel gewoon is:

  Nou weer een van de Pointer Sisters.

  Ze hadden destijds heel goede disco muziek en het zag er goed uit.
  "Wang dang doodle." Om nooit te vergeten. https://youtu.be/kuZ08-Oru-E

  en: Fire !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En Yes we can can.
   Ook lange versie.

   Wel 4 keer achter elkaar draaien.
   Dan werkt het beter dan een Nieuwjaarsduik, Blik !

   https://youtu.be/IzZkjjENj_w

   Verwijderen
 19. Vrij optimistische prognose van deze Smurf:
  - Rusland beëindigt de oorlog rond de zomer ( want overwinning).
  - Oorlogszucht rond Taiwan gaat na enkele blunders nergens heen.
  - EU en NATO beginnen uit elkaar te vallen,
  - Meer aaneensluiting van ons,: wij de anderen 6 1/2 billion...
  - Meer en meer inzicht (maar slechts een beginnetje) van de mensen betreffende de WEF agenda.
  - Meer opbouw van een spiritueel en culturele beschaving, geleid door Rusland.

  Feliz año nuevo!!!

  BeantwoordenVerwijderen